Originally Posted by
RainAndWind
Έχεις δίκιο. Και πρέπει επίσης να προσέχω για τα θέματα της συνεξάρτησης, να μην μπλέκομαι παραπάνω απ' ό,τι είναι η θέση και ο ρόλος μου να κάνω. Είναι και τέτοιου είδους προβληματισμοί στη μέση. Όλα τα μέλη τέτοιων δυσλειτουργικών οικογενειών έχουν αναλάβει ρόλους, ρόλους που τους δόθηκαν ενώ ήταν ακόμη παιδιά και μάθαιναν τον κόσμο και τα ίδια μέσα στον κόσμο αυτό. Δεν πρέπει να το ξεχνάω αν θέλω να το πάω σωστά. Εγώ που ήμουν η αναπληρωματική μητέρα έχω μάθει έναν ρόλο ενήλικα από τα παιδικά μου χρόνια. Ο αδερφός μου ο συγκεκριμένος ήταν το αιώνιο μωρό της μαμάς και έτσι λειτουργεί ακόμη. Δεν ήμασταν παρά μαριονέτες που τους κινούσαν τα νήματα οι γονείς σε έναν χορό που οι κανόνες τους φτιάχτηκαν για να εξυπηρετούνται οι ανίκανοι για το ρόλο τους γονείς.Τι μπράβο άρκτε, ήμουν απλούστατα τυχερή που έζησα, τίποτε άλλο. Θέμα τύχης ήταν.
Τέτοια οικογενειακά συστήματα θέλουν μελέτη για να φανούν όλες τους οι πλευρές, οι συμπεριφορές του καθενός μέλους και τα μοτίβα τους, λολ, έζησα σε μία οικογένεια που γι αυτήν γράφονται άρθρα. Δεν είμαι η μόνη, είμαστε αρκετοί που περνάγαμε και περνάμε τέτοια καθημερινά δράματα. Ο αδερφός μου αυτός με κυνηγάει συνέχεια με τη ρήση τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, παρμένη από την πίστη του. Του απαντάω αν εσύ αισθάνεσαι καλά με το να τιμάς τους κακοποιητές σου κάντο. Εγώ δεν τους τιμάω γιατί δε με τίμησαν. Κάποτε θα καταλάβει σε τι τον εξυπηρετεί αυτή η ρήση και γιατί προσπαθεί τόσο να μου τη μεταδώσει και να με κρατήσει μέσα στο σύστημα χρησιμοποιώντας το δισκοπότηρο των ενοχών. Μέχρι τότε έχουμε όλοι μας μεγάλο δρόμο...Έμαθε να τιμά όσους τον πλήγωναν και τον πληγώνουν μεθοδικά και στοχευμένα, εμ πώς να ελευθερωθεί και να δει την πραγματικότητα στο τρομερό της μεγαλείο της ωμής αλήθειας. Λέει ψέματα και μένει συνεξαρτώμενος, γιατί ακόμη θέλει να ζει την ψευδαίσθηση της γονεικής αγάπης και γιατί φοβάται. Να χέσω τέτοιες αγάπες και να μου λείπονται! Η σύντροφός του λέει πως τις περισσότερες ώρες που είναι σπίτι απλά δεν είναι εκεί, τον αισθάνεται αλλού, "στον κόσμο του", έτσι το περιγράφει. Πολλές φορές σκέφτεται μήπως γυμνάζεται τόσο σκληρά για να έχει τη δικαιολογία πως δεν μπορεί να συμμετέχει (εγώ κάνω και έναν άλλο συνειρμό αλλά δεν της το είπα, για να μην είναι "ικανός και ξεκούραστος" να πλαγιάζει μαζί της, κι έτσι να μένει η σχέση τους στο φιλικό και συνεταιρικό στο μεγάλωμα των παιδιών). Πολύ σκληρό και γι αυτήν το λούκι του άντρας-εξαντλημένος-όχι ορεξάτος για σεξ-αλλά μόνο για τιβί και μετά νάνι). Εύχομαι να έχει κι αυτή εφόδια να ανταπεξέρχεται μέσα σε τόσα που φορέθηκαν καπέλο. Αλλά αυτή δεν είναι δική μου δουλειά, και σ' εκείνην όσο με παίρνει μπορώ να στέκομαι και ελπίζω να βρει τον τρόπο να γίνουν πάλι άντρας και γυναίκα κι όχι μόνο γονείς με υποχρεώσεις. wtf...ένα κάρο θέματα.
Εκτός από τα βιβλία της Αlice Miller που απ' ό,τι με πληροφόρησε ένα μέλος και το ευχαριστώ και έψαξα και συνειδητοποίησα πως είναι κορυφαία στον τομέα της κακοποίησης και της γνώσης ανάλογων οικογενειακών συστημάτων, θα πάρω άλλο ένα και το προτείνω γιατί διάβασα αποσπάσματα στο google books και έπαθα πλάκα! Έχει τίτλο "Adult Children:the secrets of dysfunctional families" των John C.Friel και Linda D.Friel. Έχω διάβασμα να ρίξω, και δουλειά να κάνω κι εγώ αν θέλω να είμαι στο ελάχιστο ενημερωμένη. Και θα πάω και στον δικό μου ψυχολόγο να πάρω κατεύθυνση.