ναι ρε
ψυχραιμια εννοω τις μακροσκελεις προτασεις οχι το περιεχομενο
ο κρινο ειναι πιο κοφτος και κοφτερος
δεν καθεται να το πολυφιλοσοφησει
Printable View
ναι ρε
ψυχραιμια εννοω τις μακροσκελεις προτασεις οχι το περιεχομενο
ο κρινο ειναι πιο κοφτος και κοφτερος
δεν καθεται να το πολυφιλοσοφησει
μα δε διαφωνω στο ολο θεμα γνωση, μπορει να μη τελειωσα τις σπουδες μου οπως εγραψα εγω προσωπικα, μπορει να λεω οτι οσα κι αν ξερει ενας ανθρωπος δε προκειται να αλλαξει αυτο που ζουμε (και οσο σκεφτεται τοσο βασανιζεται), αλλα δεν ειμαι εναντιον στο να σπουδαζουν οι ανθρωποι και γενικα να μαθαινουν. κι εγω ακομα ψαχνω και μαθαινω, γιαυτο χρησιμοποιω και το διαδικτυο πιο πολυ (αλλιως θα κοιμομουν ολη μερα και δε θα κανα απολυτως τιποτα αλλο στη ζωη μου, οπως ορισμενες νομιζουν)... και γενικα οπως σου ειπα και στη πισω σελιδα, δε γινεται να ζησεις μια ζωη χωρις να εχεις μαθει κατι. ειτε αυτο το κατι ειναι στο σχολειο, ειτε εξω στο δρομο, ειτε οπουδηποτε!
ασχολιες κι ενδιαφεροντα εχω, καλως ή κακως, και με καλυπτουν πολυ μπορω να πω. γενικοτερα ολη η τεχνη για μενα ειναι η ζωη μου, ασχετα αν εγω δεν ειμαι καλλιτεχνης (ακομα).
αλλα απο κει και περα, την αναγκη του να ενσωματοθω στο συνολο και να προσφερω, οχι δε τη νιωθω. τη νιωθω μονο για ενα ατομο, αυτο που θα ειμαι μαζι καθε φορα στη ζωη μου (κοινως τη κοπελα μου).
ελπιζω να εγινα κατανοητος.
Η μορφωση ειναι γνωση κατα πρωτο λογο.
Απο την στιγμη που γενιομαστε συνεχεια μαθαινουμε πραγματα με διαφορους τροπους , και η μορφωση αυτο ακριβως κανει.
Πως επιτυγχανεται?
Με αγωνα και δουλεια οπως ολα στη ζωη.
Εγω πιστευω οτι η "μορφωση" και γενικα οποιαδηποτε αλλη δραστηριοτητα στη ζωη ενος ανθρωπου θα πρεπει να τον βοηθουν να απολαμβανει τη ζωη του και να αυξανει την επιγνωση του για τον εαυτο του και τον κοσμο, την αγαπη, την καλοσυνη και την υπομονη.
ποτε δεν ειπα ο εσωτερικη δυναμη ειναι ο κρινο.ειπα οτι ο εσωτερικη δυναμη εχει δικο του φορου
υμ ψυχολογιας το οποιο κατενομασα.ας διαβαζουμε πιο προσεχτικα.
Παιδιά μου συγγνώμη δεν διάβασα όλα τα σχόλια, θα το κάνω σε λίγο όμως
ήθελα να σας παραθέσω όμως κάτι
Ο κατά Σωκράτη ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου…
Όταν ρωτήσανε τον Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου,
Δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων.
«Η μόρφωση είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς…
Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;
1. Πρώτα απ’όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται από αυτές…
2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με…
γενναιότητα & λογική..
3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές..
4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα..
5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους..
6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες & τις αποτυχίες τους..
7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους…»
Και απ' ότι πρόλαβα να δω στην αρχή, τέθηκε θέμα για ανορθογραφία, θεωρώ πως με το να κρίνουμε κάτι τέτοιο απλά αφαιρούμε από τους άλλους το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.
Ο αδερφός μου για παράδειγμα είναι τελείως ανορθόγραφος. Αυτό που του προτείνω στον αδερφό μου είναι να μη γράφει με αγγλικούς χαρακτήρες γιατί έτσι δε προσπαθεί!
Ας κάνει όσα λάθη μπορεί, ας προσπαθήσει να τα διορθώσει .. και αν τα καταφέρει θα είναι καλό στο να ξέρει τη γλώσσα καλύτερα, αν όχι αυτό δε θα τον εμποδίσει να εκφράζεται με το να κάνει κάποια ορθογραφικά.
Πολυ ωραιο ποστ Μουχλαλουδα : ) αν και μου φαινεται πως αναφεροταν στη επιμορφωση του χαρακτηρα ενος ατομου κατα τη διαρκεια της ζωης του... Και πως ηταν αυτος ο εμμεσος τροπος του να τονισει τη σημαντικοτητα του χαρακτηρα υπερ της γνωσης. Τωρα που τα λεμε βεβαια ειχε κι ο Σωκρατης εναν χαρακτηρα που σημερα θα ελεγαν αρκετοι οτι συνδυαζε ολες της αρετες και τα ελαττωματα ενος ολιγον παθητικα επιθετικου τυπου: "αυτοματη" και ακαμπτη αμφισβητηση της εξουσιας και του καθιερωμενου, ανεμελη στοχαστικοτητα αλλα και τεμπελια, αντιλογια με σκοπο την αντιλογια και μονο, με λιγη δοση ενδοξης μαρτυρικοτητας και δραματοποιησης να βγαινει μονο κατω απο εντονο στρες =P
χαχα μου άρεσε αυτό! Βέβαια δε θα μάθουμε ποτέ πως πραγματικά ήταν ο Σωκράτης ..
συμφωνώ πάντως, σίγουρα είναι υπέρ της γνώσης. Νομίζω ότι δείχνει τη μόρφωση κυρίως με την ευρεία έννοια.
και ότι πολλές φορές δεν έχει να κάνουν μόνο οι γνώσεις για να θεωρηθεί κάποιος μορφωμένος
μια χαρα τα ειπε ο προγονος μουχλαλουδα μας, αλλα ξεχνας κατι...
τω καιρω εκεινο στην ελλαδα ΠΑΡΗΓΑΓΑΝ ΓΝΩΣΗ, ΔΕΝ ΜΕΛΕΤΟΥΣΑΝ ΓΝΩΣΗ...και τι να μελετησουν δλδ, αν οχι τα συγγραματα συγχρονων τους?? τις σπηλαιογραφιες?
οι επιστημες, οι τεχνες και η φιλοσοφια του σημερινου δυτικου πολιτισμου, τοτε ξεκινησαν , οι αρχαιοτεροι απο αυτους πολιτισμοι οπως κινεζικος, αιγυπτιακος κλπ, δεν ηταν κοντινοι τους και διαθεσιμοι για να τους μελετησουν, οτι μπορουσαν εκαναν οι ανθρωποι.... και εκαναν αρκετα, δεν εχουμε παραπονο ;)
Σωστο... Πολυ σωστο. Τωρα που το σκεφτομαι, και σε αλλες ιστορικες στιγμες στην ιστορια της παραγωγης γνωσης (σε μικροτερη κλιμακα εστω) εχει παιξει αναλογη νοοτροπια... Θυμαμαι μια περιφημη ατακα απο ενα ερευνητικο ινστιτουτο στη Γαλλια του '60, οπου γραφαν ολη μερα παπαδες και ολοι οι συναδελφοι τους παγκοσμιως περιμεναν να δουν τι θα βγαλουν οι συγχρονοι εκεινοι Πυθαγορειοι την επομενη μερα. Ειχε λοιπον παραπονεθει ενας επισκεπτης ερευνητης για την ελλιπη κατα τη γνωμη του βιβλιοθηκη του ινστιτουτου... Και ο ηγετης του γκρουπ του ειχε απαντησει "εμεις εδω δεν διαβαζουμε συγγραμματα - τα γραφουμε εμεις οι ιδιοι."
Ναι συμφωνώ , είναι σαν να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα
Το θεώρησα σημαντικό πάντως να δούμε και αυτή τη πλευρά :)
Το μορφωμένος βγαίνει από τη μορφή εξάλλου (ή κάνω λάθος; )
Θα 'θελα να απαντήσω αλλά ειλικρινά η ανορθογραφία με στράβωσε!! Συγνώμη, είμαι κακιά?Quote:
Eχω καταλαβει πως η εξυπναδα απο μονη της δεν ειναι αρκετη... χριαζομαστε κ μορφοση....
προτο εροτημα : πια ειναι η ουσιαστικοτερη κ βασικοτερη μορφοση π πρεπει να εχει καπιος ?
δευτερο εροτημα : μπορει ο οπιοσδιποτε να μορφο8ει η σιγγεκριμενοι τυποι ανθρωπον ?
ερωτημα νουμερο τρια : σε τι οφελει η μορφοση εκτοσ απτο να καταλαβενεις καλυτερα τι σου γινεται ?
αντε καντε τιν τσακαλια...!
ο κρίνο πού κολλάει σε αυτό το θέμα?
τομαζίνα, έχει πολύ ενδιαφέρον να εμφανίζεσαι κάθε φορά που ακούς το όνομα του.
πώς τα καταφέρνεις είναι πραγματικά αξιοσημείωτο!
Σχετικά με τις παραινέσεις για "σωστή" χρήση της γλώσσας. Το δικό μας σωστό δεν είναι απαραίτητα το σωστό όλου του κόσμου.
Υπάρχουν και άλλες οπτικές και διαφορετικές χρήσεις της γλώσσας. Όπως η γλώσσα πέρασε από την αρχαία στην καθαρεύουσα και στη δημοτική, τώρα περνάει τη φάση επίδρασης του ανοίγματος σε έναν πρωτοφανή νέο κόσμο, όπου νέοι κώδικες, ανάγκες, σύνορα, ταχύτητες, αλληλεπιδράσεις πολιτισμικές την επηρεάζουν. Υπάρχει μία νέα πραγματικότητα που γίνεται εμφανής και στη γλώσσα μας, γιατί ούτε και η γλώσσα καταλαβαίνει από ηθικές κατασκευές.
Για όσους θέλουν να ασχοληθούν παραπάνω υπάρχει η έννοια deep linguistic ecology, το οικοσύστημα της γλώσσας. Η γλώσσα ανοίγεται σε καινούργιους δρόμους, γιατί δεν είναι στατική, ούτε αιώνια αλλά δέχεται τις επιρροές πάνω της και τις αφομοιώνει σε ένα διαρκές, αέναο διαδραστικό τοπίο αναγέννησης και πλουτισμού της με φρέσκα στοιχεία.
Όπως θα μας φαινόταν γραφικός ο χρησιμοποιών την καθαρεύουσα στην εποχή της επικράτησης της δημοτικής, έτσι σε κάποια χρόνια εμείς θα φαινόμαστε γραφικοί για τα παιδιά μας όταν δε θα χρησιμοποιούμε τους νέους κώδικες που η γλώσσα αγκαλιάζει.
Αν λοιπόν επεξεργαστούμε το ζήτημα με μία βαθιά οικολογική ματιά, τα σύνορα δεν είναι πραγματικά σύνορα και οι γλώσσες των λαών προχωράνε σε μία παγκόσμια διαλεκτική που θα προσδώσει κοινά στοιχεία σε όλες. Σε τι μας απειλεί αυτό?
Η βιόσφαιρα της γλώσσας δεν κατανοεί τις αντιρρήσεις μας και δε νοιάζεται γι αυτές. Η "δική μου γλώσσα" είναι κι αυτή μία κοινωνική κατασκευή, που έχω συνδέσει με την ιστορία μου με έναν τρόπο μάλιστα ιδιοκτησιακό και εθνικιστικό. Η περηφάνεια της γλώσσας μου. Μπορώ να αγαπώ τη γλώσσα μου και με άλλον τρόπο, πιο ελεύθερο. Δίνοντάς της το δικαίωμα να γράφει την υπερηφάνεια μου εκεί που της αρμόζει. Στ' αρχίδια της.
η εξυπναδα ειναι ενα σημαντικο προτερημα, το οποιο πολυ ωραια αποτελεσματα μπορει να δωσει σε μας κ τους γυρω μας κατ επεκταση αν συνδιαστει με μια πολυπλευρη κ οχι μονοδιαστατη μορφωση. Γιατι η δευτερη ενεχει τον κινδυνο να μας κανει καπως ακαμπτους.
ο καθε ανθρωπος πιστευω μπορει να λαβει καποιου τυπου μορφωση. το θεμα ειναι πώς θα την αξιοποιησει κ πως θα την διαχειριστει μεσα του. Αν συνειδητοποιει γιατι τι λαμβανει κ γιατι την αποζητα κ με ποιουε τροπους. ποσα του προσφερει κ μεχρι που μπορει να τον παει.
δεν πιστευω οτι μονο μεσω μορφωσης μπορει να καταλαβει κανεις τι του γινεται. σιγουρα ομως μπορει να βοηθησει σημαντικα. και φυσικα κατι τετοιο- το να καταλαβαινει κανεις τι του γινεται οχι μονο απλο απλο δεν ειναι, αλλα ουτε κ αποτελεσμα μιας συγκεκριμενης μορφωσης. υπαρχουν πολλα εμποδια μεταξυ μορφωσης κ αυτογνωσιας ετσι κ αλλιως.
αλλο το σωστο και το "σωστο" κι αλλο η αμαθεια κι ο αναλφαβητισμος.
για να αλλαξεις κατι και μαλιστα προς το προσφοροτερο, πρεπει να το ξερεις καλυτερα και βαθυτερα απο ολους, πρωτα.
αν ολο το παραπανω λοιπον, ειναι επιχειρημα για ακαδημαικη γνωση και μετα για αποδομηση της, ειμαι μεσα 1000%.
αν ειναι το επιχειρημα του καθε ατυχου η τεμπελη που ειναι αναλφαβητος και ωθει εκει και τα παιδια του, ειμαι εντελως εναντιον.
ενας απλος επιλογος.
πες μου ολο το παραπανω με λαθος ορθογραφια και με γνωση 100 λεξεων και οχι 3000 κι αν βγαζει νοημα ο οποιοσδηποτε, εγω θα βγω στο συνταγμα να κανω το παγωνι....
η γνωση της γλωσσας ειναι εργαλειο σκεψης.
σκεφτομαστε με λεξεις τα νοηματα.
οσο φτωχοτερη γνωση της γλωσσας, τοσο φτωχοτερη σκεψη και εκφραση της...
τζαστ μαι του σεντς
ομολογω πως αυτο δε το ειχα διαβασει,εχασα το ξερω αλλα ποτε δεν ειναι αργα ακομα και στις 2 και μιση το βραδυ.........Μου θυμισες το <<Π>> του Αρονοφσκυ και ειδικα την τελευταια σκηνη.Συμφωνω μαζι σου <<παρα πολυ ευφυια μπορει να επενδυθει στην αγνοια,οταν η αναγκη για ψευδαισθηση ειναι βαθια>>
άστοχο είναι. δεν μπορεί κανείς να επενδύσει στην άγνοια. Εννοεί αυταπάτη.
κοιτα τι ανακαλυπτει καποιος στις 1 το βραδυ...
και ομως φιλε αλεξανδρε οταν κοιταζουμε το δεντρο και οχι το δασος επενδυουμε στην αγνοια και στην εθελοτυφλια και ειδικα οταν αρχιζουμε να αραδιαζουμε επιχειρηματα που πολλα απο τα οποια ειναι πολυπλοκα και περνανε και απο ενα φιλτρο ηψηλης ταχα μου ταχα μου διανοησης για να στηριξουμε αυτην την αγνοια.......αυτο εξυπηρετει κατι βεβαια ειναι σαφες για μενα,εγω προσωπικα ετσι πιστευω.
Κοίτα τι ανακαλύπτει κανείς στις 5 το πρωί!
Μα δεν διαφωνώ μ' αυτό. Θυμάμαι μάλιστα μια φίλη μου με την οποία είχα ενθουσιαστεί στην αρχή για τα επιχειρήματα της και τη σαφήνεια πάνω σ' αυτά. Κάποια στιγμή διαπίστωσα ότι ήταν προς την λάθος κατεύθυνση.
Τα περίπλοκα διατυπωμένα λόγια μπορεί να είναι προπέτασμα καπνού. Μπορεί όμως και όχι.
Όμως δεν εννοούσα αυτό.
Η αντίρρηση μου είναι καθαρά... εννοιολογική!
Δεν μπορεί κάποιος να επενδύσει στην άγνοια, όπως δεν μπορεί στο κενό ή στο τίποτα. Δεν μπορείς να επενδύσεις, δηλαδή να δώσεις, σε κάτι εκ προοιμίου και σταθερά άδειο.
Γι' αυτό και λέω άστοχο. Όχι προς το νόημα (αυτό έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι το καταλαβαίνουμε) αλλά προς τη διατύπωση.
Άγνοια είναι το δεν ξέρω τίποτα. Αυταπάτη είναι ότι κοροιδεύω τον εαυτό μου. Στο πρώτο δεν προστήθεται τίποτα, στο δεύτερο, ναι.
χαιρομαι που συμφωνεις μαζι μου απλα δεν καταλαβαινω γιατι δινεις τοση εμφαση στην εννοιολογικη σημασια.Θεωρεις οτι κατι που γραφεται εδω πρεπει να διατυπωνεται με τοσο σωστα Ελληνικα ετσι ωστε η ουσια του να μην αμφισβητειται απο κανεναν?Και αν ναι γιατι?Αφου πολυ απλα καταλαβαινομαστε..........
Φροντίζω τη Σοφία.. ;)