Originally Posted by
marina38
Arsi μου, επειδή σε προηγούμενο μήνυμα διάβασα ότι οι ψυχολόγοι δεν κάνουν διάγνωση και...μου έπεσαν τα μαλλιά :), να ξεκινήσω από αυτό: βεβαίως και κάνουν διάγνωση (όσοι έχουν την κατάλληλη ειδικότητα σε εφαρμοσμένους τομείς-κλινική εκπαίδευση). Πώς είναι δυνατόν να κάνει κάποιος ψυχοθεραπεία για την κατάθλιψη, αν δεν μπορεί να ξέρει ότι αυτό που βλέπει είναι όντως κατάθλιψη? Ένα από τα πολύ βασικά προβλήματα είναι αυτό ακριβώς: η έλλειψη σωστής αξιολόγησης με επιστημονικά τεκμηριωμένους τρόπους (π.χ. κλινική παρατήρηση, ψυχομετρικά τεστ, δομημένη συνέντευξη).
Ήταν και δική μου απορία αυτό. Άλλωστε εκεί το πήγαινα, πως είμαστε τόσο σίγουροι ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μια διαταραχή ή να συστήσουν φαρμακοθεραπεία απ'τη στιγμή που δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν καν διάγνωση, πως θα αναγνωρίσουν τη διαταραχή με σιγουριά? Ήμουν τόσο σίγουρη γι'αυτό! (πάλι καλά που σε ρώτησα :)).
Από ότι καταλαβαίνω τώρα είναι θέμα εξειδίκευσης, κάτι που δυστυχώς δεν ελέγχεται στην Ελλάδα όπως είπες.
Είναι λίγο μπέρδεμα αυτό με την εκπαίδευση των ψυχολόγων και μέχρι που μπορούν να επέμβουν.. Η ψυχολόγος που μου ανέφερε πως μόνο οι ψυχίατροι έχουν το δικαίωμα διάγνωσης ξέρω ότι έχει μετεκπαιδευτεί (έχει διάφορα πτυχία) και είναι συγχρόνως και επόπτρια. Πέρα απ'τα προηγούμενα όμως ίσως να μην έχει κλινική εκπαίδευση αλλά μου το ανέφερε σαν βασικό κανόνα για όλους. Έχω θέμα στην επόμενη συνεδρία! Πάντως προσωπικά πρέπει να έχω συναντήσει τουλάχιστον 7-8 ψυχολόγους και διάγνωση δεν πήρα ποτέ !.. κάποιες αόριστες απαντήσεις στην επίμονη ερώτησή μου.. ''αν υποθέσουμε ότι είχες ΚΑΤΙ αυτό πέρασε και σημασία έχει να βρεις τον εαυτό σου'' από κλινική ψυχολόγο του κψυ ενώ ταυτόχρονα έπαιρνα φαρμακοθεραπεία από ψυχίατρο εκτός ! ή ''τι οφελεί η ταμπέλα'' ή κάτι μεταφορές που περιέγραφαν την κατάστασή μου αλλά διαταραχή ποτέ ! Την μόνη εξήγηση που δίνω είναι πως είναι έτσι η ψυχοσύνθεσή μου που θα ήταν ανασταλτικός παράγοντας η ταμπελοποίηση.
Ενώ απ'την άλλη επίσης διάφορες εμπειρίες με τους ψυχίατρους έπαιρνα άνετα διαγνώσεις (κατάθλιψη, άτυπη κατάθλιψη, χρόνια κατάθλιψη, συναισθηματική διαταραχή ως και μανιοκατάθλιψη - εντάξει η κατάθλιψη είχε μεγαλύτερο ποσοστό στη σφυγμομέτρηση λολ ), συνταγογραφούσαν και με ξεπετούσαν σε 5 λεπτά.
Πόσο σημαντικό είναι τελικά να βρεθεί ένας καλός ειδικός ! είτε ψυχίατρος είτε ψυχολόγος....
Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει ξέχωρη ειδικότητα 'ψυχοθεραπευτή'. Η ψυχοθεραπεία είναι κάτι στο οποίο (πρέπει να) εκπαιδεύονται μόνο συγκεκριμένοι επαγγελματίες υγείας που έχουν το κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο (κυρίως ψυχίατροι και ψυχολόγοι). Δυστυχώς, στη χώρα μας η ψυχοθεραπεία είναι μια δραστηριότητα που δεν ελέγχεται από κανέναν φορέα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τόσο αξιόλογοι ψυχολόγοι και ψυχίατροι που την ασκούν, όσο και κάθε είδους περιπτωσάρες χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση που απλά πάνε και κάνουν μια έναρξη στην εφορία (αν το κάνουν κι αυτό).
Δυστυχώς, όπως τα λες. Σε τόσο ευαίσθητο τομέα να μην υπάρχουν οι κατάλληλοι έλεγχοι!
Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι είναι νομικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα. Οι ψυχίατροι, ξεκινούν από μια γενική εκπαίδευση στην ιατρική. Αποκτούν εξειδίκευση στην ψυχιατρική, που τους δίνει τη δυνατότητα της διάγνωσης και της φαρμακοθεραπείας (συνταγογράφησης), μαζί με μια ευαισθητοποίηση στις ψυχοθεραπείες. Τίποτα άλλο. Κατά συνέπεια, ένας ψυχίατρος χρειάζεται επιπρόσθετη εκπαίδευση σε ψυχοθεραπευτικά μοντέλα, αν επιθυμεί να εφαρμόσει και ψυχοθεραπείες. Είναι μια ιατρική ειδικότητα, όπως ο γαστρεντερολόγος, ο δερματολόγος, που αντίστοιχα είναι αρμόδιοι να διαγνώσουν και να παρέχουν αγωγή σε πεπτικά ή δερματικά προβλήματα.
Ο ψυχολόγος, είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί εξειδίκευση, σε επίπεδο μεταπτυχιακών ή άλλης μετεκπαίδευσης. Όπως δεν νοείται γενικός γιατρός να κάνει διάγνωση-θεραπεία σε π.χ. γυναικολογικά θέματα, έτσι δεν νοείται και γενικός ψυχολόγος που να κάνει π.χ. διάγνωση και θεραπεία της διαταραχής πανικού. Γι' αυτό πάντα τονίζω στους υποψήφιους επισκέπτες ενός ψυχολόγου, να ελέγχουν την εκπαίδευση που έχει λάβει και την εμπειρία του. Ο ψυχολόγος αξιολογεί και παρεμβαίνει στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά. Ο ψυχολόγος με το κατάλληλο υπόβαθρο βεβαίως και κάνει πρωτίστως διάγνωση και στη συνέχεια ψυχοθεραπεία. Η φαρμακοθεραπεία απαιτεί άλλου είδους γνώσεις για να καταλήξει στη δυνατότητα συνταγογράφησης, όμως ένας ψυχολόγος (ξαναλέω: με την κατάλληλη εξειδίκευση) έχει εκπαιδευτεί στην ψυχοφαρμακολογία και γι' αυτό σε συνδυασμό με τη γνώση της ψυχοπαθολογίας, μπορεί να αναγνωρίσει την ανάγκη για χορήγηση αγωγής. Και ο φαρμακοποιός επίσης έχει πολλές γνώσεις για τα φάρμακα, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα συνταγογράφησης.
Από ότι καταλαβαίνω δλδ είναι θέμα κατάρτισης η αναγνώριση της ανάγκης φαρμακοθεραπείας. Και η συνταγογράφηση απ'ότι καταλαβαίνω προυποθέτει την αποφοίτηση της ιατρικής σχολής με το σκεπτικό ότι ένας γιατρός γνωρίζει πιο καλά τον ανθρώπινο οργανισμό και τα φάρμακα είναι χημείες που μπαίνουν στον οργανισμό μας με απλά λόγια. Κάπως τα ξεδιάλυνα :)
Αλλά πέρα από τα παραπάνω ειλικρινά πιστεύω πως ένας ψυχολόγος που δεν είναι ευσυνείδητος και καλός επαγγελματίας δύσκολα θα παροτρύνει για φαρμακοθεραπεία ειδικά σε διαταραχές που αντιμετωπίζονται ψυχοθεραπευτικά όπως η κατάθλιψη για παράδειγμα.
Και κάτι άλλο θεωρώ πως ίσως έπρεπε οι ψυχολόγοι να έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν έστω κάποια ήπια φάρμακα. Δε μπορώ να καταλάβω δλδ τα αντικαταθλιπτικά πουλιούνται χωρίς καν συνταγή και να μη μπορεί ένας ψυχολόγος να τα προτείνει σε έναν ασθενή?
Κάτι τελευταίο για τη διάγνωση: η δυνατότητα να κάνεις διάγνωση είναι αναμφισβήτητα απαραίτητη για έναν ψυχολόγο που εργάζεται ιδωτικά ή σε εφαρμοσμένα-κλινικά πλαίσια. Αλλά ο τρόπος που θα μοιραστείς αυτή τη διάγνωση με τον θεραπευόμενο, είναι μέρος της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας και της προσέγγισης του καθενός.