Πολύ καλή ερώτηση. Εγώ από νωρίς κατάλαβα ότι η κοπέλα έχει θέματα αλλά για δυο χρόνια περίπου ήμουν σε άρνηση να δω τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τώρα που είμαι πιο διαβασμένος αναγνωρίζω ότι υπήρξαν red flags τεράστιες από την πρώτη μέρα.
Printable View
Εγώ το κατάλαβα μετά από 20 μέρες. Αλλά ήμουν "τυχερή" λόγω της απόστασης. Δεν είχαμε καν συναντηθεί από κοντά και πρόλαβε να μου πει αλλόκοτα πράγματα, ενώ παράλληλα με πίεζε για συνάντηση. Ευτυχώς βρήκα και αυτό το φόρουμ και μου άνοιξε τα μάτια. Ετσι δεν κάναμε ποτέ κανονική σχέση. Δεν θέλω να πω περισσότερα, αλλά είναι μια κατάσταση οn off. Γι αυτό τη διατηρώ, με προσοχή και συνεχές διάβασμα σχετικά. Μολις ειδα και το βίντεο του Αιολου.
Το love bombing για όλους μας ήταν φοβερό και εξωπραγματικό όμως έτσι; (δεν ήξερα πως λέγεται, το έμαθα αργότερα...) Αυτό το συναίσθημα ότι ζεις κάτι πολύ καλό για να είναι αληθινό... Οτι ονειρεύεσαι...
Νομίζω πως ο όρος περιγράφει πολύ γλαφυρά όλη αυτήν τη φάση. Μου είπε ότι με αγαπάει την πρώτη μέρα που φιληθήκαμε και μετά από δυο βδομάδες ότι με σκεφτόταν σαν τον πατέρα των παιδιών της. Συνεχώς μου έλεγε ότι είμαι πολύ ωραίος άντρας, ότι κανείς δεν της έκανε έρωτα όπως εγώ (με την πολύ καλή έννοια), με κρατούσε από το χέρι συνεχώς και μου έστελνε δεκάδες μηνύματα ημερησίως για να με ενημερώσει για τις παραμικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς της. Το σεξ μαζί της, το καλύτερο που έκανα ποτέ στη ζωή μου. Τρέλα. Τρέλα! Μια παρατοποθετημένη σκούπα και όλα άλλαξαν :) :) [λέμε και κανένα αστειάκι για να ελαφρύνουμε την ατμόσφαιρα]
Νομίζω οι άντρες της παρέας θα σε καταλάβουν καλύτερα. Δες και αυτό το άρθρο για το love bombing --- https://www.psychologytoday.com/us/b...n-relationship
Το love bombing για εμένα ήταν το πρώτο red flag μαζί με κάτι άλλες λεπτομέρειες. Δεν το πήρα στα σοβαρά και στη γνωστή αναφορά περί πατέρας των παιδιών και γάμους κτλ μέσα σε μια βδομάδα, της είπα ότι αυτά θα κριθούν μετά από κάποιον καιρό που θα είμαστε μαζί και θα γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο. Εκεί ξενέρωσε λίγο αλλά οκ. Οπως και να το κανείς όμως τέτοιες αναφορές δεν παύουν να σε επηρεάζουν παρόλο που τις είδα σαν red flag.
Προτείνω και αυτό, επίσης: https://www.quora.com/Why-do-those-w...-is-going-well
Why do those with BPD often sabotage a relationship that is going well?
Ενας άνθρωπος με συνήθη ψυχισμό θέλει το χρόνο του για να τα σκεφτεί και να τα ξεστομίσει αυτά. Εμένα δεν μου είπε για γάμους, αλλά επέμενε σε διάφορα "μεταφυσικά σημάδια" που έδειχναν λέει ότι είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον και είναι αδύνατον να μην είμαστε μαζί. Ολα αυτά χωρις καν να έχουμε συναντηθεί.
Epsilon, ευχαριστώ για τα λινκς!
Τα χαζά περί παιδιών και λοιπά συναφή υπονοούμενα τα έλεγε πάντα, αφού κάναμε έρωτα. Δεν τα έπαιρνα σοβαρά, αλλά λειτουργούσαν λόγω της συναισθηματικής έντασης σαν ένα είδος συμπυκνωμένης προπαγάνδας υπέρ κοινού μέλλοντος και με έκαναν να κολλήσω περισσότερο. Δεν το έβλεπα κακοπροαίρετα, διότι ήμασταν, όπως έχω γράψει, ήδη δυο χρόνια φίλοι, δεν είχε δώσει ποτέ αφορμή για αρνητική κρίση και τη θεωρούσα ευαισθητούλα (ναι... ναι... ο γράφων αξίζει φάσκελο).
Κόλλημα με «μεταφυσικά σημάδια» είχε και η δική μου. Άλλα red flags που τα έχω διαβάσει και αλλού (τα περισσότερα προς την ναρκισσιστική πλευρά του φάσματος):
Επεισόδια κατάθλιψης. Μπορούσε να κλαίει μια ολόκληρη ημέρα χωρίς ξέρει γιατί (έτσι έλεγε τουλάχιστον).
Δυο τρεις φορές την έπιασε υστερία, υπό την έννοια πως σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου κάτι την ενόχλησε, άρχισε να φωνάζει και γενικά να ουρλιάζει χωρίς να σταματά για κάποια λεπτά. Εδώ δεν αναφέρομαι σε ξεσπάσματα θυμού. Μιλάμε για υστερία. Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω καλύτερα. Δεν ήξερα τι να κάνω.
Για να τραβἠξει την προσοχή, πάντα, μα πάντα, θα υπήρχαν αναφορές σε ένα πρόβλημα υγείας. Είχε και από αυτό, και από εκείνο, και από το άλλο. Πάντα μη-άρρωστη.
Όλες οι σχέσεις της προερχόταν (μαζί με μένα) από συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο.
Είναι αδιάφορη (στην καλύτερη περίπτωση) ή αγενέστατη (στη χειρότερη) απέναντι σε σερβιτόρους / πωλητές. Τους συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχουν. Θυμάμαι μια φορά που αγόρασε με δική της ευθύνη λάθος προϊόν, και στη συνέχεια έβαλε τις φωνές στον πωλητή για να το δεχτεί πίσω.
Είναι φίλερις όχι μόνο με την έννοια πως είναι εριστική, αλλά και με την έννοια πως μπορεί να ξεκινήσει βεντέτα με κάποιον, αν της κάνει καλοπροαίρετη κριτική (μιλάμε για εκτός της σχέσης καταστάσεις... για τις εντός αυτό ήταν στην ημερήσια διάταξει). Δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Έχει χάσει ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης θεωρώντας ότι θετικές παρατηρήσεις προϊσταμένου της στρεφόταν εναντίον της.
Τελευταία είχα αρχίζει να σχηματίζω την εικόνα πως δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει κάποιον (ακόμη και με άκομψο τρόπο). Παράδειγμα: Την τελευταία βδομάδα πριν χωρίσουμε, βρισκόμουν για ακόμη μια φορά σε φάση απαξίωσης και εκείνη περιόρισε την «επικοινωνία» μας στα εντελώς απαραίτητα(;) γραπτά μηνύματα (ένα «τι κάνεις;» τη μέρα). Τότε ήταν που άρχισα να διαβάζω εδώ και κει για τις ΔΠ. Για να τη δοκιμάσω, λοιπόν, σκαρφίστηκα μια φανταστική οικονομική δοσοληψία, από την οποία, εφόσον εκείνη συμμετείχε, θα αποκόμιζε κέρδος. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά μετά την αποστολή του μηνύματος με πήρε τηλέφωνο μέσα στις γλύκες κάνοντας παράπονα γιατί δεν της τηλεφώνησα να μιλήσουμε για το θέμα και για να ακούσει τη φωνή μου που τόσο της έλειψε... Αυτό το άτομο, κατά τα λοιπά, έχει ιδιαίτερες κοινωνικές δεξιότητες και υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Ένα φτηνό κόλπο που της τόνωσε το ηθικό, ήταν αρκετό για να επανέλθω - έστω και για λίγο - σε καθεστώς ημιθέου.
Στην τελευταία μας συζήτηση της ανέφερα όλα τα παθολογικά που έχω παρατηρήσει στη συμπεριφορά της, χωρίς να κάνω ρητές αναφορές σε ΔΠ. Μου είπε ουσιαστικά ότι όσο παλιάνθρωπος και αν είναι, αυτή είναι και άμα μου αρέσει. Επίσης, με κατηγόρησε πως έφταιξα για όλα τα στραβά της σχέσης μας (σόρυ... αλληλεπίδρασης) ακόμη μια φορά και με χώρισε.
Έχω τόοοοσα κοινά βιώματα με όλους σας...! Από που να πρωτοαρχίσω, δε μου φτάνουν 3 σελίδες! Από τα "σε λατρεύω" και θέλω να κάνουμε παιδιά μέσα σε ελάχιστο χρόνο, μέχρι τα μεταφυσικά και τους αποκρυφισμούς, και όλα όσα έγραψε και ο aeolus74 περί αντιγραφής της συμπεριφοράς τους λόγω της κακοποίησης που δεχθήκαμε...σε σημείο που ήδη έχω κάνει ζημιά σε τομείς της ζωής μου... Δε λέω τίποτα παραπάνω γιατί και οι τοίχοι έχουν αυτιά και φοβάμαι... Θα ήθελα κάποια στιγμή μόνο να μιλήσουμε και για τις ιπτάμενες μαϊμούδες (flying monkeys), τα τσιράκια των οριακών και ναρκισσιστών γενικότερα...Τις εμπειρίες μας...Εγώ κρατήθηκα στο τέλος για καλό δικό μου και δεν έγινα βίαιος απέναντι σε ένα τέτοιο σκουπίδι, αν και το ήθελα πολύ μέσα μου και το άξιζε...
"Flying monkey" είναι ο αυθεντικός όρος. Στο ίντερνετ υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για αυτούς. Σε γενικές γραμμές, flying monkey είναι το τσιράκι, ο/η φίλος/η του οριακού/ναρκισιστή, ο οποίος χρησιμοποιείται απ'αυτόν/ήν, για να πετύχει τους σκοπούς του/της.
Είναι άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και όρια, και πιστεύουν ό,τι παραμύθι τους πετάει ο ναρκισσιστής τον οποίο θαυμάζουν και δεν θέλουν με τίποτα να χάσουν από φίλο/η. Ο ναρκισσιστής/οριακός φυσικά τους χρησιμοποιεί και τους χειραγωγεί συναισθηματικά, ώστε να είναι πάντα δίπλα του, και να πιστεύει όσα ψέμματα τους λέει. π.χ. ότι είναι πάντα το θύμα, ότι οι άλλοι είναι κακοί και εναντίον του κτλ. Ο/Η flying monkey φίλος/η είτε τα πιστεύει όλα από αφέλεια και χαζομάρα είτε για να μη χάσει τη φιλία ( υπάρχει εξάρτηση από το ναρκισσιστή/οριακό άτομο). Αυτά σε γενικές γραμμές και πολλά άλλα φυσικά όπου θα πιάσουν πολύ χώρο. Ίσως να σας έχει τύχει κι εσάς ( π.χ. Τριγωνισμός, Ψευδείς φήμες, διαστρέβλωση πραγματικότητας μέσω τρίτων, αποφυγή ευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ οριακού και θύματος άρα "στρατολόγηση" αυτού του ατόμου κτλ. )
https://www.youtube.com/watch?v=7vbcpgoWTtk Ένα σχετικό βίντεο στα αγγλικά