Originally posted by sabb
Quote:
Originally posted by weird
Αναρωτιέμαι ωστόσο, ΑΝ μια κοινωνία αθειστική θα ήταν εφικτή και ποιος ο ρόλος της θρησκείας στην κοινωνική συνοχή ( κι όχι στα πλαίσια της οικογένειας).
Θα μείνω σ\' αυτό το σημείο που αφορά την κοινωνία μας κι όχι την προσωπική οπτική αντίληψη των πραγμάτων περί λογικού και υπερβατικού, για τα οποία - χωρίς δίκιο ή άδικο από την μία ή την άλλη πλευρά - μπορεί να μιλάμε για χρόνια....
Για ποιο λόγο να επιδιώκουμε μια αθειστική κοινωνία ? Καταργούμε έτσι την ελευθερία των ανθρώπων ως προς την πίστη τους.. Όσο φασιστική είναι η επιβολή ενός επίσημου θρησκεύματος , άλλο τόσο είναι και η κατάργηση των θρησκευτικών ελευθεριών...Είπαμε : Το να πιστεύει ο καθένας ό,τι θέλει είναι θεμελιώδες αξίωμα της δημοκρατίας. Το να το πιστεύει όμως , χωρίς να παρενοχλεί την ελευθερία του άλλου, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατικής κοινωνίας. Δεν τίθεται θέμα συνοχής του έθνους, είπα και πιο πριν πως δεν είχε ανάγκη τον χριστιανισμό το ελληνικό έθνος για να παραμείνει συμπαγές.
Η ανεξιθρησκεία απαγορεύει την διαπλοκή της θρησκείας με την πολιτική, γιατί εξ αντικειμένου αποδέχεται την ελεύθερη λατρεία παντός θεού ή και κανενός. Σε μια ανεξίθρησκη κοινωνία οι χριστιανοί πάνε στην εκκλησία που πληρώνουν οι ίδιοι, οι μουσουλμάνοι πάνε στα τζαμιά που συντηρούν με δικά τους κονδύλια, το ίδιο κάνουν κι οι άλλες θρησκείες και όσοι είναι άθεοι , δεν προσδιορίζονται με βάση τα πιστεύω τους - όπως και θάπρεπε...
Σε μια ανεξίθρησκη κοινωνία έχω το δικαίωμα να καώ αντί να ταφώ...
Μπορώ να ιδρύσω τη δική μου θρησκεία αν το επιθυμώ,χωρίς να ζητήσω την άδεια καμίας άλλης πλειοψηφούσας θρησκείας...
Αντίθετα σήμερα στη χώρα μου , σε μια σύγχρονη ευρωπαική πρωτεύουσα όπως είναι η Αθήνα, για το αν θα ιδρυθεί τζαμί πρέπει να αποφασίσει η ιερά Σύνοδος...
Η Ιερά Σύνοδος απαγορεύει την καύση των νεκρών, ακόμη και για αλλόθρησκους ή άθεους...
Η εκκλησία διαπλέκεται με την πολιτική, γιατί αυτή είναι η παράδοση αιώνων...
Σ\' αυτή τη χώρα λοιπόν, εγώ, ούτε την εθνική συνοχή αποζητώ ούτε την παράδοση. Ζηλεύω τους Δανούς και τους Σουηδούς, τους Γάλλους και τους Γερμανούς που προάγουν την ελευθερία της νόησης μέσα από την απόλυτη ανεξιθρησκεία κι όχι την ποδηγέτηση των πολιτών της, από fake παραδόσεις που λίγους πια συγκινούν...
Θάθελα η χώρα μου να δίνει μεγαλύτερη σημασία στην κοινωνική πρόνοια παρά στο πόσα χωράφια θα δώσει στην Εκκλησία.
Στο πόσα σχολεία και νοσοκομεία θα χτίσει κι όχι πόσους παπάδες θα βολέψει.
Στην υγεία και την παιδεία, στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτός είναι ο προσανατολισμός μιας ελεύθερης ανεξίθρησκης πολιτείας κι όχι η διαπλοκή με τα κάθε λογής μοναστήρια εις βάρος της δημόσιας γης.
Σε μια τέτοια κοινωνία θάθελα και γω να ζω, πέρα από θρησκευτικές προκαταλήψεις και υστερίες διάκρισης των ανθρώπων, ανάλογα με το τι πιστεύουν...
Αυτό που είπες, μια χαλαρή σύνδεση εκκλησίας και πολιτείας , δεν μπορώ να το φαντασθώ. Λίγο έγγυος, δεν υπάρχει...Ή έγγυος ή μη έγγυος, ένα από τα δύο.
Προτιμώ το προφυλακτικό στη συγκεκριμένη περίπτωση.....