Originally posted by oboro
Quote:
Originally posted by πανος12345
δεν ειμαι ειδικος μορφολογος ομπρορο...
αναρωτιεμαι μοναχα τι εμποδιζει το Εθνος του Ισλαμ σε 500 ολοκληρα χρονια ιστορια που καταγραφει ,να μην μπορει να ξεκολησει απο τους σατραπηδες και την δικτατορια η την βασιλεια παντου οπου εχει επικρατησει...
αναρωτιεμαιεπισης γιατι Οι Γαλλοι εχουν ανοιχτη γλωσσα και καθε χρονο η Ακαδημια τους προσθετει νεες λεξεις στο λεξιλογιο
αναρωτιεμαι τελος γιατι η πιο μισητη γλωσσα του πλανητη, των πιο ακραιων αποικιοκρατων η Αγγλικη , ειναι σημερα η δεσποζουσα στον πλανητη και βρισκω μονο μια απλη εξηγηση...
Εγινε ετσι για να μπορουν να την μιλουν και να την γραφουν καλα ολοι οι ανθρωποι απο ολο τον πλανητη , απο ολους του πολιτισμους και με ολες τις θρησκειες να απεχουν απο την διαμοφωση πολιτικης ....
Για το στατους της Αγγλικης στη σημερινη αποχη συμφωνουμε. Παλιοτερα και η Γαλλικη και η Λατινικη ηταν αντικειμενα μισους και απεχθειας ακριβως για τον ιδιο λογο, τη αποικιοκρατια. Κατα τα αλλα σε τιποτε δεν υστερει απο αλλες γλωσσες. Τα Αγγλικα δεν ειναι μια γλωσσα δευτερης κατηγοριας που οι περιστασεις και μονο της επετρεψαν να κιαλλιεργηθει και να κυριαρχησει. Ολες οι γλωσσες γεννιουνται ισες, αν και διαφορετικες, και οι περιστασεις καθοριζουν το στατους που θα αποκτησουν παγκοσμιως.
Οσον αφορα τα Γαλλικα, που εχω ηδη δρομολογησει να τα μαθω γιατι παντα ηθελα, ειμαι σιγουρος οτι η νοοτροπια της Γαλλικης κοινωνιας ειναι που κανει τη γλωσσα τοσο ανοιχτη σε δανεια. Αλλωστε ολες οι γλωσσες δανειζονται σαν ζωντανοι οργανισμοι που αλληλεπιδρουν με αλλους και με το περιβαλλον τους. Το γεγονος οτι η Ακαδημια επισημοποιει τη διαδικασια αυτη δειχνει υψηλο επιπεδο σε οτι εχει να κανει με ακαδημαϊκα θεματα οχι μονο στα πανεπιστημια αλλα και στην γαλλικη κοινωνια γενικοτερα. Αν και δεν ειμαι της κανονιστικης προσεγγισης. Σημαντικο να υπαρχουν και τα δυο σαν προϋποθεσεις παντως, αφου οι ΗΠΑ ας πουμε εχουν τα καλυτερα πανεπιστημια του κοσμου, η κοινωνια τους ομως μονο κατα το ημισυ αποδεχεται την πραγματικη μορφωση.
Το σχολιο για τους Αραβες δεν το καταλαβα. Αυτο που τους λειπει και που τους ελειπε παντα ειναι μια ενιαια εθνικη ταυτοτητα. Με τη γλωσσα τους τι σχεση εχει? Αν μη τι αλλο, η γραπτη Αραβικη ειναι ενιαια κατα μηκος ολου το αραβικου κοσμου, και μονο οι προφορικες διαλεκτοι διαφοροποιουνται σημαντικα ανα ζωνη (Μαγκρεμπ, Αιγυπτου, Παλαιστινης, Αραβικης Χερσονησου, Κολπου κλπ)
Να φερω ενα αντιπαραδειγμα: Τα κινεζικα χωριζονται σε δεκαδες διαλεκτους με δεκαδες εκατομμυρια ομιλητες η καθεμια που μεταξυ τους ειναι ακαταλαβιστικες (Μανδαρινων, Καντονεζικα, οι διαφορες Γου κλπ). Αυτο οχι μονο στον προφορικο αλλα και στον γραπτο λογο, αφου ναι μεν τα ιδεογραμματα ειναι ενιαια, οι εκφρασεις και γραμματικη διαφοροποιουνται ομως σημαντικα. Μπορει κανεις να ισχυριστει ομως οτι στερουνται οι Κινεζοι ενιαιας ταυτοτητας?
(Φυσικα σε καθαρα επιπεδο κοινωνικο - τα αισχη του καθεστωτος με Ταϊβαν, Θιβετ, Χονγκ Κονγκ, Μογγολους κλπ μονο στο ονομα μιας ταυτοτητας δεν γινονται)