Quote:
Originally posted by sabb
Μάλλον δεν γίνεται κατανοητό κάτι, δεν έχω άλλη εξήγηση...Εμπνευστή αν θέλεις να προσφέρεις πραγματικά εκφράζοντας την ελεύθερη σου άποψη, άσε κατά μέρος την προσωπική σου διαμάχη με τον Κρίνο και πες μου σε τι διαφωνείς από τα παρακάτω, για να μπορέσουμε να τα βάλουμε σε μια σειρά :
- Διαφωνείς πως οι περιπτώσεις των 2 ατόμων που λες, δεν μπορούν να εκγενικεύσουν την θεραπεία της κατάθλιψης μέσω της αφοσίωσης στο Θεό ?
μα δεν ειπα ποτε πως η πιστη θα γιατρεψει τους παντες.Απλα πως μπορει να βοηθησει καποια ατομα.Και σε καμια περιπτωση δεν λεω πως πρεπει να αφησουμε γιατρους και φαρμακα και να παμε να πιστεψουμε για να γιατρευτουμε.
- Διαφωνείς πως η συζήτηση δεν γίνεται για το τι είναι χριστιανισμός αλλά αν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι απόψεις ενός εκπροσώπου του Θεού για την κατάθλιψη τα αίτια της και την θεραπεία της ?
δεν διαφωνω,η αποψη του μοναχου ειναι μια διαφορετικη προσεγγιση και εξαρχης αυτη επρεπε να συζητηθει κατα ποσο μπορει να κανει καλο σε καποιους ασθενεις.και ουσιαστικα αναφερεται στον εγωισμο,κατι που αρκετες φορες το ειπα αλλα μετα γινονταν ολα σαλατα χωρις να συνεχιζεται η συζητηση
- Διαφωνείς πως το πόρισμα πως όποιος υποφέρει από κατάθλιψη ουσιαστικά έχει παραδοθεί στις δυνάμεις του κακού, είναι σκοταδιστικό και αφελές ?
εννοειται πως οποιος πασχει απο καταθλιψη δεν εχει παραδοθει στις δυναμεις του κακου.Αυτο ειναι βλακεια και να το συζηταμε.
- Διαφωνείς πως η απαξίωση των επιστημονικών ερευνών από τον γέροντα Πορφύριο, είναι πέρα από κάθε ορθολογική προσέγγιση της θεραπείας της κατάθλιψης, το λιγότερο απαράδεκτη κι εν πολλοίς ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για την υγεία κάποιων ευάλωτων ψυχικά ανθρώπων ?
εγω δεν ειδα να απαξιωνει καπου την επιστημη.
\"Τ’ ακούσατε αυτό; Τ’ ακούσατε; Είναι σπουδαίο. Δηλαδή, πως ανοίγεις την θύρα. Να, μια φορά, να σας πω ένα παράδειγμα. Έλεγα στον κύριο... να κάνει κάτι. Μου λέει, δεν μπορώ. Του λέω, ρε παιδί μου κάνε μου τη χάρη και εγώ, γέρος παπάς είμαι, θέλω να μου κάνεις αυτό το πράγμα. Όχι, δεν μπορώ. Ήμασταν κάτω στο υπόγειο. Λοιπόν, μου λέει, δεν το λέει η επιστήμη αυτό. Του λέω, ρε παιδί μου, τι την θες την επιστήμη; Να πας να κάνεις αυτό το πράγμα, είναι ανάγκη, δεν έχω άλλονε.\"
Ακομα και σε αυτο το σχολιο που εχεις παραθεσει,ζητα απο καποιον να του κανει μια εξυπηρετηση την οποια προφανως δεν του κανει με αιτιολογια πως δεν το λεει η επιστιμη.και ο μοναχος του απαντα πως δεν ειναι θεμα επιστιμης,απλα να παει να το κανει για δικη του εξυπηρετηση γιατι δεν εχει καποιον αλλον.
τωρα οσο για τα δαιμονια που αναφερει να πω την αληθεια εγω προσωπικα δεν εχω δει κανενα.Παρολα αυτα δεν ξερω τι βλεπουν ανθρωποι που μπορει να εχουν χαρισματικη \"οραση\".αν βλεπουν δηλαδη τη στιγμη που μας μπαινει μια κακια ιδεα αν καποιο κακο στοιχειο μας την τοποθετει.παντως σε αρκετες επιθανατιες εμπειριες εχουν αναφερθει δαιμονια που τα βλεπαν οι ετοιμοθανατοι και οχι οι υπολοιποι,θα σου απαντησω με σιγουρια σε καμια 50αρια χρονια :)αυτη τη στιγμη δεν ξερω να σου απαντησω.
Γιατί όλοι έχετε οδηγήσει τη συζήτηση σε διαμάχη πιστών και απίστων (..σαν τζιχάντ μου ακούγεται..), ενώ τα πράγματα είναι πιο απλά ? Στην αντίπερα όχθη είμαστε ενάντια στο σκοταδισμό απ\' όπου κι αν προέρχεται αυτός, είτε από το χριστιανισμό είτε από ..το Γελαστό Σύννεφο . Εσύ σε ποια όχθη του ποταμού είσαι ?
Στο μίσος ή στην αγάπη ? Στο φως ή στο σκοτάδι ? Στη γνώση ή στην άγνοια ? Που στο καλό είσαι Εμπνευστή γιατί δεν καταλαβαίνω που θέλεις να στέκεσαι τελικά...Ούτε εσύ, ούτε η Λίτσα, ούτε η Παλινδρόμηση , η Αφρούλα, ο kapatosg και πάει λέγοντας...
Δεν ειπε κανενας πως μονο αν εισαι χριστιανος μπορεις να προσφερεις καλο και να νοιωσεις την αγαπη,αυτο το συμπερασμα το διαβασα καπου προηγουμενως και δεν ξερω πως βγηκε.Θα ηταν σαν να λεμε πως δεν υπαρχει καλος ανθρωπος ινδος που ειναι ατοπο.Εσυ ειπες πως θα βρεις την λιτσα στην αντιπερα οχθη,οχι εγω.
Αντί να αναλώνεστε στο τι είναι χριστιανισμός και τι γλυκό συναίσθημα προσφέρει - και για το οποίο χαίρομαι ειλικρινά που μπορείτε και το αντιλαμβάνεστε μ\' αυτό το τρόπο - γιατί δεν παίρνετε θέση σ\' όσα ο γέροντας λέει και που σε τελική ανάλυση, είναι και το θέμα του θρέντ ? Γιατί συνεχίζετε να αποπροσανατολίζετε τη συζήτηση στα χωράφια της πίστης και της ευσέβειας, της θρησκευτικότητας και της ευλάβειας σας ?
Το θεμα εκ των πραγματων ειναι η καταθλιψη υπο το πρισμα της χριστιανικης πιστης.Ειναι δυνατον να μην αναφερουμε το τι λενε καποιοι πατερες τις εκκλησιας;αν υπαρχει προβλημα με το ειδος του θεματος οι ιδοκτητες του φορουμ ας το διαγραψουν.δηλαδη αν ηταν \"καταθλιψη υπο το πρισμα της μουσουλμανικη πιστης\" δεν θα αναφεροταν η γνωμη καποιων μουσουλμανων \"κεφαλων\";Οσο για τα διαβολακια που πραγματικα φανταζουν παραμυθακια,σου εξηγησα πριν,εγω δεν τα εχω δει ποτε μου,καποιοι πατερες της χριστιανοσυνης λενε πως τα εχουν δει.συνηθως βλεπαν και αλλα πραγματα οπως το να σου λενε τι σκεφτεσαι και ποιο ειναι το προβλημα σου με την πρωτη φορα που θα σε συναντησουν.Αυτοι τα ειπαν,οποιος θελει τα πιστευει οποιος θελει δεν τα πιστευει,ελευθεροι ειμαστε να αποφασισουμε
Μήπως εκεί σας οδηγεί η ένδεια επιχειρημάτων ?.................
εγινε ενα θεμα,ειπες τα πιστευω σου και ειπα τα δικα μου οπως εκανε και πολυς αλλος κοσμος.ο καθενας που μας διαβαζει αποφασιζει απο μονος του πως θα αντιμετωπισει τα γραφομενα.δεν νομιζω πως αναγκασε καποιος να πιστεψει η οχι.