Quote:
Originally posted by Sofia
nature,
με αφορμη το τελευταιο ερωτημα απαντω: και ταυτοχρονως αναρωτιεμαι. Γραφεις οτι καταπινουμε τον ρατσισμο των γυναικων με τοση ευκολια. Σκεφτηκα λοιπον με αφορμη αυτο το ερωτημα, αν αντιδρουμε σε κατι οταν στοχευει εμας αποκλειστικα ή οχι. Η απαντηση νομιζω ειναι προφανης. Και νομιζω η αποδειξη ερχεται απο το αποτελεσμα. Οχι μονο σε αυτο το θεμα ομως, αλλα κ σε άλλα πολλα.
Αν θες να μιλησω για μενα προσωπικα, θα σου πώ πως οταν διαβασα το σχολιο με ξενισε. Οπως κ οτι μου φανηκε χοντρο. Αλλα αν δεις λιγο πιο προσεκτικα αυτο δεν ειναι ενα επαναλαμβανομενο μοτιβο?:
* γυναικα των 40 κ κατι (θελει κατι συγκεκριμενο για να στρωσει κλπ)
* ψυχοπαθης (τρελος, τί περιμενεις)
* ομοφυλοφιλος (το θετω κομψα)
* μαυρος
* ελληνας (ανωτερη φυλη, εχουμε κατι που δεν εχουν οι άλλοι)
*ισλαμοφοβια
*εβραιοι
Εχει ενδιαφερον οτι καποιος μπορει να θιξει καποιον χωρις ισως να το καταλαβει. Ή οτι καποιος μπορει να περασει ως διακριση καποιο αλλο σχολιο αλλα οχι αυτο. Σε μια ερευνα διαβαζα πώς η συχνοτερη διακριση που ομως δεν εκλαμβανεται ως διακριση (και αυτο ειναι το απογοητευτικο) ειναι αυτη που γινεται με βαση την ηλικια κ τις γυναικες.
Μπορω να γραψω πολλες ακομα διακρισεις που συμβαινουν τοσο συχνα, τοσο ευκολα και πολλες φορες ακομα και απο ανθρωπους της ιδιας ομαδας. Γιατι μη μου πεις πώς δεν εχεις ακουσει τα ιδια σχολια πχ απο γυναικα σε γυναικα...τα ιδια που μπορει να κανεις καποιος (οχι ολοι) ανδρας.
Σε αυτο εδω το φορουμ εχω συναντησει συμπεριφορες που καποιες φορες με τρομαξαν, απο αναισθησια αλλες φορες, απο επιμονη αλλες, απο ειρωνια καποιες αλλες....Θυμαμαι ενα μελος, ειχε πει καποτε κατι πολυ χοντρο του τυπου:\"πολλοι τρελοι (ή κατι αναλογο δεν θυμαμαι ακριβως) μαζευτηκαν εδω\"....Αναρωτηθηκα τοτε \"εγω τί κανω, πώς το βλεπω αυτο το σχολιο εδω μεσα\"? αν με ρωτας αν αισθανομαι τρελη θα σου πω, οχι. Αυτο ομως τί σημαινει?οτι πρεπει να με αφορα αμεσα για να αντιδρασω?για να πω κατι? αισθανομαι καλα που ειπα κατι. που δεν εμεινα απαθης ή σιωπηλη. Πολλες φορες η σιωπη μπορει να δηλωνει και απαθεια, αναισθησια.
Αλλες φορες ομως η σιωπη μπορει να ναι επιλογη. Οταν αισθανομαι οτι εχω χτυπησει μια φορα μια πορτα διαλογου, δύο, τρεις, αλλα αυτη η πορτα δεν ανοιγει δεν εχει κανενα νοημα να μιλαω μονη μου. Ή οταν λεει ο καθενας τα δικα του, χωρις να εχει διαθεση να καταλαβει την αδυναμη πλευρα του άλλου διχως να του τη χτυπησει στα μουτρα... Να μιλαω για να με θαυμαζω και να αυταρεσκομαι δεν εχει νοημα...
Στην συγκεκριμενη περιπτωση, στο συγκεκριμενο θεμα εχει ενδιαφερον οτι ξεκινησε με σκοπο να θιξει τις διακρισεις, αλλα τις ανεδειξε με ενα αλλο τροπο κ σε ενα αλλο επιπεδο.Εστω κ εμεσα. Και ναι, εχει ενδιαφερον οτι δεν υπηρξε καποιο σχολιο. Ομως δε νομιζω η καθε απουσια σχολιου (απο οσους διαβασαν τον διαλογο αυτο) ειχε την ιδια αφετηρια.
Να προσθέσω, πώς ειχε ενδιαφερον και το \"τελος καλο, ολα καλα\" απο τον διαλογο αυτο. Ειναι συχνο, να προσπερναμε πραγματα που για αλλους ομως μπορει να ειναι το κυριως θεμα, αφου θιγονται.
Τελος, θα προτεινα να δεις και εσυ αν και ποσο ευαισθητοποιεισαι σε θεματα διακρισεων, και πώς. Ειτε σε αυτο το θεμα, ειτε σε αλλα κ κατα ποσο σε αφορα προσωπικα το καθενα. Ο καθενας αν κανει την αυτοκριτικη του, θα βοηθησει πολυ πιστευω...και στον διαλογο που νομιζω θελουμε ολοι.
Φιλικα....
Σοφία σ\' ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να απαντήσεις στα ερωτήματά μου. Μου άρεσε η ανάλυσή σου. Εκτός από την απάντηση σε μένα, είπες πράγματα που είναι χρήσιμο να λέγονται. Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και μόνον έτσι ανυψώνονται ένα σκαλάκι παραπάνω κάθε φορά. Είτε είναι θρήσκοι είτε άθεοι είτε βουδιστές. Και όχι δηλώνοντας ή ...διαδηλώνοντας την ιδιότητά τους.