Originally Posted by
Raffaella
1.Το επιχειρημα με τη δηθεν ενοχικοτητα που προκαλει η ορθοδοξια εχει καταντησει κουραστικο.Δεν ακουσα ποτε να αυτοκτονησε κανενας απο τυψεις λογω χριστανισμου.Αλλα απο τις σαθρες νοοτροπιες της εποχης, πολλοι εχουν οδηγηθει και σε αυτοκτονια και σε διαφορες διαταραχες.
Ραφαέλα μου, καλό είναι να μην είμαστε απόλυτοι κι αυτό το λέω πρώτα για μένα! Προσπαθώ, να το δουλεύω όσο μπορώ.. Η αλήθεια είναι, ότι κι η εκκλησία χρειάζεται επιτέλους να εκσυγχρονιστεί. Ναι είναι σπάνιο να αυτοκτονήσει κάποιος που του ερμηνεύουν αυθεντικά τις γραφές, γιατί εκεί θα βρει σοφία κι αλήθεια, αλλά π.χ. οι κανόνες στην εξομολόγηση που αρκετοί απ' τους πνευματικούς χρησιμοποιούν αναγκάζουν τους περισσότερους να εγκαταλείψουν ακόμα και την πίστη! Π.χ. όταν ο άλλος σου λέει δεν μπορώ να νηστέψω, είναι τραγικό να του λες, τότε δεν θα κοινωνήσεις κ.λπ.
Αν όμως του πεις, ότι η νηστεία χρειάζεται να γίνεται κυρίως για την υγεία μας κι όχι ότι είν' αμαρτία.. τότε θάταν πιο εύκολο για τον άλλον ν' ακολουθήσει..
2.Αηδια εχει επισης καταντησει το επιχειρημα οτι η επιστημη εχει προοδευσει, αρα δεν μπορουμε να μιλαμε για διαβολο κτλ.Η επιστημη δεν εχει αποδειξει την ανυπαρξια πνευματικων οντοτητων, οπως Θεος και διαβολος.Η επιστημη ασχολειται με τον τροπο εξελιξης ασθενειων και λοιπων.Η γενεσιουργος αιτια(και δεν εννοω τα γονιδια, αλλα αυτο που υπηρξε πριν κι απο τα γονιδια) σαφως και μπορει να σχετιζεται με θεολογικα θεματα.
Συμφωνώ μ' αυτά που λες.. μόνο που αν η γενεσιουργός αιτία έχει σαφώς σχέση και με τα θεολογικά θέματα τότε κι η εκκλησία έχει τεράστια ευθύνη, και για την όποια απραξία της..
3.Το "ο Χριστος ειναι μονο αγαπη" ναι μεν ισχυει, αλλα πολλοι εχουν κανει καταχρηση αυτης της φρασης κι εχουν βγαλει συμπερασματα αυθαιρετα εως και ανεκδιηγητα.Αν ηταν ολα τοσο απλα, τοτε ολοι οι καλοπροαιρετοι θα αφηνονταν να κανουν ο,τι γουσταρουν(αρκει να ειναι με αγαπη), και θα αγιαζαν.Πραγμα που προφανως δεν συμβαινει.
Το θέμα πιστεύω δεν είναι αν αγιάζει ο άλλος.. γιατί με όσα τραβάει ο άνθρωπος σήμερα, καθημερινά νομίζω ότι σταυρώνεται, αλλά να επανεκπαιδευτεί και να μάθει πρώτα να ζει.. γιατί η αγάπη αν δεν ξεκινά από αγάπη πρώτα για τον εαυτό μας-δεν εννοώ την φιλαυτία-τότε είναι καθαρή υποκρισία το να λέμε αγαπάω τον άλλο, ενώ εγώ κακοποιώ τον εαυτό μου. Απλά δεν γίνεται!
4.Ορισμενοι αναφερουν συνεχως οσους ορθοδοξους μιλουν με υπερβολη ή υποκρισια(καμια αντιρρηση οτι υπαρχουν και τετοιοι).Γιατι αραγε δεν ασχολουνται το ιδιο με οσους ορθοδοξους εφτασαν να θαυματουργησουν επανειλημμενα, να προφητεψουν γεγονοτα που συνεβησαν, να "δουν" τα προβληματα των αλλων μεσω διορατικου χαρισματος; 'Η μηπως ολες οι αναφορες σε τετοια περιστατικα(πολλες απο αυτες προσφατες) ειναι ψευδεις;