dεν ειναι κατι το ιδιαιτερο, αλλα εχει ωραια χρωματα.
για πιο πλουσια γευση, προσθεστε ceasar's σως.
Printable View
dεν ειναι κατι το ιδιαιτερο, αλλα εχει ωραια χρωματα.
για πιο πλουσια γευση, προσθεστε ceasar's σως.
heeeeeeeeeelp!!!!!!!!!
αποριες!!!!!!!Quote:
Λοιπόν, καταρχάς το φαγητό αυτό έχει αραβική καταγωγή και λέγετε Μακλούμπα που σημαίνει αναποδογυρισμένο.
Υλικά: 2-3 μεγαλες Μελιτζάνες
Κοτόπουλο στήθος βρασμένο (περίπου 350 γραμμάρια)
1 ποτήρι Ρύζι μπασμάτι
2-3 κουταλιές λάδι ελιάς
Τον ζωμό από το κοτόπουλο
1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου (πχ maggi)
Λεμόνι
κανέλα
αλατακι
πιπερακι
Βάζουμε το ρύζι μπασματι σε ενα μπολάκι και του βάζουμε νερακι της βρύσης να φουσκώσει. (Πρέπει να μίνει περίπου 1 ώρα).
πλένουμε τις μελιτζανες και τις κόβουμε σε ροδέλλες πάχους 1 εκατοστού. τους βάζουμε το λαδάκι, λίγο αλατάκι και τις στρόνουμε σε ένα ταψί και τις βάζουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς αν είναι κανονικός φούρνος). (στην κανονική συνταγή τις τηγανήζεις αλλά εμείς θέλουμε διαιτιτικά πράγματα έτσι?)
Έχουμε βράσει το κοτόπουλο, και το έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια μέσα στο κατσαρολάκι που θα κάνουμε το φαγητό μας. Πρέπει να πιάσει όλο τον πάτο. Από πάνω βάζουμε σε στρώσεις τις μελιτζάνες να καλύψουν τελίως το κοτόπουλο και να είναι τσίτα τσίτα στις άκρες της κατσαρόλλας. Στραγγίζουμε το ρύζι από το νερό του και το βάζουμε από πάνω. Βάζουμε 2 ποτήρια από τον ζωμό του κοτόπουλου, την κανέλλα, το πιπέρι, λίγο λεμόνι, αλάτι και την maggi.
Κλείνουμε την κατσαρόλλα και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιεί όλο το νερό του.
Για να ξέρουμε πως το έχει πιεί, όταν δούμε ότι από πάνω δεν φένετε να έχει νερό, με ένα πιρούνι σπρώχνουμε λίγο το φαγιτό από το τύχωμα της κατσαρόλας για να δούμε ότι δεν έχει ούτε κατω νερό.
Το σβήνουμε, το αφήνουμε 10-15 λεπτάκια να σταθεί και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλλα. όταν το σερβύρουμε μπορουμε να προσθέσουμε ακόμα λίγο πιπέρι στο πιάτο μας.
Καλή μας όρεξη!!!!
Συμαντικό!!! Το ρίζι πρέπει οπωσδήποτε να το φουσκώσουμε στο νερό, αλιώς θα μας μείνει ομό. Πάντα ψύνουμε σε χαμιλή φοτιά η χαμιλή θερμοκρασία αν είναι ηλεκτικό μάτι.
απο ποτε φουσκωνουμε το μπασματι? την προηγουμενη νυχτα σε νερο?
τις μελιτζανες τις αφηνουμε να ξεπικρισουν την προηγουμενη νυχτα?
Για να πετυχει το αναποδογυρισμα, πρεπει ναναι χαμηλη η κατσαρολα? αν δεν εχουμε χαμηλη, τι γινεται?!?!
αλλα υλικα μπορουν να προστεθουν? πχ. πρασο, κρεμμυδι χλωρο, ..?
εχω τραπεζι αυριο. δεν ξερω τι να μαγειρεψω. το μακλουμπα ειναι γοητευτικο, αλλα μηπως ειναι ρισκο για πρωτη φορα? μην τους αφησω και νηστικους?!?!?!
που σαι Πωλινα?????????? παλι σεξ κανεις??? γμ το κερατο μου, επειγει απαντηση συντομα!!!
Είναι πολύ ωραίο φαγητό και πολύ εύκολο. Απλά ξεκίνα την διαδικασία από νωρίς, και απλά άσε το ψήσιμο καμιά ώρα προτού το σερβίρεις. Δεν σε φοβάμαι, τόσα άλλα φαγητά έχεις κάνει, αυτό είναι πολύ απλό. Πιστεύω θα το πετίχεις!!!!Quote:
Originally posted by click
heeeeeeeeeelp!!!!!!!!!
αποριες!!!!!!!
απο ποτε φουσκωνουμε το μπασματι? την προηγουμενη νυχτα σε νερο? Από μία ώρα πριν. Δεν χρειάζετε πολλή ώρα.
τις μελιτζανες τις αφηνουμε να ξεπικρισουν την προηγουμενη νυχτα? Οχι, τις κόβουμε και τις ψήνουμε την ίδια μέρα, Διαλέγεις σχετικά φρέσκιες και όχι τεράστιες μελιτζάνες για να μην είναι πολύ πικρές. Τώρα αν δεν είσαι σίγουρη, ξεπίκρησέ τες.
Για να πετυχει το αναποδογυρισμα, πρεπει ναναι χαμηλη η κατσαρολα? αν δεν εχουμε χαμηλη, τι γινεται?!?!Εγώ το κάνω σε βαθιά κατσαρόλλα. Απλά το αφινω κανένα 15λεπτο να σταθεί πρωτού το αναποδογυρίσω. Αν θες άσε το να σταθεί λίγο΄παραπάνω πχ 20-25 λεπτά, αλλά όχι παραπάνω γιατί θα κρειώσει και είναι ωραίο να τρώγετε ζεστό. Επίσεις επέλεξε πιατέλλα πιο μεγάλη από το άνοιγμα της κατσαρόλλας σου για να πετύχεις το αναποδογύρισμα.
αλλα υλικα μπορουν να προστεθουν? πχ. πρασο, κρεμμυδι χλωρο, ..?
Το μόνο που μπορείς να προσθέσεις είναι κουνουπίδη το οποίο όμως θέλει τηγάνισμα. Τα αλλα πχ πρασο κε κρεμμύδι που ανέφερες θα σου αλλάξουν κατά πολύ την γεύση και δεν τερειάζει με το φαγητό.
εχω τραπεζι αυριο. δεν ξερω τι να μαγειρεψω. το μακλουμπα ειναι γοητευτικο, αλλα μηπως ειναι ρισκο για πρωτη φορα? μην τους αφησω και νηστικους?!?!?!
ΧΑΧΑΧΑΧΑ όχι καλή μου.... είχα μια κρίση πόνου μάλλον από κίστες.......Quote:
που σαι Πωλινα?????????? παλι σεξ κανεις??? γμ το κερατο μου, επειγει απαντηση συντομα!!!
ευχαριστω!!!
εχω παρει τα υλικα ολα! ελπιζω να πετυχει. αν κοψω λαθος το κοτοπουλο θα ειναι καταστροφη, ε?
θα κανω και μια σαλατα υπεραπαραγωγη μπας και σωσω ο,τι σωζεται σε περιπτωση που το μακλουμπα μου βγει τουρλου :P
όσο πιο μικρά κομματάκια κόψεις το κοτόπουλο τόσο πιο εύκολο για σένα!! Εγώ συνίθως το κόβω με το χέρι τσιμπιτά, αν κατάλαβες τί εννοώ. και γίνετε μικρά κομματάκια. Καλή επιτυχία!!! Θα περιμένω φωτογραφία και σχόλια ΟΠΩΣ ΔΗΠΟΤΕ!!!!!!
δεν ξερω αν θα σε πετυχω, αλλα εχω μια απορια. τα 2 τελευταια ποτηρια ζωμο που θα βαλω πως θα τα πιει?
δε θα κατσουν στον πατο?
το κοτοπουλο και οι μελιτζανες ειναι μαγειρεμενα. τι θα απογινει το νερο?
μη μεινει το ρυζι αβραστο και κατω παπαριασμενη σουπα?
απλη απορια, σορρυ κιολας. εχω βαλει τις 2 στρωσεις ηδη.
χαχαχαχα την περίμενα αυτή την απορία!!!! Θα το ψίσεις το φαγητό σε χαμιλή φωτιά με κλειστό το πώμα. Αυτό σημαίνει ότι ο ζωμός γίνετε ατμός και κικλοφορά σε όλη την κατσαρόλλα. Θα ψίνεις μέχρι να δεις ότι αποροφίθηκε όλο το υγρό. Αυτό θα το δείς όταν με προσοχή βάζεις ένα πιρούνι στο τίχωμα της κατσαρόλας κε σπρώχνεις λίγο το φαγητό για να δεις. πάντα με προσοχή ε! ΑΑΑΑΑΑ!!!! Οταν βάλεις τα μυρωδικά από πάνω (κανέλα, πιπέρι κτλ) μην το ανακατέψεις, θα το χαλάσεις!!!! Η γευση τους θα απλοθεί παντού κιας φένετε ότι κάθονται μόνο πάνω στο ρύζι!!!!Quote:
δεν ξερω αν θα σε πετυχω, αλλα εχω μια απορια. τα 2 τελευταια ποτηρια ζωμο που θα βαλω πως θα τα πιει?
δε θα κατσουν στον πατο?
το κοτοπουλο και οι μελιτζανες ειναι μαγειρεμενα. τι θα απογινει το νερο?
μη μεινει το ρυζι αβραστο και κατω παπαριασμενη σουπα?
απλη απορια, σορρυ κιολας. εχω βαλει τις 2 στρωσεις ηδη.
ΜΑΚΛΟΥΜΠΑ Μακλουμπα Μακλουμπα:roll:
Και λέω δεν είδε η lessing ότι εδώ και 2 μέρες μιλάμε για το μακλουμπα?
νομιζω οτι το πρωτο χριστουγεννιατικο τραπεζι μου πετυχε :)
μακλουμπα (ενα θεμα με το αναποδογυρισμα ειχα... αλλα κατα ταλλα οκ)
μελιτζανοσαλατα
σκορδοτυροψωμακια
αβγα γεμιστά
ψητα λαχανικα με σως μουσταρδας και κοκκινα φασολια
λεπτομερειες και φωτος αργοτερα
φιλακια σε ολους καλα να περνατε!
Καλημέρα κλικ μου!!! Ελπίζω να σου άρεσε σε γεύση και το αναποδογύρισμα δεν είναι και τόσο πρόβλημα !!!!!!
Φιλάκια και χρόνια πολλά!
λοιπον παρενεβην σε καποια σημεια...
επειδη δε συμπαθω τους κυβους, εβρασα καποια λαχανικα μαζι με το κοτοπουλο για να δωσουν γευση, μετα τα αφαιρεσα, πριν χρησιμοποιησω το ζωμο.
στο κοτοπουλο εβαλα καρυ!!!! μιαμ
αυτες ηταν οι παρεμβασεις.
με το αναποδογυρισμα ενα δραμα. ενοχλουσαν τα "πιαστρακια" της κατσαρολας και εμενε κενο απο την πιατελα...
με αποτελεσμα αναγκαστικά να το αναποδογυρισω στο... καπακι της κατσαρολας, οποτε στη φωτο δε φαινονται οι στρωσεις.
ηταν πολυ ωραιο παντως! :)
thank you Πωλινα!
Καλημέρα!!!!! Μια χαρά το βλέπω εγώ!!!! Φένετε υπέροχο!!!! Για να είμαι υλικρινής και εγώ δεν βάζω κύβους, έχω μείγμα αποξειραμένων λαχανικών που έφερα από Συρία και το βάζω αυτό, αλλά που να κάθομαι να δείνω συνταγή με τέτιο και να μην το βρίσκει κανείς!!!!! Πολύ σωστή η σκέψη σου να βράσεις τα λαχανικά, μπράβο!
Τώρα όσο για το κάρυ, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ έτσι, αν και πρέπει να ήταν πολύ ωραίο, αφού κε εγώ τρελλένομαι για κάρυ. Εχω δοκιμάσει όμος το συγκεκριμένο φαγητό με τσίλι στην Συρία αλλά δεν άρεσε, ήταν πολύ καυτό!!!!
Λοιπόν, χέρομαι για την επιτυχία σου! Ελπίζω να άρεσε και στους καλεσμένους σου! Φιλάκια!