pink συγνωμη πρωτα εγραψα εδω κ μετα ειδα το μηνυμα σ, αν ενοχλει κι αυτο το μηνυμα να το σβησω.
Printable View
pink συγνωμη πρωτα εγραψα εδω κ μετα ειδα το μηνυμα σ, αν ενοχλει κι αυτο το μηνυμα να το σβησω.
Σου έστειλα προσωπικό μήνυμα και σου εξήγησα νομίζω :) Μάλλον επειδή είσαι σε αναταραχή εξέλαβες τελείως αλλιώς αυτό που σου είπα. Εδώ είμαστε να συζητάς ο,τι θέλεις. Το αντίθετο είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας. Όσο για το θέμα του τσιγάρου πιστεύω πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου και για σένα αλλά και για το παράδειγμα που θα δώσεις στο μωράκι σου. Καπνίζει ο μπαμπάς μου προσπάθησα πολλές φορές να τον πείσω να σταματήσει μικρή του έκρυβα και τα τσιγάρα πιστεύοντας ότι θα το κόψει έτσι. Δεν υπάρχει πιο αηδιαστική μυρωδιά να μυρίζει ένα παιδί γιατί πίστεψε με όσο και να το καλύψεις πάντα θα μυρίζει. Συγγνώμη που στα λέω έτσι αλλά είναι για το καλό σου. Να σαι ελαστική με τον εαυτό σου για το φαι αλλά με το τσιγάρο ποτέ!
Καλησπέρα στην παρέα :)
Δήμητρα κορίτσι μου ηρέμησε λίγο και πάρε τα πράγματα πιο ψύχραιμα. Αυτή τη στιγμή είσαι ταραγμένη με τόσα πολλα που όχι το τσιγάρο αλλά και τα ναρκωτικά θα ξεκινήσεις! :P
Αντιλαμβάνομαι από αυτά που μας λές ότι στην προσωπική σου ζωή αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορες αναταραχές που επηρεάζουν ιδιαίτερα αρνητικά την ψυχολογία σου. Συν το ότι είσαι νέα μαμά που αυτο από μόνο του είναι μία τεράστια αλλαγή στη ζωή σου. Καλείσαι να αναλάβεις ένα νέο σημαντικό ρόλο στη ζωή σου τη στιγμή μάλιστα που στο σπίτι σας δεν πνέουν ούριοι άνεμοι, το αντίθετο μάλιστα. Οι εντάσεις στη ζωή μας είναι λογικό να επηρεάζουν άσχημα τις διατροφικές μας επιλογές, επίσης τα ξενύχτια (λογω μωρού), τα άστατα ωράρια, η κούραση και άλλα πολλά. Είναι λογικό λοιπόν μετά από όλα αυτά το παραμικρό σχόλιο να σε κάνει να γίνεσαι Τούρκος και να ξεσπάς όπου μπορείς, στον άντρα σου, στο φαγητό, στο τσιγάρο...
Οπότε παίρνουμε βαθιά ανάσα, ανακτούμε την ψυχραιμία μας και τα πιάνουμε ένα ένα. Τι μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε;
Θεωρώ ότι στη δεδομένη στιγμή είναι λάθος να μπαίνεις σε υποθερμιδικές δίαιτες και γενικώς δίαιτες που αναγκάζεσαι να μετράς θερμίδες. Πιέζεσαι τόσο πολύ από πολλά και το να γίνεσαι ψυχαναγκαστική με τη διατροφή σου το μόνο που θα καταφέρεις σε βάθος χρόνου είναι να βάλεις πίσω και τα κιλά που έχασες. Κλείσε τους θερμιδομετρητές και πιάσε τα φλιτζάνια ;). Ότι χρειάζεσαι για να μετράς τις ποσότητες της μερίδας σου είναι ένα κεσεδάκι από γιαούρτι (200ml) και τα χέρια σου.
Να έχεις στο μυαλό σου ότι ο υδατάνθρακας σου είτε είναι ρύζι, είτε πατάτα, είτε μακαρόνια όταν είναι για γεύμα θα είναι ένα κεσεδάκι σε όγκο όταν συνοδεύεται από κρέας, η σαλάτα σου μπορεί να είναι περίπου 2 κεσεδάκια με 1κ.σ. λάδι.
Αν τώρα ο υδατάνθρακας δεν συνοδεύεται από κρέας αλλα από τυρί, τότε θα τρως 2 κεσεδάκια σε ποσότητα με 2-3 δάχτυλα τυρί και τη σαλάτα σου.
Τα όσπρια σου στην ίδια λογική 2 κεσεδάκια είναι μία μερίδα. Τα τυριά σου θα είναι 3 δάχτυλα φέτα ή δύο δάχτυλα γραβιέρα. Γενικώς σε λιπαρά τυριά όπως η γραβιέρα και τα συναφή τρώμε 2 δάχτυλα. Ενώ στα άσπρα τυριά τρώμε 3 δάχτυλα.
Το κρέας σου θα είναι περίπου όσο η παλάμη σου χωρίς τα δάχτυλα, ενώ το ψάρι λίγο περισσότερο.
Μία μερίδα φρούτου είναι όσο ένα κεσεδάκι πάλι. Προσοχή στην μπανάνα, αν είναι μεγάλη μία μερίδα είναι η μισή. Επίσης προσοχή στα αποξηραμένα φρούτα επειδή είναι αφυδατωμένα άρα υπολογίζεις περίπου το μισό κεσεδάκι.
Αυτά σε γενικές γραμμές και μην αγχώνεσαι. Το σημαντικό είναι να στρώσεις τη διατροφή σου και να την βάλεις σε μια σειρά και όχι να χάσεις συγκεκριμένα κιλά μέχρι το καλοκαίρι. Σταμάτα να βάζεις αγχωτικά χρονοδιαγράμματα και ξεκίνα να κάνεις πράξεις αγάπης προς τον εαυτό σου κάθε μέρα. Ξεκίνα σβήνοντας το χρονοδιάγραμμα από το τικεράκι σου όπως πολύ σωστά σου πρότεινε και η Φλώρα :)
Πάρε το παιδί σου και πήγαινε για έναν περίπατο να καθαρίσει το μυαλό σου. Απέφευγε τις επαφές με ανθρώπους που σε επηρεάζουν αρνητικά. Προσπάθησε να βρεις ισορροπίες μέσα σου και ως συνέπεια θα δεις ότι θα αρχίσουν να ισορροπούν και οι σχέσεις με τους γύρω σου.
Ζωή σου είναι να την κάνεις ότι θες.
Δε θέλω να σου την σπάσω, μια συμβουλή ιδιαίτερη μόνο.
Επικεντρώσου σε κάτι που αγαπάς, σε κάτι που θες, σε μια ανώτερη ιδέα. Βάλε ένα στόχο μακρινό, κάτι αδύνατο για τα δεδομένα σου. Διώξε τα καρκινώματα μακριά.
Θα σου δώσω κάποια παραδείγματα,
Επικεντρώσου στο παιδί σου. Πράξε γι αυτό, όχι για σένα. κάνε κάτι για να σε θαυμάζει όταν μεγαλώσει κι αρχίσει να καταλαβαίνει. Ούτως ή άλλως όταν είσαι εσύ χάλια είναι κι αυτό. Όταν εσύ τα σπας και γίνεσαι λαμπόγυαλο απλά κάνεις κακό εκεί που πραγματικά δε θα ήθελες. Βάλε στόχο να ακουμπήσεις την κορυφή του Έβερεστ. Διώξε τους σκατανθρώπους μακριά σου, μην ασσχολείσαι με αυτούς που δεν πρέπει, γίνε αντικοινωνική στην ανάγκη. Οι καρκινάνθρωποι προκαλούν καρκίνο στους γύρω τους. Έχε τους μακριά σου.
Και τρώε ανά 2 και 3 ώρες, μακριά από λιπαρά κρέατα κι αλκοόλ.
Συγνώμη βρε παιδιά που σας βάρυνα, ήμουν τόσο θολωμένη, συνέπεσαν όλα μαζί πάλι, εντάξει τα τρανταχτα προβληματα δεν προκειται να αλλαξουν, τουλαχιστο οχι στη δικη μ ζωη, ισως το παιδι μ να απολαυσει μια υπεροχη ζωη χαρη σε δικους μ κοπους. Αυτο μ δινει δυναμη να συνεχιζω.
Ομως τα απλα καθημερινα προβληματα ειναι που με καινε και με σπρωχνουν στο φαι. Τα δυσκολα ποτε δε τα φοβηθηκα, στα δυσκολα εισαι προετοιμασμενος. Ξερεις οτι ειναι δυσκολα. Ενω μια χαζομαρα που θα σ πει ενας "δικος" σου μπορει να ειναι το κερασακι στην τουρτα και να σε στειλει οχι μονο στο ψυγειο, στον γκρεμο!
Τελοσπαντων, επειδη ενδιαφερθηκατα κ σας ευχαριστω να σας πω πως βγηκα με μια καλη φιλη κνιωθω πολυ καλυτερα. Ο απολογισμος του διημερου διατροφικα δεν ειναι διολου ενθαρρυντικος,
χθες ηπια πολυ, ειχα και το υπερφαγικο, σημερα ομως πηγα αρκετα καλυτερα.
Στοχος μ ειναι στο εξης καθε φορα να κανω ενα βηματακι μπρος. Νιωθω ξαφνικα αδυναμη, βλεπω το παιδι μ να προσπαθει να κανει βηματα χωρις να κρατιεται κ νομιζω οτι ειμαι εγω.
Η κουβεντα με τον αντρα μ για τη διατροφη το πρωι με γεμισε ελπιδες, ονειρα, ενιωσα οτι ειναι ο "παλιος" αντρας μ.
Ο καυγας μετα μου θυμησε τον "νεο"...δεν κατηγορω βεβαια, αλλα οπως καταλαβαινετε εχω δουλεια μπροστα μ, και ειμαι μονη τελειως πια. Εγω για μενα.
Το να εχω εσας με βοηθησε πολυ για αυτο σας τα εγραψα, συνεπεσαν ολα και με την "εναρξη" των τριαδων επισημα πια. Μπορει να φανταζει περιεργο αλλα τονα αποφασισω να κανω τις τριαδες δεν ειναι κατι ευκολο για μενα, ειναι αδυνατο για τα δεδομενα μ να φαω μεριδες. Το τερατακι που ζηταει τροφη και γεματο στομαχι υπαρχει ακομα μεσα μ, τα υπερφαγικα καραδοκουν.
Δυστηχως απο σημερα και για λιγες μερες παλι θα εχω ενα ακομα τερατακι. Τη νικοτινη. Ναι καπνισα αποψε, οχι πολυ, 3-4 στριφτα.
Εκανα ομως κατι για το οποιο ντρεπομαι καπως, με εσωσε ομως. Φευγοντας απο την καφετερια οπου και καπνιζα αφησα το πακετο στο μαγαζατορα.
Μπαινοντας απογοητευτηκα, μολις ειχα παρει καπνο, (ειχα ηδη καπνισει 1 τσιγαρο μανιωδως στο αμαξι), ευελπιστουσα στο καφε να μην επιτρεπεται το καπνισμα. Αμ δε...
Καθισα με βαρυα καρδια. Καποια στιγμη εξομολογηθηκα του μαγαζατορα τον πονο μ, οτι ειναι τα πρωτα μ τσιγαρα και ηλπιζα να μην επιτρεπεται το καπνισμα. Συζητησαμε λιγο. Φευγοντας ηθελα να μεινω μονη, να σκεφτω αν θελω να ξαναγινω καπνιστρια, αν τα λιγα τσιγαρα με εκαναν ηδη ή ΄δε πρόλαβαν...Η φίλη μ δε με άφησε μόνη, και καλά έκανε. Ομως εγώ έπρεπε να κάνω την επιλογή μ, με παρέα ή χωρίς. Μου αρέσει να είμαι ξεκάθαρη και να ξέρω που βαδίζω.
Φεύγοντας λοιπόν άφησα το πακετο στο μαγαζατορα. Ενιωσα ομορφα. Συνεχισα τη βραδυα μ χωρις τσιγαρο. Και του χρονου το χειμωνα που θα ειμαι η μιση, και χωρις τσιγαρο, θα ξαναπαω να με θαυμασει!
Μπορώ να γράφω εδώ τί τρώω να με διορθώνετε?
Αρχίζω αν και δεν έκανα σωστές τριάδες με όλα αυτά σήμερα...
----------------------------------------------------------------------------
12:00 μισο αχλαδι, 1 φλιτζανι γαλα, 3 μπισκοτα βρωμης και καφε σκετο
15:30 2 καλαμακια χοιρινα, 1 μικρη πανσετα, σαλάτα λάχανο με ελαιόλαδο, 3-4 πηρουνιες πατατες τηγανιτες (καπου εδω εγινε το σκηνικο και ξενερωσα, οποτε δεν εφαγα αλλο)
19:00 τίποτα (μόνο μια δόση γερό καυγά)
22:00 1 ποτηρι κρασι κοκκινο, περιπου 10 φυστικια - είχα αρχίσει να πεινάω ξαφνικά-
24:00 4 κομματια πιτσα http://yoursmiles.org/ssmile/wonder/s1003.gif , 1/2 σαλατα πρασινη αναμεικτη, αρκετο νερο - και παλι καλά με τόση πείνα που είχα-
*το πρωι ξεκινησα το καυμμενο δειλα δειλα για τριαδες, ε εκανα μια ωρα να χωνεψω, με χορτασε φοβερα το αχλαδι και ήταν και σουπερ!
** είχα πάρει μαζί μ στη βόλτα 2 πολυμπαγκ, ένα με λίγα ξηροκαρπια αναμεικτα (καρυδι, φουντουκι, αμυγδαλο) κι ενα με 3 αποξηραμενα δαμασκηνα (αυτα θεωρουνται φρούτο? http://yoursmiles.org/ssmile/wonder/s1001.gif ) τελικά δεν τα έφαγα αφού πήγαμε για μεσημεριανό.
*** περπατησα έντονα περίπου 15' με το καροτσακι αντι να παρω αμαξι
------------------------------------------------------------------------------
Αύριο αρχίζω επίσημα, θα διαβασω καμμια εκατοπενηνταρια φορες το μηνυμα σου Elli :bigsmile:
Σας ευχαριστω πολυ ολες! Και ολους :saint2:
pink δεν δύναμαι να στείλω μήνυμα, no worries! :thumbup::thumbup: ΟΛΑ για το παιδί μ τα κάνω. Ακόμα κ το να αφήσω στην άκρη τις θερμίδες (δε σας κρύβω με βαρυά καρδιά) κ η προσπάθεια που αρχίζω να μάθω να τρώω μερίδες (κι όχι θερμίδες) είναι για το παιδί. Οφείλω να τού δείχνω τη σωστή διατροφή, κι όχι απλά να το προτρέπω σε αυτή. Οφείλω να του παραχωρώ ένα άκαπνο περιβάλλον, και μια καθαρή αναπνοή!Quote:
Originally posted by giorgosdelta
Επικεντρώσου στο παιδί σου. Πράξε γι αυτό, όχι για σένα.
Το μόνο που είναι επιλογή μ είναι να έχω ένα αδύνατο σώμα, που κ πάλι γίνεται για να είμαι πιο ευέλικτη κ έτοιμη, για ποιόν άλλο, για το παιδί μ! Ολα για το παιδί. Δυστηχώς σε αυτό τον άντρα δε μπορώ να αρνηθώ τίποτε. Κι ας μη ζητά τίποτε! Σήμερα έπαιζε με ένα πετραδάκι τοσοδούλι που δεν ρούφηξε η σκούπα. Ηταν ευτυχισμένος με ένα τόσο δα πετραδάκι :sniff:
Καλημέρα sweet........καταλαβαίνω απόλυτα αυτά που περνάς......(μια από τα ίδια και εγώ......και όταν βρω τα πολύ σκούρα....τι κάνω????το ρίχνω στο φαγητό!!!!!Εχθές μετά από πάρα πολύ καιρό έκανα.....μεγάλη επιδρομή στο ψυγείο.....και έφαγα και 3 κομμάτια στριφτή τυρόπιτα...( τις κάνει τόσο νόστιμες η μητέρα μου)και το αποτέλεσμα να βάλω μισό κιλό....αλλά δεν έχω τύψεις...το ευχαριστήθηκα........και σήμερα συνεχίζω δριμύτερη.....
Το πρόβλημα το ξέρουμε όλοι εμείς που ξεσπάμε στο φαγητό!!!!!Οπότε πρέπει να το πολεμήσουμε......
καλησπερα και καλη σαρακοστη σε ολους!!!
και του χρονου με υγεια και ισορροπια σε ολους τους τμεις τοης ζωης μας.
και να θυμομαστε οτι η καθε κατασταση μπορει να αλλαξει δραματικα αναλογα με τον τροπο που την βλεπουμε. με μια ηρεμη καθαρη αισιοδοξη ματια ακομα και η χειροτερη κατασταση μπορει να γινει βατη. ο,τι περναει απ το χερι μας για να αλλαξουμε μια κατασταση θετικα το κανουμε. αν δουμε με ψυχραιμια οτι οντως δεν γινεται κατι τοτε καλυτερα να σταματησουμε να ασχολουμαστε και να φθειρομαστε.
Δημητρα καλη αρχη για αυριο, μην εχεις απο τον εαυτο σου απο την αρχη να τα κανεις ολα τελεια, απλα φροντισε να μην αφηνεις γευματα, δες το σαν ενα φαρμακο που πρεπει να παρεις, και τις λεπτομερειες θα τις βλεπουμε σιγα σιγα ολες μαζι με την σωστη καθοδηγηση παντα των βετερανων αυτης της διατροφης.
το χθεσινο μου μενου ειχε ως εξης
12:00
γαλα με 2κσ βρωμη 1κσ λιναροσπορο 2κσ γκοτζι μπερι και μπολικη κανελα. θεικο!!!
14:30 (στο καρναβαλι και μην ξεροντας ποτε θα φαμε)
κριτσινι λιοσπορου και 1 μηλο
16:00 μεσημεριανο
1 μπουτακι κοτοπουλου, 1 χοιρινο παιδακι (βγαζοντας ορατα λιπη)
7-8 κομ πατατες φουρνου ψημενες με το κρεας με ελαχιστο επιπλεον λαδι
λαχανο σαλατα με 1κσ λαδι
19:00
κρεμουλα
βρωμοκεικ
μεγαλο αχλαδι (κανονικη μεριδα θα ηταν το μισο αλλα εκει θα κολησω τωρα;)
22:00
1 μεγαλο ποτηρι γαλα 1.5% με 2κγ κακαο
1κ βρωμοκεικ
2κσ γκοτζι μπερις
ειμαι πολυ ευχαριστημενη απ τη χθεσινη μου μερα, εριξα και το περπατηματακι μου στο καρναβαλι, νικησα αλλο ενα ματσ με το μυαλο μου μετα το μεσημεριανο (δεν εχω απενοχοποιησει την πατατα και κοιτουσα διαφορα μετα στο περιπτερο...)
σημερα η ζυγαρια μου με ανταμειψε με ενα 67.7
ελπιζω να τα καταφερω και σημερα γιατι ειναι μια υπουλη μερα. δεν τρωω ουτε λαδι παραδοσιακα σημερα και δεν ηξερα τι πρωτεινη να βαλω στο πρωινο μου... τελικα συνδυασα την λαγανα με τον χαλβα με φρουκτοζη (ελαχιστες ποσοτητες) με μισοβρασμενο χταποδι που ετοιμαζω για μεσημεριανο... αληθεια με τις 3αδες ξεχναμε την νηστεια; γιατι ενταξει σημερα ειναι μια μερα μονο, αλλα τι θα γινει την μεγαλη εβδομαδα που θελω να την νηστεψω ολη;
Καλησπέρα χρόνια πολλά και καλή σαρακοστή σε όλους :)
Δεν έχω γράψει δύο μέρες τι έχω φάει οπότε θα βάλω ένα κατεβατό...
Σάββατο
Πρωινό 11.00: 1 φέτα ψωμί πολύσπορο με 1 φέτα τυρί, 1 αυγό, 1 ποτήρι φρέσκο χυμο
Πρόγευμα 14.30: 1/2 μπανάνα, 1 κ.σ. ξηροί καρποί
Μεσημεριανό 15.30: 1 φλιτζάνι όσπρια σούπα, 1 παξιμαδάκι κρίθινο, 50γρ φέτα
Βραδινό 21.00: 1 μπούτι κοτόπουλο, μπρόκολο, 1κ.σ. λάδι, 1 φλιτζάνι ρύζι
Και μετά βγήκαμε έξω καρναβάλια!
Έξω στο μπαρ κατά τις 2.00 έκανα ένα σνακ με σταφίδες, αμύγδαλα, καρύδια και κατά τη διάρκεια της βραδιάς ήπια 3 σφηνάκια και 1/2 ποτήρι κρασί και μία χούφτα ποπ κορν. Ήπια και ένα λίτρο νερό! Δεν ξέρω τι έχω πάθει αλλά όταν βγαίνω έξω και ξενυχτάω πλέον έχω ανάγκη από αρκετό νερό :)
Κατά τις 4.30 πήγαμε για σαβουροφαγητό και έφαγα μία κρέπα αλμυρή με τυρί, κοτόπουλο, μαγιονέζα και μανιτάρια. Πήρα και μερικές πιρουνιές πατάτες με cheddar που ήταν κόλαση!
.................................................. ...
Κυριακή
Ξυπνήσαμε μεσημέρι χιχιχι
Μεσημέρι 14.00: 1 φλιτζάνι κεφίρ, 1 φέτα ψωμί πολύσπορο με ταχίνι, μέλι και λίγο μπανάνα
Απογευματινό 18.00: 1 μπάρα δημητριακών με σταφίδες
Βραδινό 21.00: Κοτόπουλο ψητό, μπρόκολο με 1κ.σ. λάδι, 1 φλιτζάνι ρύζι
Σνακ 24.00: 1 μικρό μήλο + ένα μικρό αχλάδι, δύο μικρά μπισκότα βρώμης
Προσπάθησα να ακολουθήσω τη συμβουλή του διατροφολόγου μου για το πρωινό της Κυριακής μετά από ξενύχτι αλλα δεν μου βγήκε όπως ήθελα. Με είχε συμβουλέψει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις να τρώω όπως θα έτρωγα το πρωινό μου όμως η επιλογή μου δεν ήταν καλή γιατί η κρέπα ήταν λιπαρή και δεν ήταν πολύ καλή και με πείραξε στην κοιλιά μου την επόμενη μέρα. Την επόμενη φορά θα παραγγείλω ένα ψητό σάντουιτς με ντομάτα, τυρί, ζαμπόν, δεν την ξαναπατάω. Πάντως απέφυγα τα αναψυκτικά και τα χάμπουργκερ που πήρε η υπόλοιπη παρέα. Κάτι είναι και αυτό...
Την Κυριακή φρόντισα να κάνω ελαφριά διατροφή, να πιω μπόλικο νερό και να μην με αφήσω να πεινάσω ούτε στιγμή. Λειτούργησε πολύ καλά και σήμερα σηκώθηκα μια χαρά.
Φλώρα μου όταν νηστεύουμε μπορούμε να κάνουμε τριάδες άνετα!
Εν όψη της σακαροστής σας γράφω επιλογές για σνακ και γεύματα. Να έχετε στα υπόψην ότι την πρωτείνη μας την παίρνουμε από τους ξηρούς καρπούς και τα θαλασσινά και τα τυροκομικά όταν δεν νηστεύουμε και από αυτά. Ή αν τρώμε όσπρια τα συνδυάζουμε με ρύζι ή πλιγούρι ή πατάτα για να είναι πλήρες γεύμα.
Επιλογές πρωινού:
* Δύο μικρά κρίθινα παξιμάδια ή ένα μεσαίο με ένα κουταλάκι μέλι και ένα ταχίνι ή μαρελάδα με τριμμένους ξηρούς καρπούς και ένα φρούτο
* 4 κ.σ. δημητριακά με 2 κ.σ. ξηρούς καρπούς και σταφίδες
*Δύο μικρά κρίθινα παξιμάδια ή ένα μεσαίο, ή μία φέτα ψωμί με 30γρ χαλβά και ένα φρούτο
*Δύο μπισκότα βρώμης με μέλι και ταχίνι ή 2 φέτες ψωμί με μέλι και ταχίνι και ένα φρούτο
*Ένα κριτσίνι ή δύο παξιμαδάκια, δέκα αμύγδαλα, τρία καρύδια και ένα φρούτο
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επιλογές σνακ:
*1 φρούτο ή ένα χυμό με 1 ή 2 κ.σ. μείγμα ξηρών καρπών
*1 φρούτο και ένα μπισκότο βρώμης με ταχίνι και μέλι
*1 φρούτο και 30γρ χαλβά
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επιλογές γευμάτων:
* Μία μικρή μερίδα καλαμαράκια κοκκινιστά, με ένα φλιτζ ρύζι ή κριθαράκι και σαλάτα ή 2 φλιτζάνια κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι ή καλαμαράκι με σαλάτα
*2 φλιτζάνια όσπρια σούπα ή 1 1/2 φλιτζάνι γίγαντες με πέντε ελιές και μία λεπτη φέτα ψωμί ολικής ή ένα μικρό κρίθινο παξιμαδάκι
*Σαλάτα με 1κ.σ. λάδι και δύο φλιτζάνια ζυμαρικά με τρεις κουταλιές σάλτσα ή 2φλιτζ ζυμαρικά με θαλασσινά
*Ένα φλιτζάνι αρακά με μία μικρή πατάτα ή φασολάκια με μία μικρή πατάτα ή δύο κεφάλια αγκινάρες με μία μικρή πατάτα, 5 ελιές και μία φέτα ψωμί ή κρίθινο παξιμαδάκι
*1 φλιτζάνι ντολμαδάκια ή δύο μέτρια γεμιστά με μία μικρή πατάτα, 5 ελιές και μία φέτα ψωμί ή παξιμαδάκι κρίθινο, προαιρετικά τρώμε και σαλάτα
*Κυριακή Βαΐων: Σαλάτα με 1κ.σ. λάδι, μία μερίδα ψάρι ή μπακαλιάρο και μία φέτα ψωμί ή παξιμάδι ή μισό φλιτζ πουρέ ή 2κ.σ. σκορδαλιά.
Εννοείται πως αν δεν νηστεύουμε από τυροκομικά τις ημέρες με τα όσπρια βάζουμε και τυράκι, αλλιώς εγώ προτείνω να τα συνδυάζετε με λίγο ρύζι ή με πλιγούρι ή με λίγους ξηρούς καρπούς π.χ. κουκουνάρι στη σαλάτα σας. Έτσι παίρνουμε πιο πλήρη τα αμινοξέα που χρειαζόμαστε και νιώθουμε πιο χορτάτοι. Επίσης αν δεν νηστεύετε από ψάρι μπορείτε να βάζετε λίγο παστό ψαράκι.
Επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης, πολύσπορα και κρίθινα παξιμάδια για να μην έχετε υπογλυκαιμίες και να μην πεινάτε εύκολα. Αποφύγετε λευκό αλεύρι σε ζυμαρικά και ψωμί.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επιλογές βραδινών:
*Ένα παξιμάδι με 30γρ χαλβά και 1 φρούτο
*Τρία φλιτζάνια χορτόσουπα ή 2 φλιτζάνια χόρτα βραστά με 1κ.σ. λάδι, ένα παξιμάδι και 5 ελιές
*Δύο μέτριες πατάτες σε πατατοσαλάτα (κρεμμύδι, μαϊντανο, κάπαρη κτλ) , 5 ελιές και σαλάτα
*Μια από τις επιλογές πρωινού
*Μισή μερίδα από το μεσημεριανό με μία μερίδα σαλάτα με 1κ.σ. λάδι
*Ρυζοσαλάτα με 1 φλιτζ ρύζι ή ίδια ποσότητα με ζυμαρικά και καλαμπόκι, ανακατεμένο με διάφορα λαχανικά (ντομάτα, κάπαρη, πιπεριά, κρεμμύδι, αγγούρι κτλ) 1κ.σ. ξηρούς καρπούς (ταιριάζει το κουκουνάρι) και 1κ.σ. λάδι.
Ας μην ξεχνάμε ότι όπως και να χει είναι για μία βδομάδα η νηστεία για τους περισσότερους οπότε δεν σκάμε αν δεν κάνουμε και τους τέλειους συνδυασμούς. Κρατάμε τις ποσότητες που ξέρουμε, προσοχή στο λάδι με μέτρο πάντα, και έμφαση σε ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης. Αυτά και καλή μας σαρακοστή!
Καλημέρα, και του χρόνου τέτοια μέρα με υγεία! Έχω λίγο πυρετό κι έτσι θα πάω δουλειά αντί να ακολουθήσω τους άλλους (μη κολλήσω τα μικρά παιδάκια), άλλωστε δεν έχω κέφι. Μου έφεραν σπίτι να φάω ευτυχώς.
Φλώρα άρχισα κι γω, βλέπω τρώς ενδιαφέροντα πράγματα, τί είναι η κρεμούλα, το βρωμκέικ και η ζελατίνη?
Έλλη σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράζεσαι τις συμβουλές του διαιτολόγου σου, νομίζω είναι σε όλες μας χρήσιμες.
Μια σημείωση: το βιβλίο στο διαιτολόγιο δεν αναφέρει σαλάτα μαζί με το χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, αλλά βάζει μια φέτα ψωμί! Πραγματικά το είδα και απόρησα.
Δεν είχα δεί το μήνυμα σου πρίν πάρω το μεσημεριανό μου κι έτσι έφαγα αυτό που λέει στο βιβλίο, αλλά και μια μικρή ντομάτα για να είμαι σίγουρη ότι δεν παρέλειψα κάτι. Καλά έκανα?
Μια ερώτηση: ο χαλβας το γλυκό (που φτιάχνουμε κι όχι ο έτοιμος) μπορεί να καταναλωθεί ως τί και με τί? Μου αρέσει πάρα πολύ :starhit: Γενικά τα γλυκά μπορούμε τις μέρες που δεν αντέχουμε να τα έχουμε στη διατροφή μας κι αν ναι πώς? Ευχαριστώ πολύ πολύ!
Δήμητρα και εγώ σε παλιότερα διαιτολόγια είχα ψωμί, αλλά καλό είναι αφού τρώμε ζυμαρικά να τα συνδυάζουμε με σαλάτα. Εξελίσσονται τα διαιτολόγια όπως και εμείς ;)
Όσο για τα δαμάσκηνα εννοείται πως θεωρούνται φρούτα! Όπως όλα τα αποξηραμένα φρούτα άλλωστε. Προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνεις γιατί είναι αφυδατωμένα άρα η ενδεδειγμένη ποσότητα είναι μισό φλιτζάνι περίπου και όχι ένα όπως είναι με τα φρέσκα που είναι πλούσια σε νερό.
Όσο για τον σιμιγδαλένιο χαλβά είναι υδατάνθρακας, θα σου πρότεινα να τον φτιάχνεις με καστανή ζάχαρη και γιατί όχι πειραματίσου και με μέλι. Βάλε και αμύγδαλα μέσα και μπορείς να τον τρως για σνακ με ένα φρούτο ή για πρωινό μαζί με το φρούτο σου και 2-3 καρύδια. Αν θες να τον έχεις στην καθημερινή σου διατροφή προσοχή στην ποσότητα όχι πάνω από τρία δάχτυλα ;)
Μια χαρά επιλογή έκανες Δήμητρα :)Quote:
Originally posted by sweetOctober
Δεν είχα δεί το μήνυμα σου πρίν πάρω το μεσημεριανό μου κι έτσι έφαγα αυτό που λέει στο βιβλίο, αλλά και μια μικρή ντομάτα για να είμαι σίγουρη ότι δεν παρέλειψα κάτι. Καλά έκανα?
Θα δεις από ένα σημείο και μετά όπου και να είσαι ότι και να κάνεις, αν βάζεις λίγο σκέψη θα έχεις παντού επιλογές ;)
Καλό είναι αν και εγώ δεν το κάνω πάντα, με τα ζυμαρικά να μην τρώμε ντομάτα γιατί έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη άλλα πράσινη σαλάτα ή χόρτα βραστά.
κατάλαβα, ναι τα έκανα λίγο...σαλάτα με το γλυκαιμικό δείκτη σήμερα, αλλά όχι πράσινηQuote:
Originally posted by Eli
Μια χαρά επιλογή έκανες Δήμητρα :)Quote:
Originally posted by sweetOctober
Θα δεις από ένα σημείο και μετά όπου και να είσαι ότι και να κάνεις, αν βάζεις λίγο σκέψη θα έχεις παντού επιλογές ;)
Καλό είναι αν και εγώ δεν το κάνω πάντα, με τα ζυμαρικά να μην τρώμε ντομάτα γιατί έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη άλλα πράσινη σαλάτα ή χόρτα βραστά.
http://yoursmiles.org/tsmile/subject/t57003.gif
θα εκπαιδευτώ σιγά σιγά :starhit:
Σε ευχαριστώ για τις ποσότητες που αναφέρεις, πχ χαλβάς γλυκό 3 δάχτυλα, είναι πιο εύκολο έτσι. Εχω θέμα με την ποσότητα και προς το παρόν "πρέπει" να έχω κάποιους κανόνες να υπακούω. Το έχω ανάγκη :thumbup:
χιχιχιχι όλοι εδώ μαθητές είμαστε :D
Ο χαλβάς ο παραδοσιακός είναι πιο λιπαρός λόγω του ταχινιού, για αυτό είναι μικρότερη η ποσότητα 30γρ ή δύο δάχτυλα. Ο σιμιγδαλένιος καθώς είναι πιο ελαφρύς μπορείς να τον πας και 3 δάχτυλα. Σε αυτές τις ποσότητες μπορείς να τον τρως κάθε μέρα τη σαρακοστή :).
Γενικά προσπάθησε να τρως πράγματα που σε ευχαριστούν, αλλά που ξέρεις ότι θα ευχαριστήσουν και το σώμα σου. Θα του δίνουν ενέργεια, εύκολη πέψη, καλή διάθεση και θα το κάνουν να είναι χορτάτο.
Επίσης αν στην αρχή βλέπεις ότι απο το μεσημέρι και μετά αυξάνεται η όρεξη σου κάνε και δύο σνακ μέχρι το βραδινό σου ή κάνε ένα απογευματινό σνακ, φάε το βραδινό σου και μετά κάνε και ένα ακόμη σνακ. Έτσι θα αποφύγεις υπερφαγικά επεισόδια και άδικες τύψεις.
Επικεντρώσου στο να νιώθεις καλά και να αποκτήσεις μία ισορροπία στην καθημερινή σου διατροφή και όταν νιώσεις καλά, προσπάθησε και για απώλεια βάρους.
Χαίρομαι που αλάφρωσες το τικεράκι σου :D, ελπίζω να νιώθεις και εσύ καλύτερα.
Υ.Γ.Και μην ξεχνάς να πίνεις μπόλικο νερό μεταξύ των γευμάτων!!! 2 λίτρα οπωσδήποτε την ημέρα αν όχι περισσότερο!