Originally Posted by
PETRAN
Για τον Λακάν δεν ξέρω πολλά, δεν έχω πολυ-ασχοληθεί δυστυχώς. Τώρα ο Reich, έχει ενδιαφέρον πολύ σαν συγγραφέας (π.χ. το "άκου ανθρωπάκο") αλλά για μένα είναι πολύ "μεταφυσικός", ιδιαίτερα τα παράπλευρα που είχε πει για την "οργόνη" κλπ. (αν και ασκούνε μια γοητεία δεν είναι επιστημονικά έγκυρα). Από ότι θυμάμαι από την σωματική θεραπεία, περιλάμβανε στην original μορφή της και κάποια ερωτικά/σεξουαλικά στοιχεί…δηλαδή το να προκαλείς οργασμούς στους ασθενείς για να τους "ξεβουλώνεις την ενέργεια" είναι λίγο λολ. Βασικά δεν ξέρω πως είναι στην μοντέρνα μορφή τους οπότε συγχώρεσε με (αν ξέρεις γράψε κάτι).
Βασικά αυτές οι απόψεις περι κάποιου είδους "βουλωμένης/εγκλωβισμένης" υποτιθέμενης ψυχικής ενέργειας που υποτίθεται ότι φταίει για την ψυχική διαταραχή (επειδή είναι εγκλωβισμένη) και πρέπει να απελευθερωθεί με κάποιο αρχέγονο τρόπο, π.χ. σεξ, ουρλιαχτά και άλλα τέτοια δεν ισχύει πλέον επιστημονικά. Τώρα το σεξ η να ξεδίνεις με γυμναστική είναι ευεργετικό γενικά αλλά όχι απαραίτητα ψυχοθεραπευτικό σε συγκεκριμένες διαταραχές. (π.χ. δεν θα θεραπεύσει κάποιος την οριακή, του πανικούς η την ιδεοψυαναγκαστική έτσι). Αυτά ήταν και εμπνευσμένα από το θερμοδυναμικό μοντέλο της φυσικής που ήταν της μόδας τότε.