Originally Posted by
marina38
Curie, δεν ξέρω καθόλου τι άνθρωπος είναι η φίλη σου, πώς ήταν η ζωή της, η καθημερινότητά της, έξω από τη σχέση με τον φίλο της. Γιατί συνήθως, αυτό που είμαστε πίσω από τον πόνο και την απώλεια, σταδιακά βγαίνει και πάλι στην επιφάνεια. Αν δηλαδή η φίλη σου ήταν ένα χαρούμενο και δραστήριο άτομο, θα ξαναβρεί τη χαρά κι αν ήταν ένα άτομο που απολάμβανε κι είχε ανάγκη τη συντροφικότητα, θα την αναζητήσει και πάλι. Τώρα όμως είναι πάρα μα πάρα πολύ νωρίς.
Νομίζω πως το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να βοηθάμε με τον τρόπο που μας ζητά ο άλλος, εφόσον βέβαια το θέλουμε και μπορούμε. Αλλά δεν γίνεται να αντικαταστήσουμε τις σημαντικές σχέσεις που χάθηκαν. Εσύ είσαι η φίλη και όχι ο σύντροφος που πλέον δε ζει. Οπότε παρότι είναι σημαντικό να την υποστηρίζεις και να την ακούς, καλό είναι να μην προσπαθείς να καλύψεις τα δικά του κενά (π.χ. όλες οι ώρες που περνούσαν μαζί, ο ύπνος το βράδυ μαζί), αλλά να εκφράσεις απλά και ζεστά το δικό σου ρόλο, ως φίλη. Και ναι, είναι σωστό να της μιλήσεις και για το πώς νιώθεις εσύ με όλο αυτό, τι αντέχεις και τι όχι. Το μοίρασμα σκέψεων και συναισθημάτων είναι συχνά ανακουφιστικό και βοηθητικό για όλους.
Επειδή έχω ζήσει ακριβώς τέτοια απώλεια πριν από χρόνια, και μάλιστα ξαφνικά και σε μια πολύ καλή φάση της σχέσης μου, ξέρω πόσο μεγάλο είναι το σοκ, ο πόνος, να νιώθεις χαμένος, να θέλεις να μιλάς συνέχεια για εκείνον. Αλλά ένιωθα πολύ καλύτερα όταν είχα γύρω μου ανθρώπους που φέρονταν φυσιολογικά, με ενδιαφέρον προς εμένα, χωρίς όμως να σταματάει η δικιά τους ζωή. Θυμάμαι μια φίλη που 20 μέρες μετά την κηδεία με κάλεσε σε ένα ρεμπετάδικο που θα πήγαινε με μεγάλη παρέα. Πήγα, και παρότι ήταν δύσκολο, μου άρεσε που οι άνθρωποι γύρω μου ήταν απλά ο εαυτός τους. Όχι αδιάφοροι προς εμένα, το αντίθετο, ούτε χωρίς κατανόηση, αλλά τραγούδησαν, γέλασαν, μίλησαν για πολλά άλλα θέματα, δεν ήμουν το επίκεντρο, ούτε εκείνοι απλά συμπάσχοντες, μα συνάνθρωποι με τις δικές τους χαρές και λύπες.... :)