Θυμάσαι επίσης, τότε, ότι δεν υπήρχε περίπτωση να βοηθήσεις κάποιον που είχε τέτοια συμπτώματα; Υπήρχε περίπτωση να πλησιάσεις ποτέ έναν άνρθωπο με τέτοια συμπτώματα, προβλήματα τότε; Είμαι σίγουρος πως όχι. Αντίθετα με την επικριτική στάση σου ίσως να δημιουργούσες και μεγαλύτερο πρόβλημα!
Ε! τώρα αυτό συμβαίνει και σε εσένα (και σε εμένα). Τώρα οι περισσότεροι "άλλοι" συμπεριφέρονται όπως εσύ τότε. Με αυτό το σκεπτικό, είναι σχεδόν αδύνατο να περιμένεις κατανόηση από κάποιον που δεν την έχει για κάποιο θέμα. Αυτό το λέω για να το ακούω και εγώ! Είναι πολύ δύσκολο ως αδύνατο να καταλάβει κάποιος που απέχει απ' αυτό και είναι "στον κόσμο του", όσο και εσύ δεν γινόταν να καταλάβεις τότε που ήσουνα στον "κόσμο σου".
Μπορεί η συνήθεια να μας κάνει να αναζητούμε την κατανόηση στους γνωστούς, στους οικείους μας, γιατί απλά αυτό μας βολεύει, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως είναι αδύνατο να καταλάβουν (ακριβώς όπως δεν καταλάβαινες εσύ και εγώ τότε). Μπορεί να νομίζουμε ότι "εντάξει αν τους εξηγήσουμε θα καταλάβουν", αλλά δεν είναι έτσι. Η κατανόηση είναι μια διαδικασία που μπορεί να πάρει 1 λεπτό, αλλά μπορεί να πάρει και 500 χρόνια (κοινώς ποτέ!).
Αυτός που δεν καταλαβαίνει στην ουσία γίνεται κακός για τους άλλους. Αν το βλέπεις αυτό, τότε καταλαβαίνεις ότι και εσύ (και εγώ για να μην βγάζω την ουρά μου απ' έξω) ήμασταν κακοί. Σωστά;
Αν αύριο εσύ είσαι καλά δεν θα μου ξαναμιλήσεις ούτε μέσα απ' αυτό το forum, γιατί θα εξαφανιστείς. Το γνωρίζεις αυτό; Έχεις σκεφτεί ότι στην ουσία συνεχίζουμε να μην είμαστε καλοί; Επίτηδες έγραψα "να μην είμαστε καλοί" αντί του "να είμαστε κακοί". Θα μπορούσα να γράψω "Έχεις σκεφτεί ότι στην ουσία συνεχίζουμε να είμαστε κακοί;". Δεν το έγραψα έτσι, γιατί τώρα αρχίζουμε να μαθαίνουμε ότι όταν δούμε κάτι "περίεργο" δεν μπορούμε να κρίνουμε αμέσως, αφήνουμε λίγο την "εξυπνάδα" μας στην άκρη, και κρατάμε τις αμφιβολίες μας για τα "προφανή" συμπεράσματά μας. Και επίσης αρχίζουμε να μαθαίνουμε τι σημαίνει ιδιοτέλεια.
Τώρα που το ξαναδιαβάζω, νομίζω ότι τα έγραψα λίγο μπερδεμένα. Θέλει πολύ προσπάθεια να καταλάβει κανείς τι λέω. Αλλά τι να κάνουμε, για να είναι πιο κατανοητά θα πρέπει να γράψω σελίδες...