Originally Posted by
Θεολόγος
Κοίταξε...το θέμα είναι προσωπικό-υποκειμενικό οπότε δεν ξέρω κατά πόσο θα σε βοηθήσει η δική μου άποψη εμπειρία επειδή και πάλι είναι υποκειμενική. Αλλά αφού με ρωτάς την καταθέτω...
Άρχισα με γνωσιακή ψυχοθεραπεία. Άρχισα τις συνεδρίες σε μια κατάσταση αρκετά δύσκολη...μετά απο 4 μήνες και με πρωτοβουλία δική μου επισκέφθηκα ψυχίατρο ο οποίος (όχι αμέσως) μου έδωσε φαρμακευτική αγωγή... την οποία και μου αύξησε αργότερα...
Η συγκεκριμένη μέθοδος δέν με βοήθησε γιατί πολύ απλά εγώ έκανα διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας βάσει των πεποιθήσεων και βιωμάτων που είχα και προφανώς... αντιδρούσα ανάλογα....
Η ψυχολόγος μου πρότεινε το μοντέλο...να ελέγχω ''αντικειμενικά'' τα γεγονότα. Δηλαδή να προσπαθώ να δώ αν οι αντιδράσεις μου βασίζονται σε αντικειμενικά γεγονότα που συνέβησαν και όχι σε αυτό που έχω ''χτίσει εγώ''. Αυτό για μένα ήταν σχεδόν αδύνατο...δεν μπορούσα πολύ απλά να το κάνω...δεν με θεράπευε...μου το είχε βάλει μάλλιστα και ως εργασία για κάθε μέρα! Να ελεγχώ τα γεγονότα και τις αντιδράσεις μου πάνω σ'αυτά! Τα παραπάνω σε συνδυασμό ό,τι ήταν μετριασμένα επικριτική μαζί μου δεν με βοήθησαν...
Σίγουρα και με τη μέθοδο αυτή κάναμε αναδρομές στο παρελθόν...αλλά έδινε μεγάλη σημασία στο πώς ''λειτουργώ'' στο τώρα στην καθημερινότητα μου....
Τη θεραπεία αυτή την έκανα περίπου 5 μήνες.Χωρίς ιδιαίτερη αλλαγή...
Η αλλαγή ήρθε με την ψυχανάλυση..είδα στην πράξη ό,τι αυτή μου ταίριαζε. Συνεδρίες σε χαλαρό τόνο,αναδρομές στο παρελθόν και επεξεργασία τους, σχεδόν καθόλου καθοδήγηση στις επιλογές μου, περισσότερο εγω μετέχω και η ψυχολόγος υποβοηθά τη διαδικασία...
Βγαίνου πράγματα και λύσεις χωρίς πολύ ξαθοδήγηση απ'τη ψυχολόγο...βοηθάει την όλη διαδικασία με αρκετό σεβασμό...
Αυτή η δική μου εμπειρία. Εσύ πρέπει να δείς τα δικά σου δεδομένα....
Όσον αφορά τα φάρμακα, μου πήρε αρκετο καιρό...για να ρυθμίσουμε την ποσότητα και τα συγκεκριμένα φάρμακα που χρειαζόμουν.....
Θέλει πολύ υπομονή.Τώρα που είμαι σταθερά σχετικά βλέπω ό,τι άξιζε....