Εμένα θα μου άρεσε μια άλλη ερώτηση:
"Υπάρχει η εξυπνάδα"?
ή
"Υπάρχει σωστός και ενιαίος ορισμός της εξυπνάδας"?
Printable View
Εμένα θα μου άρεσε μια άλλη ερώτηση:
"Υπάρχει η εξυπνάδα"?
ή
"Υπάρχει σωστός και ενιαίος ορισμός της εξυπνάδας"?
Σίγουρα υπάρχουν πολλών και διαφορετικών ειδών ευφυίες!
Το IQ, η διανοητική νοημοσύνη είναι ίσως η πιο "επικρατούσα" στην κοινωνία, από το σχολείο και γενικά τις σπουδές ως την επαγγελματική και κοινωνική εξέλιξη γενικότερα. Είχα ρωτήσει παλιότερα ένα γνωστό μου που κάνει διδακτορικό στην γνωστική ψυχολογία αν γεννιέται κανείς έξυπνος ή γίνεται και μου είχε πει ότι με αυτό που λέμε IQ, γεννιέται κανείς. Αν του τύχουν πολύ άσχημες συνθήκες ζωής, το πολύ να πέσει κατά 10 μονάδες, αν του τύχουν εξαιρετικές συνθήκες ζωής το πολύ να ανέβει άλλο τόσο...Ενώ η συναισθηματική ευφυία καλλιεργείται. Αλλά δυστυχώς το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν είναι προσανατολισμένο σε αυτή την κατεύθυνση... επιλέγει τη διανοητική νοημοσύνη επειδή είναι εύκολα μετρήσιμη.
Προσωπικά θεωρώ ότι από iq πάω καλά, εκεί που πιάνω πάτο είναι στο eq. Τί να το κάνω που το μυαλό μου κόβει στροφές όταν στενοχωριέμαι πάρα πολύ και δεν το παλεύω?
Λενα δεν εχει σχεση αυτο που παθαινεις εσυ με τη συναισθηματικη νοημοσυνη. Δε σημαινει οτι αν ησουν πιο 'εξυπνη' με την εννοια της συναισθηματικης νοημοσυνης, οτι τοτε δε θα αντιμετωπιζες αυτα που εχεις περιγραψει και σε προβληματιζουν. Η δικη σου περιπτωση ειναι αποτοκο αφενος της φυσικης σου καταβολης και αφετερου του τροπου που διαμορφωθηκες μεσα στο περιβαλλον που μεγαλωσες, με την επιδραση των γονιων, το χτισιμο της ιδιοσυγρασιας σου, τις πεποιθησεις που εμφορεισαι και γενικα την εμμεση αγωγη που ελαβες.
Γενικοτερα για την νοημοσυνη, φαινεται οτι διαθετει πολυαριθμες και ετεροκλητες εκφανσεις που δεν περιοριζονται στο στενο πλαισιο που εχει να κανει με την επιδοση στο σχολειο. Οποιος ενδιαφερεται για τα διαφορα ειδη μπορει να δει ερευνες διακεκριμενων γνωστικων ψυχολογων οπως του gardner, papert, piage, vygotsky κλπ με εμφαση στον πρωτο. Για παραδειγμα εγω θεωρω εξαιρετικα εξυπνο τον κωμικο Jim Carrey ο οποιος στο σχολειο ηταν κακος μαθητης. Δε θα ειχε νοημα να πιεσουμε τον carrey να γινει καλος στα μαθηματικα. Οχι οτι αποκλειεται να ηταν καλος, αλλα σιγουρα η κωμωδια θα εχανε. Πολυ εξυπνο στο ιδιος ειδος θεωρω τον τζιμη πανουση, τον αποστολη της ελληνοφρενειας, τον σταροβα και αλλους. Στον αθλητισμο πολυ εξυπνος ειναι ο τζορνταν στο μπασκετ, ο χιτλερ στην πολιτικη ομιλια, o ρομελ στη στρατηγικη, ο ζουγανελης ως τραγουδιστης και μουσικος, o knuth στους υπολογιστες κλπ. Ατομα δηλαδη απο πολλους διαφορετικους χωρους που δε χωρανε σε ενα καλουπι.
Η λεξη εξυπνος λοιπον ειναι μια λεξη ομπρελα, πολλες φορες δε λεει τιποτα γτ ειναι αποτελεσμα υπεργενικευσης και ασαφειας ως προς τον ορισμο. Ενα ειναι σιγουρο, οτι ο ανθρωπινος εγκεφαλος εχει βγει απ το εργοστασιο με τη δυνατοτητα να μαθαινει και να εξελισσεται. Λενε επισης οτι η νοημοσυνη του εγκεφαλου εξελιχτηκε για να βοηθησει στο mating...
Φιλη Leda , μια απλη ερευνα εκανα , θες επειδη μου αρεσει να μαθαινω , να ερευνω . Να ξεφυγουμε κ λιγο απο τα προβληματα μας , να ξεχαστουμε . Βρηκα κ το θεμα ενδιαφερον .
Η ερωτηση οπως την θετεις ( ο Σελτζουκος ) ακροβατει μεταξυ φιλοσοφιας-επιστημης . Δεν ειμαι εις θεση ναπαντησω σε μια τοσο εξειδικευμενη ερωτηση , ουτε εκανα την ερευνα για λογαριασμο του ινστιτουτου Max Planck!!!!!
Αυτοι σιγουρα θα εχουν τα στοιχεια που ζητας . Παντως πρεπει να πω οτι οπως το θετει ο Σελτζουκος , ειναι πολυ ενδιαφερον . Ισως σενα αλλο thread . Φιλικα.
---------------------------------------------------------
μα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα...
αλλά αν σ αρέσει να ερευνάς, πρέπει και να κάνεις την "έρευνά" σου με ορθές βάσεις...
και όπως σου ξαναείπα, να ξέρεις τι είναι το αντικείμενο της έρευνας...
p.s. η "φιλοσοφική" βάση του Σελτζούκου είναι η πιο σημαντική αρχή για την όλη ιστορία της ευφυίας...
αν την απαντήσεις κάποια στιγμή τότε θα μπορείς να απαντήσεις κι αν αισθάνεσαι έξυπνος ή όχι
αλλιώς απλά είναι κουβέντα του στυλ "ποιόν αγαπάς πιο πολύ, τι μαμά ή το μπαμπά;"
Φιλη Leda ,αληθεια ειναι ενα πολυ ενδιαφερον θεμα-ερωτημα , αλλα μην ξεχνας οτι υπο το καθεστως της κτθλψης που με ταλανιζει , δεν εχω κ τοσο διαθεση να ερευνησω . Ο λογος που ανοιξα δυο threads σε 2 μερες ( περι εκδικησης κ αισθανεστε εξυπνος ) ηταν μπας κ ξεφυγω λιγο απ αυτην την καταραμενη κτθλψη , κ ξεφυγα . Εσυ καλα τα λες . Ο Βολταιρος ειπε ' ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΡΑΜΑ ΑΠ ΤΟ ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ , Κ ΝΑΝΑΠΟΛΕΙΣ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕΣ ' ε , σε μια τετοια φαση ειμαι τα τελευταια χρονια , κ εχω ζησει μια υπεροχη ζωη . Εγινες κ η εξομολογος μ τωρα!!!!!!!!!!!
.................................................. ..................
[QUOTE=Macgyver;454048]Τι εννοεις μπακαλιστικα , πως το λενε , αυτο το κτθλψη , που ταλαιπωρει κοσμο κ κοσμακη , λες νανοιξω thread ' υπαρχει καλθλιψη ' κ αν ναι που την συνανταμε συνηθως ?
το χριστό μου δεν κατάλαβα όμως...
Leda , στην #41 , στην πραγματικοτητα δεν λεω τπτ , κοινως αλαμπουρνεζικα !!. Οταν αστειευεσαι με την ασθενεια καποιου ( περασμενα μεγαλεια κ διηγωντας τα κλαις ) αυτος τον καποιον δεν τον προδιαθετεις θετικα να συνεχισει την κουβεντα μαζι σου . Κ αυτο το μπακαλιστικα τοχεις ψωμοτυρι ( πολυ κακως διοτι περνας λαθος (αρνητικες ) εντυπωσεις , Εγω μπορω ναστειυτω με την ασθενεια μ ,( κ το κανω ,μου κανει καλο ) εσυ οχι . Οχι εσυ , ΚΑΝΕΙΣ .
Λυπαμαι για το δυσαρεστο ποστ μου , αλλα ετσι μου βγαινει .
http://www.skype-emoticons.com/image...-wondering.gif
Σου πρότεινα έναν τίτλο για να συζητήσουμε το "θέμα" σου.
Δεν βρίσκω το παραμικρό αστείο στην παραπομπή στον εθνικό ύμνο.
Τώρα για τη βαρύτητα των λέξεων και τις λάθος εντυπώσεις, δεν θα κάτσω να το συζητήσω καν.
ΟΚ Leda , ας το προσπερασουμε , αλλωστε μισω τις διαμαχες απο χαρακτηρος . Λοιπον , μου προτεινες να αναλυσω εις βαθος το θεμα 'καταθλιψη ' εις βαθος με ολιγην φιλοσοφια . Ως εκει καλα . Ελα ομως που η κτθλψη μου , δεν μου επιτρεπει να ' συγκεντρωθω ' οσο θαπρεπε για να εντρυφησω σενα τεττοιο θεμα . Κ να φανταστεις η βιβλιοθηκη μου , εχει 300-400 βιβλια , κανενα μυθιστορημα , ολα ειναι πραγματειες κ δοκιμια , καμμια 100στη ειναι πανω στην ανθρωπινη φυση . κ δεν μπορω να συγκετρωθω , εκτος αν με πετυχω σε καλη διαθεση . Γαυτο κ προτιμω τα απλα θεματα . Μ ην ξεχνας οτι τα πιο δημοφιλη θεματα του φορουμ ειναι ' πως αισθανεστε τωρα ' κ ' τι θα θελατε ' , απλα θεματακια με μεγαλες προεκτασεις . Να βαλω το ' ΔΥΝΑΜΗ ' Η 'το ' ΣΑΓΗΝΗ ' του Robert Greene '( τρομερα βιβλια ) λεμε τωρα , θα γινω κ γραφικος .Τωρα το ' θεμα ' μου , επειδη εχει πολυχρονησει , δεν νομιζω οτι μπορεις να βοηθησεις , παρ ολη την καλη σου θεληση . Βοηθιεμαι πλεον μονος μ , βαζει κ ενα χερακι κ ο γιατρος ( καθε 2μηνο ) κ να σου πω , δεν ειμαι κ σε απελπισια , οπως βλεπω αλλα ( νεαρωτερα ) μελη . Εχω αντιμετωπησει σοβαρες καταστασεις στην ζωη μ ( λογω ηλικιας ) μεχρι κ 5ετη αλκοολισμο εχω διακοψει ιδιαις δυναμεις .Φιλικα .