http://2.bp.blogspot.com/-mdA6YYQJZA...E%BC%CE%B5.jpg
Printable View
Ο ανθρωπος διαφερει απο τα ζωα γιατι εχει συνειδηση,αλλα δε σημαινει οτι βιολογικα ειναι κατι το τελειως διαφορετικο.Ειμαστε σαρκα και οστα,οπως και ενα οποιοδηποτε ζωο.Μπορεις να πεθανεις το ιδιο ευκολα απο μια σφαιρα στο κεφαλι ή μια αρρωστια με οποιοδηποτε ζωντανο οργανισμο.
Το ''εχω συνειδηση'' και το ''εχω ενα πνευμα μεσα μου που θα ζησει μετα τον σωματικο μου θανατο'' ειναι 2 τελειως διαφορετικα πραγματα.
ΥΓ Και γιατι ειναι κακο το σεξ,το σουβλακι και οι ταβερνες και πως σχετιζονται με τις ληστειες?Δλδ οποιος δε πιστευει στο θεο ειναι ληστης και παρτακιας.Τρομερη λογικη.Παλι καλα που στην χωρα των 99% ορθοδοξων ελληνων δε βλεπουμε ανθρωπους να κλεβουν και να νοιαζονται μονο για την παρτη τους.
Πιστευεις οτι στο συγκεκριμενο φορουμ,με ανθρωπους με σοβαρα ψυχολογικα προβληματα,θα τους χαλαγε να κανουν περισσοτερο σεξ ή να βγαινουν εξω για φαγητο?Εσυ βεβαια μπορει να θεωρεις οτι σου αρκει προσευχη και νηστεια :D
Επισης εγω και οι περισσοτεροι φανταζομαι γεννηθηκαμε απο γυναικα και ξεκινησαμε ως ζυγωτα.Εσενα δε ξερω,μπορει να εστειλε ο Θεος κανενα πελαργο να σε παει στους γονεις σου και οταν πεθανεις θα αναληφθεις στους ουρανους.
maus τα παιρνεις πολυ σοβαρα.για μενα δεν υπαρχουν ουτε θεος ουτε τπτ.δεν με ενδιαφερει να μαθω για γαλαξιες και πως εφευρεθηκαν ολα αυτα,δεν με ενδιαφερει απο που ηρθα και που θα παω.απλα γενηθηκες εζησες και πειρες 2 μετρα χωμα,αυτο ειναι το τριπτυχο.οι διαφορες μας ειναι μηδενικες αμα σκεφτεις εναν ανθρωπο που πιστεβει και κανει ενα συγκεκριμενο τροπο ζωης και αμα σκεφτεις εναν αλλο ανθρωπο που δεν πιστεβει και κανει ακριβως αντιθετο τροπο ζωης,γιατι και οι δυο στο ιδιο μερος θα πανε,ειτε θα ειναι με μαρμαρα και πολυτελειες ειτε θα πας θαμενος σε ενα χωραφι χωρις να το μαθει κανενας.
καλα απο τις απαντησεις που πηρα, καταλαβα οτι δε πρεπει να λεγεστε Ελληνες.
Οι Ελληνες πρωτοι ανακαλυψαν τη φιλοσοφια και προσπαθουσαν να αναλυσουν τα πραγματα με τη λογικη και ειχαν θειο θαυμασμο για τον κοσμο.
Ανεπτυξαν τη φιλοσοφια και προσπαθουσαν να βρουν τις αιτιες των πραγματων με τη λογικη πρωτιστως και πως θα ζησουν ενα πιο δικαιο βιο με αρετη.
Εσεις απο οτι λετε ειστε δουλοι της κοιλιας σας, ουτε θειο θαυμασμο εχετε, ουτε τιποτα.
Αξιες μαλλον δεν εχετε και πολλες, ουτε θαυμαζετε την αρετη, αλλα το βολεμα και η αναξιοκρατια.
maus οι αρχαιοι ελληνες καθοντουσαν ολη μερα ΑΕΡΓΟΙ και φιλοσοφουσαν και εβαζαν τους δουλους να κανουνε δουλειες και να προσεχουν τα ιδια τους τα παιδια.εχω μια φανταστικη ιδεα αμα θες να δεις την αλλη οψη του νομισματος,ελα δουλεψε ενα μηνα χωραφι και δεν θα σκεφτεσε για αξιες και αλλα τετοια,θα τρως μεσημεριανο και θα λες ευχαριστω,θα δουλευεις απο τα χαραματα μεχρι το μεσημερι και την υπολοιπη μερα θα κοιμασε.εκει θα θελα να τους δω που θα βρισκανε δυναμη για να φιλοσοφησουν
Κοιταξε να δεις,προσπαθησα να τοποθετηθω σε αυτο το θεμα,χωρις να προσβαλλω οσο γινεται εκεινους που ειναι χριστιανοι και θρησκευομενοι γενικοτερα,ποσο μαλλον εσενα.
Αντιθετα εσυ,απροκλητα,αρχισες τις προσωπικες επιθεσεις του τυπου ''εισαι κοιλιοδουλος'',''εισαι κλεφτης'','δεν εισαι ελληνας,''εισαι ανηθικος''.Οποτε εισαι το τελευταιο ατομο που μπορει να μου το παιζει παναγιτσα.
Επειδη παρακαλας το θεο σου να σε παρει κοντα του αφου πεθανεις,ωστε περασεις μια αιωνιοτητα φινα (κατα τα αλλα εγω ειμαι ο κοιλιοδουλος που προσπαθω να ζησω καλα μολις τα 70-80 χρονια που μου αναλογουν),αυτο δε σε κανει καλυτερο ανθρωπο.
Αν θες να εισαι εναρετη οπως λες,ξεκαβαλα απο το λευκο σου αλογο και συζητα σαν ανθρωπος.Γιατι για καποιον/α που δε θελει να μοιαζει με ζωο,πολλες αναρθρες κραυγες βγαζεις.
Μεγάλη και φιλοσοφική η συζήτηση και ίσως δύσκολο να αναπτυχθεί αποσπασματικά σε ένα φόρουμ.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι ακόμα και στις αρχαιότερες και ειδωλολατρικές θρησκείες υπήρχε η λατρεία και ο σεβασμός του Θεού-Δημιουργού ακόμα και σαν εμφάνιση πολλών θεών, του Θεού της Θάλασσας, του Ήλιου και όλων αυτών των πραγμάτων που δημιουργήθηκαν από κάποια Ανώτερη Δύναμη, ανεξήγητη σε μας.
Τα πράγματα όχι δεν είναι τόσο απλά, ούτε άσπρο-μαύρο.
Αυτό που με προβληματίζει είναι όχι αν υπάρχει Θεός, πιστεύω σε κάποια Ανώτερη Δύναμη,... αλλά ο τρόπος με τον οποίο τον καταλαβαίνουν και φιλτράρουν τα ανθρώπινα μυαλά και βγάζουν κανόνες. Η κάθε θρησκεία τους δικούς της κανόνες. Και αυτό που με φοβίζει είναι πως οι θρησκείες των ανθρώπων μπορεί να φτάσουν στα χειρότερα εγκλήματα για να επιβληθούν κάποιες φορές. Κάπου λοιπόν μπορεί να παραστρατήσουν οι άνθρωποι εις το όνομα του Θεού (ή του Θεού τους να το πω καλύτερα). Αυτό να προσέξουν μόνο και να πάρουν τα όσα καλά και ειρηνικά μπορεί να τους προσφέρει η κάθε θρησκεία.
Και επίσης θρησκεία και επιστήμη δε χρειάζεται να είναι εχθροί. Και ψυχίατροι βοήθησαν κόσμο και πνευματικοί άνθρωποι. Οι μεν ας μελετούν τους δε, δεν είναι κακό!
Ειρήνη υμίν παιδιά! και σεβασμός στην κάθε άποψη. Είναι απλά μια άποψη που καταθέτει ο καθένας, όχι αιτία συγκρούσεων...
Κι εγώ ξέρω τόσους και τόσους που κάθονται άεργοι, άνεργοι ή έστω συνταξιούχοι στα καφενεία και έχουν τις δούλες (τις γυναίκες τους ντε!) να φροντίζουν το σπίτι και τα παιδιά, αλλά πέρα από την πρέφα και τον ολυμπιακό (πάοκ, αεκ, ό,τι θες βάλε) δεν έχουν άλλο ενδιαφέρον. Άντε να βρίζουν και κανένα πολιτικό. Όχι να φιλοσοφούν δεν ξέρουν, αμφιβάλω αν έχουν ποτέ ανοίξει ένα βιβλίο στη ζωή τους!
Όπως πάλι γνωρίζω και άλλους, που παρόλη τη δουλειά τους, βρήκαν καιρό και να γράψουν, και να δημιουργήσουν και να πουν σοφά πράγματα.
Δεν είναι λοιπόν μόνο ο χρόνος που χρειάζεται, αλλά πάνω απ' όλα η διάθεση και οι ικανότητες.
Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα!
Ολόκληρος ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός στηρίχτηκε στην αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Όλες οι επιστήμες, η φιλοσοφία, το θέατρο και οι τέχνες έχουν τις ρίζες τους εκεί.
Αν κάποιος αυτό το αγνοεί μάλλον είναι αστοιχείωτος. Αν προσπαθεί να το υποβαθμίσει, ας καταφέρει να το ξεπεράσει.
Και στο τέλος - τέλος, ο καθένας μπορεί να ζήσει τη ζωή που του αρέσει. Άλλος μπορεί να την περνάει μόνο με πρέφα και τσίπουρα, άλλος μόνο να γράφει, να διαβάζει και να φιλοσοφεί και ένας τρίτος μπορεί να κάνει πότε το ένα και πότε το άλλο. Ποιο είναι το πρόβλημα;
Πάντως, για το τι υπάρχει μετά από δω μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει δώσει ικανοποιητική απάντηση. Ή έστω, δεν μας έπεισε όλους. Οπότε διαλέγουμε και παίρνουμε κατά πώς μας συμφέρει και μας αρέσει. Αν πάλι κάποιος θεωρεί ότι γνωρίζει, πέραν πάσης αμφιβολίας, μπράβο του! Εμείς οι υπόλοιποι, θα πρέπει να περιμένουμε. Θέλουμε δεν θέλουμε, κάποια στιγμή θα μάθουμε.
marianm συμφωνω αλλα αμα παλεβεις να επιβιωσεις δεν εχεις δυναμη και χρονο για να σκεφτεις πραγματα ανουσια.ολα αυτα ειναι φαυλος κυκλος.και ολοι αυτοι που λες υπαρχουν επειδη καποιος τους επιτρεπει να ζουνε και να φερονται ετσι.δεν πα να στηριχτικε και στους πιθηκους,εγω ξερω οτι οι ανθρωποι ειναι ζωα.καποιοι ειναι καταπιεσμενοι και το αποβαλαν,καπιοι το κριβουν και αλλοι απλα δεν χανουν ευκαρια να στο αποδειξουν αλλα και οι τρεις εχουν τα ενστικτα και το τροπο.το μονο που ξερω για τα παντα γυρο μου ειναι οτι δεν ξερω τιποτα και επαψε να με καιει αυτο το θεμα εδω και καιρο.
συμφωνα με τους αρχαιους ο ανθρωπος εχει σωμα τιτανα και καρδια απο το διονυσο..
αρα ειμαστε κατι και απο τα δυο.
ειμαστε και ζωα αλλα εχουμε και κατι θεϊκο μεσα μας.
συμφωνα με τον πλωτινο, κατι καναμε ενω ειμασταν "στους ουρανους" και "πεσαμε απο τα συννεφα" και ενσαρκωθηκαμε εδω περα σαν τιμωρια.
και η ζωη ειναι απλως ενας αγωνας για να επιστρεψουμε εκει περα με τη φιλοσοφια και εναρετη ζωη.
δεν ηταν αεργοι, ουτε η φιλοσοφια (και οχι η αμπελοφιλοφια - καφενειο) ειναι ενα εργο χωρις μοχθο. το αντιθετο. εξαλλου η φιλοσοφια στηριζεται στη λογικη - μαθηματικα
που ειναι δυσκολα και προκαλουν κοπο.
δεν ειμαι προγονολατρης, για να ψωνιζομαι και να βαυκαλιζομαι και κατα τη γνωμη μου μπορει να μην ηταν ουτε καν προγονοι μας οι αρχαιοι ελληνες αφου απο αυτη τη χωρα εχουν περασει τοσοι λαοι.
ολοι οι λαοι στην αρχαια εποχη ειχαν δουλους, ακομα και ο Πλατωνας ηταν δουλος καποια στιγμη, γιατι τοτε δεν ηταν τοσο εξελιγμενες οι μηχανες ακομα.
αλλα και τοτε υπηρχαν πολλες δουλειες οπως ο αγγειοπλαστης, ο σιδηρουργος, ο γλυπτης, ο μηχανικος κλπ..
οι αγροτικες δουλειες δε χρειαζονται καποια μεγαλη ειδικευση και για αυτο ειναι τοσο κοπιωδης και κουραστικες για το σωμα.
αλλα ευτυχως που εχουμε κατι αναμεσα στα αυτια μας και τωρα εχουν εφευρεθει μηχανες που το διευκολυνουν, καταπολεμουνται πιο αποτελεσματικα οι ασθενειες των φυτων κλπ.
δεν εξαντλειται ολος ο ανθρωπινος πολιτισμος στις γεωργικες εργασιες.
με το μυαλο βρηκαμε τις μηχανες και αυτες αντικαθιστουν τους δουλους και κανουν πιο ευκολη τη ζωη μας.
βεβαια αλλοι λενε οτι θα καταργησουν μεχρι και 50% των θεσεων εργασιας στο συντομο μελλον και θα ειμαστε ολοι ανεργοι αλλα αυτο ειναι αλλη ιστορια..
1) μαλλον δε προσπαθησες αρκετα, ελεγες για πελαργους που μας εφεραν και σεξ απο τους γονεις μας λες και ειμαστε εμεις που πιστευουμε ή το φιλοσοφουμε ολοι ηλιθιοι.
2) δε το παιζω παναγιτσα, αλλα ακομα και ο Χριστος τα εχωνε στους γραμματεις και φαρισαιους.
3) και βεβαια το κανω αφου ο ανθρωπος εχει ταση προς το αγαθο και αυτο ειναι η μεγιστη ηδονη κατα τους αρχαιους.
απλα με το να εισαι κοιλιοδουλος εχει καποια αρνητικα οπως προκαλουνται αρρωστιες π.χ. απο το υπερβολικο φαγητο ή δε φιλοσοφεις αρκετα και παραμενεις στα τετριμμενα.
4) συγγνωμη αν σε στεναχωρησα αλλα μη ξεχνας οτι παιρνω και φαρμακα τα οποια πειραζουν τα νευρα..
εχεις δυο συνολα το ενα μιλαει πολιτισμενα και το αλλο φερετε σαν ζωο,το πρωτο συνολο θα γινει γευμα.σκεψου
αυτο με της μηχανες ξεκινησε σαν καλο αλλα η υπερκαταναλωση εχει σαν αποτελεσμα να χρειαζετε να παραγουμε σε μισο χρονο διπλασιες ποσοτητες με οσο το δυνατον λιγοτερα εξοδα.εδω παιρνουν θεση οι μηχανες.
δεν διαφωνω εκαναν μεγαλα βηματα προοδου!!!αλλα το να ταιζω καποιον που καθετε και λεει θεωρειες με εξοργιζει μπορω να πω
Αυτο το ειπα ΑΦΟΥ μου εσυρες τοσα
Φαρμακα?Πολυ κακως,προσευχες και Παησιο μονο.Στο κατω κατω,η αρρωστια ευλογια ειναι,γιατι θες να απαλλαχθεις απο αυτην?Δε πιστευω να σαι κοιλιοδουλη και να τρως σουβλακια.Quote:
4) συγγνωμη αν σε στεναχωρησα αλλα μη ξεχνας οτι παιρνω και φαρμακα τα οποια πειραζουν τα νευρα..