Νομίζω έχεις μπερδέψει το γερμανικό τακτικό στρατό με τα SS. H ένταξη στα SS ήταν οικοιοθελής (δεν ηταν υπομονάδα του στρατού αλλά τον ακολουθούσε) γιατι ήταν εθελοντές δολοφόνοι. Το υπαγόρευε η "ιδεολογία" τους να είναι φονιάδες και στις μαχες συμμετείχαν 100% εθελοντικά. Το ιδεολογια σε εισαγωγικά. Το γιατι το ανέλυσε πολύ ωραία ο Μάνος Χατζιδάκις
εδώ.
Συνεπώς το επιχείρημα σου αφορά το τακτικό στρατό που η ενταξη ήταν υποχρεωτική για όλους τους πολίτες. Το επιχείρημα νομιζω "ακουγα διαταγές γι αυτό εκτελούσα" απεμπολεί την προσωπική ευθύνη. Και αυτή πάντοτε υπάρχει. Όποιος λέει "εκτελώ εντολές" απλά είναι εθελόδουλος.
Στην ερώτηση τι κάνει κάποιος αν η χώρα του έμπλεκε σε πόλεμο υπάρχουν και οι εξής επιλογές. Η μια είναι να λιποταχτήσεις όπως έκανε ένα μεγάλο κομμάτι της αμερικάνικης νεολαίας στο πόλεμο του Βιετνάμ. Αλλος ειναι να συναδελφωθείς με τον "εχθρό" σου, όπως έκαναν οι άγγλοι και οι γερμανοί φαντάροι τα χριστούγεννα του 1914. (
εδώ)Αλλά να κρατήσει για πάντα...
Αν με ρωτάς προσωπικά μαλλον θα είμαι λιποτάκτης.
Ναι όταν ήρθαν οι πρόσφυγες στην μικρασιατική καταστροφή οι έλληνες σε πολύ μεγάλα ποσοστά τους ελεγαν τουρκόπορους του φέρονταν απαξιωτικά και τους θεωρούσαν πολίτες β κατηγορίας και βάλε. Και ναι αυτούς θα τους έλεγα και αφιλόξενους και ρατσιστες. Επίσης ηταν επίσημη κρατική πολιτική. Και ναι το κράτος θα το ελεγα και αφιλόξενο και ρατσιστικό.
Κατα τις ανταλλαγες πλυθυσμού (βλέπε εθνοκαθάρσεις) που εκανε ελλαδα και τουρκία, θα γνωριζεις φυσικά οτι στην ελλαδα τους άλλαζαν τα επίθετα υποχρεωτικά.(όσων τελείωναν τα επίθετα σε -ογλου τα αλλαζαν σε -δης, το γνωρίζω γιατί αλλο όνομα ειχαν οι πρόγονοι μου-δεν ξερω για τουρκία). Ενω ανοιγαν και στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως στη μακρόνησο για τους πόντιους πρόσφυγες (
λινκ εδώ). Αν ο καθένας υποστηρίζει τη χωρα του για συναισθηματικούς λόγους παραβλεποντας ολα αυτα τοτε θα ελεγα ναι ειμαστε προκαταλειμενοι και ας διαρρηγνύουμε τα ιμάτια μας, θεωρώντας οτι δεν είμαστε.