Originally Posted by
-moonlight-
Ναι κάποιες φορές προκαλούμε μόνοι μας κάποια πράγματα και κάποιες άλλες έρχονται από μόνα τους (που τις πλείστες φορές έρχονται για κάποιο λόγο, κυρίως για άμυνα). Κι' αυτό που γράφεις δεν νομίζω πως έχει να κάνει ακριβώς με την ψύχωση, περισσότερο σαν εμμονή μου ακούγεται ή κάτι ψυχαναγκαστικό -για την φράση λέω-.
Έχω βρει πολλά κοινά με τα δικά μου, και γι' αυτό απάντησα με τον συγκεκριμένο τρόπο. Συγγνώμη που βγήκα εκτός θέματος, δεν το επιδίωξα, πιστεύω όμως ακόμα από αυτά που γράφεις πως υπάρχουν κοινά σημεία, απλά το περιεχόμενο των σκέψεων (άρα και των συναισθημάτων) διαφοροποιείται. Εξάλλου όπως σου έγραψα, τα γράφω για να τα έχεις κι' αυτά στα υπόψην.
"ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕ ΔΟΥΝΕ", άρα κάνω κάτι επειδή υπάρχει η πιθανότητα να με δούνε, αμφιβάλλω για κάτι μιας και το "ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΛΕΠΟΥΝ" που έγραψες αυτό λέει στην ουσία. Εφόσον υπάρχει αυτή η πιθανότητα, προχωράω σε πράξεις για να αποφύγω και να γλυτώσω το άγχος που προκαλούν αυτές οι σκέψεις (μπορείς να τις ονομάσεις όπως θες) που όπως σωστά αντιλαμβάνεσαι, αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα. Εκείνες τις στιγμές δεν σκέφτεσαι καθαρά γιατί υπάρχει η αμφιβολία, ή τελοσπάντων υπάρχει η περίπτωση να σε δούνε και δεν το θες (για να το πω πιο λάιτ μιας και δεν θέλω να πιστέψεις πως πάλι μας σαμποτάρω) ή απλά το κάνεις μηχανικά και τότε χάνεις για λίγο την επαφή αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτό να συγκριθεί με μια ψυχωσική κατάσταση. Για να σε καθησυχάσω τα έγραψα, όχι για το αντίθετο. Όντως δεν συγκρίνεται και αν το καλοσκεφτείς, όλοι οι άνθρωποι κάποιες στιγμές χάνουν για λίγο την επαφή με την πραγματικότητα.
Έχω διαβάσει αρκετά γι' αυτό το θέμα (και έχω ενημερωθεί από ψυχίατρο και ψυχολόγο), και για συγκεκριμένες διαταραχές, και για συγκεκριμένες σκέψεις ή πράξεις που κάνει κάποιος που μπορεί κανείς άνετα να πει πως δεν είναι φυσιολογικές (πόσο μάλλον όταν είναι φυσιολογικές -όπως στην περίπτωση που αναφέρεις ότι δεν θέλεις να σε δούνε όταν κάνεις σεξ- ή αντιδραστικές (!!) σε μια κατάσταση όπως η απομόνωση) και όλοι συμφωνούν στο ότι δεν καταλήγουν σε ψύχωση εκτός κι' αν κάποιος έχει την προδιάθεση ΚΑΙ αν ολόκληρο το περιβάλλον γύρω του είναι ανυπόφορο. Όπως γράφτηκε, παίζουν πολλά πράγματα ρόλο.
Τελοσπάντων, αν σε "ενόχλησε" η λέξη αμφιβολία ή δεν κατάλαβα εγώ καλά τι είπες ακριβώς, αγνόησέ με. Όμως ειλικρινά έτσι όπως τα γράψεις, ταυτίζομαι σε αρκετά σημεία και όσον αφορά τον προβληματισμό σου, νομίζω σου απάντησα και στο προηγούμενο ποστ. Ίσως όντως έπεσα έξω στο θέμα των ιδεοληψιών, το νόημα όμως είναι η δυσλειτουργικότητα είτε λόγω κοινωνικής φοβίας, απομόνωσης είτε από οποιανδήποτε άλλη αιτία (βλέπε έντονοι ψυχαναγκασμοί που τους αναγνωρίζεις και ο ίδιος). Αν φοβάται κάποιος για μια κατάσταση (βλ.ψύχωση) επειδή δεν γνωρίζουμε 100% αν θα εμφανιστεί, προσπαθούμε να έχουμε όσο γίνεται περισσότερη επαφή με την πραγματικότητα και τον κόσμο. Ένα δικό μου πρόσωπο ήταν κλεισμένο για χρόνια μέσα σε ένα δωμάτιο μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή, με κλειστά φώτα, με ελάχιστη επαφή με τον έξω κόσμο και παρόλα αυτά δεν εμφάνισε ψύχωση αλλά άλλες διάφορες διαταραχές, άρα δεν παίζει μόνο αυτό ρόλο. Και σίγουρα δεν μπορείς να ξέρεις πότε και αν θα σε χτυπήσει.
Αυτά από μένα. Κράτα ό,τι θες :)