Originally posted by justme
1)Άλλο κάποιος να φοβηθεί κάτι και άλλο να έχει φοβία με κάτι. Ο ζουγκλανθρωπος μπορεί να φοβηθεί ένα αεροπλάνο επιδει κάνει «τρομακτικό» (!) θόρυβο η επειδή η τεραστία όψη του αυξάνεται με ταχύτητα στο οπτικό πεδίο και μάλλον υπάρχουν γονίδια που είναι ευαίσθητα σε…πολύ δυνατούς θορύβους και σε απότομες αυξήσεις των όψεων…δηλαδή ακόμα και εγώ θα φοβόμουνα αν ένα αεροπλάνο πετούσε χαμηλά από πάνω μου!.( Ένας φίλος μου μάλιστα είχε την εξής πτυχιακή. Πρόβαλε ήχους σε διαφορά decibel σε ανθρώπους και οι φυσιολογικοί δείκτες του άγχους-όπως ο καρδιακός παλμός- πάντα ανέβαιναν πάνω από συγκεκριμένα decibel και ιδιαίτερα όταν αυτοί οι ήχοι ήταν δυσαρμονικοί. Αυτό ακόμα και όταν οι άνθρωποι ήταν ενήμεροι για τον επικείμενο ήχο ) και άλλο να έχει φοβία με αεροπλάνα! Για να έιχε κάποιος φοβία με αεροπλάνα θα σήμαινε ότι με ένα μοντελάκι αεροπλάνου play-mobil και με ότι γενικά έχει σχέση με αεροπλάνα θα άρχιζε να φοβάται,, ακόμα και με την απλή σκέψη ενός αεροπλάνου. Η φοβία δηλαδή είναι «παράλογος φόβος» αφού είναι φόβος χωρίς την ύπαρξη του ερεθίσματος.
Ωραία, έγινε μία πτυχιακή που αποδικνύει ότι ο θόρυβος πάνω από κάποια decibel ανεβάζουν τους καρδιακούς παλμούς. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί και ως ενόχληση. Και με την ενόχληση ανεβαίνουν οι παλμοί. Δεν χρειάζεται να το ονομάσουμε φοβο ή φοβία. Αλλά τελικά η αιτία για την παθολογική φοβία είναι ...............??????
2) Δεν έχουμε evidence ότι ζουγκλανθρωποι έχουν φοβίες με αεροπλάνα εκτός από το Hollywood (που δεν είναι πολύ καλό evidence…).
Υπάρχουν όμως evidence για τον φόβο και το άγνωστο.
3) Η συγκεκριμένη υπόθεση στηρίζεται σε μεγάλο αριθμό πειραμάτων και ερευνών γενικά. Δες αυτά που αναφερθήκαν πριν για τα πειράματα του Seligman και για τα μονοζυγοτικα δίδυμα. Αυτές τις θεωρίες δεν τις βγάζει κάποιος έτσι από το μυαλό του χωρίς back-up…
Επειδή δεν τα ξέρω ας μη πω κάτι αλλά πληροφοριακά οι έρευνες έγιναν εν έτος?
4) In a nutshell , όχι περιβάλλον μονό (αυτές πραγματικά είναι παλιές θεωρίες ψυχολογίας) αλλά πολύπλοκη αμφίδρομη αλληλεπίδραση γονιδιοματος και περιβάλλοντος.
Δεν διαφωνούμε στο ότι ο εγκέφαλός μας έχει τους τρόπους να μας προστατεύει από τους κινδύνους. Δεν διαφωνούμε στο ότι ο εγκέφαλος δέχεται από το περιβάλλον τα ερεθίσματα και αντιδρά σε αυτά. (αυτό είναι μονόδρομη επίδραση..... για το αμφίδρομη δεν ξέρω εγώ το γονιδίωμα να επιδρά στο περιβάλλον) Πάνως σε αυτό διαφώνησα εξαρχής.
Quote:
Originally posted by PETRAN
........
Έχουμε φοβίες για ύψη, αράχνες , το σκοτάδι και τα φίδια (κα.) και όχι για αυτοκίνητα, καλώδια κλπ. (πράγματα που όμως είναι πολύ ποιο επικίνδυνα στη σημερινή ζωή!) γιατί αυτά τα πράγματα ήταν νούμερο-1 κίνδυνοι για τον προϊστορικό άνθρωπο. ....