Quote:
Originally posted by πέρσα40
Η συμπεριφορά των γονιών αποτελεί μια παγιωμένη κατάσταση άραγε πριν γίνουν καν γονείς? Πρόκειται για έναν δεδομένο κώδικα αρχών που ακολουθείται με τον ίδιο τρόπο δια παντός στη σχέση τους με τα παιδιά τους? Νομίζω αυτός ο κώδικας είναι υπό διαμόρφωση συνεχώς και υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ γονιού και παιδιού. Ένας γονιός όταν κάνει ένα παιδί δεν \"αποφασίζει\" εξαρχής ότι θα είναι αυταρχικός ή διαλακτικός καθόλη τη μακρά πορεία της σχέσης του με το παιδί του. Η στάση κι η συμπεριφορά του παιδιού ωθεί με τη σειρά της τον γονιό σε αναπροσαρμογή κι αναδίπλωση. Όλα αυτά βέβαια σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας και ενδιαφέροντος κι από τις δυο πλευρές.
Κι εγώ πιστεύω πως πολλά από τα \"παράξενα\" που κουβαλάει η ψυχή μου έχουν τις ρίζες τους στη σχέση μου με τη μητέρα μου. Αλλά γνωρίζω επίσης ότι ήμουν ένα πολύ αντιδραστικό παιδί. Όσο πιο αντιδραστική γινόμουν , τόσο πιο αυταρχική γινόταν η μητέρα μου, έχουμε εμπλακεί κι οι δύο σ\' έναν φαύλο κύκλο, απ\' τον οποίο ίσως δεν βγούμε ποτέ. Τώρα, εκ των υστέρων, κατανοώ ότι πολλές φορές βρέθηκε στο δίλημμα τι πρέπει να προστατεύσει κυρίως.. την ψυχική μου υγεία ή τη σωματική μου ασφάλεια?
Εν τέλει.. να θέταμε το ερώτημα κι απ\' την ανάποδη.. Κατά πόσο, άραγε, τα παιδιά ευθύνονται για τη διατήρηση ή διατάραξη της ψυχικής υγείας των γονιών τους?
ουδολως θα ελεγα , με την εννοια οτι τα παιδια δεν τα εφερε κανενας πελαργος αλλα θεωρητικα παντα η εκουσια επιλογη των γονιων τους που προυποθετει την αναλογη προετοιμασια απο την κοινωνια στην οποια ζουν και δρουν....