Αυτοπεποιθηση μπορει να εχουμε σε συγκεκριμενους τομεις ή συγκεκριμενες καταστασεις. Η αυτοεκτιμηση το συνολο της εικονας που εχουμε δημιουργησει για τον εαυτο μας απο την πρωιμη παιδικη μας ηλικια, με βαση τη συμπεριφορα των γονιων μας.Quote:
Αμα θελεις ομως εξηγησε μου, ποια ειναι η διαφορα αυτοεκτιμησης και αυτοπεποιθησης; Εχω ακουσει ξανα για αυτον τον διαχωρισμο αλλα ποτε δεν εχω καταλαβει σε τι ακριβως εγκειται.
Παραδειγμα. Εμενα αν με δεις εξω, δε θα σου περασει απο το μυαλο οτι εχω τρελο προβλημα αυτοεκτιμησης. Στη δουλεια αν με εβλεπες, θα ελεγες πωωωω τι αυτοπεποιθηση. Σε παρεες αν με δεις στις καλες μου, θα νομιζεις οτι μου τρεχι η αυτοπεποιθηση απο τα μπατζακια. Οταν ομως εχω να αποφασισω να κανω καποιο βημα για προσωπικο οφελος, με τσακιζουν οι αμφιβολιες και οι αρνητικες σκεψεις. Αυτο ειναι λογω χαμηλης αυτοεκτιμησης.
Μπορει εξω να διεκδικω το δικαιο, να υπερασπιζομαι εντονα οποιον θεωρεισω οτι χρειαζεται φροντιδα επειδη αδικειται, μπαινω στη μεση ακομα και σε διενεξεις που δε με αφορουν, τσακωνομαι σε δημοσιες υπηρεσιες κλπ, τους παιρνει ο διαολος. Δεν ειμαι με χαμηλα το κεφαλι. Αλλα επειδη εχω χαμηλη αυτοεκτιμηση φοβαμαι συνεχως οτι δεν ειμαι αρκετα καλη, οτι ολο κανω λαθη, οτι εχω ευθυνες περισσοτερες απο οσες μου αναλογουν, οτι και να δοκιμασω νεα πραγματα μπορει να αποτυχω και αυτο θα σημαινει οτι γκρεμιστηκε ο κοσμος... Εχω τον εσωτερικο μου κριτη(ή αλλιως εσωτερικο παπάρα οπως συνηθιζω να τον αποκαλω εγω) να με πρηζει συνεχως! Και αυτο γιατι ειχα μια μανα που με παραμελουσε συναισθηματικα επειδη εχει εμμονη με τον αντρας της. Και ο πατερας μου ηταν παντα ο επικριτικος, τοξικος γονιος που ποτε δεν του εφταναν οι επιτυχιες μου, δεν τις προσεχε καν..
Τωρα δουλευω στην αλλαγη αυτης της εικονας. Ξανασυστηνομαι και με μενα και με τους γονεις μου και αλλαζω τα ορια. Δουλευω την αυτοεκτιμηση, οχι την αυτοπεποιθηση.
Αυτοπεποιθηση ειχαν και ο Μαικλ Τζακσον και η Μεριλυν Μονρο και παρα παρα πολλοι αλλοι πετυχημενοι στον τομεα τους, αλλα η αυτοεκτιμηση τους ηταν ο πατος.
Σου βαζω και ενα αρθρακι περι αυτοπεποιθησης και αυτοεκτιμησης
http://www.queen.gr/sex-sxeseis/stor...inai-i-diafora
το site ειναι ασοβαρο, αλλα το εν λογω κειμενο ειναι γραμμενο απο ψυχολογο
Θα ανοιξω ενα νεο τοπικ να δεις τι εστι εσωτερικος κριτης. Μιλαμε για σπαζαρχιδη τρελο....Quote:
Αυτα με τον εσωτερικο κριτη και το εσωτερικο παιδι επισης καπου χτυπανε φλεβα μεσα μου.
Πριν περιπου 7 χρονια, εκανα για 1η φορα ψυχοθεραπεια. Τοτε ζουσα σε αλλη πολη. Εκει λοιπον, η τοτε ψυχολογος μου ηταν επισης εκπαιδευμενη στη γνωσιακη, αλλα δεν ειχε ενεργο ρολο στη θεραπευτικη διαδικασια. Δε μιλουσε πολυ, δε εφερνε ερωτηματολογια, δε μου εκανε ασκησεις, δεν ειχε προγραμμα συγκεκριμενο ουτε ειχε γενικως τα ηνια της διαδικασιας. Παρολαυτα με βοηθησε με συγκεκριμενες ερωτησεις που μου εκανε, με κολλουσε στον τοιχο και συνειδητοποιουσα οτι πιστευα πολλες φορες και ελεγα υπερβολικα πραγματα που δεν ειχαν βαση και που αν μου τα ελεγε καποιος αλλος θα του ελεγα "Τι παπαριες λες? Πας καλα?"Quote:
Αυτη τη στιγμη ο ψυχολογος με τον οποιο κανω συνεδριες ειναι εκπαιδευμενος στην υπαρξιακη συστημικη ψυχοθεραπεια λεει...εν ολιγοις μιλαω μιλαω και συνηθως απλα λεει "ναι ναι καταλαβαινω, ναι εισαι γαματη, μην εισαι σκληρη με τον εαυτο σου τι σκληρη που εισαι" να το θεσω ετσι μπακαλικα λολ.
Αλλα παραδεχομαι οτι η ψυχολογος που βλεπω φετος, ειναι πιο εμπειρη και πιο καπατσα.
Εψαχνα στο ημερολογιο με τα ραντεβου μου γιατι δε θυμομουν καθολου ποσο καιρο κανω. Λοιπον κανω απο Φλεβαρη, 1 φορα την εβδομαδα.Quote:
Μπορει κατι να μην εχω καταλαβει απο την παρουσα θεραπεια μου, αλλα νιωθω οτι αυτο που περιγραφεις ειναι πιο εποικοδομητικο...
Ποσο καιρο κανεις θεραπεια με την παρουσα ψυχολογο αν επιτρεπεται;