Quote:
Originally posted by faidra7
..Κάτι που το έχω σκεφτεί αρκετές φορές και τα λόγια της χριστιάνας μου το ξαναθύμισαν, μια από τις μεγαλύτερες παγίδες που στήνουμε στον ευατό μας και πέφτουμε μέσα...η δικαιολόγηση του βάρους με φράσεις όπως: χάνω δύσκολα και αποτυχαίνω να συντηρήσω το χαμένο βάρος γιατί είμαι άτυχος/η, απλά έτσι είμαι, γεννήθηκα υπέρβαρος/η, έχω χαμηλό μεταβολισμό, η μητέρα μου ήταν χοντρή άρα πρέπει να φταίνε τα γονίδια μου, εγώ δεν έχω ισχυρή δύναμη θέλησης....
Όταν πιστεύουμε ότι είμαστε υπέρβαροι ότι και να κάνουμε μήπως ουσιαστικά αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της υπερφαγίας? Μήπως αποφεύγουμε να σκεφτούμε την υπερβολική ποσότητα και την χαμηλή θρεπτική αξία των τροφών που επιλέγουμε?
Προσωπικά πιστεύω ότι το να κατηγορούμε την κακή μας τύχη και να πετάμε κάτω την πετσέτα είναι και αυτός ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο διαλέγουμε να "ξεγελάσουμε"¨τον ευατό μας ώστε να πιστέψει ότι δεν έχει επιλογή.
Φυσικά δε διαφωνώ ότι τα γονίδια μας υποδεικνύουν σε ποιό τμήμα του σώματος μας αποθηκεύεται το περισσότερο λίπος, αλλά πιστεύω επίσης ότι τα γονίδια μας δεν ελέγχουν τις διατροφικές μας επιλογές και συνεπώς δεν έχουν τον τελευταίο λόγο στο πόσο βάρος κουβαλάμε. Το ίδιο ισχύει πιστεύω και για τις περιπτώσεις όπου στρεφόμαστε στο φαγητό για συναισθηματική βοήθεια όπως ανέφερε η χριστιάνα. Μπορεί κάποιοι από εμάς να έχουν μια γεννετική προδιάθεση (προσοχή λέω προδιάθεση και όχι μη αναστρέψιμη τάση) προς το φαγητό και άλλες μορφές εθισμού, ...ωστόσο πάντα έχουμε την επιλογή του αν θα ενισχύσουμε ή όχι την εθιστική μας συμπεριφορά προς οτιδήποτε.
Τέλος, έχω γνωρίσει και πολλά άτομα που ανατράφηκαν έτσι ώστε να χρησιμοποιούν το φαγητό είτε σαν επιβράβευση, είτε σαν συναισθηματικές πατερίτσες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη εδώ και τώρα! Δεν είμαστε πια μόνο όσα μας έμαθαν οι άλλοι, υπάρχουν και τόσα πράγματα που μάθαμε μόνοι μας.
Και ξαναγυρνώ στο ίδιο concept του να παίρνουμε την ευθύνη για τις πράξεις μας. 'Οταν αποφεύγουμε να πάρουμε την ευθύνη, κάτι άλλο αυτόματα θα θεωρηθεί υπεύθυνο και γινόμαστε έτσι εύκολα θύματα του. Σαν θύματα δε μένει παρά να παραπονιόμαστε: φταίει το σώμα μου, φταίνε τα γονίδια μου, φταίνε τα συναισθήματα μου, φταίει ο σύντροφός μου, φταίνε οι γονείς μου, φταίει ο εθισμός μου...μέχρι και ότι φταίει ο Θεός που μας έδωσε τη διατροφική διαταραχή έχω διαβάσει εδώ!
Με αυτό τον τρόπο αντί να λύνουμε το πρόβλημα το αφήνουμε να διαιωνίζεται, κατηγορούμε διάφορους άλλους και διάφορες καταστάσεις αντί να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ο δικός μας δισταγμός προς την αλλαγή που μας κρατάει πίσω.
Τ
ίποτα δεν αλλάζει αν δεν το κάνουμε εμείς να αλλάξει. Κανείς δεν θα έρθει να μας λύσει το πρόβλημα, να μας απαλλάξει από την "ατυχία". Και τι θα γίνει λοιπόν? Θα μείνουμε θύματα του ίδιου μας του ευατού?
Είναι λάθος για μένα να κατηγορούμε το σώμα μας και την τύχη μας. Είναι το μυαλό που ικανοποιείται όταν "τα'ί'ζουμε" την επιθυμία μας για υπερφαγία και είναι το μυαλό μας που αντιδράει όταν αρνούμαστε να το κάνουμε. Το μυαλό μπορεί να χρησιμοποιεί το σώμα σαν όχημα, αλλά είναι το μυαλό που κάθεται στη θέση του οδηγού.
crazy busy girl ΕΓΡΑΨΕΣ για αλλη μια φορα :starhit: