το έχω δει;)
και η άποψή μου είναι αυτό που ήθελα να πω χθες σχετικά με τις απόψεις μου.
Ότι προσωπικά είμαι κατά της μαζικής εκτροφής και εκμετάλλευσης. Ιδανικά για εμένα, θα έπρεπε η κάθε οικογένεια να καλλιεργεί και να εκτρέφει τα προς το ζην και όχι να εκμεταλλεύεται αλόγιστα την φύση. Θα ήθελα να μπορώ να έχω τις κοτούλες μου, τα κατσικάκια μου, το μποστάνι μου και να είμαι αυτάρκης. Και εύχομαι κάποτε να το πετύχω. Διότι μόνο το μέτρο και ο σεβασμός -πιστευω- φέρνει την ισορροπία.
Από την άλλη πλευρά, όπως είμαι κατά της μαζικής εκτροφής των ζωων, είμαι και κατα της μαζικης παραγωγής λαχανικών. Υπαρχει βιασμός της φύσης και στις δύο περιπτώσεις διότι χρησιμοποιούνται μέθοδοι που όχι μόνο βλάπτουν τη φύση, αλλά εν τέλει κι εμάς τους ίδιους.
Αν σκεφτούμε τι τρελή παραγωγή λαχανικών θα χρειαζόταν για να θρέψουμε όλο τον πληθυσμό της γης, τι μέθοδοι θα έπρεπε να αναπτυχθούν, θα το ξανασκεφτόμασταν πιστεύω. Λαχανικά πανομοιότυπα το ένα με το άλλο, αύγεστα, που ωριμάζουν μέσα σε μια νύχτα... Ευχαριστώ δεν θα πάρω. Γι'αυτό πιστευω ότι το καλύτερο θα ήταν ο καθένας μας να βρει τρόπους να είναι αυτάρκης και να μη βιάζει την φύση. Χωρίς προπαγάνδες. Να τρώμε αυτά που μας προσφέρει η ίδια η φύση, όταν μας τα προσφέρει (οχι τοματες το καταχειμωνο ή κρέας επι καθημερινής βάσης) και να είμαστε ευχαριστημένοι και υγιείς.
Τέλος, ενώ κατανοώ την λογική κάποιου να μην θέλει να βλεπει τα ζώα να θανατώνονται, δεν κατανοώ γιατί δεν έχει πρόβλημα να ξεριζώνει τα φυτά, να εκμεταλλεύεται τους καρπούς τους, να τα βγάζει από το φυσικό τους περιβάλλον για να τα πετσοκόψει και να τα φάει. Γιατί υπάρχει διάκριση;
Συνηθίζεται να εκτρέφουμε ζώα για τα προϊοντα τους και το κρέας τους, αλλά δεν τρώμε τα κατοικίδιά μας. Ή αντίστοιχα καλλιεργούμε εκτάσεις με φυτά που έχουν να μας προσφέρουν κάτι (παλι εκμετάλλευση) αλλά δεν τρώμε τα λουλούδια που έχουμε στο σπίτι. Ή δεν έχουμε στο μποστάνι μας έλατα και πεύκα. Διάκριση κι εδώ.
Τα πονάμε τα δέντρα ώστε να πάρουμε τη ρετσίνα ή άλλα προϊόντα, αλλά γι'αυτό υπάρχει η επιστήμη που (πρεπει, αλλα το κανει; ) μας μαθαίνει πιο φιλικους προς τη φυση τρόπους.
Προσωπικά πιστεύω ότι η φύση είναι εκεί για να μας εξυπηρετεί αλλά όχι για να την εκμεταλλευόμαστε αλόγιστα. Σκοπός είναι να βρεθεί το μέτρο.
Πρέπει να υπάρχει επιλεκτική χρήση και εκμετάλλευση.
Σκοπός όμως είναι να καταλάβουμε ότι είμαστε μέρος της φύσης και πρέπει να τη σεβόμαστε αν θέλουμε να μας σεβαστεί και αυτή.
Μετρημένη χρήση και εκμετάλλευση τόσο ζώων όσο και φυτών, προτού η υπερβολική παραγωγή και κατανάλωση μας γυρίσει μπούμερανγκ!