Originally Posted by
blackbird
Ακριβώς. Και όχι μόνο αυτό. Κάποιες φορές απορώ πώς μπορεί κάποιος να νιώσει καλύτερα όταν βλέπει κάποιον συνάνθρωπο σε πολύ "χειρότερη" θέση από αυτόν. Το χειρότερη σε εισαγωγικά, γιατί ο πόνος δεν έχει μονάδα μέτρησης. Κάτι που λένε συχνά και οι ψυχολόγοι και που το έχω διαπιστώσει και η ίδια στη ζωή μου, είναι ότι μπορεί να δεις και να νιώσεις τον πόνο ενός ανθρώπου που πενθεί, όταν την ίδια ώρα βλέπεις μπροστά σου έναν άνθρωπο που μόλις έχει χωρίσει ή παίρνει έναν χάλια βαθμό σε διαγώνισμα, να κλαίει και να οδύρεται με τον ίδιο τρόπο. "Να έχεις να αντιμετωπίσεις έναν κακοποιημένο ασθενή, όταν ακριβώς μετά θα έχεις να αντιμετωπίσεις τον πόνο κάποιου επειδή του είχε πέσει κάτω το παγωτό". Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια του ειδικού, και δεν το είπε καθόλου υποτιμητικά ή με αστείο/απηυδησμένο τρόπο. Το είπε για να τονίσει ακριβώς το ότι δεν μπορείς να συγκρίνεις το πώς βιώνει ο κάθε άνθρωπος κάθε τι που περνάει γιατί αυτό εξαρτάται κυρίως από τον χαρακτήρα του και δευτερευόντως από κάποια άλλα βιώματά του.
Αυτό που ήθελα να τονίσω όμως είναι ότι κάθε φορά που ακούω έναν άνθρωπο να λέει ότι νιώθει καλύτερα επειδή αντιλαμβάνεται πως ό,τι περνάει, το περνάνε κι' άλλοι, ή ότι κάποιοι άλλοι περνάνε χειρότερα, ακόμη και αν δεν εννοεί πως "χαίρεται με τον πόνο τους", και πάλι προσωπικά δεν μου κάθεται καθόλου καλά. Είναι διαφορετικό το να θαυμάζεις και να παίρνεις κουράγιο. Σε μένα όμως δυστυχώς λειτουργεί εντελώς αποκαρδιωτικά όταν από μικρή με το παραμικρό στενάχωρο γεγονός έμπαινα στη θέση του άλλου και υπέφερα για εκείνον. Πολλές φορές με πιάνει θλίψη για όσα γίνονται και όσα περνάνε οι άλλοι. Είχα φτάσει στο σημείο να θέλω ασυνείδητα να τα παθαίνω εγώ για να μην υποφέρει κάποιος άλλος. Αυτό κι' αν είναι προβληματικό. (Γιατί ΟΧΙ σε μένα; Γιατί ΣΕ ΣΕΝΑ; Δεν είναι ακριβώς μαζοχισμός. Είναι ότι δεν αντέχεις να βλέπεις κάποιον να πονά). Ταυτιζόμουν σε τόσο έντονο βαθμό που δεν το άντεχα και γι' αυτό τον λόγο δεν θα μπορούσα ποτέ να δουλέψω σε νοσοκομείο ή κάτι παρεμφερές. Είναι θεμιτό να θαυμάζεις και να παίρνεις δύναμη, να σε βοηθάει στην οπτική σου και να είσαι ευγνώμων για κάποια πράγματα που δεν έχουν οι άλλοι και εντελώς διαφορετικό το να σε επηρεάζει μόνο θετικά χωρίς να μπορείς να νιώσεις ενσυναίσθηση και υποσυνείδητα να "χαίρεσαι". "Τουλάχιστον εγώ έχω το άλφα και το βήτα, και ας μην έχω το γάμμα. Ο τάδε δεν έχει ούτε το άλφα, ούτε το βήτα". Αυτό δεν είναι ενσυναίσθηση. Όταν λες σε κάποιον το πρόβλημά σου, δεν ψάχνεις ΜΟΝΟ λύση αλλά ΚΑΙ κατανόηση. Το να σου τονίζει πρωτίστως ο ακροατής αυτά που έχεις είναι σαν να μην κατανοεί καθόλου τους λόγους που νιώθεις άσχημα και εσύ μπορεί να νιώσεις πως δεν επιτρέπεται να νιώθεις έτσι.
Ίσως είμαι εγώ η παράξενη.
Αλλά αυτά τα λένε και διάφοροι ειδικοί.
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, εκτός από την κατανόηση, όταν δεν θέλει κάποιος να είναι αυτοσκοπός και θέλει πραγματικά να φροντίσει για εκείνον και να αλλάξει την ζωή του, αυτό είναι η πιο σημαντική παράγραφος που διάβασα εδώ και καιρό: