Originally Posted by
Breath
Γεια σας μετά από καιρό!
Μ' αρέσει που βλέπω θέμα σχετικό με την mindfulness, έχω ασχοληθεί και εγώ στο παρελθόν λόγω αγχωδών μου προβλημάτων. Η εμπειρία μου είναι ότι κατ' αρχάς αυτή η πρακτική σε βάζει να λειτουργείς λίγο πιο συνειδητά σε όλους τους τομείς της ζωής σου, βέβαια θα υπάρχουν στιγμές για διάφορους λόγους (πχ όταν οι καταστάσεις οι στρεσογόνες της ζωής σε ξεπερνούν) που μπορεί ούτε αυτή να είναι τόσο αποτελεσματική. ΄Ομως σίγουρα είναι ένα εφόδιο που σε κάνει να διαχειρίζεσαι κάπως καλύτερα το άγχος και λίγο-λίγο σε βάζει σε ένα πιο ήρεμο τρόπο να βλέπεις τα πράγματα γύρω σου. Το πολύ βασικό είναι να επικεντρώνεις στην αναπνοή σου και να μπορείς να αναπνέεις όσο καλύτερα γίνεται, με τον καιρό γίνεται συνήθεια, γιατί πολλές φορές και η αναπνοή μας ακόμα γίνεται αγχωμένα. GoldenM, ίσως να σ' αρέσει και ένα βιβλίο που λέγεται Η Τέχνη της Αναπνοής της Nancy Zi, αρκετά εξειδικευμένο, αφού ασχολείσαι.
Επίσης να προσθέσω ότι και η προσευχή, αν κάποιος νιώθει την ανάγκη της επικοινωνίας προς το Θεό, μπορεί να βοηθήσει αυτό πολύ και στη συγκέντρωση και απομάκρυνση/αποδυνάμωση των όποιων σκέψεων, όταν βέβαια γίνεται ήρεμα και όχι ψυχαναγκαστικά.
Όσον αφορά βίντεο που σε κατευθύνουν για διαλογισμό, τα έχω δοκιμάσει (στα αγγλικά), αλλά δεν τα βρήκα τόσο βοηθητικά σε εμένα, δηλαδή αυτά που σου μιλάει κάποιος, πού να επικεντρώνεις, τι να κάνεις, με κούρασε... αλλά αυτό είναι θέμα του καθενός πως λειτουργεί, θα έλεγα ότι μια πολύ αγαπημένη μουσική σε εμένα μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα, δηλαδή 20 - 30 λεπτά να ακούω κάτι ή ακόμα το να βρίσκομαι στη φύση και απλά να ακούω τους ήχους της ή το απόλυτο τίποτα. Ζω σε πολύβουη πόλη γι' αυτό και απολαμβάνω πολύ την ησυχία όταν τη βρίσκω, έχω διαπιστώσει ότι κάποιοι από εμάς έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία στους ήχους και αυτό μπορεί να ταράζει δυστυχώς όλο το νευρικό σύστημα, χωρίς να το καταλαβαίνουμε κιόλας.
Πάντως θα συμφωνήσω με κάτι που ειπώθηκε παραπάνω ότι είναι ό,τι λειτουργεί στο κάθε άτομο και παρατηρήσει ότι τον ξεκουράζει, χαλαρώνει, συγκεντρώνει αυτό είναι το ζητούμενο, για άλλον μπορεί να είναι μια απλή βόλτα, περπάτημα, μουσική, επίσης ευεργετικό είναι το διάβασμα ενός βιβλίου, που γενικώς το έχουμε ξεχάσει έτσι όπως έχουν μπει για τα καλά οι οθόνες στη ζωή μας. Κι όμως η ανάγνωση ενός ενδιαφέροντος βιβλίου αποφορτίζει αρκετά. Και βέβαια όλα όσα έχω ξαναγράψει και παλιότερα, δραστηριότητες που σε γειώνουν, ακόμα και απλές καθημερινές δουλειές. Όπως και γυμναστική αλλά κάτι που να ευχαριστεί κάποιον, τίποτα να μη γίνεται καταναγκαστικά γενικώς...
Αυτά τα ολίγα και καλή συνέχεια σε όλους.