Quote:
Originally posted by anwnimi
Έχεις τόσο δίκιο για αυτό. Απλά είναι πιο δύσκολο για μένα όταν εμένα μου \"τελειώνει\" και πρέπει να \"απολογηθώ\" παρά όταν \"τελειώνει\"του άλλου οπότε εκεί πρέπει απλά να το δεχτώ και να πάω παρακάτω.
Ωστόσο έχεις δίκιο. Θα πρέπει να απενεχοποιήσω εντελώς τον εαυτό μου σε αυτό. Τώρα για την ενοχή και από το που μπορεί να έρχεται, εκεί δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι, πραγματικά.
Καταλαβαίνω τι εννοείς, σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις κι εγώ προτιμώ τον ρόλο του θύματος απο εκείνο του θύτη. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να δει διαφορετικά το πλαίσιο. Θύτης δεν είναι εκείνος που μιλά την αλήθεια των αισθημάτων του, αλλά εκείνος που την αποσιωπά στον άλλο, ακόμα κι αν είναι απο φόβο. Και συχνά τον ρόλο αυτό τον έχουν και οι 2, όταν η επικοινωνία δεν είναι ανοιχτή και διάφανη.
Weird μου το ρόλο του θύτη (όχι ότι δεν θα έπρεπε) αναλαμβάνω και γι\'αυτό νιώθω και τόσες ενοχές. Η αποσιώπηση όταν γίνεται από τη μεριά μου (που ωστόσο έχω κάνει πολλά βήματα σε αυτό το κομμάτι) είναι καθαρά αρνητικό μου κομμάτι. Τώρα, αν γίνεται και από την άλλη μεριά δεν το ξέρω.
Σε μια συζήτηση που ξεκίνησα πάλι σήμερα άκουσα πάλι το κορυφαίο \"απορώ πως σκέφτεσαι έτσι (για τυχόν συμβιβασμούς και από τις 2 μεριές) ενώ εμένα κάτι τέτοιο δε μου πέρασε από το μυαλό\". Και ανταπάντησα ότι είναι φυσικό να το σκεφτώ δεδομένων κάποιων συγκεκριμένων καταστάσεων αλλά και δεδομένου ότι δεν ασχολούμαι τόσο με την ανάλυση των προσωπικών των φίλων ή και αγνώστων (το\'χει δυστυχώς αυτό ο καλός μου-ως άμυνα) αλλά με την ανάλυση του δικού μου κόσμου και της δικής μου σχέσης.
Οπότε να\'μαι πάλι εγώ η \"κακιά\" ή η αλλοπρόσαλλη της υπόθεσης. Αν και ομολογώ ότι εντάξει αφού εκείνος δε νιώθει έτσι, δε σημαίνει ότι πρέπει κι εγώ να μην νιώθω έτσι.
Συμβιβασμός. Σκληρή λέξη μα και αληθινή.
Ξέρεις τι μου τι σπάει; Ότι ενώ μερικές φορές βλέπω ότι μπορεί ο συμβιβασμός να είναι και από τις δύο μεριές, όταν ξεκινάω μια τέτοια συζήτηση, με αντιμετωπίζει λες και είμαι εγώ η τρελή, η συμβιβασμένη, η άδικη. Και ενώ στην αρχή θυμώνω, μετά γεμίζω με ενοχές και πιστεύω αυτά που ακούω, αντί να πιστεύω στη δική μου κρίση...
Θα μείνω στην φράση σου, \"το πώς θα είναι εξαρτάται απο μένα\". Επέτρεψέ μου να βρίσκω λίγο βαριά αυτή τη φράση. Νομίζω οτι η αλήθεια είναι πως πολλά θέματα της σχέσης σου εξαρτώνται και απο σένα, μα επίσης πως το πώς θα είναι εκείνος, μετά απο έναν χωρισμό στο ευρύτερο μέλλον, δεν το ξέρεις. Όπως δεν το ξέρεις και για εσένα. Άλλο το τί φανταζόμαστε και άλλο το τί θα γίνει εν τέλει.
Εντάξει, με τα λόγια το αρνείται. Ισως έχει κι αυτός τους φόβους του που το κάνει. Στη θέση σου θα πίστευα πιο πολύ αυτό που θα ένιωθα οτι εισπράττω απο τις πράξεις και την συμπεριφορά του, παρά απο τα λόγια του.
Σε βάζει στην θέσσ της άδικης κι εσύ δέχεσαι τον ρόλο ε?
Ορίστε, απο εδώ ξεκινούν τα μικρά βηματάκια. Μην μπαίνεις στην θέση που σου δίνει ο άλλος.
Υποστήριξε την δική σου οπτικη, ακόμα κι αν τα περιθώρια ανοικτής επικοινωνίας είναι στενά...
Έχεις πολύ δίκιο σε αυτό. Όλα στη βάση τους έχουν την έλλειψη εμπιστοσύνης σε μένα, στα συναισθήματά μου. Που όμως, επειδή είναι αντικρουόμενα πολλές φορές, φυσικό είναι να μην τα εμπιστεύομαι.
ΑΥτό το τελευταίο. Το τι βαράινει στην ζυγαριά του καθενός είναι πολύ εύστοχο. Πάρα πολύ.
Σ εσένα αυτή τη στιγμή, νιώθω, οτι παλεύουν τα παλιά με τα καινούργια. Είσαι σε μια μεταβατική περίοδο. Με το χρόνο, οι νέες σου ανάγκες θα κερδίζουν περισσότερο βάρος, οπότε η κατάληξη θα έρθει πιο εύκολα, με λιγότερο κόπο, όποια κι αν είναι αυτή.
Οι φόβοι, θα καταλαγιάσουν...
Το ελπίζω...
Αυτό το έχω πει πολλές φορές μέσα μου. Θα προσπαθήσεις να γίνεις εσύ ο γονιός του εαυτού σου. Οπότε δε θα χρειάζεσαι μετά \"γονιό\". Κι όλο μου έδινα χρόνο. Και ξανά και ξανά...
Όμως, για πρώτη φορά βλέπω ότι κάνω συνεχώς κύκλους. Μήπως θα πρέπει, ακόμα κι αν δε νιώθω τόσο έτοιμη, να τολμήσω; Να πέσω και να κολυμπήσω όπως έλεγα και σε προηγούμενο ποστ μου;
Εχω ξαναγράψει. Πώς γίνεται κανείς σωστός γονιός για το παιδί του? Με το να διαβάσει όλα τα εγχειρίδια που υπάρχουν? Να αποκτήσει θεωρητικά όλες τις γνώσεις? ΟΧΙ. Οσο κι αν έχει προετοιμαστεί, μόνο γεννώντας και μεγαλώνοντας ένα παιδί, έχοντας όλη την καλή διάθεση να μάθει απο το ίδιο το βίωμα του να έχεις ένα παιδί, θα μαθαίνει να είναι και καλός γονιός. Κανείς μας δεν είναι πριν γεννήσει, μπορεί όμως να γίνει, στην πράξη. Μαθαίνοντας απο τα λάθη του, σιγά σιγά... Και πώς μαθαίνει κανείς να κολυμπάει? Μόνο πέφτοντας μέσα στο νερό, κι ας έχει μελετήσει όλες τις τεχνικές σχετικά με το κολύμπι. Εντάξει στην αρχή θα χρειαστεί τα μπρατσάκια του ;)
Φαντάζομαι ένα παιδί που κοιτά το νερό και θέλει να μπει μέσα.
Αν του αναλύσουμε το πως είναι να κολυμπάμε, και το πως πρέπει να το κάνουμε για να τα καταφέρουμε, τους κινδύνους αλλά και την ομορφιά, σίγουρα θα είναι καλύτερα από το να το βουτήξουμε μέσα και να του πούμε κολύμπα τώρα. Μπορεί και να τα καταφέρει σε μια τέτοιο σοκ, μπορεί και όχι.
Υπάρχει και η ενδιάμεση λύση. Να του πούμε κάποια πράγματα και μετά να το αφήσουμε να δοκιμάσει μόνο του. Δεν χρειάζεται απότομα, σιγά σιγά. Θα του πούμε τα στοιχειώδη και θα το αφήσουμε να πέσει στο νερό. Ετσι μάθαμε να κολυμπάμε κι εγώ κι η μικρή. Δεν δίστασαν να μας ρίξουν μέσα στα βαθιά...
Όμως, το παιδί νομίζει ότι έχει ξεχασει να κολυμπάει. Έχει αποκτήσει και κάποιες φοβίες σε σχέση με το κολύμπι. Η ανάλυση το βοηθά. Αλλά λόγω των δικών του ελλειμάτων, ίσως μέινει αιωνίως στην ανάλυση με τη δικαιολογία \"δεν είμαι ακόμα έτοιμος για να κολυμπήσω\";
Μήπως πρέπει να βουτήξει για να πάρει μια γεύση από κολύμπι, ακόμα κι αν δε νιώθει 100% ετοιμο;
ΝΟΜΙΖΕΙ πως έχει ξεχάσει. Δικαιολογείται οτι δεν είναι έτοιμο. Μόνη σου απαντάς καλή μου.
Μπορεί ποτέ να μην σου πει, είμαι έτοιμο. Ξέρεις για πόσα οι άνθρωποι λέμε, δεν είμαστε έτοιμοι, μα σαν πέσουμε μέσα τους και τα καταφέρουμε, γνωρίζουμε τα πραγματικά όρια των δυνατοτήτων μας?
Συμφωνώ πάρα πολύ σε αυτά που λες.
Νομίζω πως παλιά δρούσα ως εξής.
Πέσε και κολύμπα, χωρίς ανάλυση, κόντρα στα συναισθήματά σου, αλλά με βάση λογικής. Κι ότι γίνει!
Τώρα δρω ως εξής: ανάλυση-ανάλυση-ανάλυση, κανάκεμα του εαυτού:) ανάλυση συναισθημάτων, σκέψεων, μέχρι η διάθεση για κολύμπι να έρθει μόνη της. Όμως, δεν έρχεται η διάθεση, κι όταν έρχεται, ε ας ανάλύσουμε λίγο ακόμα!
Κι αυτό το θεωρώ εύστοχο. Άλλο οικογένεια ως σύζυγος κι άλλο οικογένεια ως γονιός. Εκεί χαλάει το πράγμα...
Δεν σου λέω να μην δώσεις χρόνο στην κατάσταση. Αλλά ανάμεσα στην αδράνεια και την άκαιρη δράση, υπάρχουν πολλές επιλογές. Μια καλή ιδέα, είναι να οραματίζεσαι οτι χώρισες και να λειτουργείς κάποιες φορές έτσι. Τελικά θα το αξιολογήσεις, να δεις, πώς σου φαίνεται.
Αυτόνομα, εκτός πλαισίου.
Επίσης, όπως λέει κι η Άρσι μας, εμβάθυνε πάνω στις δικές σου ανάγκες.... στις υπόλοιπες ανάγκες, στους υπόλοιπους τομείς.
Πιστεύω, θα βοηθήσει : )
Αυτό το τελευταίο θα το δοκιμάσω. Αν και νομίζω ότι στην ουσία τόοοοσο καιρό που δεν είμαι καλά στη σχέση είναι σαν να το βιώνω. Αφού βγαίνω μόνη μου, έχω άλλα ενδιαφέροντα, περνάω πολύ χρόνο μόνη μου. Αυτό που λες δεν το βιώνω όμως σε όλους τους τομείς, όπως τον πιο καίριο, δηλαδη το να βρίσκω αποδοχή, ασφάλεια, υποστήριξη σε μένα και όχι στον άλλο.
Ελπίζω να οδηγήσει κάπου κι αυτό. Σ\'ευχαριστώ.