Quote:
Originally posted by πανος12345
Είναι γεγονός ότι χάρηκα πολύ όταν ανακάλυψα αυτο εδώ το φορουμ....Πιστεύω πολύ στην δυνατότητα της αμφίδρομης επικοινωνιας , γενικά και οχι μόνο στα πλαίσια που το οριοθετούν οι δημιουργοί του. Ενα \"φιλικό χτύπημα στην πλάτη\", νομίζω το έχουμε αναγκη όλοι μας και οχι μόνο οι ψυχικά , κοινωνικά η περιστασιακά πιο ευπαθείς...
Όμως η επικοινωνία, μπορεί να εχει θετικές επιπτώσεις στην διάθεσή μας υπό προϋποθέσεις και περιορισμούς...
Αυτό υπήρξε η αιτία , καθε προηγούμενη προσπάθεια λειτουργίας μαζικού φορουμ που εχει πέσει τουλάχιστον στην αντίληψή μου να ειναι καταδικασμένη εκ των πρότερων στην αποτυχία και στο κλείσιμό τους! Θα ήταν κρίμα, αυτο το εργαλείο θεραπείας γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η επικοινωνία ειναι μια μορφή θεραπείας να καταλήξει επικίνδυνο για την υγεία κάποιων πιο ευαίσθητων ανθρώπων, που θα βιώσουν όλη την επιθετικότητα, αυτών που ήρθαν εδώ μέσα , αναζητώντας να ξεσπάσουν κάπου !!!!!!!!!!!
Οντως αυτό μπορεί να συμβεί, είναι γεγονός. Μπορεί όμως και να γίνει διαφορετικά? Το φόρουμ αυτό, έχει και τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του. Ενα απο τα θετικά, είναι οτι παρέχει δυνατότητες ουσιαστικής στήριξης και επικοινωνίας. Ενα απο τα αρνητικά, είναι οτι η έκθεση σε απροσδιόριστο αριθμό προσώπων, υπο το κάλυμμα της ανωνυμίας, ενέχει τον κίνδυνο ο καθένας να σου πει το κοντό και το μακρύ του, ακόμα και το να ξεσπάσει τα όποια θέματά του επάνω σου. Συμμετέχοντας χρόνια ολόκληρα στο φόρουμ, μπορώ να πω πως έχω βιώσει και τα δύο, αποδεχόμενη τα ωφέλη και τους κινδύνους και μάλιστα, οτι απέκτησα πολύτιμη εμπειρία στο να προστατεύω τελικά τον εαυτό μου απο ανάλογες συμπεριφορές και εδώ μέσα και εκεί έξω. Διότι το φόρουμ αντανακλά ένα κομμάτι της πραγματικότητας. Επιπλέον, και αυτοί που περνούν μια΄δύσκολη στιγμή και ξεσπούν εδώ μέσα, δεν έχουν πάντα συνείδηση αυτού και πιστεύω έχουν και αυτοί ανάγκη να γράφουν και να συμμετέχουν εδώ. Ισως μάλιστα αν πάρουν ένα γερό feedback για την στάση τους να συνειδητοποιήσουν οτι περνούν δύσκολα και να κάνουν κάτι για αυτό.
Γενικότερα, αυτο΄που θέλω να πω, είναι οτι ουδέν καλό αμιγές κακού και το αντίστροφο. Μου φαίνεται ουτοπικό το να έχουμε στο μυαλό μας ένα \"τέλειο\" απο άποψη προσφοράς και επικοινωνίας φόρουμ.
Νομίζω ότι το ξέσπασμα της επιθετικότητας, μπορεί να ειναι θεραπευτικό για κάποιους , αλλά βλαπτικό για άλλους!
Ούτε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί, ότι το ξέσπασμα της επιθετικότητας κάποιου ,χρειάζεται κάποιου είδους υποστήριξη απο άλλους, χωρίς να περπατάει σε τεντωμένο σχοινί...
Σε καμμια περίπτωση η επιθετικότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί επικοινωνία...
Η επικοινωνία ειναι το αποτέλεσμα του αυτοελέγχου
Πάνο, μήπως μιλώντας για πολύ ευαίσθητους ανθροώπους, αναφέρεσαι πρωτίστως στον εαυτό σου? Αυτό που νιώθω διαβάζοντάς σε, είναι οτι φοβάσαι πολύ την επιθετικότητα των ανθρώπων.
Σκοπός της θεραπευτικής επικοινωνιας, θα ήταν , να μπορέσει ο επιθετικός άνθρωπος, να στερηθεί την επικοινωνία, σαν διέξοδο της επιθετικότητας του , να συνειδητοποιήσει την αναγκη της και να κάνει αυτοέλεγχο , για να την ανακτήσει .
Μονο υπό αυτές τις προϋποθέσεις , θα μπορούσαν να βγουν έξω οι κοινωνικές ανάγκες μας και να επιβληθούν στις άλλες που εμποδίζουν με επιθετικές διαθέσεις, την επαφή με τον
\"έξω κόσμο\" , ίσως απο ανασφάλεια και άγχος...
Ναι αλλά η επιθετικότητα, έτσι όπως το βλέπω εγώ, ίσως είναι και μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κάνει κάποιος επαφή και επικοινωνία. Εχω γράψει ένα ποίημα σχετικά Πάνο μου, αν θέλεις σου το παραθέτω. :) Πρέπει να σου πω οτι διαφωνώ με την μέθοδο που προτείνεις γιατί είμαι αντίθετη σε κάθε είδους κοινωνική περιθωριοποίηση. Σου κόβω την επικοινωνία ώστε να την εκτιμήσεις και να συμμορφωθείς με τους στοιχειώδεις κανόνες της? Μου ακούγεται σαν ρομποτική μέθοδος αφαίρεσης ενός δύσκολου σπυριού. Εννοώ οτι λείπει η συναισθηματική χροιά απο τη μέθοδο αυτή. Ο επιθετικός άνθρωπος είναι μάλλον κάποιος που δεν έχει καταφέρει να βρει τρόπους να επικοινωνεί αποτελεσματικά το μέσα του προς τα έξω. Είναι ανασφαλής και θέλει να επιβάλλεται έτσι. Ωστόσο, είναι δικαίωμα του δεχόμενου την όποιας μορφής επιθετικότητα να βρει και έναν τρόπο να προστατεύει αποτελεσματικά τον εαυτό του ( όπλο πολύτιμο στις μέρες μας).
Προτείνω λοιπόν μιας νεας μορφής μοντερειτορ , με συγκεκριμενο στόχο την εφαρμογή συστήματος
αμοιβής/ποινής σε καθε προφιλ το οποίο θα παραβιάζει τα βασικά στοιχεία ενός διάλογου, που ειναι ο σεβασμός του συνομιλητή, η αποφυγή προσωπικών ερωτήσεων, η αποφυγή αρνητικής κριτικής και χαρακτηρισμών, καθε δηλαδή ένδειξη επιθετικότητας, που θα μπορουσε να οδηγήσει τον διάλογο σε σύγκρουση.
Για να εχει θεραπευτική άξια, ο μοντερειτορ θα μπορουσε να βάζει ένα τυποποιημένο μήνυμα πχ
\"αγαπητό μέλος, το τελευταίο μήνυμά σου εμφανίζει δείγματα επιθετικότητας. Επειδή αυτο εμποδίζει τον διάλογο και προσβάλει η βλάπτει τον συνομιλητή σου , σε παρακαλουμε να μην επαναληφθεί . Σε περίπτωση υποτροπής , θα αναγκαστούμε για το καλό του διάλογου για τον οποίον διάλεξες να συμμετέχεις εδώ, να σβήσουμε καθε επιθετικό μήνυμά σου μεχρι να ηρεμήσεις και να μπορείς ξανά, να επικοινωνήσεις με τους άλλους. \"
Πάνο μου,να σου πω στο σημείο αυτό, οτι το φόρουμ διαθέτει μια σημαντική ικανότητα αυτορύθμισης, άλλοτε σε μεγαλύτερο κι άλλοτε σε μικρότερο βαθμό.