Quote:
Originally posted by Wintertimes
Πανο, καταλαβαινω τι λες και τι θες να προσπαθησω να κανω, αλλα τα περασα κι αυτα. Ανελυσα, εγραψα, θυμηθηκα, ξεκαθαρισα. Επισης ο ψυχολογος μου ειπε πως δεν χρειαζεται να κανω κατι απο μονη μου, διοτι η κατατσταση μου δεν μου το επιτρπει κι οτι η συνεδρια ΑΡΚΕΙ. Αποδειχτηκε ομως πως δεν ειναι ετσι κι οταν το ανεφερα μετα απο χρονια, αμεση απαντηση δεν πηρα.
Winter, κατά την άποψή μου, όπως το αντιλαμβάνομαι και το αισθάνομαι και το βιώνω εγώ δηλαδή και δεν ξέρω αν αυτό ευσταθεί, η ανάλυση του παρελθόντος γίνεται για να αντιληφθεί ο θεραπευόμενος ποιες βλαπτικές σκέψεις και συμπεριφορές είχε υποστεί με αποτέλεσμα να τις αναπαράγει και στο παρόν. Η ανάλυση δηλαδή γίνεται για να βελτιώσεις το παρόν σου, συνειδητοποιώντας βαθιά το τι έγινε και εξακολουθεί να γίνεται στη ζωή σου, ώστε να αρχίζεις να βάζεις ένα στοπ, να αρχίσεις να σκέφτεσαι διαφορετικά και να κάνεις καινούρια ξεκινήματα...
Νιώθεις ότι η ανάλυση σε βοήθησε σε αυτό τον τομέα (μιλάω γενικά, όχι μόνο ειδικά όσον αφορά τις φοβίες παρόλο που αυτό φυσικά φαίνεται να είναι το ζητούμενο για όλους μας) ή όχι;
Ανωνυμη η ζωη μου δειχνει οτι πρεπει να ζω μ ολα αυτα που με ριχνουν και με αποδιοργανωνουν. θα σου αναφερω παραδειγματα. Καλεσμενη σε γαμο ή βαπτιση, γευματα Πασχα, Χριστουγεννων κλπ, Πρωτομαγιες, τριημερα, διαφοροι εξοδοι, εργασια, επισκεψεις, σαββατοκυριακα, γιορτες κλπ κλπ. Ολα αυτα με ριχνουν, με αγχωνουν, με αποδιοργανωνουν, με τρελαινουν απιστευτα. Πενθω καθε φορα και το κακο ειναι οτι δε σταματανε ποτε, γιατι αυτη ειναι η ζωη.
Winter, όταν σου έγραψα παραπάνω ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε με όλα αυτά που μας είτε μας ρίχνουν είτε μας αποδιοργανώνουν είτε και τα δύο, δεν εννοούσα τις καταστάσεις στις οποίες φουντώνει η αγοραφοβία. Αυτές, ναι καλούμαστε να ξαναμάθουμε να τις ζούμε άνετα. Εννοούσα άλλες καταστάσεις, που υποχρεώνουμε τον εαυτό μας να είναι εγκλωβισμένος σε αυτές, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι \"πρέπει\" ή ότι δεν γίνεται αλλιώς. Όσον αφορά αυτές τις άλλες καταστάσεις, που για τον καθένα μας διαφέρουν, για σένα υπάρχουν τέτοιες; Κι αν ναι, πως τις αντιμετωπίζεις;
Τα τελευταια χρονια τα χω κοψει ολα (και καλα για να κανω αυτο που θελω και να μην πιεζομαι) και βλεπω οτι οι γυρω μου αναρωτιουνται και με ρωτανε \"και φετος δεν θα πας διακοπες!?!\" ή σε καποια γιορτη \"Παλι πιατα θα πλενεις?\". Πες μου σε παρακαλω τι αλλες επιλογες εχω σε τετοιου ειδους καταστασεις?? Μονο να κλειδωθω σπιτι μου!!! Να μην μπορω να χω φιλους, παρεες, να πω μια φορα τη γνωμη μου χωρις να κοκκινιζω και να ιδρωνω!!! Να παω ενα ταξιδι, μια εκδρομη!!! Εχω να επισκεφθω τους γονεις μου απο τοτε που ανοιξα το post. Αυτες τις μερες μολις παω να το σκεφτω, αλλαζω υφος κατευθειαν. Με τρομαζει τοσο πολυ που μου ρχεται να βαλω τα κλαματα απο φοβο, σαν ενα μικρο παιδι που ετοιμαζεται να επισκεφθει οδοντιατρο με το ετσι θελω.
Τα έχω βιώσει όλα αυτά στο έπακρο και εγώ Winter.
Και ναι, χρειάζεται να μην αφηνόμαστε, όσο μπορούμε.
Αλλά παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο. Για παράδειγμα, φαντάσου ότι οι φοβίες δεν υπήρχαν πια. Αυτό σημαίνει ότι αν πήγαινες στη γιορτή, στους γονείς, στις διακοπές με τα άτομα που πηγαίνεις τώρα, υπάρχουν κάποια μελανά σημεία που θα σε έριχναν; Αν ναι, τότε δεν θέλω να σου πω ότι αφού υπάρχουν αυτά τα μελανά σημεία καλά κάνεις και κάθεσαι σπίτι σου. Αλλά το θέμα είναι τι κάνεις με αυτά τα μελανά σημεία (αν υπάρχουν).
Πως είναι οι σχέσεις σου με αυτούς τους ανθρώπους;
Αποφευγω να το σκεφτω κι ασχολουμαι με κατι αλλο, ομως ξερω πως πρεπει να το σκεφτω και πρεπει να το κανω. \"Μια μερα ακομη\" δινω χωρο ν αναπνευσω. Σημερα παλι εκανα την ανηξερη στον ιδιο μου τον εαυτο για να μην παω. Ενιωσα πως ειμαι πολυ πιο φοβισμενη και τρομαξα μ αυτο. Δεν πρεπει να το αφησω και πρεπει να παω. Ειναι σαν τις υποχρεωσεις της ημερας πια και ειναι τοσο σκληρο. Τι να πω...δεν ξερω, λυπαμαι που ειμαι ετσι κι οσο μπορω, θα προσπαθω. Αυτα.
Τίποτα από όλα αυτά δεν \"πρέπει\" Winter. Ίσως αν σε βοηθούσε να αντικαταταστήσεις στα λεγόμενά σου αλλά και στο συναίσθημά σου, το πρέπει με το θέλω.
Για παράδειγμα, θέλω να πάω εκεί γιατί αυτό θα με βοηθήσει. Μπορεί όταν πλησιάζει ο καιρός να νιώθω από το φόβο ότι δε θέλω αλλά είναι ο φόβος μου που μου διαστρεβλώνει το συναίσθημα της θέλησης που ένιωθα μέχρι πριν από λίγο.
Κάνε ένα πείραμα. Αν δεν πας, πως θα νιώσεις μετά; Αν πιστεύεις πως θα νιώσεις άσχημα, σημαίνει ότι τελικά ήθελες να πας. Αν νιώσεις καλά (εμένα προσωπικά μου έχει τύχει όσο παράδοξο κι αν φαίνεται) σημαίνει ότι τελικά δεν ήθελες να πας...