αελους ευχαριστω για την διευκρινση ημουν μεταξυ στωικων και κυνικων γιαυτο και μου φανηκε πολυ αισιοδοξη η αναλυση των στωικων απο τον κρινο..ευχαριστω και τους δυο παντως..
Printable View
αελους ευχαριστω για την διευκρινση ημουν μεταξυ στωικων και κυνικων γιαυτο και μου φανηκε πολυ αισιοδοξη η αναλυση των στωικων απο τον κρινο..ευχαριστω και τους δυο παντως..
Quote:
Originally posted by elirene
το θεμα της φυσικης οτι ολα ειναι ενεργεια και τιποτα δεν χανεται δεν θα μπορουσε να σχετιστει με την υπαρξη ψυχης ως ενεργεια?και πετραν δεν μου απαντησες πιστευεις οτι το αλυτο θεμα της υπαρξης και μη υπαρξης μπορει να συσχετισθει με την ψυχοπαθολογια>?
Όχι δεν πιστεύω ότι έχει καμία απολύτως σχέση με την αρχή διατήρησης της ενέργειας, αυτό είναι κλασικό επιχείρημα που δεν έχει καμία αξία γιατί μάλλον είναι αποτέλεσμα \"μπερδέματος\" των εννοιών . Άλλο η ύλη/ενέργεια και άλλο έννοιες όπως η \"ψυχή\" η η \"ζωή\". Και η ζωή αποτελείται άπό ύλη και ενέργεια και όμως μετά τον θάνατο ενώς οργανισμού δεν υπάρχει άλλο \"ζωή\" σε αυτό και ας διατηρείται η \"ύλη/ενέργεια\" του με κάποιο τρόπο. Θα έλεγες ποτέ ότι κάτι μπορεί να παραμένει \"ζωντανό\" και μετά τον θάνατο του επειδή τα μόρια και η ενέργεια που το αποτελούσαν θα διατηρηθούν?
Έννοιες όπως \"ύλη\" και \"ψυχή\" φαίνεται είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων διατάξεων της ύλης, άσχετα αν τελικά αυτή η ύλη διατηρηθεί με κάποιο τρόπο και αφού χάσει την διάταξη της (με τον θάνατο).
Το να πεις ότι μένει η \"συνείδηση/ψυχή\" μετά τον θάνατο είναι ακριβώς το ίδιο με το να πεις ότι μένει η \"ζωή\" μετά τον θάνατο αφού η ύλη/ενέργεια της ζωής διατηρείται με κάποιο τρόπο.
Και το άλυτο θέμα της ύπαρξης/μη-ύπαρξης μπορεί να συσχετισθεί με ψυχοπαθολογία, με την έννοια ότι το ένστικτο του \"φόβου του θανάτου\" κρύβεται πίσω από πολλές ψυχικές παθήσεις (π.χ. κρίσεις πανικού, νοσοφοβία, ιδεοψυχαναγκασμοί κλπ.). Οπότε όποιος και το μετριάσει πιθανών να έχει μια γενικότερα καλύτερη ψυχική κατάσταση.
Νομίζω ότι οι \"μέτριες\" στάσεις ως προς την μεταθανάτια ζωή του τύπου \"μπορεί να υπάρχει και κάτι αλλά μπορεί και όχι δεν είμαι σίγουρος, όλο την ψάχνω και χάνωμαι σε δοξασίες και διάφορες μεταφυσικές απόψεις\", είναι μάλλον η χειρότερη! Γιατί μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία λόγω της τρομερής αβεβαιότητας που προκαλεί. \"Υπάρχει κάτι μετά\"? Και \"αν ναι τι?\", \"θα είναι καλύτερα\"?\" Θα είμαι ο ίδιος/ίδια που ήμουν\"? \"Θα θυμάμαι?\" \"Και αν τελικά δεν υπάρχει?\" \"Θα είναι χειρότερα\"? Μπορεί πραγματικά κάποιος να τρελαθεί από τέτοιες σκέψεις!
Είναι καλό να ψάχνεσαί αλλά με κάποιο μέτρο και κάποιο πιο λογικό κριτήριο γιατί από μεταφυσικά να φαν και οι κότες.
Πιστεύω ότι στην καλύτερη φάση βρίσκονται αυτοί που είτε πιστεύουν απόλυτα σε μια συγκεκριμένη μεταθανάτια ζωή που ακολουθεί αυστηρά κάποια πίστη είτε αυτοί που έχουν αποδεχθεί τον μηδενισμό και έχουν συμφιλιωθεί μαζί του. Γιατί και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα! Οι πρώτοι είναι σίγουροι ότι θα ξανα-αναστηθούν και θα ζήσουν αγκαλίτσα και για πάντα σε μια τέλεια κατάσταση με τον χριστούλη/αλλάχ/γιαχβέ/πες-τον-όπως-θες οι δε ότι ό θάνατος είναι το σημείο \"0\" και ότι αυτό είναι και τίποτα άλλο, οπότε προσπαθούν να ζήσουν μια όμορφη ζωή εδώ. (και σε καμία περίπτωση \"ανήθικη\" η \"κολασμένη\". Το να είσαι ανήθικος δεν έχει σχέση με το να ακολουθείς θρησκείες. Η είσαι η δεν είσαι και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες). Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που απλά δεν τους νοιάζει τόσο το υπαρξιακό οπότε \"they don\'t give a fuck\"(!) Και αυτοί καλά περνάνε (λολ)
Εγω πιστευω οτι εμεις οι ανθρωποι ειμαστε ανασφαλη οντα..ισως φοβομαστε το τελος γιατι πολυ απλα δεν θελουμε να τελειωσουμε(εννοω τον θανατο)..δεν πιστευω σε επομενες και προηγουμενες ζωες,πιστευω σε φοβικες κοινωνιες,οπως η σημερινη..και σαν χριστιανη πιστευω οτι τιποτα δεν τελειωνει.
πως παμε?Quote:
ημουν μεταξυ στωικων και κυνικων
νικαμε?
Η διευκρινιση σου dora ηταν εξαιρετικη :P
Πράγματι! lolQuote:
Originally posted by curtains
χαχα...Quote:
Originally posted by krino
πως παμε?Quote:
ημουν μεταξυ στωικων και κυνικων
νικαμε?
Πάντως έχω να κάνω άλλη μία παρατήρηση (ελπίζω να μην μου κρατάς κακία). Ο Επίκουρος από ότι ξέρω δεν θεωρείται εκφραστής των Στωικών αλλά των Επικούριων. Αν και ασχολούνται περίπου με τα ίδια θέματα οι δύο σχολές όπως λογική, φυσική και ηθική, η ιστορία της φιλοσοφίας τις διαχωρίζει. Το κύριο χαρ/κό των Επικούριων είναι η μεγάλη σημασία που δίνουν στην αίσθηση - ηδονή. Επίσης η φιλοσοφία του Επίκουρου είναι αυτή (τουλάχιστον από τους αρχαίους) που ασχολήθηκε περισσότερο με την απελευθέρωση του ανθρώπου από τους δύο μεγάλους φόβους: των θεών και του θανάτου.
Ίσως τελικά η διευκρίνησή σου να μην είναι τυχαία. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι ο οργασμός ονομάζεται και \"μικρός θάνατος\".Quote:
Originally posted by dora-agxos
Εγω πιστευω οτι εμεις οι ανθρωποι ειμαστε ανασφαλη οντα..ισως φοβομαστε το τελος γιατι πολυ απλα δεν θελουμε να τελειωσουμε(εννοω τον θανατο)..δεν πιστευω σε επομενες και προηγουμενες ζωες,πιστευω σε φοβικες κοινωνιες,οπως η σημερινη..και σαν χριστιανη πιστευω οτι τιποτα δεν τελειωνει.
τελειώνω....
Quote:
Originally posted by curtains
Που πηγε το μυαλο σου?? :)anyway ετσι οπως τα γραφω κ εγω..
Quote:
Originally posted by aeolus74
Το κύριο χαρ/κό των Επικούριων είναι η μεγάλη σημασία που δίνουν στην αίσθηση - ηδονή.
δεν βλεπω πεδιο διαφωνιας....
;)
αελους φιλολογε μου εσυ..μαρεσουν οι διορθωσεις βελτιωνομαι..ωραια καταληξη ειχε η εσωτερικη μου αναζητηση που το πηγαμε που το φεραμε πονηρουλιδες..και χωρις ενστασεις..
Quote:
ωραια καταληξη ειχε η εσωτερικη μου αναζητηση που το πηγαμε που το φεραμε πονηρουλιδες..και χωρις ενστασεις..
απο αρχαιων χρονων η ηδονη ειναι ζητημα συζητησης,
οχι μονο εδω στο φορουμ σημερα ε?
:P
Η υπαρξη βεβαια εχει πολλες πλευρες αναζητησης και ωρες ατελειωτης κουβεντας.
Ναι και... μάλλον θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα, ίσως όχι άδικα, γιατί αν το καλοσκεφτούμε, η ηδονή και ο έρωτας είναι αυτά που ελαφρώνουν τους όμους μας από το βάρος της ύπαρξης.Quote:
Originally posted by krino
Quote:
ωραια καταληξη ειχε η εσωτερικη μου αναζητηση που το πηγαμε που το φεραμε πονηρουλιδες..και χωρις ενστασεις..
απο αρχαιων χρονων η ηδονη ειναι ζητημα συζητησης,
οχι μονο εδω στο φορουμ σημερα ε?
:P
Η υπαρξη βεβαια εχει πολλες πλευρες αναζητησης και ωρες ατελειωτης κουβεντας.
Πως να μην μιλάει κανείς γι\' αυτά και πως να μην τα αναζητεί?
Ε.... μας επηρέασε ο Επικουρος.Quote:
αελους φιλολογε μου εσυ..μαρεσουν οι διορθωσεις βελτιωνομαι..ωραια καταληξη ειχε η εσωτερικη μου αναζητηση που το πηγαμε που το φεραμε πονηρουλιδες..και χωρις ενστασεις..