Originally Posted by
Lou!..
δε μου λες ρε συ πετραν, εσυ που εισαι κ διαβασμενος, την ενοραση πως την εξηγεις? υπαρχει ενοραση, ο πνευματικος της μανας μου εχει σε παρα πολλες περιπτωσεις, εμφανιζεται να γνωριζει πραγματα που δεν θα μπορουσε να γνωριζει! δεν ειναι ψεματα ολα αυτα! πες οτι καποιοι λενε ψεματα. μα ολοι? στο λεω γιατι εχω αρχισει να ψαχνομαι σοβαρα κυριως για το Χριστο. οχι για αλλες θρησκειες (ουτε καθολικους, ουτε προτεσταντες, ουτε καν για τους ορθοδοξους, μας τα εχουν πρηξει τα παπαρια κ δαυτοι). βασικα μονο για το Χριστο.
τεσπα, δε διαβασα το μνμ σου, θα το διαβασω τωρα.
εγω παντως απο οσο ψαξιμο εχω κανει τους τελευταιους 6 μηνες περιπου συγκλινω οτι υπαρχει Θεος, κ οτι η ψυχη μετα θανατον διαχωριζεται απο το σωμα με καποιο μυστηριωδη τροπο που δεν υπαγεται στην λογικη. κανεις δεν αμφισβητει την ψυχιατρικη, ισως οι ντεμοντε παπαδες, αλλα οχι οι μοντερνοι παπαδες, κ συγκλινουν οτι προ θανατου ψυχη κ σωμα ειναι αλλελενδετα με ενα πολυ μυστηριωση τροπο. μετα θανατον πεθαινει το σωμα, ομως προσεξε τωρα τη σκεψη μου: :p
αν αρνηθουμε την υπαρξη του Θεου κ ειμαστε αυστηρα ορθολογικοι κ ολα τα ερμηνευουμε σε ενα 100% ορθολογικο πλαισιο, στο οποιο δε χωραει να περασει τπτ αλλο, τοτε συμφωνω απολυτα μαζι σου, οτι η ψυχη πεθαινει αφου εξαρταται απο τον εγκεφαλο, ο οποιος πεθαινει.
αν ομως ανοιξουμε λιγο παραπανω το πλαισο της αναλυσης κ πουμε , ναι υπαρχει ο ορθολογισμος, αλλα οχι μονο αυτος, υπαρχουν κ αλλα πραγματα σε αυτον τον κοσμο που δεν γινονται αντιληπτα με τις αισθησεις κ δεν ερμηνευονται ορθολογικα, κ ας πουμε οτι υπαρχει Θεος, πιστευεις οτι δεν θα βρει εναν τροπο, κοτζαμ Θεος να διαχωρισει την ψυχη απο το νεκρο σωμα μετα θανατον, αν υπαρχει Θεος? Θεος ειναι, αν θελει θα μπορει να το κανει εξω-ορθολογικα!
εγω συγκλινω οτι υπαρχει Θεος για 2 πολυ απλους λογους.
δεν βλεπω την επιστημη να μπορει να πετυχει διαψευση του Θεου (οπως ουτε κ επιβεβαιωση φυσικα). νοημα αιτιας κ σκοπου στη ζωη νομιζω οτι η επιστημη δεν μπορει να δωσει ο,τι κ να κανει, δεν ειναι στη διακαιοδοσια της. πχ ο Hawking βγηκε προσφατα κ ειπε οτι μονο η υπαρξη των βαρυντικων δυναμεων αρκουν για να δημιουργησουν το συμπαν ολοκληρο (η κατι παρομοιο). εγω δεν εχω καμια αντιρρηση να δεχτω αυτα που λεει ο Hawking, αν κ φυσικα κατι τετοιες δηλωσεις περιλαμβανουν πολλα κενα, αλλα θα του εκανα μια πολυ απλη ερωτηση κ δε χρειαζεται να ειμαι φυσικος, ουτε ο αινσταιν για να την κανω:
- ναι, ρε φιλε κ οι βαρυντικες δυναμεις πως προκυψανε? ποιος τις δημιουργησε?
αν μου απαντησει με ορους φυσικης, δλδ αναγει τις βαρυντικες δυναμεις σε καποιο αλλο φυσικο φαινομενο χ, τοτε παλι θα τον ρωτησω:
-κ το φυσικο φαινομενο χ πως προεκυψε?
προφανως υπαρχει ενα προβλημα αρχης που η φυσικη δεν μπορει απλα να απαντησει.
καπως ετσι με την επιστημη.
απο την αλλη πλευρα αρχισα να μιλω με ανθρωπους που πιστευουν, πολλους κ διαφορους, κ δεν εχω λογο να πιστευω οτι μου λενε ψεματα. κ αυτο που μου λενε πολλοι ειναι οτι ο Θεος ειναι αποκαλυψη, ειναι βιωματικη εμπειρια, την οποια καποιοι ανθρωποι καταφερνουν να κερδισουν! ισως να εχεις ακουσει μαλιστα καποιες πολυ χαρισματικες μορφες της εποχης μας, οπως καποιους μοναχους, που λεγοταν οτι ειχαν ενοραση, ειχαν τη Χαρη του αγ πνευματος, κλπ. τους εχει δει πολυς κοσμος, εχουν πεθανει προσφατα. θα σου αναφερω 2 πολυ γνωστα ονοματα, τους ξερουν οι παντες που ασχολουνται με το χωρο της εκλησιας (π. πα-ι-σιος, π. πορφυριος)
οταν ο αλλος εχει το σχεση με το χριστο σαν βιωματικη εμπειρια, δεν μπορω εγω με καμια επιστημη να ερθω κ να του μηδενισω την εμπειρια του. η βιωματικη εμπειρια ειναι το πιο ισχυρο βιωμα, κ μετα ειναι τα βιβλια, τα αποτελεσματα των τομογραφων κλπ
just my two cents!