Originally Posted by
marina38
Μα και για τον πυρετό υπάρχουν τα αντι-πυρετικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι πάντοτε αποτελεσματικά ή ότι δεν υπάρχουν και άλλες θεραπείες (ειδικά σε υποκείμενη νόσο), άσε που πολλές φορές δεν χρειάζεται καν το αντιπυρετικό. Δεν θέλω να πω ότι είναι το ίδιο με τα αντικαταθλιπτικά, αλλά ότι μερικές φορές η ονομασία ενός προϊόντος μας προδιαθέτει στο να έχουμε είτε υπερβολικές είτε λανθασμένες προσδοκίες σχετικά με τη χρησιμότητά του.
Επίσης, ο λόγος για τον οποίο αναπτύχθηκαν και οι ψυχοθεραπείες, είναι για να αντιμετωπιστούν διάφορες ψυχολογικές διαταραχές. Για παράδειγμα η γνωσιακή ψυχοθεραπεία στο ξεκίνημά της, αναπτύχθηκε σαν στοχευμένη ψυχοθεραπεία για την κατάθλιψη. (στην πορεία διευρύνθηκε-εμπλουτίστηκε για τη βελτίωση-θεραπεία πολλών άλλων διαταραχών-καταστάσεων)
Νομίζω ότι γενικά η ψυχοθεραπεία είναι υποτιμημένη, όχι υπερεκτιμημένη. Ένας λόγος είναι οι απόψεις μας σχετικά με τη διάκριση οργανικού-ψυχολογικού, αλλά και για το τι είναι η ψυχοθεραπεία. Δες πώς το περιγράφεις keep, 'συζητάω με τον άλλον και λύνω τα προβλήματά μου'...μια ολίγον τι διαστρεβλωμένη υπεραπλούστευση. Καταλαβαίνω βέβαια ότι ίσως θες να πεις πως συχνά τα θέματα δεν λύνονται μέσω συζητήσεων. Αλλά η δουλειά που γίνεται μέσα στις συνεδρίες είναι πολυδιάστατη και δεν ανταποκρίνεται σε πολλές από τις απόψεις που κυκλοφορούν όπως 'άμα έχεις φίλους τι να κάνεις την ψυχοθεραπεία', 'ε τι θα μου πει ο ψυχολόγος που δεν ξέρω ήδη', ή και το 'όλα είναι στο μυαλό μας' σε αντίθεση με το 'όλα είναι θέμα χημείας, τι να σου κάνουν οι συζητήσεις, απλά μια ανακούφιση προσφέρουν'.
Είπα πριν για το 'οργανικό' και το 'ψυχολογικό'. Μα και η ψυχοθεραπεία παρεμβαίνει σε επίπεδο εγκεφαλικής λειτουργίας. Οι περίφημοι νευροδιαβιβαστές και οι συνάψεις του εγκεφάλου (τα σημεία επικοινωνίας μεταξύ των νευρικών κυττάρων), επηρεάζονται από την εμπειρία μας. Από ένα βιβλίο που διαβάζουμε, από τη γυμναστική που θα κάνουμε, από μια συζήτηση και ναι, φυσικά πολύ περισσότερο από μια σωστή και οργανωμένη ψυχοθεραπευτική διαδικασία.
Πανάκεια βέβαια δεν είναι, ούτε η ψυχοθεραπεία ούτε τα φάρμακα, ούτε κάτι από τα δύο είναι απαραίτητα 'θεραπεία'.