φαε μηλα σε ξεκουραζουν.
νομιζω στην κουραση παιζει σημασια οτι κουραζεται και το συκωτι σου..
Printable View
φαε μηλα σε ξεκουραζουν.
νομιζω στην κουραση παιζει σημασια οτι κουραζεται και το συκωτι σου..
Δεν ειμαι σιγουρη για τον ακριβη μηχανισμο με τον οποιο επερχεται το αισθημα κοπωσης. Αλλα δεν νομιζω οτι ειναι αβιταμινωση ουτε προβλημα στο συκωτι, εκτος αν επηρεαζεται και αυτο επειδη εκει μεταβολιζονται τελικα τα φαρμακα για να βγουν απο τον οργανισμο. Και παλι ομως, δυσκολα θα ελεγα οτι το συκωτι ειναι υπευθυνο για την κοπωση, και σιγουρα οχι η "τεμπελια", αφου αισθημα βαριεστημαρας και ελλειψης κινητρου ειναι τυπικα το αποτελεσμα της καταστολης.
Εγω λεω τι μπορεις να κανεις αφου τα εχεις αυτα, και αν εχει κανεις υποψη τον μηχανισμο θα βοηθουσε ιδιαιτερα.
παιδια κι εγω απο τοτε που ξεκινησα τοπαμακ και εφεξορ εχω απιστευτη κοπωση σωματικη απιστευτη μιλαμε.Εκει που πηγαινα στο γυμναστηριο καθε μερα 45 λεπτα με το ζορι βεβαια τωρα το εκοψα και μου στοιχιζει παρα πολυ, δε μπορειτε να φανταστειτε.Μονο για ποδηλατο και κολυμπι παω πλεον αλλα θελω το γυμναστηριο μου πισω, δε μπορω χωρις αυτο μου ανεβαζε την ψυχολογια και μου μειωνε ελαφρως το αγχος απο τοτε που εχω αυτη την κοπωση επιχειρησα κανα 2 φορες να παω και μονο που δε λυποθυμησα.καλα και πριν με το ζορι πηγαινα αλλα οχι και τοσο χαλια. Το ειπα στη γιατρο μου και μου εδωσε βιταμηνες αλλα σκατα. Περιμενω μπας και με συνεφερει το εφεξορ....εσυ ελαφι τι παιρνεις?
Aντιψυχωσικα παιρνω, και υποτιθεται οτι εχει μειωθει η δοση και ειμαι (ενιωσα οντως διαφορα) καλυτερα. Αλλα οχι αρκετα ακομα. Αν μπορουσα να κανω γυμναστικη καθε μερα, θα την εκανα, το θεμα λεμε ειναι οτι δεν μπορω και δεν ξερω αν και ποτε θα μπορω, αυτο αντιμετωπιζουν ολοι οσοι οντως παιρνουν φαρμακα που προκαλουν καταστολη και δε μιλανε στα κουτουρου.
Ναι βρε σε ρωταω τι ακριβως παιρνεις!
Risperdal. Αλλα δεν ειναι το μονο που κανει τα ιδια προφανως.
Elafi, δεν είμαι γιατρός και μπορεί κάποια από αυτά να είναι και από τον υποθυρεοειδισμό (το ρώτησες τον γιατρό αυτό φαντάζομαι?). Μάλλον είναι από το ρισπερντάλ. Ο μηχανισμός είναι απλός, η ντοπαμίνη-μεταξύ άλλων- είναι ο νευροδιαβιβαστής της "διέγερσης", της "ενέργειας", "των κινήτρων", της "ευχαρίστησης" κλπ. Όταν υπερ-λειτουργεί το σύστημα αυτό όμως (όπως στις ψυχώσεις, σε ακραίους ιδεοψυχαναγκασμούς κλπ.) τότε υπάρχει "υπερ-διέγερση" και η σκέψη μπορεί να τρέχει με 1000, κάνοντας παρανοϊκές ιδέες, συνδέοντας τα πάντα μεταξύ τους κλπ. Τα αντιψυχωτικά καταστέλλοντας το ντοπαμινεργικό σύστημα, ρίχνουν και αυτή την υπερ-διέγερση και ηρεμούν από κάποια από τα συμπτώματα της ψύχωσης (κυρίως τα συναισθηματικά/"θετικά", π.χ. φόβος, παρανοικές ιδέες, φωνές κλπ.).
Δυστυχώς όμως καταστέλλοντας γενικά το ντοπαμινεργικό σύστημα του εγκεφάλου, πέφτει και όλη η ενέργεια/κίνητρα/ευχαρίστηση και κάτω από το κανονικό. Αυτό είναι το πρόβλημα με αυτά τα φάρμακα (και με τα φάρμακα γενικώς). Είναι "ηλίθια" γιατί έχουν γενικά και όχι συγκεκριμένα effects. Είναι όπως στην χημειοθεραπεία στον καρκίνο που μαζί με τα καρκινογόνα κύτταρα πεθαίνουν και υγιή. Δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει τόσο η φαρμακολογία που να βγάζει "έξυπνα" φάρμακα που να στοχεύουν μόνο την προβληματική περιοχή. Από τα αντιψυχωτικά μόνο η αριπιπραζόλη (δεν κάνω διαφήμιση απλά παραθέτω τα φακτς) σταθεροποιεί το ντοπαμινεργικό σε μεσαία επίπεδα (ούτε χαμηλά, ούτε υψηλά) και έχει τις λιγότερες παρενέργειες, αλλά γι αυτό το λόγο είναι και το λιγότερο αποτελεσματικό. Η κλοζαπίνη επίσης είναι από τα πιο επιτυχημένα αντι-ψυχωτικά και δρα μόνο στην ντοπαμινεργική οδό στο πρόσθιο μέρος του εγκεφάλου που θεωρείται ότι ευθύνεται για τα θετικά ψυχωτικά συμπτώματα, αλλά δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις έχει θανατηφόρες (!) παρενέργειες όπως μυοκαρδίτιδα (γι αυτό τον λόγο και δεν την πολύ προτείνουν παρ όλο που έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα με σχετικά μικρές παρενέργειες). Αυτά είναι μερικά που έχω ακούσει.
Δυστυχώς έτσι είναι η κατάσταση στην ιατρική σήμερα, αλλά η έρευνα για φάρμακα είναι μεγάλη (πολλά λεφτά!), ο ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακευτικών σφοδρός οπότε αναπτύσσουν συνέχεια καινούργια φάρμακα Π.χ. αναπτύσσεται καινούργια γεννιά αντιψυχωτικών που δεν θα δρα παραδοσιακά σε ντοπαμίνη και σεροτονίνη αλλά στο γλουταμινικό οξύ και υποτίθεται ότι θα βελτιώνουν και τα αρνητικά και γνωστικά συμπτώματα . Υπομονή και όλο και κάτι θα βγει. Προς το παρών πάρε κανα ποδήλατο :P
Με πιεζουν οι φιλοι μου να παρω ποδηλατο :ΡΡ
Εσυ πιστευεις οτι εχει να κανει με την ντοπαμινη? Εγω σκεφτομουνα μηπως λειτουργει και κανενας αλλος μηχανισμος, αλλωστε δεν ξερεις ενα φαρμακο σε ποσα σημεια μπορει να επιδρα στο σωμα. Τσπ, μαλλον ειναι μια αστοχη γενικευση, για την ντοπαμινη εχω υποψη μου ετσι και αλλιως. Παντως, μου κανει πολλη εντυπωση ενας μηχανισμος που σχετιζεται με επιβραβευση κλπ να εχει σαν αποτελεσμα καταπτωση και σωματικη κοπωση, γι αυτο υποπτευομαι κατι αλλο. Ποιος ειναι ο μηχανισμος πισω απο τη σωματικη κοπωση? Υπαρχει περιπτωση να εχει μελετηθει αυτο?
Ο υποθυρεοειδισμος ναι προκαλει κοπωση, αλλα υποψιαζομαι οτι μαλλον ηταν σχεδον ασυμπτωματικος σε μενα και πολυ λιγο ετσι κι αλλιως, πρωτον, και δευτερον ειδα σημαντικη διαφορα οταν μειωσα τα αντιψυχωσικα, αρα επαιζαν ενα ουσιαστικο ρολο.
Σωματική κόπωση μπορεί να υπάρχει για 1000 λόγους δεν ξέρω ρε συ χαχα. Αλλά πάντως μπορεί να είναι από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και το ντοπαμινεργικό. Στους παρκινσονικούς που υπο-λειτουργεί, μυαλό και σώμα είναι παγωμένα (βραδυκινησία, βραδυφρενία, μειωμένη ενέργεια κλπ.). Οι αθλητές παίρνουν διεγερτικά που αυξάνουν την ντοπαμίνη για να αθλούνται στα όρια τους. Γενικότερα το ντοπαμινεργικό έχει να κάνει με ανταμοιβή/διέγερση/ενέργεια/κίνητρα και νομίζω ότι είναι από εκεί. Αλλά δεν είμαι σίγουρος, ίσως ούτε οι γιατροί να είναι. :p
Mαλιστα, ευχαριστω.
{Αυτη η καταστολη λοιπον, πως αντιμετωπιζεται? Με υπομονη μεχρι να μειωθει η δοση? Η υπαρχει κατι καλυτερο? }<<<<οταν και για οσο περνεις ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ,η καταστολη ειναι η προφανης παράγωγη κατασταση .
δυστυχως δεν μπορεις πλεον να αντλησεις ενεργεια απο γυμναστικη κ γενικα απο καθε σωματικη ασκηση καθως δεν εχεις πια την ελαχιστη αρκετη ενεργεια για να δραστηριοποιηθεις σχετικα. Το κινητικο κεντρο σχεδον καταρεει, σερνεσαι για να κανεις τα ακρως απαραιτητα πραγματα .
_-Εναλακτικα μονο με βιταμινες κ αριστη διατροφη , καταργωντας καθε σπαταλη ενεργειας, ητη τσιγαρα,αλκοολ, κουραση , απομακρυνοντας ανθρωπους και πραγματα 'ενεργοβορα' απο κοντα μας ,,κ αλλα
,κανωντας ισως κ μια λιστα με τα πραγματα που μας δεινουν εστω και την ελαχιστη ικανοποιηση και επαναλαμβανωντας τα ευλαβικα .και αντιστοιχα κοβοντας -σχεδον μαχαιρι αν μπορουμε - καθετι που μας χαλαει !
Η ολη διαδικασια αποσκοπει σε εναν νεο τροπο ζωης , δυστυχως η ευτυχως αναγκαζομαστε να αλλαξουμε .
Να ενισχυσουμε τις αμυνες μας χρησιμοποιωντας καθε μεσο γινομενοι λιγοτερο εκτεθημενοι σ αυτο που μας αποδιοργανωσε .
Και εκει ειναι το δυσκολο , ειμαστε προσκολημενοι τοσο εγωιστικα στις συνηθειες μας που αρνουμαστε να φτιαξουμε μια νεα συνεχεια στη ζωη μας , οσο κι αν αυτο μας καταδυναστευει.
Αυτο νομιζω ειναι το καλυτερο νομιζω . Να κανεις επαναδιοργανωση ΑΡΔΗΝ της ζωη σου,, , σχεδιαζοντας και εκτελωντας μια συμπαγη στρατηγικη απεναντι στο προβλημα !
(Κακα τα ψεμματα , αυτο δεν ειναι εφικτο σε καθε περιπτωση , υπαρχουν ανθρωποι που δεν το ψαχνουν καθολου , ειναι παραιτημενοι ,αφημενοι στα χερια του γιατρου και ακομα και η οποια καταστολη για αυτους ειναι ενα ΄καταφυγιο΄,, ,δυστυχως δεν ειναι διεξοδος .
Δεν θα διαβασουν δυστυχως αυτο το φορουμ ποτε.
Μιλαμε βασικα μονο για οσους νοιωθουν στεναχωρα με την καταστολη και ψαχνουν για λυση και για τροπους να ΑΝΤΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ! ._
Δεν γνωριζω την παροιμια ,,,