Θεματοθέτρια, με τους γονείς σου τι σχέση έχεις? Γιατί θεωρείς ότι δεν έχεις ξεπεράσει ακόμα τον σχολικό εκφοβισμό?
Printable View
Θεματοθέτρια, με τους γονείς σου τι σχέση έχεις? Γιατί θεωρείς ότι δεν έχεις ξεπεράσει ακόμα τον σχολικό εκφοβισμό?
δενξερω ,καλησπερα. Αρχιζωντας με το θεμα "εξυπναδας" εχω να πω οτι δεν νιωθω καθολου χαμηλη
αυτοπεποίθηση αν τυχει να ειμαι λιγοτερο εξυπνος απο εσενα η απο αλλους, απεναντιας θα ηθελα να ειμουν οσο πιο λιγο μπορουσα! τοσο που να μην σκεφτομαι, για να μην γυρναν στο μυαλο μου ολα αυτα τα παραπονα, ολες αυτες οι σκεψεις μου .Επισης λογο του οτι προσωπικα εχω ξεκαθαρησμενα μεσα μου τα θεματα των ανθρωπινων ιδιαιτειρτητων,δεν πιστευω δλδ σε καμια ανωτερη η κατωτερη διαφορα ανθρωπου απο αλλο ανθρωπο αρα δεν θα με πειραζαι .
Η ζωη του καθε ενος μας ειναι ενα ομορφο δωρο! το πως θα "παιξουμε" μαζι του ειναι προσωπικη αποφαση του καθε ενα μας κι δεν εχουμε δικαιωμα ουτε να προσβαλουμε τις επυλογες των αλλων ουτε να του λεμε τι θα κανει, ακομα και οταν η κοινωνια εχει πλασει ετσι τις ταξεις τις με σκοπο να υπαρχει εξουσιαζωντες και εξουσιαζωμενοι, και ισως εκει θα δειξουμε ο καθενας μας ποσο ανθρωποι ειμαστε, εαν για καποια φαση στην ζωη μας τυχη εστω και μια μικρη εξουσια πανω σε 3-4 ανθρωπους, εξουσια εργασιακης σχεσης θελω να πω οπου για τα δεδομενα της κοινωνιας οπου η ανθρωπινη χρηση εχει λαβει ανταλαξιμη αξια . Ετσι λοιπον εχω σε θεματα κοινωνικοπολυτικα την συνειδηση μου καθαρη, εκει που δεν την εχω ειναι στην αξια του "δωρου" της ζωης μου οπου δεν επραξα αυτα πο θα ηθελα μικρος! οπου εγινα εξουσιαζομενος των παθων μου! αλλα δεν πειραζει , ισως οταν ξανα ερθω, εαν μου ξανα κανουν δωρο να το πραξω πιο ομορφα.
Εκει που ειμαι καλος ομως ,νομιζω ειναι οτι μπορω να γινομαι παραδηγμα αποφυγης! αυτος ειναι ο μονος λογος που σου γραφω λογια με υφος κατφασης μερικες φορες! απο την αγωνια μου να περνω σε αλλους τα δικα μου λαθη ! για να μην τα κανουν! αλλα βλεπεις ο Θεος με λογοκρινει μεσα απο την δυσλεξια μου ,χαχα οπου ενα κειμενο 5 λεπτων μου παιρνει 20 κι παλς ειναι λαθος!
Εντυποσιασμενος απο τις γνωσεις και τις λογοτεχνικες σου επιρωες, θα νιωσω κριμας να μην προσφερω σε σενα κατις , κατι μικρο! κατι που να σε κανω να ξανα δεις το "δωρο" σου, να ξανα ανοιξεις το κουτι του οπως στην αρχη! και να το αγαπησεις! να το αφηνεις πιο ηρεμο!και καθε αλλο ανθρωπο εδω στο φορουμ αυτος ειναι ο σκοπος οπου του γραφω! οπως σε εσενα! να το αφηνεις να το ταξιδευει η ζωη, οπως πεταν στον αερα χωρις πλοηγο τα φυλλα η τα ανθοι τους! αγνωστο που θα πανε! εαν προσπαθεις να κανεις κουμαντω σε καθε λεπτομερια της ζωης , ενδεχετε να πας κοντρα στον ανεμο λοιπον.
Καλη μπορω να πω.
Δεν ειναι οτι δεν το εχω ξεπερασει ακριβως. Ειναι οτι κάτω απο καποιες συνθηκες αναβιώνω εκεινες τις ασχημες στιγμες συναισθηματικα. Νομίζω απλά καταφερα να καταλάβω ως ενηλικας οτι κάποιες φοβιες, συνδέονται με εκινη την εποχη. Π.χ αν κάποιος παει να μου χαϊδεψει τα μαλλια "τρέχω". Γιατι; Γιατι θεωρω οτι συνδέεται με το οτι στο δημοτικό μου τραβαγαν τα μαλλια συνεχεια.
Προσπαθω απλα να βρω τις συνδεσεις ανεξηγητων φαινομενικά φόβων που πιστεύω χαράχτηκαν την εποχή εκείνη. Δε μου έκαναν και λίγα τα παιδιά και μετα οι έφηβοι.
Επέτρεψε με να λειτουργήσω λίγο σαν τρίτο μάτι. Στα λόγια σου ενα ψιλο αυτομαστιγωμα υπάρχει.(το παραδειγμα προς αποφυγη που λες π.χ) Ετσι το αντιλαμβανομαι. Δειχνεις και λίγο πικρία για τη ζωή σου. Όμως για να λες ότι εχεις αυτοπεποιθηση ,ετσι θα ειναι.
Οι άνθρωποι ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι .Καταπιέσεις ,αποθυμενα κάνουν πολλους να βγαζουν το χειρότερο εαυτο τους. Τα κοικωνικοπολιτικά είναι ενα θεμα που ε θα ήθελα να το πολυθιξω γιατί πραγματικά θυμώνω που η κοινωνία των ανθρώπων αρνείται να γίνει ανθρώπινη. Εξουσίες και ανοησίες ,κάθε εποχη και χωρος με τους ουρακοτανγους της.(και δεν εννοω τα ζωακια βεβαια)
Μου αρεσει οπως γραφεις. Και θα ήθελα να σου πω, αν δεν εισαι 100 χρονων, που και παλι δεν ξερω, δε νομιζω οτι δεν προλαβαινεις να ανακτησεις τα ονειρα σου. Συγνωμη που θα φανει λίγο αναισθητη η προταση που ακολουθει. Δε γνωριζω τη δυσλεξια, αλλα και τι εγινε? Εμενα μου παιρνει 20λεπτα να γραψω και αλλα 10 για να πατησω το κουμπι δημοσιευσης. Μην το βλεπεις σα λογοκρισια,. Θα σου προτεινω μια ταινια, δεν εχει να κανει με τη δυσλεξια, αλλα με τραυλισμο. Ειναι ομως μια υπεροχη ταινια " ο λογος του Βασιλια ". Αληθινη ιστορια και ομορφη ταινια.
.
Καταλαβαίνω αυτη την ανάγκη να μιλας για τις εμπειρίες σου και να θες να κάνεις τον κόσμο να μην κανει τα δικα σου "λαθη". Που κατα τη γνωμη μου, εδω και καποια χρονια τα λάθη μου τα εχω δει ως εμπειριες . Τα ευγνομωνω γιατι εμαθα, και προχωραω. .
Κι εγω εχω αυτη την αναγκη γι αυτο συμμετεχω στη συζητηση. Γνωριζω οτι δεν εχω μονο εγω προβληματα και σιγουρα το δικο μου ισως ειναι και το λιγοτερο .
Υπέροχο αυτο που γραφεις και σε ευχαριστω που μου το προσφερεις και το μοιραστηκες μαζι μου. Άκουσε το όμως κι εσυ :)
100 χρονων!! δεν θα τα φτασω! ,ειμαι 40, και δεν ειναι λιγα . Τα οσα γραφω μπορει να ειναι αληθεια, αλλα μαλον εχουν αυτοπεποιθηση διοτις κρυβομαι,κρυβω το οτι αν και πριν χρονια πολλα, εχω υπαρξει κακος!,εχω προσφαιρει πονο στο μεγιστο σε συνανθρωπους μου !οπωςκαι αυτοι σε εμενα! οπου δεν θα τολμαγα να τα γραψω! οχι σε αδυνατους και μην εχωντες την δυναμη της υπερασπισης του εαυτου τους, αλλα οτι και να λεω, οτι και λογια να βαζω μετα δενθα μπορεσω να τα ξεχασω ευκολα. Αρα δεν ειμαι ο ανθρωπος, ο τυπος που θα ηθελε καποια -καποιος να ζησει την ζωη μου! δεν θα ηθελε να δει πονο! Ισως μου αξιζει κατις παραπανω απο απλο μαστιγωμα .Μπορει εδω και πολλα χρονια να ειμαι ενας οσο πιο μπορω ηρεμος ανθρωπος ,με αγωνα για ευρεση και προσφορα αγαπης.
Ειναι πολυ ομορφο αυτο που γραφεις για το κυνηγη πραγματοποιησης ονειρων, ισως ειναι μια εκφραση που δειχνει το νοημα των νιατων, καλα λεω λοιπον οτι εχεις ποιητικη γραφη. Οπως ειπες ,γραφουμε συμβουλες και για να τις διαβαζουμε εμεις, νομιζω οτι πρεπει λοιπον να βαλεις λιγο παραπανω ενεργεια στο παρορμητικο σου συναισθημα κι ας αφησεις για λιγο την λογικη στην ακρη, εξαλου δεν υπαρχει λογικη στην χαρα! στην αγαπη! στην γνωση! ποσο μαλον αν υπαρχει λογικη στον ερωτα!!
Μαλον καταλαβαινω τον λογο που σε τρυγιριζουν τοσα ατομα! ποιος δεν θα ηθελε στην ζωντανη παρεα του μια κοπελα με την δικη σου ριτορικη?? μια κοπελα που θα τους βοηθαει να ξεχνανε τις "πονεμενες" μερες τοους ,και να τους θυμιζεις τα κατορθωματα τους .Αληθεια, εσενα υπαρχει καποιος να πρατει αυτον τον ρολο?
ο λογος του βασιλια", την θυμηθικα, την εχω δει καλη ταινια, με τον γιατρο στα κρυφα που του μαθαινε να μην μπερδευει τις λεξεις, οπου δεν ηταν γιατρος! ε? ναι τη θυμαμαι.Ομρφη ταινια, δειχνει ποσο θελουν ολοι οι ανθρωποι να ζουν τα απλα συναισθηματα, ακομα και αν εχουν τα παντα!
Προσωπκα στον προφωρικο μου λογο δεν εχω κανενα προβλημα, απεναντιας με κατηγορουν οτι επειδη μιλω χαλαρα,και με χαμογελο οτι και να ειναι οτι υποκρινομαι, οτι κρυβω τα συναισθηματα μου.
Κοντά είαμστε λοι΄πον. Με χιούμορ θα σου πω ότι θεωρώ τη γενιά μας πυροβολημένη.Ισως στα παιδικά μας χρόνια συνέβησαν στην κοινωνία, τυην εποχή ,την τεχνολογία, πολλά μεταβατικά σταδια. Οι γονείς πάνω κατω της εποχής των λουλουδιών μεγαλωμένοι με τα τα δικα τους αγκάθια.παιδικοεφηβική ηλικία την εποχη του 80 αρχες 90...Ριξε μια ματια τι παιζοταν εκεινη την εποχη. Τηλεοραση,περιοδικα, συμβάντα (ταινια τα τσακαλια, εποχες φουλ προβολης των χρηστων ναρκωτικων, κωσταλεξι, Κατσουλας, αναποδοι δισκοι με μηνυματα, σατανιστες, τραγουδια με νευρα, μεταλ,το τελος του κοσμου το 2000, η αποκαλυψη θα γινει το 2000, προβλεψεις του Νοστραφαμου κτλ ) Ενας χαμος. Μπορει να μην ησουν τηλεορασακιας οπως εγω, και να μην τα θυμασαι ή να μην εδινες σημασια. Νομιζω ομως σε ολους ,αυτα που συμβαινουν και στους γυρω μας ,μας επηρεαζουν. Αποτυυπόνωνται και ασυνειδητα.
Είσαι και στην ηλικία που κυρίως οι άντρες ενα σοκ το παθαίνουν. Δεν είναι τυχαίο το τραγουδι σφεντονα, που ξεκινά με το 40 χρόνια εφηβος, κοντάς μισόν αίωνα.
Δεν ξέρω αυτό που βασανίζει και χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου κακό. Και επειδή δε θες να γράψεις, δε θα ήθελα να σε ρωτήσω. Απλώς μπες σε μια διαδικασία κοιτάξου στον καθρέφτη και μιλα στον εαυτό σου. Αν το παρελθόν σου ,σου το έλεγε κάποιος άλλος τι θα τον συμβούλευες; Πόσο θα σοκαριζόταν με την κακία που λες. Μήπως υπερβάλεις απο ενοχές που δεν έχουν λόγο υπαρξης πια? Μηπως βασιζει τη γνωμη σου για σνεα, στο τι θα πει ο κοσμος? Φοβασαι οτι εισαι συγχώρητος? κτλ
Όντως αυτο με τη λογική έχεις δίκιο.
Αντικειμενικά στην πραγματική ζωή δε με τριγυρίζουν τόσα άτομα. Δηλ γνωρίζω άτομα μέσω δραστηριοτήτων, αλλά κοντά μου δεν έχω και τόσα για να
Το θέμα με το χαραξκτήρα μου είναι ότι μπορεί να γράφω ρητορικά, αλλα δεν νιωθω άνετα με κόσμο να ανοιχτώ. Έχω όμως βρεθει στο ρόλο που λες, ξερω να ακουω και να λεω την αποψη μου. Εν μέρει για μενα έχει παιξει αυτο το ρολο μετα απο αιωνες αναζητησης μια εκ των δυο απο τις φιλες που έω αναφερει.
Αλλα αυτο που καταλαβα ειναι ότι αν δεν γινουμε και οι ιδιοι ακροατες του εαυτου μας ,να μας υπενθυμίζουμε τα καλα μας, κανεις δε μπορει να δει τον εαυτο μας τοσο βαθια οσο εμεις.
Και εμενα απο τα γραφώμενα σου μου προκαλεις ενδιαφερον. Και δε νομζιω οτι κι εσενα δε σε θελουν στις παρεες. Ισως αυτο που βγαζεις εδω, να το βγαλεις και στις παρεες σου, τους φιλους σου. Αν ψαχνεις για σχεση θα βρεθει, αρκει να βρεις τον εαυτο σου πρωτα. Ενα κομματι του το βλεπουμε στο φορουμ.
Αρχισε να σε αγαπας.
Την ταινια ειπες την εχεις δει. Ψαξε στο γιουτουμπ ,"το παράδοξο της ταυτοτητας" ενα 10λεπτο περιπου ειναι ,αν δεν το εχεις δει,νομιζω θα σου "μιλήσει"
Καλημέρα !
Γιατί όλα αυτά να μην τα δεις με άλλο μάτι ?
Μπορεί οι δικοί μας να έζησαν σε αυτές τις δεκαετίες αλλά κατάφεραν και πήραν μόνο τα καλά στοιχεία ..
Ειδικά την δεκαετία του '90 που πραγματικά εγώ την θυμάμαι σαν την καλύτερη .
Όπου όλοι είχαν τις δουλειές τους και κάνανε αυτό που ήθελαν και μαζί με εκείνους και εμείς σαν παιδιά .
Τι ελευθερία ζήσαμε όλοι εμείς που σήμερα ούτε κατά διάνοια δεν υπάρχει για τα παιδιά μας,μόνο και μόνο από τους κυνδινους με όλους αυτούς που υπάρχουν και κυκλοφορούν ελεύθεροι και το κυριότερο ανεξέλεγκτοι ..
Οι δεκαετίες αυτές μπορεί να είχαν όλα αυτά που αναφέρεις αλλά οι γονείς μας ,τουλάχιστον οι δικοί μου
και των περισσότερων από των συμμαθητών μου ,κατάφερανν όλα αυτά τα αρνητικά να μας τα περάσουν σαν κακές επηροες και να μην επιτρέψουν να επηρεάσουν ούτε την δική τους ζωή αλλά ούτε και των παιδιών τους .
Επειδή ακριβώς ανήκω και εγώ σε αυτή την γενιά μπορώ να πω ότι μπορεί να δεχόμασταν τέτοια αρνητικά ερεθίσματα αλλά πολύ λιγότερα παιδιά από ότι σήμερα παρασύρονταν από όλα αυτά και αυτό φυσικά χάρη στην ωριμότητα των δικών τους .
Ειχαν τα πάντα ,ηηξεραν όμως και να τα χαρούν αλλά και να μην αφήσουν όλο αυτό να τους παρασύρει στην πλεονεξία και στην αχαριστία εις βάρος πάντα των παιδιών τους ...
Ίσα ίσα οι σημερινοί σαρανταριδες και πάνω,εχουν και πιο κατασταλαγμενες οικογένειες και φέρονται πολύ πιο ώριμα και υπεύθυνα γιατί αν σκεφτείς αυτή είναι η γενιά που επομιζεται όλη αυτή την κατάντια που υπάρχει στην οικονομία μας .
Αυτή η γενιά μπορεί να έζησε πολύ γεμάτα σε αφθονία παιδικά χρόνια αλλά πλέον στέκεται πολύ ώριμα απέναντι σε όλο αυτό ...
Οι σατανικές εποχές τύπου Κατσούλα και τις παρέας τους όπως λες ίσα ίσα έφεραν στο προσκήνιο όλη αυτή την αρρώστια που κρύβει μέσα της αυτή η ιδεολογία και το μόνο που θυμάμαι ότι το γεγονός αυτό έδιωξε μακρυά και την παραμικρή ιδέα που είχαμε για αυτό το κομμάτι που παίρναμε μέσα από τα συγκροτήματα και γενικά τον χώρο της μουσικής ...
Μόνο τα παιδιά που αντιμετώπιζαν σοβαρά θέματα όσο αφορά την οικογένεια και την στηριξη που είχαν μέσα από αυτή παρασύρθηκαν από όλη αυτή την άρρωστη και πολύ επικίνδυνη κατάσταση και σίγουρα είναι πολύ λιγοτερα από τα σημερινά που πραγματικά οι ρυθμοί τις ζωής και τα αποθημενα κάποιων που θέλησαν να γίνουν νωρίς γονείς έχει φτάσει να αφήνουν καθαρά στην τύχη τους τα παιδιά τους ..
Τα έζησα όλα αυτά και τα είδα και συνεχίζω να βλέπω ακόμα τι υπάρχει μέσα από τα δικά μου παιδιά ακόμα και τώρα που και έχουν ενηλικιωθεί και βρίσκονται μέσα στην πιο τρελλη εποχή της εφηβείας ...
Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι σε όλες τις εποχές ,από τις δικές μας μέχρι και σήμερα οι κακίες επηροες υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν .
Ειδικά σήμερα μιλάμε για την μεγαλύτερη παρακμή που μπορεί να υπάρχει και στην παιδική αλλά και στην εφηβική ηλικία και αυτή ήρθε μέσα από την φόρμουλα την εκπαίδευσης ...
Τα σημερινά παιδιά είναι ελεύθερα πλέον να είναι όλη μέρα μπροστά σε μια οθόνη χωρίς να αφήνουν το περιθώριο στο γονιό να βάζει τα δικά του όρια για όλο αυτό ...
Ο γονιός έφευγε και πήγαινε στην δουλειά του και άφηνε το παιδί του μέσα σε ένα σχολικό περιβάλλον προστατευμένο ..
Σήμερα φεύγουμε για την δουλειά και αφήνουμε το παιδί μας μπροστά σε μια οθόνη που μπορεί οποιοσδηποτε ψυχακιας και νοσηρα άρρωστος να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον ψυχισμό ενός παιδιού πίσω από την μάσκα του καλού ανθρώπου που θέλει να τον βοηθήσει ..
Σήμερα πολεμάμε να αποτρέψουμε στα παιδιά μας να μην έχουν καμία πρόσβαση σε όλα αυτά αλλά πώς να το πετύχουμε όταν το μέσον που τους οδηγεί το έχουμε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι ?
Άρα από αυτό και μόνο δεν αναγνωρίζεις ότι η γενιά μας και όλες οι υπόλοιπες που μεγαλώνουν σωστά και υπεύθυνα παιδιά καταβάλουμε πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες από ότι οι παλιοί γονείς ?
Τοτε οι κίνδυνοι είχαν όνομα ..Ήταν ναρκωτικά ήταν σατανισμός και πολλά άλλα ..
Σήμερα τι όνομα να πρωτοδωσουμε δεν ξέρω ...
Όταν συμμετείχα στην πρώτη μερίδα που αφορούσε γονείς που ήθελαν να ενημερωθούν για το φαινόμενο "μπλε φάλαινα ' πήγα σαν ένα παιδάκι που δεν ήξερε πού πάνε τα τέσσερα στην κυριολεξία ..
Πως να προστατευση λοιπόν σήμερα ένας γονιός το παιδί του αν δεν ενημερωθεί πρώτα εκείνος από όλα αυτά τα καινούργια που εμφανίζονται και που έχουν άμεση πρόσβαση στο παιδί του μέσα από την οθόνη του όταν αυτός βρίσκεται στην εργασία του και πριν καλά καλά ενημερωθεί ο ίδιος για τον κίνδυνο...
Ξέρω μπήκα σε άλλα μονοπάτια πλέον αλλά έχει άμεση σχέση όλο αυτό με το πώς βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε πλέον την χρησημοτητα και τι άφησε η κάθε εποχή ...
Marilou
Επέτρεψε μου να έχω άλλη άποψη.
Τη δεκαετια του 90 ισως την θυμάσαι ως καλύτερη γιατι ησουν παιδι και αντιλαμβανόσουν τον κόσμο απο τα μάτια του παιδιου.
Γενικώς απο μικρή είχα υποσχθεί στον εαυτό μου ότι δε θα πω ποτέ την γνωστη ατάκα κάθε μεγαλύτερης γενιάς, οτι όταν εμείς ημασταν παιδια ,τα πραγματα ηταν καλυτερα.
Ποτε δεν ήταν. Απλα σαν παιδια ειχαμε αλλες οπτικες, και σαν εφηβοι. Ειναι οι οπτικες των ηλικιακων ομαδων.
Με το χερι στην καρδια πιστευεις οταν τα σημερινα παιδια φτασουν τα 40, δε θα πουν καποια, στα αντιστοιχα παιδια" εμεις οταν ημασταν παιδια, περναγαμε τελεια. Ειχαμε μονο τις οθονες. Εσεις με τα ιπταμενα αυτοκινητα εχουν παρει τα μυαλα σας αερα" ...κατι τετοιο.
Και παλια υπηρχαν επικυνδυνοι. Η ιστορια με το μαυρο βανακι που αρπαζει παιδια, την ειχα πρωτοακουσει στο δημοτικο. Μεγαλοι εδιναν καραμελες να ξεγελουν τα παιδια. Και τοτε δεν υπηρχε ενημερωση . Ναι δε θα πω οτι μπορουσε καποιος να φυγει απο το αμαξι του και να αφησει τα κλειδια στη μηχανη. Το κανουν ακομα ομως στα χωρια. Εναν σε καθε τοσους το εκλεβαν.
Και τωρα υπαρχουν γονεις, που κάνουν ο,τι μπορουν για τα παιδια να μην επηρεάζονται. Συλλογοι οργανισμοι, παλευουν.. Και μαλιστα τα παιδια σε αυτο το κομματι, εχουν απο τη μια ενα σωρο αρνητικες επηρροες, εχουν ομως στον αντιποδα και την ατντιστοιχη υποστηριξη. Παλια η ενδοικογενειακη βια δεν εβγαινε.Τωρα καλα κανει και βγαινει.
.
<<Αυτή η γενιά μπορεί να έζησε πολύ γεμάτα σε αφθονία παιδικά χρόνια αλλά πλέον στέκεται πολύ ώριμα απέναντι σε όλο αυτό ...>>
Μακαρι να μπορουσες να με πεισεις σε αυτο. Έχω τοσο διαφορετική γνώμη...
Ο Κατσουλας ηταν η μπλε φαλαινα της εποχης. Τα παιδια που παρασυρονταν τοτε θα παρασυρονταν και τωρα.
Σιγουρα η ανοησια οργανωνεται πιο ευκολα πια.
Ειχα δει το βιντεακι του Χαμογελο του παιδου για το σχολικο εκφοβισμο. Και ομως δεν ειδα κατι καινουριο, τα ιδια ελεγαν και τοτε.
Συμφωνω για το εκπαιδευτικο συστημα, αλλα ηταν αθλιο απο παλια.
Χαιρομαι που βρεθηκες σε σχολεια που θεωρουσες οτι εισαι προστατευμενη. Δεν εχω καλη εμπειρια και δεν εφταιγαν μονο οι συμμαθητες μου.
Δεν ειμαι γονιος και ισως πεις ,οποιος ειναι εξω απο το χορο. Μια αποψη που εχω ειναι να μην προσπαθουν οι γονεις να αποτρεψουν τα παιδια να βλεπουν. Οι απαγορευσεις δε βγαζουν πουθενα. Σωστη ενημερωση και αντιμετωπιση των παιδιων σαν ανθρωπους και οχι σαν παιδια.
Τα παιδια τωρα ειναι πιο έξυπνα απο οτι τα αντισοιχα εξυπνα παιδια παλιότερων γενεων. Εχουν τοσα ερεθισματα, προσβαση στη γνωση. Ενα σωρο πραγματα.
Καθε εποχη εχει τα υπερ και τα κατα. Το θεμα ειναι να μπορουμε οτι ερχεται να το κανουμε θετικο υπερ μας, των παιδιων, ολων.
Και τοτε γινονταν ολα. Ο κοσμος δεν εχει αλλαξει. Απλα αρνειται να βελτιωθει.
Προσωπικά τη θεωρω καλιτερη εποχη για τα παιδια. Υπαρχει ενημερωση, πιο πολυ προστασια.
Τοσα εργαλεια για να γινουν τετραπέρατα.
Μακάρι να σεβόμασταν ολοι τα παιδια, τους εφηβους. Βλεπω οτι οι πιο μεγαλες γενιες βιάζονται να μεγαλώσουν τα παιδια,(να παερπατησουν γρηγορα, να μιλησουν γρηγορα, να γινουν ανεξαρτητα) . Σε καμια εποχη θεωρω ,καμια μεγαλυτερη γενια δεν αφηνει τα παιδια στην ηλικια τους.
Και το ιδιο θα κανουν και τα σημερινα παιδια ως ενηλικες στο μελλον. Εκτος αν η ανθρωποτητα τη δει αλλιως.
Ξέρεις κάτι ?
Δέκα διαφορετικούς ανθρώπους να ρωτήσεις για αυτό το θέμα ,σίγουρα αν όχι δέκα αλλά εννιά διαφορετικές απαντήσεις θα πάρεις .
Και αυτο γιατί οι απαντήσεις θα είναι καθαρά επηρεασμένες από τα δικά τους παιδικά χρόνια και πως πέρασαν αυτά τα χρόνια .
Αυτό νομίζω το αντιλαμβάνεσαι μόνο και μόνο από την δική σου σχολική εμπειρία που πέρασες σαν παιδί και δεν ήταν καθόλου ευχάριστη σε σχέση με την δική μου ,που πραγματικά θα έδινα τα πάντα τα παιδιά μου να περνούσαν λιγάκι από την ξενιασια που είχαμε εμείς τότε και σίγουρα δεν έχουν αυτά τώρα ..
Δεν μπορείς να φανταστείς τι απαιτήσεις έχει σήμερα ένα παιδί για να μπορέσει να είναι εντάξει στις σχολικές τους υποχρεώσεις ..
Με την κόρη μου δεν έχουμε και τεράστια διαφορά μιας που την έκανα στα 23 μου και να φανταστείς ότι πήγε στο σχολείο που πήγαινα και εγώ και είχε ακόμα τους καθηγητές που είχα και εγώ ...
Εκεί έχει φτάσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα ..Να αποτελείται από 'γερασμενους " καθηγητές με καμία όρεξη για μάθηση σε ένα σχολείο που δεν είχε καμία σχέση με το δικό μας ...Αποτέλεσμα των ανύπαρκτων πλέον διορισμών ..
Και δεν μένω σε κάνα κουτσουχωρι που δεν πάνε καθηγητές ..Ίσα ίσα η πόλη μου είναι από τις μεγαλύτερες και σε πολύ καλή γεωγραφική θέση ώστε να αποτελεί και πόλο έλξης μεταθέσεων !
Και η δική μου γενιά προετοιμαζόταν για πανελλήνιες και μάλιστα πετύχαμε και χρονιές που δίνανε και όλα τα μαθήματα και όχι μόνο της ειδικότητας ,αλλά το εκπαιδευτικό μας πλέον σύστημα δεν δίνει ευκαιρία σε κανέναν παιδί να περάσει εκεί που θέλει αν δεν κάνει απίστευτες ώρες φροντηστηριο ,αν δεν διαβάζει άλλες τόσες ώρες στο σπίτι του και παράλληλα να έχει δώσει μέχρι την γ λύκειου και τα διπλώματα τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών και τουλάχιστον ενός διπλώματος πληροφορικής ,να έχει μάνα και πατέρα που να πρέπει να έχουν τελειώσει τουλάχιστον ψυχολογία για να διαχειριστουν όλη αυτή την αχαρτογραφιτη περίοδο της εφηβείας που περνάνε ώστε να μην χαθεί η μπάλα και δεν έχει καμία σχέση με ότι περνούσαμε εμείς ,γιατί πολύ απλά δεν θα περάσει σε κάποια μεγάλη σχολή για να έχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση ...
Εμείς τότε που τα ζούσαμε αυτά ?
Που τελειώναμε το λύκειο μπαίναμε σε όποια σχολή θέλαμε και μάλιστα με το που τελειώναμε μας περίμενε άμεσα και μια δουλειά ....
Πόσα παιδιά από την γενιά μου πήγαν μόνο 2 χρόνια μια ιδιωτική σχολή ίσα ίσα να πάρουν το χαρτι και τους περίμενε να καλυφθεί άμεσα η θέση εργασίας τους ....
Ειλικρινά αν εχεις κάποιο συγγενικό σου πρόσωπο που είναι και στο Γυμνάσιο ακόμα , ξεφυλισε τα βιβλία του και θα δεις τι ύλη διδάσκονται πλέον ...Λυκείου ..
Για το δε λύκειο δεν το συζητώ ..Πανεπιστημίου ...
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι καλύτεροι φοιτητές του εξωτερικού είναι Έλληνες ...
Όσο για τους κινδύνους είναι τριπλάσιοι...
Εγώ θυμάμαι πήγαινα και ερχόμουν και στο σχολείο και στα φροντιστήρια μόνη μου από μικρή και όσο καιρό τα δικά μου παιδιά ήταν μικρά δεν προλάβαινα στην κυριολεξία να φάω γιατί ήμουν μονιμος μέσα στο αυτοκίνητο να τα πηγαινοφερνω σχολείο ,φροντηστηριο ,προπονήσεις και φυσικά να βγαίνουν αργότερα βόλτες με τους φίλους τους και να είμαστε εναλλάξ όλοι οι γονείς ποιος θα τους μαζέψει και να τους μοιράσει στα σπίτια τους τα βράδια ...
Για ποια προστασία μιλάμε τώρα και ποια παιδικη ματια ..
Νομίζω δεν έχεις ζήσει τους πραγματικούς ρυθμούς ενος σημερινού παιδιού και έχεις αυτή την άποψη ...
Όλο αυτό νομίζω είναι καθαρά βάση βιωματικών εμπειριών ...
Και σου είπα δεν ζω και σε καμία μικρή πόλη και πραγματικά ποιο είναι αυτό το χωριό που μπορείς ακόμα και σήμερα να αφήσεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου επάνω στη μηχανή?
Θα ήθελα πολύ να πάω έστω μια βόλτα !
Κανένας γονιός που θέλει να μεγαλώσει ένα σωστό παιδί και αργότερα έφηβο δεν βασίζεται στις απαγορεύσεις πλέον ...
Ίσα ίσα σήμερα ισχύει το τελείως αντίθετο στο θέμα αυτό ..
Είναι αυτό που είπες ότι έξω από τον χορό ...
Η πλήρη ελευθερία από κάποιους γονείς έχει φέρει αντίθετα αποτελέσματα σε όλο αυτό ..
Είτε γίνεται άθελά τους γιατί είναι βουτηγμένοι μέχρι τον λαιμό στην κυριολεξία να τρέχουν όλοι μέρα για να είναι εντάξει με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ,είτε γίνεται ηθελημενα γιατί εκείνοι μεγάλωσαν σε άκρως καταπιεστικό περιβάλλον με τα οποία αποτελέσματα για εκείνους ...
Δεν υπάρχουν δυστηχως μαγικές συνταγές καλή μου για κάτω από ποια καθεστώτα θα μεγαλώσει σωστά ένα παιδί .
Και πολυ απλά γιατί κάθε παιδί έχει διαφορετική ιδεοσυγκρασια από το άλλο και μεγαλώνει κάτω από διαφορετικές επιρροές και διαφορετικο οικογενειακά και σχολικά περιβάλλον ...
Αυτό ισχύει για όποια γενιά αναφερομαστε .
Κάθε γονιός εκ των δεδομένων και της πορείας κρίνει κατά πόσο σωστά θα μεγαλώσει ένα παιδί και το κυριότερο, σήμερα πλέον ,ακριβώς για τον λόγο που ανέφερες, ότι έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία και στο εύκολο τρόπο ζωής ,κοινός στο life style της εποχής που καθόλου αντιπροσωπευτικό δεν είναι, είναι πιο εύκολο να παρασυρθούν σε λάθος επιλογές ακόμα και επαγγελματικές ....
Για σκέψου τι προτυπα ανθρώπων πλασάρονται σήμερα ..
Θα μου πεις και παλιά πάνω κάτω τα ίδια ήταν ...Ναι,αλλά παλιά δεν είχαμε τόσο άμεση πρόσβαση ώστε να παρατηρούμε ακόμα και το πώς αυτά τα άτομα παίρνουν τον μπάνιο τους με τα πανάκριβα προϊόντα τα οποία βέβαια δεν μας λένε με ποιο τρόπο τα απέκτησαν ...
Γνωστό σε μας αλλά στα μάτια ενός μικρού κοριτσιού τέλειος διαφορετικός και σίγουρα όχι κατακριτεος....
Συμφωνώ απόλυτα στο κομμάτι του σεβασμού των παιδιών ειδικά από την παλιά γενιά που είναι μονίμως με ένα δριμύ κατηγορώ για αυτά τα παιδιά ,μην ξέροντας βλέπεις τι αγώνα κάνουν για να επιζήσουν μέσα σε μια κοινωνία που ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα των δικών τους επιλογών ...
Μένουν μόνο στον τρόπο που διεκδικούν τα θέλω τους ..Αυτά που ουσιαστικά τα έκλεψαν εκείνη μέσα από τις τους επιλογές τους ...
Πραγματικά δεν ξέρω αν τα σημερινά παιδιά όταν φτάσουν στην ηληκια των 40 λένε αυτά που λέμε εμείς εδώ, γιατί όπως αντιλαμβάνεσαι η τεχνολογία μπορεί να προχωρα με γοργούς ρυθμούς αλλά το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων τινει να φτάσει εποχές κατοχής και πολέμου και δεν το λέω με καθόλου δόση υπερβολής ..
Ειδικά αν συνεχιστεί όλο αυτό ..
Το βιωτικο κόστος ζωής να γίνεται ολοένα και πιο ακριβό,η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών να έχει φτάσει σε σημείο που να αποτρέπει τον οποιδηποτε επενδυτή να κάνει ένα βήμα και οι μισθοί φυσικά να έχουν πάρει την κατιούσα ....
Οπότε για ποια παιδιά ,για πια νεολαία και για ποια εξέλιξη της μιλάμε ...
Εγώ νομίζω θα μιλάμε για γερασμένη στην κυριολεξία χώρα ...
Δεν ξέρω σου είπα έχω μια παντελώς άλλη οπτική γιατί βιώνω στο έπακρο και τον βαθμό δυσκολίας που έχουν τα σημερινά παιδιά ώστε να πετύχουν να περάσουν σε μια σχολή που θα τους προσφέρει ένα αξιοπρεπει μισθό και δεν θα αναγκαστούν να ξενιτευτούν ,αλλά και τους κυνδινους που διατρέχουν μέσα από την τεχνολογία αλλά και από την ίδια την καθημερινή τους ζωή ...
Ένα πράγμα θα σου πω ..Οι σημερινοί γονείς και λυπάμαι πολύ για αυτό που λέω μεγαλωνουμε οικονομικούς μετανάστες ...
Σε λίγα χρόνια ,όταν τα παιδιά μου τουλάχιστον θα είναι σαράντα πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να να μην είναι Ελλάδα ή μπορεί η Ελλάδα που υπάρχει σήμερα να έχει μια τελείως διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα γιατί στο τέλος θα κατοικείτε μόνο από μετανάστες και αλλοδαπούς κάθε καρυδιάς...
Τα δικά μας παιδιά θα φεύγουν προς αναζητησης μια καλύτερης ζωής ...
Δεν είναι καθόλου αμελητέα η συνδρομή των μεταναστών στο κομμάτι αυτό ...
Ειλικρινά πιάνουμε πολύ μεγάλη κουβέντα και είναι απόλυτα κατανοητό ο καθένας μας να έχει διαφορετικές απόψεις γιατί εξαρταται από το τι ζωή έχει ζήσει μέχρι σήμερα ,τι υποχρεώσεις έχει δημιουργήσει και τον αγώνα που κάνει να είναι εκείνος καλά και πολύ περισσότερο να μπορέσει να δωσει τις πιο σωστές και γερές βάσεις που μπορεί για τα παιδιά του όπως έκαναν και οι δικοί μας γονείς ...
Άλλο είναι να ζεις για το τώρα και το σήμερα και γενικά να ζεις μόνο για τον εαυτό σου και άλλο είναι η ζωή σου να πρέπει να έχει επενδύσεις που να αντέχουν σε βάθος χρόνου ώστε τα παιδιά σου να μπορέσουν και να μείνουν στον τόπο τους αν το θέλουν και να έχουν ένα άλφα επίπεδο ζωής ..
Πιστεύω να καταλαβαίνεις το σκεπτικό και την διαφορά των απόψεων μας ..
Σίγουρα καμία δεν είναι λάθος και καμιά δεν είναι πιο σωστή από την άλλη ...
Αυτο που ζητα οι κοινωνια ορισμενες φορες ειναι υπεραρκετο για τις δυνατοτητες καποιου....
Για αυτο τους εχω γραψει εγω.. στα τετοια μου..
δεν ακολουθω... και ας φαινομαι παρακμιακος.. καλυτερα μονος παρα με μαλακες να σου λενε τι να κανεις...
και γιατι εισαι ετσι?! και γιατι δεν εισαι καπως αλλιως κτλ... δεν γινοντε αυτα τα πραγματα...
ακολουθω τον ευατο μου μονο...!
Marilou
Κατανοητά όσα λες. και εφόσον χρησιμοποιείς το επιχείρημα οτι όποιος είναι εξω απο το χορό... δεν θα θίξω το θέμα των παιδιών.
Μη γίνεσαι όμως τόσο αυστηρή. Και κάποιος που δεν είναι γονιός δε σημαίνει ότι δε νοιάζεται ή εν καταλαβαινει. Ισως εχει μια πιο ψυχραιμη ματια.
Όπως γράφεις στις εποχές τις δικές μας...Δε θυμάμαι να μπαίνει καποιος σε οποια σχολή ηθελε. Εννοω υπήρχαν οι πανελληνιες.
Όπως και να εχει ομως και φιλικά στο λέω, πρόσεξε λιγο αυτα που γραφεις ,θυμιζουν λογια που ακουγα οταν ημουν παιδι.
Εχε δηλ λιγο στο νου σου μηπως καποιες απο τις αγωνιες σου, ειναι περασμενες υποσεινηδητα απο λογια που ακουγες μικρη και απλα τις προσαρμοσες στην σημερινη εποχη. Δε λεω οτι δεν εχεις τα δικια σου ,αλλα κοιτα το και αλλιως.
Εγινες μικρη μαμα και σε θαυμαζω, εχεις τον αγωνα και τις αγωνιες σου.
Το μυστικό ειναι να μην απογοητευεσαι . Σκεψου οτι εδω ειμαστε μια μικρη ομαδα ανθρωπων και συζηταμε καλα,.
. Αν βρισκομασταν εξω θα μιλαγαμε? Ισως ηδη γνωριζομαστε. Κανεις δεν ξερει
Ετσι χρειαζεται να ακουθει καποιος τον εαυτο του, αλλα ταυτοχρονα να ψαχνει και ανθρωπους.
Καπου ,υπαρχουν ανθρωποι που ταιριαζουμε εστω να μιλαμε χαλαρα και να υπαρχει αποδοχη.
Ολοι οι ανθρωποι λενε στους αλλους τι να κανουν. Το θεμα ειναι να μην επηρεαζομαστε αλλα να συνηπαρχουμε
συμφωνώ σε αυτό. εγώ προτιμώ την έμμεση απο την εκ του σύνεκις επικοινωνία. και πάντα την "άκουγα" για αυτό.
μέχρι που μια μέρα βρέθηκαν οι κατάλληλοι ανθρώποι που δεν έκαναν πια τις λάθος ερωτήσεις.
επειδή το έχω περάσει κι εγώ, μπορώ να το πω, παρα το γεγονός οτι δεν έχω πια φίλους.
το ότι κάποιοι πιστεύουν κάτι για σένα, δεν σημαίνει οτι είσαι η πίστη τους.
επίσης, αν θέλει κάποιος να σε αλλάξει, δεν θέλει εσένα.
και τέλος, το πιο εύκολο είναι η αποδοχή. αν αφήσεις χόρο και χρόνο στον άλλο.
αυτά.
Δεν ξέρω αν βγαίνει σκληραδα από όσα γράφω ή αυστηρότητα αλλά και να βγαίνει σίγουρα δεν πηγαίνει στον συνομιλητή μου προς Θεού ,ποιος ο λόγος ειδικά μαζί σου ...
Για την όλη κατάσταση ναι... πηγάζει μια αγανάκτηση θα έλεγα γιατί είναι πρόσφατα όλα αυτά με τις πανελλήνιες και το ποσο αγώνα κάνει ένα παιδί και ίσως ακόμα κρύβω και θυμό για το όλο σύστημα και μόνο όμως ......και φυσικά αγανάκτηση που κάποιοι μεγαλύτεροι όπως είπαμε αδικούν αυτό τον αγώνα των παιδιών ..όχι μόνο των δικών μου αλλά όλων των παιδιών που πέφτουν σε αυτή την μάχη ...Δεν ξέρω πολύ τα σκέφτομαι ειδικά φέτος αυτά τα παιδιά που θα δώσουν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες ...
Καθαρά και μόνο σε αυτά ναι, βγάζω και σκληρότητα και αυστηρότητα .
Δεν είπα ότι σε εμάς περνουσαμε ελεύθερα χωρίς πανελλήνιες ...
Είπα ότι ο όγκος διαβάσματος που είχαμε και η ύλη των βιβλίων μας έχει αλλάξει τόσο πολύ που δεν σχετίζονται με τα σημερινά δεδομένα ...
Ο βαθμός δυσκολίας είναι αυτός που άλλαξε ...
Όσο για αυτό που λες ότι σου θυμίζουν λόγια που άκουγες μικρή πραγματικά γελάω !
Και ξέρεις γιατί ?
Γιατί πολλές φορές έχω πιασει τον ευατο μου να ζω στιγμές που τις έχω ξαναζήσει αλλά αυτή την φορά εγώ είμαι στο ρόλο της μαμά μας και όχι του παιδιού.
Να ξέρες πόσες φορές από τότε που έγινα μαμά δικαιολογώ την μητέρα μου αλλά και πόσες φορές ξαναεζησα τις διαφωνίες που είχα μαζί της αλλά πλέον τις είχα με την κόρη μου όταν ήταν φουλ μέσα στην εφηβεία που πραγματικά το σπίτι ξεχείλιζε γυναικεία ορμόνη και πιστεύω να καταλαβαίνεις τι εννοώ. ...
Ειδικά ένα περιστατικό που συνέβη περσυ μια Κυριακή που επειδή δούλευα όλη την εβδομάδα απίστευτες ώρες αποφάσισα να κάνω δουλειές ενώ εκείνη κοιμόταν ..
Όταν ειδικά έβαλα την ηλεκτρική σκούπα και βγαίνει με ένα παραπονεμένο ύφους του στυλ" ρε μαμά σήμερα βρήκες να βάλεις σκούπα?" με έπιασε ένα νευρικό γέλιο γιατί αυτόματα θυμήθηκα την δική μου μάνα που όταν δούλευε και εκείνη και είχε μόνο την Κυριακή για να κάνει δουλειές εγώ μονίμως ξυπνούσα με ένα παράπονο "γιατί ρε μάνα σήμερα να βάζεις σκούπα "και ας ήταν και 12 ώρα ...
Πολλες συμπεριφορές να ξέρεις πλέον καλό είναι να καταγράφονται υποσεινηδητα .Δεν το θεωρω καθόλου κακό .Αποδέκτες όμως έτσι?
Ίσα ίσα μας φέρνουν και πιο κοντά στα παιδιά μας και σίγουρα τα κατανοούμε και καλύτερα !
Γιατί μπορεί εμείς τότε να αντιδρουσαμε όταν μας τα έλεγαν οι γονείς μας ,αλλά πλέον καταλαβαίνω απόλυτα τον λόγο που μας τα επισήμαναν και κυρίως κρίνοντας εκ του αποτελέσματος...μακάρι κάποια πράγματα να τα έχουν καταγραφεί και στο υποσυνείδητο των παιδιών μου και να τα χρησημοποιησουν και αυτά με την σειρά τους όταν αποφασίσουν να κάνουν τις προσωπικές τους επιλογές με όποιον άνθρωπο κρίνουν αυτά και μόνο αυτά ικανό να τον έχουν δίπλα τους ..
Εγώ και ο πατέρας τους τουλάχιστον για την κόρη μου ότι συζητήσεις είχαμε να κάνουμε και ότι απόψεις καταθέσαμε τις έχουμε πει .
Αν ταυτίζονται με των γονιών μου η με των γονιών του άντρα μου θα σου πω εμένα με χαροποιει αυτό το γεγονός ..
Απλά εμείς το κάναμε με το δικό μας τρόπο και όχι με τον δικό τους ,αυτά ουτω συ άλλους προσαρμόζονται ανάλογα τις γενιές ...
Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι της να επιλέξει αν τις εφαρμόσει ή όχι ...
Και πάλι εδώ λέμε ότι αυτό βγαίνει καθαρά και μόνο από τα βιώματα που έχει ο καθένας μας !
Εσύ το βλέπεις αυστηρό και απόλυτο όλο αυτό αλλά εγώ το βλέπω ότι δυστηχως ή ευτυχώς έτσι πρέπει να γινόμαστε κάποιες φορές για το καλό όλων μας πάντα με τα προσωπικά στάνταρ και βιώματα του καθενός ...
Να ξέρεις μου αρέσει να μου λένε αν κάπου φαίνομαι απόλυτη ή αυστηρή ,ειδικά από άτομα που καταλαβαίνω ότι δεν το λένε με δόλο, γιατί ειδικά εδώ μέσα σπάνια θα συναντήσεις απόψεις που λέγονται με σκοπό να σου επισημάνουν τις οποίες αδυναμιες σου .
Πραγματικά αυτό το κομμάτι όμως που ανέφερες για τα λόγια που ουσιαστικά αντιγράφουμε από τους δικούς μας άθελά μας το συνειδητοποιούσα πολλές φορές και η αλήθεια ει άι ότι ήταν και ο λόγος που προσπαθούσα να αλλάξω τρόπο προσεγγισης στο δικό μου παιδί ώστε να μην βγάλει την αντίδραση που εβγαζα τοτε εγω στην εφηβεία μου στους δικούς μου ..
Μαθαίνουμε και εμείς μέσα από αυτά και σκοπός μας πάντοτε οι μικρότερες γενιές να γίνονται καλύτερες από τις μεγαλύτερες ,μόνο έτσι θα έχουμε πρόοδο νομίζω ..
Φυσικα και δεν το παιρνω οτι το λες σε εμενα προσωπικά :)
Αν ειναι καλες συμπεριφορες, εννοειται να καταγραφονται
Εχετε αγωνα οι γονεις και απο τα λογια σου φαινεται οτι το διαχειριζεσαι με τον τροπο που σε κανει να νιωθεις καλα.
Και αυτο εχει σημασια. Αυτα που κανουμε τελικα να μας κανουν να νιωθουμε καλα
Κι εσυ θα βρεις. Απλα δε χρειαζεται να κλειστεις στον εαυτο σου.
Θεωρησε με διαδικτυακη σου φιλη , μπορει να μην γνωριζομαστε και δε θα γνωριστουμε,
αλλα ηδη τα λεμε, :)
Εχω περασει με αυτο το αγκαθι δεν εχω φιλους και ποναει λιγο. Αλλα ολα κυλανε και ολα ερχονται, και φευγουν και ερχονται ξανα, τα ιδια ή αλλα κτλ κτλ
καλησπερα δενξερω ! ,Τα παιδικα μας χρονια, ποσο καλα ηταν ! οι αναμνησεις κι μονο μου φερνουν χαμογελο χαρς! ,δεν ξερω για αλλα παιδια, προσωπικα ομως περασα παρα πολυ ομορφα,μαλιστα σαν εκανα ψυχαναλυση, ο θεραπευτης μου ειπε οτι δεν θυματε να εχει δει αλλον με τοσο χαρουμενη περιγραφη των παιδικων του εμπειριων., διοτι θυμαμαι να παιρνω πολυ αγαπη! πολυ αγκαλια, φιλια συνεχως! ειμουν κι ο μικροτερος στο σοι, ετσι οι ξαδελφες με ειχαν αναλαβει , με ειχαν συνεχως αγγαλια, με ταιζαν ενιωθα σαν βασιλιας!!μεχρι βεβαια οπου πηγα σχολειο.
Αποψη μου ειναι οτι η δικη μας η γεννια ως τυχερη λογο του οτι πετυχαμε την χωρα στο καλητερο ΑΕΠ οπου ειχε ποτες εκ ιδρυσεως της , τα υλικα αγαθα αφθονιας σε συνδιασμο με την καταρευσει του υπαρκτου σοσιαλισμου μας ωθησαν να καταλαβουμε οτι ειναι ανοφελο να υπαρχουν κοινωνικοπολυτικες ιδεωλογιες, οτι η αλληλεγγυη ειναι μεν βασικη και πρεπει να υπαρχει αλλα μεχρι το σημειο του να προσφερουμε φαγητο, ετσι, βλεπαμε γυρο μας τα πρωτυπα της εποχης να ειναι οι νεοπλουτοι, κι μαλιστα οσοι τα καταφεραν οχι με ηθικη και νομιμους τροπους,αλλα με απατεωνιες, θυμαμαι εποχη οπου οποιος εκλεβε την εφορια ,το κρατος και εκανε κι καμια απατεωνια σε ιδιοτικες συναλαγες το ελεγε με χαμογελακι υπερηφανιας! το ιδιο πραγμα οπου πριν καποια χρονια ηταν ντροπη εγινε η "μαγκια" γυναικες κι ανδρες εντυποσιαζωνταν απο τετοιες προσωπικοτητες, τα πρωτυπα της δυσης σε συνδιασμο με ολα αυτα μας εκαναν να ειμαστε λιγο μπερδεμενοι ως νεα παιδια.
Προσωπια ακουγα χεβι μεταλ κι δεν θυμαμαι να εβγαλα κερατα,υπηρξα αναρχικος και οργανομενος σε φιλοκουρδικες κι φιλοπαλεστηνιακες οργανωσεις της εποχης, η αλληλεγγυη και ο αγωνας να αλλαξω τον κοσμο νομιζα οτι υπηρξαν, απο την αλλη δεν εχω αποθημενο το οτι δεν εκανα κατις, δεν μπορει να μου κανεις οταν γερασω οτι ειμουν ο τυπος του καναπε! απεναντιας αγωνηστικα ,μπορει να μην ηταν σωστη η ιδεολογια μου για καποιους, αλλα αγωνιστικα για να αλλαξω εστω και μια γνωμη προς το καλο, να μην υπαρχουν πολεμοι! προσπαθησα, και την πληρωσα με ανεπαληλους ξυλοδαρμους ,ενας εκ των οποιων μου δημιουργησε κι ενα μικρο κουσουρι στην υγεια μου που θα το εχω πανω μου για παντα, περασα μερες σε κρατητιρια ,ενδεχετε να μην κερδισα αλλα οπως ειπα αντιδρασα για κατι που δεν ειχε χρηματικη αξια, ηταν η αγαπη μου για το επομενο βημα της ανθρωποτητας, καθε εποχη υπαρχουν αγωνες, για τα δικαιωματα μας αυτη η "σκιταλη" παει απο γεννια σε γεννια το κακο ειναι να ερθει η μερα οπου δεν θα αρπαξει κανεις αυτην την σκιταλη.
Δεν νιωθω λοιπον ως κατοτερος ουτε εχω μεσα μου θεματα με τον εαυτο μου, το προβλημα μου ειναι ως επι των πληστων βιοχημικο, εχει να κανει με τους νευροδιαβηβαστες μου και πρεπει να παιρνω καποια φαρμακα, ομως επειδη για πολλα χρονια ειχα βρει φαρμακο σε ναρκωτικες ουσιες το προβλημα εγινε πολυ χειροτερο, υπηρξαν μαλιστα οβερντοουζ οπου λογο του οτι επεσα σε κωμα, μην εχωντας για μικρο δυαστημα οξυγωνοση στον εγκεφαλο μου το προβλημα εγινε ακομα πιο μεγαλο, υπηρξαν μερες οπου η αναπνωη μου δεν γινοταν αυτοματα οπως σε ολους μας, για να ανασανω επρεπε να το σκεφτω, να το κανω οπως οταν κουνας τα δαχτυλα σου, επρεπε δλδ να κινησω εγω τους μυες μου! αυτο υπηρχε καθε μερα για 10 ωρες στις αρχες με τον καιρο και με θεραπειες καταφερα να σταματησει τελειος και να το παθαινω πολυ σπανια μονο εαν εχω πολυ στεναχωρια, η εαν καμω υποτροπη μεγαλη στα ναρκωτικα.Παντος οταν ειμουν σε κωμα δεν ηρθε ουτε καπιος αγγελος, ουτε θυμαμαι να βγηκα απο το σωμα μου οπως αλλοι οπου αναφερουν μεταθανατιες εμπειριες, εγω το μονο που θυμαμαι ειναι το φως αλλα πρεπει να ηταν απο το ασθενοφωρο, και λογο του οτι επανηλθα πολυ αποτομα με την ανεση ναλαξονης ,οπως περιπου γινετε στο παλπ φιξιον, μονο που εμενα η συριγκα ηταν καινουργια , μια κιτρινοπη πλαστικη χωρις να βλεπεις το υγρο.
Ηθελα να σου πω ομως οτι σχετικα με την τηλεωραση και τα αλλα οπου αναφερεις, ειναι λογικ να μας επιρεασαν, αλλα δεν θα πρεπει να ειχαμε "φιλτρα" πλασμενα απο τους γονεις μας?
Θα σου ελεγα να συγκρηνεις κατις εαν θυμασαι, αληθεια τα νεα παιδια της σημερινης εποχης νομιζεις οτι οριμαζουν νωριτερα η οχι, Προσωπικα νομιζω οχι! ενας ανδρας σημερα 20 χρονων ειναι σχεδον εφηβος σημερα, ενω οταν ειμασταν εμεις 20 οι ευθηνες ηταν πολυ πιο δυνατες κι πιο μεγαλες, οπως και των γονιων μας, οταν ηταν 20 χροων μερικοι ειχαν ακομα και παιδια.Αυτο συμβαινει λογο των απετησεων της εκαθοστε επιβιωσης, αρα εαν υπαρχουν υποχρεωσεις λογο δυσκολιων της ζωης τα παιδια χανουν και την εφηβια τους και την παιδικοτητα και τα παιχνιδια και ολα,αποτελλεσμα σαν γινουν γονεις να τους υπαρξει αποθυμενο το δικο τους παιδι να παιξει και να χαρει οσο μπορει εαν βεβαια το επιτρεπουν οι συνθηκες . Παρατηρησετω γυρο σου, σε οποιες οικογενεις γνωριζεις τις δυσκολιες των γονιων τους .
Τα δικα σου παιδικα χρονια πως ηταν , μαλιστα οι αναμνησεις συναισθηματων -τις ελεγε ο ψυχολογος -ειναι πολυ σημαντικο να τις θυμηθεις διοτις ο ανθρωπος ως τα 4-5 του χρονια δεν εχει υποσυνειδητο ,το πλαθει απο τα οσα ζει εκεινα τα χρονια,απο αυτα που του μαθαινουν οι γονεις του.δεν ξερω αν το εχεις ψαξει ,αλλα τα οσα κανουμε ,τα οσα επιρεαζουν στον τροπο σκεψης μας εχουν να κανουν με το υποσυ ειδητο μας ειναι το μερος οπου δεν μπορουμε να ελεξουμε ,αλλα δυστυχως ειναι υπευθηνο για τις πιο πολλες και τις πιο σοβαρες αποφασεις μας, για παραδηγμα το ποιον θα δυαλεγες αναμεσα σε 2 ανδρες που θα στην επεφταν ,η αποφαση σου θα γινοταν βαση του υποσυνειδητου, η ο τροπος που θα αντιδρασεις σε καποιον σεισμο.
Καλημερα!
Μονο τα αποτελεσματα των πραξεψν μας μας κανουν να νοιωθουμε καλα .Νομιζω σε αυτο πρεπει να δινουμε σημασια .
Οποτε μονο οταν τα ιδια τα ατομα που απευθυνονται οι πραξεις, μας πουνε ή μας δειχουν οτι πρατουμε σωστα ξαλαφρώνει το βαρος της ευθυνης που εχεις οταν με τις αποψεις σου βλεπεις οτι επηρεαζεται η ζωη του συγκεκριμενου ατομου και φυσικα αυτο ισχυει νομιζω σε ολες τις σχεσεις μας ,ειτε φιλικες -οικογενειακες ,παντου !
giorgos panou
Στο οικογενειακό μου περιβάλλον ,όμορφα παιδικά χρόνια πέρασσ. Δεν εχω παράπονο. Όμως θεωρώ ότι όλα τα παιδιά έχουν αγνή ψυχή και βλέπουν ΄την ομορφιά όπου υπάρχει. Για μένα δηλ οι παιδικές αναμνήσεις είναι οι εντυπώσεις μέσα απο τα παιδικά μάτια. Και ίσως αποτελεί καταφύγιο οταν ενηλικιωνόμαστε γιατί έχουμε χάσει αυτό το βλέμα
Δε θεωρώ ότι η εποχή μας αντικειμενικά ήταν στα καλύτερά της. Απλά ηταν το πως αντιλαμβανόμαστε την κάθε εποχη. Υπήρχαν άνθρωποι και τοτε που υπέφεραν. Τα ατομα με ειδικές ανάγκες για παράδειγμα δεν τολμούσαν να βγουν. Όχι ότι εχει γίνει καμιά σημαντική πρόοδος ,αλλά κάπως καλύτερα είναι. Θέλω να πω ότι δεν τίθεται θέμα καλύτερης εποχής. Σίγουρα υπάρχουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, ίσως πολλές πληροφορίες για να διαχειριστούμε.. Η τάση να νοσταλγούμε το παρελθόν, που είναι αποδεδειγμένο ότι η μνήμη δεν ειναι αντικειμενική ,είναι γιατί δε μας αρέσει το παρόν, φοβόμαστε το μέλλον και βρίσκουμε καταφύγιο σε κάτι που πέρασε.
Κι εγω άκουγα τα πάντα. Ουτε κερατα εβγαλα με το χεβι μεταλ , ουτε φουστανέλα όταν ακουγα δημοτικα. Ειμαι υπερ των ανθρωπινων δικαιωμάτων και της ισοτητας των ανθρώπων. Δεν αγωνίστηκα οπως εσυ. Ημουν απο τους ανθρωπους που δε φαίνονται και σιως να σε νευρίαζαν ως μουχλες και αναισθητοι. Και όμως δεν ημουν και δεν ειμαι. Απλα εκφραζομαι διαφορετικα. Και εγω αγωνιώ για το επόμενο βημα της ανθρωπότητας, όμως πιστευω σε άλλη οδό.
Έχεις περάσει πολλά και όσα έζησες ήταν έντονα. Συγκινηθηκα οταν τα διαβσα. Και συγκινηθηκα που το μοιραστηκες. Συγχαρητήρια που είσαι μαχητής και δεν το βάζεις κάτω. Συγχαρητήρια που αγωνίζεσαι και τα καταφέρνεις. Μπορείς να καταφέρεςι ακόμα περισσότερα. Στα λόγια οσυ μοιάζει να γνωρίζεις τον εαυτό σου. Μάθε τον καλύτερα. Εχεις ασχοληθεί καθόλου με ανατολική φιλοσοφία ή οτιδήποτε εχει σχέση με πνευματικούς, οπως θες πες τους, δασκάλους? Υπαρχουν πολλοι, αλλα ψαξε τον Εκχαρτ Τολλε.
Να ξέρεις δεν είμαι ανθρωπος που εστιαζω σε ενα πραγμα, παίρνω απο όλα τα καλά. Δεν υπερασπίζομαι ποτέ ότι μονο ενα πραγμα θα δωσει τη λυση. ΤΑ πάντα περιεχουν ενα κομματι της αληθειας.
Το φως που ειδες ,ισως ηταν μια τετοια εμπειρια.
Παντως αν δε θελεις να διαβασεις, κρατα αυτο. Η αληθεια ειναι μεσα μας, η λυση ειναι μεσα μας, το πως διαχειριζομαστε αυτα που μας στεναχωρουν παλι μεσα μας ειναι. Σου ευχομαι απο καρδιας να βρισκεις το δρομο σου .
Σχετικάμε το δευτερο ποστ σου. Εκεινες τις εποχες ,τι φιλτρα να εβαζαν οι γονεις? Και για αυτους ηταν καινουρια. Δες μεγαλυτερους ανθρωπους τωρα που εμαθαν το ιντερνετ. Χανουν τη βιολογικη τους ηλικια και γινονται εφηβοι.
Τα νεα παιδια, δεν ωριμάζουν νωρίτερα, μεγαλώνουν νωριτερα. Λόγο της καταναλωτικής μανίας είναι πιο έντονη η υλιστική κοινωνία απο ότι πιο παλιά.
Το εχω ψαξει και πολυ και με το υποσεινηδητο και τα παιδικα χρονια. Αυτο προσπαθω να κανω, να θεραπευσω εκεινο το κομματι της ζωης μου γιατι ενψ δεν θελω να το κουβαλαω ,βγαινει καποιες φορες.
Τα τελευταια που λες,, δεν ειναι το υποσεινηδητο , για την αντιδραση για το σεισμο. Εκει κανει κουμαντο το ενστικτο , συγκεκριμένα της επιβίωσης που ειναι καταγεγραμμενο στο DNA ολων μας.
σε ευχαριστώ για τις όμορφες σκέψεις.
πράγματι καμμιά φορά λέω, πως αν θέλω εγω πχ κάποιον να είναι κάπως αλλιώς, σημαίνει κάτι αυτό. κι εφ όσον εμένα με ενοχλεί κάτι στον άλλον, μήπως θα έπρεπε να το φιλτράρω; πχ είναι η συμπεριφορά ή ο χαρακτήρας; διότι η συμπεριφορά αλλάζει όταν είναι κακή. πχ αγένεια. ο χαρακτήρας όμως, όχι. πχ σχεσάκιας, δραστήριος, διαχυτικός. -το γένος είναι απο συνήθεια αρσενικό- εκεί θα πρέπει ο άλλος να θέλει την αλλαγή, να την έχει ανάγκη βαθύτερα ο ίδιος. οπότε είμαστε σε διαφορετική σελίδα, που λένε. δεν κολλανε τα χνώτα μας. και δεν πειράζει!
δεν έχω ούτε εγώ φίλους, είναι μια αλήθεια που πονάει, όμως είναι η αλήθεια μου και την αγκαλιάζω.
και ξέρω ότι τα πάντα ρει, κάπου αλλού, σε κάποιον άλλον, σήμερα, αύριο, κανείς δεν ξέρει!
οπότε η γνώση είναι δύναμη. και η δράση είναι που χρειάζεται.
Δεν ταιριαζουμε ολοι με ολους. Αλλα και η ομορφια εκει κρυβεται, στο οτι ειμαστε διαφορετικοι. Αυτο που θα χρειαζοταν να καταλαβουμε ως ανθρωποι ομως ολοι ειναι οτι βασικα ολοι την αγαπη (με την αγνη εννοια) ψαχνουμε. Απλα στη διαδρομη μπερδευεται ο εγωισμος, η απληστια και η κτητικοτητα και ολοι χανουμε τη μπαλα, καποιοι λιγο περισσοτερο.
Ειναι δυσκολο για τους εσωστρεφεις. Εμενα μου ρθε οταν και απο εκει που εν το περιμενα. Μην κοιτας που ξεκινησα το ποστ γιατι ενιωσα απλεπισια. Ειναι που τοσα χρονια ειχα μαθει αλλιως και εφτασα να μην ξερω πως να διαχειριστω μια φιλια. Αυτα που επρεπε να μαθευτουν και να δουλευτουν σα συναισθηματα σαν παιδι, σαν εφηβος δεν δουλευτηκαν και εμειναν ανωριμα. Και τρεχω να προλαβω.
Ποσο ομορφο και σωστο, η γνωση ειναι δυναμη και η δραση ειναι που χρειαζεται. Πετρα που κυλα δε χορταριαζει που ελεγαν,
Καλησπερα , αναφορικα με το συνειδητο, υποσνεκδητ και τις επιροες τους στην δικη μας ζωη -αν και συχενομαι να καμω το γνωστη σε θεματα τετοια -δεν μπορω μην πω οτι γνωριζω καποια θεματακια λογο οτι εκαν πριν πολλα χρονια μεν την ψυχαναλυση και προσπαθεια στις επμενες συνεδρειες να βγω οσο γινοταν απο τις παγηδευμενες σκεψεις μου. Υπαρχουν πολλες θεραπειες,οπως του Joe Dispenza με το καταπληκτικο βιβλιο που το συνστω " "Η δύναμη του υποσυνείδητου ή πώς να αλλάξει τη ζωή""στο βιβλιο μιλά για το πώς λειτουργεί ο κόσμος, η ανθρώπινη συνείδηση και το υποσυνείδητο μυαλό,η θεραπεια οπου δειχνει ειναι πριπου 1,5 μηνας. Ενας αλλος καταπληκτικος θεραπευτης ειναι ο Kehoe ,στο βιβλιο του "Το υποσυνείδητο μπορεί να κάνει οτιδήποτε"δειχνει τα 4 βηματα θεραπειας ,οπου ουσιαστηκα μας λεει οτι για να γινει αλλαγη θελει καθημερινή σκληρή δουλειά, στην κατάρτιση, στη θετική σκέψη.
Οι βασηκες διαφορες συνειδητου και υποσυνειητου ειναι οτι το δευτερο εχει σκοπο την αυτοσυντήρηση, η προστασία και η αναπαραγωγή. Αν χρησιμοποιήσουμε υποβολές που παραβιάζουν το τρόπο με τον οποίο αυτό ερμηνεύει το σκοπό του σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιοχές, δε θα καταφέρουμε τίποτα με τις υποβολές μας. Απο την αλλη το πρωτο εχει με την άμεση εμπειρία, ό,τι δηλαδή προσλαμβάνει και αντιλαμβάνεται το άτομο σε κάθε δεδομένη στιγμή.Ειναι παρα πολλα αυτα που θα μπορουσα να γραψω, πρσωπικα πιστευω οτι ειναι το κλειδι στην λυση των πιο σοβαρων ψυχολογικων προβληματων,στην αλλαγη αντιμετωπισης της λαθους ζωης που μπορει να κανουμε ,γενικα ειναι πολυ σημαντικο νομιζω.
"Δεν ξρω" χαρηκα σαν διαβασα οτι εχεις περασει και εσυ ομορφα παιδικα χρονια διοτις ειναι μερος που πλαθει το υπσυνειδητο σου αφου ως αυτς τις ηλικιες ο ανθρωπος δεν εχει καθολου υποσυηειδητο. Οσο για το οτι λες πως και τοτες υπηρχαν συνανθρωποι μας που υποφεραν,ετσι ειναι δυστυχως, το χρειαζεται το σηστυμσα τοτες ειδικα ωστε να δειχνει οτι δεν ειναι δεδομενη η οικονομικη μας επυτιχεια για να μας τρομαζει, να εχουμε τον συνεχως φοβο και το αισθημα του οτι ανα πασα στιγμη μποουν να μας ταραξουν.
Μπορει να βγκηα στους δρομους για να διαμαρτηριθω για τις παγκοσμιες αδικιες, αλλα δεν ειχα -οπως λες εσυ για οσους ηταν του καναπε- αντιπαθεια, μπορει στην αρχη σαν νεος να ενιωθα πικρα αλλα μου εκανε καλο διοτις καταλαβα οτι οσο κι να αγωνιμουν δεν θα ειχε εμπρακτο αποτεςλλεσμα,απεναντιας θα ετρωγα ξυλο, θα εβλεπα την βια του κρατους -κατις το οποιο γενναει νεους τρομοκρατες, αλλα δεν το καταλαβαινουν!! ημαρτον δλδ.κι τελος η ελπιδα μπας και μεσα απο το ιντερετ υπαρξει και σε αλλες χωρες κατι τετοιο, ομως κι γιε,εαν θυμαστε στον πολεμο του Ιρακ για τα πειρινικα οπου δε βρεθηκαν ποτε εγινε "ντομινο"διαμαρτηριων στην Ρωνη εγινε η μεγαλυτερη πορεια απο το 1990.Το οτι εσυ δεν ηθελες να εισαιστους δρομους δεν ειναι και καμια προδοσια, το ασχημο θα ηταν και εγινε να να υπαρξουν απλοι πολυτες οπου ηταν εναντιων μας, οπου ηταν ειτε με το Νατο , ειτε γενικα με την βιαια πλευρα .
Ανατωλικη φιλοσοφια! ειναι παρα πολυ ενδιαφερον και πολυ παρεξηγημενη ,βλεπεις οι δυτικοι θυμουντε μοναχα τα χρονια απο τον μουσουλμανισμο και μονο,δεν ξερουν οτι το μηδεν,αλλα και γενικα ι αρυθμοι ηρθαν απο εκει δεν ξερουν οτι η λεξη "αλγεβρα" ειναι αραβικη, να πουμε για την μεγαλητερη βιβλιοθυκη της εποχης στην Βαγδατη τον 9ο αιωνα! ,οταν στην δυση εκαιγαν βιβλια!, για την αστρονομια ! κι ποσα αλλα, βεβαια υπηρξαν και βιβλια αποκρυφησμου οπως αυτα που επιρεασαν τον Αλιστεν ΚΡΟΟΥΛΗ ,ο οποιος εκανε γνωστη την Tantric Yoga, η το θεο Φρυγικό Θεό Διόνυσο-Σαβάζιο.
H προσωπικη μου εμπειρια απο τα ταξιδια μου στις δυτικες ινδιες και σρι λανκα, ηταν οτι τα αντιστοιχα μοναστηρια του ινδουισμου και βουδισμου ,ηταν οτι εχουν τρομερες ομοιομορφιες με το Αγιο Ορος, δλδ η δικη μας προσευχες και εκκλησιαστικες λειτουργειες ειναι πολυ ομοιες με τις δικες τους αντιστοιχες τελετες, απλα διαφερουμε στο ιεραρχικο τομεα ,αυτοι εχουν λιγοτερες σταθμιδες , επισεις ειναι πολυ πιο ταπεινοι κι πολυ πιο ευγενικοι απο τους δικους μας. Εκει που μοιαζουν ειναι η δικη καταταση νιρβανας ειναι σαν την δικη μας κατασταση που φτανει ενας ιερομοναχος σαν τον επισκεφτει το αγιο πνευμα ,η εμπειρια τους ειναι ιδια! Εκει που διαφερουμε ειναι οτι στην Ινδια οι τυποι ,οχι τοσο οι ινδουιστες οσο οι βουδιστες ειναι ταλιροφονιαδες ,ας ζητουσαν λεφτα για τα παντα, απο φωτογραφιες μεχρι να δουμε τις τελετες τους, φαγητο δεν σου προσφερουν οπως οι δικοι μας στο αγιο ορος! ,το καλοειναι οτι εχουν εναν ινδουιστη Θεο οπου η τελετη εντος ναου γινετε με λιβανισμο ινδικης καναβης! χαχαχα, μπορω να πω οτι τρελαθηκα οταν τοεζησα αυτο.
Μωρε σου γραφω πολλα και σε κουραζω!! συγνωμη , το σταματω αν ειναι θα γραψω ενα αλλο.
υτο που δεν καταλαβα για σενα ειναι εκει που λες οτι "Να ξέρεις δεν είμαι ανθρωπος που εστιαζω σε ενα πραγμα, παίρνω απο όλα τα καλά. Δεν υπερασπίζομαι ποτέ ότι μονο ενα πραγμα θα δωσει τη λυση. ΤΑ πάντα περιεχουν ενα κομματι της αληθειας.
Το φως που ειδες ,ισως ηταν μια τετοια εμπειρια."
Διοτις δεν ειχα τις μεταθανατιες εμπειριες που λενε οι αλλοι ,και το εντονο φως πρεπει να ηταν απο το ασθενοφωρο.Αυτο που μου εχει κανει εντυπωση ,ειναι οτι σε αλλη μια αντιστοιχη περιπτωση στα 20 μου -βλεπεις δυστυχως οι χρηστες μυαλο δεν βαζουμε, αλλοι εμειναν αναπηροι κι παλυ συνεχιζουν - ηταν λοιπον οτι σαν ειχα κανει χρηση, παω να αναψω ενα τσιγαρο, το αναβω, ακουμπω σε ενα τοιχο, γωνια ,ορθιος ομως κοιτω το ρολοιμου και ελεγε π.χ. 13.30 .ξαφνου ακουει μια φωνη κι εναν τυπο να με χτυπα φιλικα στην πλατη, για μενα αυτο ηταν περιπου τρεις ρουφιξιες τσιγαρου, δλδ ουτε 3 λεπτα ενιωσα οτι περασαν απλα ανοιγοκλεισα τα ματια μου,οταν ομως εκλεισα τα ματια μου για λιγο, ενιωσα καποιον να με φωναζει απο το δασος να παω εκει, κι του ειπα θα ερθω σε λιγο. Μολις κοιταξα το ρολοι μου ειχαν περασει 3 ωρες!!!!! κι για μενα ηταν ουτε τρια λεπτα αισθησεις! κι μισο λεπτο απο την φωνη και τον τυπο που μου ελεγε να παω απο εκει ! Αυτο ειναι μια τρομακτικη μου εμπειρια οπου προσωπικα δεν θα την ξεχσω πωτε!
Τελος για μενα, δεν ξανα μιλαω! νιωθω ψωναρα!, πλεον θελω να μαθω τα δικα σου παραξενα ! τις δικες σου ιστοριες ζωης!
Σε ευχαροστω για τα βιβλια που προτεινεις, θα τα κοιταξω και αυτα εν ευθετω χρονω . Και ναι, θελει πολλη σκληρη δουλεια για να γινει για να γινουν αλλαγες στο υποσεινηδητο. Το εχω δει. ΑΚι εχω πεσει στην παγιδα οτι τα καταφερα..αλλα.
Κι εγω δεν ειμαι ουτε κανω την ειδικο. Απο αναγνωσματα σε βιβλια ,απο συζητησεις, απο την πειρα που νομιζω οτι εχω εχω αντιληφθει καποια πραγματα. Η εστβ ενα μερος των πραγματων.
Σχετικα με το συστημα και τα κοινωνικοπολιτικα, ειναι ενα θεμα που αν αρχισω δε θα εχει τελειωμο. ΘΑ σου πω μονο αυτο και ισως καταλαβεις. Πιστευω οτι ειναι απιστευτες οι αδικιες που γινονται, ειναι απιστευτα ελεηνα ανικανοι οι πολιτικοι και απιστευτος ο κοσμος που οχλοποιειται .
Δεν βγηκα στους δρομους, λογο εσωστρεφους χαρακτηρα απο τη μια. Πως να αντεξω αναμεσα σε κοσμο, οταν νιωθω οτι πνιγομαι. . Απο την αλλη έχω αλλη αντιληψη πως θα μπορουσε να γινει ο κοσμος ομορφος για ολους. Το αναφερω ετσι, για να το πω για να καταλαβεις λιγο οτι εχω μια σταση λιγο "παιδι των λουλουδιων" . Λιγο σουρεαλ, αλλα ειναι τοσο ριζωμενο μεσα μου :)
Μου αρεσουν πολυ αυτα που γραφεις γιατι βλεπω οτι συνομιλώ με εναν ανθρωπο που εχει γνωσεις ,ανοιχτο μυαλο. Και για τα ταξιδια που αναφερεςις...ολα συναρπαστικά.
Δε με κουραζεις καθολου ! Αντιθετα εχεις ζησει τοσα, εχεις βγει νικητης Ελπιζω να το βλεπεις αυτο.
Θα ηθελα να σου αναλυσω την αποψη μου και για τα περι φως κτλ που λες. Ομως ειναι ανοιχτο φορουμ και δεν θα το ηθελα να περαστει λαθος μηνυμα.
Δε γνωριζω την ιδιοσυγκρασια του καθενος, θα το αφησω εδω.
Καθε θρησκεια και φιλοσοφια εχει δυο οψεις. Την οψη την πνευματικη και την οψη αυτων που βρηκαν ευκαιρια να εκμεταλευτουν τον κοσμο.
Εκει κολλαει και αυτο που εγρψα και δεν καταλαβες. Προσωπικά με ενδιαφερει να τα μαθω ολα. Ομως δε θα γινω οπαδος. Θα κρατησω απο το καθετι αυτο που μου ταιριαζει για να βγαλω ενα συμπερασμα για την ατομικοτητα μου και τον κοσμο.
Με συναρπαζουν οσα λες. Και ειμαι σιγουρη ακομα και να μιλαγαμε λαιβ, θα σε ακουγα με τις ωρες. Γενικά μου αρεσει να ακουω τους ανθρωπους. Οποια ιστορια και να εχουν. Μου αρεσει να βλεπω οτι προσπαθουν για αυτοβελτιωση γιατι παιρνω κι εγω κουραγιο για μενα.
Δεν εχω συναρπαστικες ιστοριες. Μονο καθημερινοτητας. Ειμαι λιγο βαρετη σε αυτο το θεμα.
ο κόσμος θα ήταν ανιαρός και ατέρμονος αν ήμασταν όλοι το ίδιο μοντέλο! και επίσης αν κάποιοι ανθρώποι μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν, καλύτερα να μην μπορούν παρά να μην κάνουν.
εννοείς ότι βρέθηκες κοντά σε δύσκολους ανθρώπους, εγώ όταν απελπίζομαι θέλω να παιρνω τους δρόμους, αν όχι κι εγώ γράφω. δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανέναν πια. και δεν με πειράζει κι όλας. όλοι μόνοι μας είμαστε κατα βάθος.
στα χρόνια μου το λεγαμε καθυστερημένη εφηβία, κι εγώ παρόμοια κατάσταση, έχω κάνει λίγη δουλίτσα όμως, δεν θα το αρνηθώ. πολύ άσχημα δεν έχω περάσει βέβαια.
καλησπερα. Δεν μπορει να εισαι βαρετη πρωτα απο ολα λογο του οτι εχεις πολλες γνωσεις, μετα εαν βρεθεις σε μια κουβεντα ,σε παρεα με διαφορους χαρακτηρες , αυτοι που ειναι λιγο παραπανω υπερηφανοι θα σε γουσταρουν στη παρεα με τρελα, αφου η ευγγενια σου και τα κομπλιμεντα που θα κανεις θα τους αρεσουν και θα "ανεβαινουν ψυχικα " αρα συγουρα θα σε θελουν σε παρεες, διοτι οι πιο πολλοι ανθρωποι αρεσκοντε να λενε τα δικα τους λογια, και μετα σαν θα παρει τον λογο καποιος αλλος ,ειτε θα αδιαφορησουν, ειτε θα ειναι παρον αλλο το μυαλο τους αλλου, ειτε θα ασχοληθουν με ο κινητο ,και αυτα δεν ειναι τα χειροτερα, υπαρχουν και ατομα οπου μπορει και να σε διακοψουν απο αυτο που θες να πεις, κατι που φερνει σε μεγαλη δυσκολια συνανθρωπους μας που ειναι ντροπαλοι, που σπανια βρησκουν την δυναμη να πουνε προσωπικη τους ιστορια αφου φοβουντε μην ειναι αδιαφορο για τους γυρο τους, οταν λοιπον καποιος αγενης διακοπτει τον ειρμο σου ,σε σταματα! νιωθεις οτι δεν ενδιαφερει το στορι σου. Φοβαμαι οτι εχεις υπαρξει σε κατι τετοιο , ευχομαι να καμω λαθος. Αλλα επειδη διαβαζω συνεχως να μειωνεις την προσωπικη σου εμπειρια ζωης , και αντιστοιχα να λες οτι οι αλλοι εχουν ενδιαφερον εμπειριες , ολο αυτο ισως να σου εχει φερει καποες ασχημες εμπειριες με ανθρωπους οπου ειτε θελουν να ειναι το επικεντρο στις κουβεντες, ειτε δεν εχουν τροπους λογο παρορμιτικου χαρακτηρα, δεν παει να πει οτι ειναι κακοι ανθρωποι ετσι, απλα ειναι ο χαρακτηρας τους ετσι.
Σχετικα με την συνειδηση, ειναι ενα πολυ μεγαλο θεμα, δεν χωραει οχι σε ενα φορουμ αλλα ουτε σε ενα βιβλιο, και μονο το οτι στις ηλικιες εως των 4-5 χρονων δεν υπαρχει το υποσυνειδητο , αρκει για να γραφτουν αμετρητες σελιδες στο πως δλδ δημιουργηται. Προσωπικα δεν γνωριζω πολλα ,οσα ξερω τα εμαθα λογο της ψυχαναλυσης ,ομως με τον καιρο τα ξεχναω, ειδικα οταν τα βιβλια οπου αναφεροντε σε αυτο το θεμα ειναι περιπλοκα και επιστημονικα αρα για μενα ειναι λιγο δυσκολα, αμα σου πω οτι πιο ευκολα κατανοω τα αγγλικα βιβλια παρα στα ελληνικα ,χαχαχα.
Οσο για το θεμα με θρησκειες που αναφερες ,ναι δε το καταλαβα οπως και γενικα θελω να σου καμω γνωστο οτι δεν ειμαι εξυπνος , ουτε εχω δυννατοτητες οπως ταχυτητα σκεψης , η ταυτοχρωνη αναλυση πανω απο 2 διαφορετικων θεματων οπως εχουν οι πιο πολλοι ανθρωποι.Δεν ειναι μονο η δυσλεξια μου , ειναι και η καταθλιψη κλινικης μορφης οπου μου εχουν επιβραδυνη την σκεψη.
Τελος θελω να σου πω ευχαριστω για τα καλα σου λογια, αν και δεν ανεβαινω ψυχικα αφου εχω ελειψη εγωιστικων στοιχειωνγια να τα τροφοδοτουσα , ομως νομιζω οτι εχω στοιχεια και υποδωχεις ευγενικων λογων και φιλοφρονυσης, αρα εκει με "ανεβαζει πνευματικα" να μου λενε καλα λογια κι σε ευχαριστω πολλακις.
Ξεχασα να σου πω οτι τα ταξιδια στην αφρικη και στην μ.ανατολη δεν ηταν τοριστικα , δυστυχως, ηταν επαγγελματικων λογων για 3 χρονια.
Η αλήθεια εναι οτι για παρα πολλά χρόνια ημουν ακροατης στις κουβεντες. Δε μου αρεσε να διακοπτω και οι ανθρωποι ειχαν τοσο αναγκη να μιλησουν και δεν ηθελα να τους διακοψω. Πραγματικα δεν εχω απωθυμενο. Δε θεωρω αγενεια τον παρορμητικο χαρακτηρα. Γενικως μου αρεσουν οι ανθρωποι. Στα θεματα κουβεντας δυσκολευομαι απο μονη μου. Ειναι θεμα εσωστρεφη χαρακτηρα και το ξερω πια γιατι σε μια κοινοτητα εσωστρεφων διαβαζω ανεκδοτα που με εκφραζουν απολυτα. Π.χ ποσο δυσκολο ειναι να παρω ενα τηλεφωνο. Και απλα δεν ξέρω πως να μιλησω για μενα. Δεν μειωνω τις εμπειριες μου, απλα δεν εχω συναρπαστικες στιγμες. Το οτι πηγα εκδρομη στο Ναυπλιο ας πουμε δεν ειναι και συγκλονιστικο.
Εχω παει στο μουσειο του Λουβρου. Περασα 5 ωρες μεσα . Τις 3 χαζευα τα εκθεματα΄. Τις 2 προσπαθουσα να προσανατολιστω και γυρναγα συνεχεια πισω στην ιδια αιθουσα, ενω ηθελα να παω αλλου. Το να ρωτησω (περα απο τη γλωσσα), ηταν κατι αδιανοητο . Με την εθελοντικη ομαδα που βρισκομαι, ειχαμε παει στη Μυτιληνη βοηθωντας τους μεταναστες. Ηταν συγκλονιστικη εμπειρια.
Γενικως καλα λογια δε λεω ,και δεν τα λεω για να ανεβασω καποιον ψυχικα. Τα λεω γιατι μου ερχονται και τα νιωθω. Δεν κανω κοπλιμεντα και μαλιστα αν καποιος τα επιζητα μου βγαινει αρνητισμος και δεν τα προσφερω σε βαθμο να θεωρηθω ,δεν ξερω και γω τι. Απο την αλλη βεβαια μου αρεσει να βρισκω τα θετικα που εχει καθε ανθρωπος, γιατι ολοι μας εχουμε και θετικα. κΑι οταν τα εντοπισω τα λεω. Μου αρεσει δηλ να λεω τα θετικα στοιχεια στους ανθρωπους .
Ουτε κι εγω καταλαβαινω τα επιστημονικα βιβλια. Εδω δεν καταλαβαινω τις απλες μαθηματικες πραξεις. Δινω να ψωνισω κατι και ουτε κοιταω τα ρεστα. Ο,τι μου δωσουν. Σωστα λαθος...το εχω ριξει στην εμπιστοσυνη. Δεν με παραξενευει που καταλαβαινεις καλυτερα τα αγγλικα βιβλια.
Δε γνωριζω αυτο που περνας. Με τη δυσλεξια και την καταθλιψη σε αυτο το βαθμο που περιγραφεις. Νιωθω ομως την ενταση και το ποσα εμποδια θα μπορουσε να θετει.
Ομως μπορω να διαβασω πως το διαχειριζεσαι. Πως απο τις εκφρασεις που χρησιμοποιεις και τα βιωματα σου τα καταφερνεις. Να διαβαζεις αυτα που γραφεις. Να δεις τι ειδα και σου εγραψα οτι εισαι μαχητης. Οταν γραφουμε ,ειδικα σε φορουμ και ανωνυμα, ξεδιπλωνουμε λιγο καλυτερα τον εαυτο μας.
Για μενα δεν ειναι τοσο αυτα που μου εχετε γραψει ολοι οσοι ασχοληθηκατε μαζι μου ,αλλα αυτα που "αναγκάστηκα" να απαντησω ,μου εδωσαν μια νε αματια για μενα και σε αυτα που με απασχολουσαν.
Δεν μπορεις να φανταστεις ποση χαρα μου κανει η επικοινωνια μαζι σου. Σε ευχαριστω πορα πολυ !
Στο θεμα εμπιστοσυνης, μπορεις να εμπιστευεσαι να λες τοσο οσο σε κανει να νιωθεις ανετα. Καπου εκει εξω θα υπαρχουν ανθρωποι με την εμπιστοσυνη οπως την εννοεις.
Μην τα παρατας ,εκτος αν εχεις πληρη συνειδηση οτι αυτο θες. Διοτι αν το λες σαν συμπερασμα παρηγορια , αργοτερα μπορει να σε βαλει κατω.
Θα χρησιμοποιησω μια φραση γιατι θεωρουσα οτι μονο σε μενα συμβαινει αυτο το πραγμα με τις φιλιες. Εδω βρηκα εγω,! Ξερω οτι ακουγεται ακυρη φραση, απλα ισως σου δωσει να καταλαβεις ποσο θεωρουσα οτι δε θα βρω, ποσο θεωρουσα οτι δεν προκειται να συμβει σε μενα ποτε. Οτι πανω που το διεγραψα σαν επιθυμια , βρεθηκε.
Αυτο που αναφερεις σχετικα με το οτι δυσκολευεσαι ειτε να παρεις τηλεφωνο, ειτε σε μια παρεα να αναφαιρεις δικα σου προτερηματα κι δικες σου επιτυχιες ,γενικα να πεις καλες κουβεντες για σενα θελω να πω, αυτο το χαρακτηριστικο σου πριν χρονια ,αλλα και σημερα σε πιο μικρο βαθμο ομως θεωρουταν αρετη! Πλεον ομως το λενε μερικες φορες αδυναμια! ειδες πως αλλαζουν δυστυχως οι ανθρωποι γυρο μας και ο κοσμος γενικα! Ομως δεν ειμαι τοσο απεσιοδοξος, νομιζω οτι ειναι κατι που ευκολα ξανα αλλαζει, διοτις οι ανθρωποι εν αρχη ,απο μεσα μας εχουμε ως ελξη την ομορφια των συναισθηματων και την καλοσυνη μεσα μας, δεν μπορει αρνητικα συναισθηματα να ειναι κυριαρχα στους ανθρωπους! ολοι θελουμε να ειμαστε χαρουμενοι, ολοι θελουμε ο διπλανος μας να ειναι υγειες κι χαρουμενος και αυτος! ολοι αγαπαμε την ειρηνη ,κι κανενας πολεμος δεν υπηρξε απο το παθος του απλου λαου, αλλα απο τα συμφεροντα των εξουσιαστων .Ετσι λοιπον και στις απλες διαφορες που εχουμε, στην ζηλια η στο να υπαρχει διαμαχη αναμεσα στους αθρωπους προκαλειτε νομιζω, λογο του οτι καποιος ζει πολυ δυσκολα, η εχασε πολλα που ειχε, ειτε αδικηθηκε στον οικονομικο τομεα ,βλεπωντας λοιπον τον διπλανο του να αποκταει χρηματα, η να ζει πιο χαρουμενος η ζηλια δημιουργειτε! και τον κανει να λεει κακα λογια, να κουτσομπολευει, η να ακυρωνει την αξια του ανθρωπου που πετυχε θελωντας να πει οτι δεν αξιζει, η οτι καταφεραι το εκανε με βρομικους τροπους. Ετσι νομιζω υπαρχουν ολα αυτα γυρο μας, τα προβληματα δλδ των κοινωνικων ανηδιοτελων χαρακτηριστηκων μας δλδ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ! δεν ξερω! ,Χαχα μπορει να ειμαι πολυ αισιοδοξος .
Σε ζηλευω που επισκευτηκες το Λουβρο, παντα ηθελα να δω ολα αυτα τα αρχαια και μη, οπου εχει μεσα , ειδες, τωρα εσενα σε ζηλευουν.Επισης σημασεια σε μια εκδρομη-ταξιδι κατα τη γνωμη μου ,δεν εχει μονο ,αλλα και τοσο το μερος οπου θα πας, αλλα το με ποιον θα πας και πως θα διασκεδασεις εκει που θα πας!! διοτις για μενα η πραγματοση της ευτυχιας δεν εχει παραγοντα τοσο αντικειμενα,υλικα αγαθα και την ανεση του ξενοδοχειου. Δεν εξαρταται -για εμενα λεω - απο την αισθησεις οπως αφη ,δεν με νιαζει δλδ τοσο πολυ αυτα που νιωθω με τα χερια μου. Αυτο που για μενα επιρεαζει την ευτυχια ειναι οι αισθησεις μεσα απο συναισθηματα με αλλους ανθρωπους, ειναι το πως θα περασουμε με τον συνανθρωπο οπου θα συζησω αυτες τις εμπειριες απο καποιο ταξιδι.
Νομιζω οτι στις εποχες οπου ζουμε και συγκεκριμενα λογο καραντινας , οσοι δεν δουλευουν και δεν εχουν καποια δυνατη δικαιολογια να κυκλοφορησουν εξω με τα μηνυματα που μας λεει το κρατος, θα βρεθει σε μεγαλη μοναξια, αυτο νομιζω οτι ειναι κατι πολυ σημαντικο και δεν μπορω να καταλαβω πως και δεν ενδιαφερει τον κοσμο, μακαρι να μην τους εχει ενοχλησει, αλλα νομιζω οτι ειναι πολυ σημαντικο για τη ψυχικη μας υγεια, μερικες φορες αναρωτιεμαι οι συνανθρωποι μας οπου ζουσαν με την αλληλεγγυη, η που ηταν μοναχοι στην ζωη και εβρισκαν μια παρεα, να πουνε μια κουβεντα σε καμια πλατεια, η πιο νεοι σε κανενα μπαρ, ολοι αυτοι ο συνανθρωποι μας πως ζουνε σημερα! ,διοτις οσο κΙ να αρεσκεται καποιος στην μοναξια , το να μην ανταλασεις ουτε κουβεντα ειναι πολυ κακο!!
Δεν ξερω", τα οσα γραφεις εδω, στο φορουμ δειχνουν μια κοπελα με πολλες αναζητησεις, με ευγενικο και μορφομενο λογο - φανταζομαι ποσο θα φρικαρει σαν διαβαζει τα ανορθογραφα μου μηνυματα ,χαχα - ,ειναι πολλα αυτα που μπορεις να γραψεις και να ειναι τοσο ενδιαφερον στον αναγνωσδτη τους, αρα και στις παρεες θα συμβαινει κατι τετοιο, ζηλευτοι λοιπον οι τυχεροι σου φιλοι.
Μερικες φορες ,συμβαινουν καποια γεγονοτα γυρο μας, οπου μα πικρενουν, ομως δεν κραταν πολυ , να το γνωριεις αυτο.Αρα μην αφηνεσαι στην λυθη, πριν καν τα συλογιστεις νομιζω οτι ατις μαγικο θα σου συμβει που θα σου ξανα γεμιζει τις μερες με την ζεστη της χαρας , με την αλλαγη του προσωπου σου σε γεματο γελια! στο ευχομαι και το αξιζεις εξαλου.
Συγνωμη για το μηνυμα ,στο αλλο , ευχομαι να καταλαβες οτι απλα νομιζα ,οτι δεν θα ειχες προβλημα αλλα ,οπως τα ειπα και πριν, δεν εχω και εξυπναδα.χαχα .
Ευχομαι και παλυς, να βρεις χρονο σαν φυγουν οι καραντινες να ξανα βγεις εκτος ελλαδας, χαρηκα πολυ που γνωρηστικαμε ακομα και ετσι, μου εδειξες οτι υπαρχουν ακομα γυρο μας θετικα ατομα!
Θα σου πω κ΄τι. Όταν παλιά ένιωθα μόνη με επνιγε η μοναξιά, Το βάθος των συναισθημάτων που με έπνιγε ήταν απίστευτο. Με έκφραζε το αυτό που είχε πει ο Ριτσος ότι "Θα σου πω ποια μοναξιά με τρομάζει περισσότερο,εκείνη που την νιώθεις μέσα στο πλήθος γιατί κανείς δεν ακούει τα λόγια σου,δεν μετράει τους παλμούς της καρδιάς σου,δεν απλώνει το χέρι να πιάσει το δικό σου,απλά βαδίζει δίπλα σου και πολλές φορές σε σπρώχνει για να περάσει…
Και στο Λουβρο μονη μου βρέθηκα γιατι δε με συνοδευσε κανεις. Απλα ηταν η μαγεια του χωρου που με εκανε να ξεχασω το οτι ημουν μονη. Και μετα συνειδητοποιησα οτι απλα ηταν καλυτερα. Εμεινα οση ωρα ηθελα ή εφευγα απο εκθεματα που δε μου αρεσαν. Καποιες φορες και οι παρεες ακομα και καλη προθεση να εχουν δε βοηθανε.
Όλα αυτα που λες για τους ανθρωπους και τα συναισθηματα ειναι κάτι που το πιστευω κι εγω. Ο κσομςο εχει ομορφια μεσα του. Αλλα οπως κατα τη γνωμη μου εχει ειπωθει σωστά, ειμαστε ζητιανοι. Δεν ψαχνουμε τη δικη μας ομορφια ή ευτυχια ,αλλά ψαχνουμε να μας τη δωσουν οι αλλοι. Και μετα αρχιζουν ολα τα αρνητικά συναισθηματα. Ανεκαθεν ημουν θετικη και αισιοδοξη, απλα δεν υο ενιωθα για μενα. Και φυσικα ημουν ενας μουτρωμενος ανθρωπος. Με πλησιαζαν και ακομα με πλησιαζουν (αν και δεν ειμαι μουτρωμενη πια), ανθρωποι που δεν τους πολυ νοιαζει. Με πολυ διαφορετικη προσωπικοτητα και σκοπο ο καθενας. Ειλικρινα δεν εχω παραπονο και ενα καλο που μου εκανε το αναγνωσμα με τις ανατολικες φιλοσοφιες ,ειναι οτι δεν νιωθω μονη απολαμβάνω τη μοναχικότητά μου.
Η ευτυχια εν εξαρταται απο αντικειμνα και υλικα αγαθ.α Αν το καταλαναιναμε ολοι αυτο ,ο κοσμος θα ηταν ευτυχισμενος. Αλλα πισω απο τη χειραγωγηση του τι ειναι ευτυχια, ομορφια κτλ ειναι ολοκληρες βιομηχανιες που πουλανε αντικειμενα. Απο ενα πανακριβο αυτοκινητο μεχρι καλλιντικά, φαγητο. Η προσωπική ευτυχία επειδή πηγάζει απο εμάς έχει πολυ κοπο. Αν δεν εχω ενα αντικειμενο, δικαιολογώ ή νευριαζω ότι "αν ειχα αυτο, θα ημουν τοσο ευτυχισμενος!". Ολα ειναι θεμα οπτικων. Την ευτυχια μπορει να τη φερει και ενα αρωμα ενος λουλουδιου . Αλλα δεν συμφέρει την καταναλωτική κοινωνία αυτό. Οποτε θα προβάλει πρώτυπα που γαλουχουν τα παιδια στο τι ειναι ευτυχια, και μετα ξεχναμε αρχικα τον εαυτο μας και μετα τους συνανθρωπους μας.
Είναι κρίμα, αλλά ειναι δαινόμενο της ανθρωπότητας όλων των εποχών. Οι άνθρωποι θελουν με αντικειμενα να δειξουν οτι διαφερουν απο τον αλλο. Ακομα και σε φυλες που δε φορανε ρουχα, ενα κοσμημα που θα δειχνει την ιεραρχια ,θα το εχουν.
Δεν εχω φιλους με την ποσοτικη εννοια. Εχω τις δυο φιλες που εν τις βλεπω πια συχνα. Και αν βρεθω σε παρεα δικη τους ειμαι σε πληρη συγχηση. Ο,τι και να βλεπεις εσυ εδω, εξω εν το βλεπουν πολλοι. Δεν ειμαι ανθρωπος που προκαλει το ενδιαφερον. Δεν το λεω υποτιμιτικά για μενα. Ειναι η πραγματικότητα. Καποιοι ανθρωποι απλα δεν με αντεχουν που ειμαι χαμηλων τονων. Ολα αυτα τα παθαινω οταν βρισκομαι με πολυ κοσμο. Πανω απο 3 ατομα. Εμενα, μια φιλη και ενας ακομα που δε νοιωθω οικεια. Αν ειναι δυο, αρχιζω και ψαχνω να βρω τροπο να φυγω,
Το συνηθιζω, οχι με ηττοπάθεια. Δεν ξερω αν διορθώνεται κιολας. Ευτυχως αντιμετωπιζω πολλα με χιουμορ και ειμαι καλα και με τη μοναχικοτητα μου. Ειμαι της ποιοτητας και οχι της ποσοτητας. Μου αρκει τελικα αυτο που εχω. Πανικοβαλομαι οταν νομιζω οτι το χανω.
Σιγα μην ειμαι τοσο διαβασμενη. Κομιξ διαβαζα παλια. Και τα ορθογραφικά που λες, σιγα. Κι εγω κανω. Η συνατξη των προτασεων σου ειναι ομως ωραια και κατανοητη. Δεν ξερω για ποιο ακριβως λογο ζητας συγνωμη για το προηγουμενο μηνυμα. Επειδη σου ειπα οτι ειμαστε σε ανοιχτο φορουμ κτλ. ? Αν εννοεις αυτό.με τιποτα δεν εχω προβλημα .Απλα η γνωμη μου για καποια πραγματα μπορει καποιον που δεν εχει(δεν μιλαω για σενα) ωριμοτητα, να βρει δικαιολογια να κανει κατι χαζο βασιζομενος στο πως παρουσιαζω καποια πραγματα.
Και γω σου ευχομαι να δεις αρχικα τον ομορφο εαυτο σου και να βρεις το φως που εχεις μεσα σου.
Υπαρχουν θετικα ατομα γυρω μας ,απλα για καποιο λογο δε φαινομαστε. Και οπως ειπες ολοι οι ανθρωποι το ιδιο επιυμουμε. Τωρα γιατι στραβωνει η κοινωνια και χανεται σε ανοησιες? Τι να κανουμε, ας αλλαξουμε τον εαυτο μας και να μεταδιδουμε τη θετικοτητα γθρω μας και ισως αυτο γινει ενα ειδος "πανδημιας" και οι ανθρωποι βρουμε την ευτυχια εκει που ακριβως βρισκεται...μεσα μας
πιστεύεις δηλαδή οτι υπάρχει ένα αόρατο νήμα ή ενέργεια πιο σωστά, που απελευθερώνεται όταν την αφήνουμε και κάνει τη δουλειά της; μ αρέσει αυτός ο τρόπος σκέψεις. η δική μου περίπτωση είναι λίγο πολύ περίπλοκη. έχω υπάρξει καλά κι αυτό με κρατάει πολλές φορές, υπενθυμίζω στον εαυτό μου τί είχα καταφέρει.
έχω την τάση να εμπιστεύομαι πολλές φορές πολύ εύκολα. κακή συνήθεια.
προσπαθώ να είμαι ρεαλίστρια. δεν αντέχω και πολλά τώρα πια. μάλλον με κούρασαν πολλά πράγματα που δεν μπορώ να αλλάξω. δεν έχει και σημασία.
οι ανθρώποι πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο και να μην συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο απο αυτό που αξίζουμε. ντουμ σπίρο σπέρο.