Δεν έχεις άδικο. Μου φαίνεται ότι δεν θα κειτουργησει
Printable View
Με βάση αυτα που έχω διαβάσει για την κρίση πανικού στο ιντερνετ, έχοντας στη σκέψη το άτομο μου, αυτό που περιγράφεις στο πρώτο ποστ ναι είναι η κρίση πανικού. Αυτά που διάβασα διακρίνουν από την κρίση άγχους. Υπάρχουν και τεστ διάγνωσης από ψυχιάτρους στο ίντερνετ τα οποία έχουν ουσιαστικα τις ίδιες ερωτήσεις και βαθμολόγηση απαντήσεων. Τα έλυσα με βάση δικές μου καταστάσεις, όπου δεν παρουσιαζα τα δικά σου συμπτώματα και μου βγαζε χαμηλή βαθμολογία δηλαδή μάλλον δεν είχα κρίση πανικού. Προφανώς ομως θα χα κρίσεις άγχους. Τα φάρμακα ναι μεν βοηθάνε, στο να φύγουν τα συναισθήματα και συνεπώς τα συμπτώματα τα οποία προκαλούνται απ αυτά όπως η ταχυκαρδία, η ζαλάδα, εφίδρωση κλπ. Το άιτιο όμως είναι οι σκέψεις. Δηλαδή ακόμα και κει που διάβαζες ποστ, πιστεύω πως η κρίση δεν ήρθε απ το πουθενά κι αυτόματα, αλλά κάποιες σκέψεις που γίναν έντονες σαν εμμονές μέσα σου σε σημείο που να ρχονται σαν αυτοματοποιημένες κινήσεις μέσα στη σκέψη είναι που σου προκάλεσαν την κρίση πανικού. Αυτό πιστεύω. Όπως όταν μας ρίχνουν μια πέτρα και πάντα αντιδράμε αυτοματοποιημένα με τον ίδιο τροπο ο οποίος τρόπος δεν θυμόμαστε καν πως ξεκίνησε. Σίγουρα θα χες αρνητικά βιώματα τα οποία όχι απλά έμεινα στη μνήμη σου αλλά καταγράφηκαν με έντονο τρόπο, κι ότι είναι αρνητικό δηιουργεί και αρνητικά συναισθήματα τα οποία γίνονται κομμάτι πια των συναισθημάτων μας.
Φίλε μου.. Η πυρκαγιά ήταν κοντά στο σπίτι μου και έχω αρκετά θέματα γιαυτό και δεν είμαι συνέχεια μέσα στο φόρουμ. Απολογούμαι που δεν το είδα νωρίτερα.
Ξερω ότι είναι δύσκολο να πείσεις τον εαυτό σου ότι αυτό που βιώνει δεν είναι και τόσο πραγματικό. Αλλά εκεί είναι που πρέπει να πεισμωσεις περισσότερο.. Το ότι καταλαβαίνεις πως είναι ψυχολογικό να ξέρεις πως είναι ένα ισχυρό όπλο.
Θα προσπαθήσω να μπαίνω και να βλέπω τι γράφεις, απλά αν δεν το κάνω άμεσα μην νιώσεις ότι δεν σου δίνω προσοχή.
Είναι ένας λόγος το υποσυνείδητο. Αλλά πώς το αποδεικνύουμε. Προχθές βράδυ είχα κάτι περίεργο. Όταν σηκώνομουν από ξαπλωμενος στο κρεβάτι σε όρθια στάση αισθανομουν κάτι περίεργο στο κεφάλι. Όχι ζάλη. Σαν να το ένιωθα βαρύ..σαν να ένιωθα μια πίεση. Για 3-4 φορές. Μετά έστρωσε. Τι να πω? Ο νευρολόγος και ο ψυχίατρος μου λένε ότι τα περισσότερα ψυχοσωματικά χτυπάνε στο κεφάλι. Και οι κρίσεις πανικού/άγχους. Είναι να μην μπλέξεις εξαρχής.
Γεια σου. Είσαι ευάλωτος μάλλον αυτή την περίοδο γιαυτό είναι έντονο όλο αυτό. Βοηθάει πολύ να μιλάς στον εαυτό σου, να τον ηρεμεις, να του εξηγείς τι είναι αυτά που αισθάνεσαι για να μη φοβάσαι..
Δεν σε ηρεμεί κάπως το ότι οι γιατροί έχουν πει ότι είναι ψυχοσωματικα;
Κοίτα ρε Γιωργαρα τώρα πως κολλάει το μυαλό. Έχω μια ιμορροιδα που με παιδεύει μια φορά το μήνα με αιμορραγία που κρατάει 7-10 μέρες. έχω κάνει κολονοακοπηση και είναι καθαρή τον Απρίλιο του 24. Πριν 15 μήνες δλδ. Παίρνω τηλέφωνο το γιατρό που μου έκανε την κολόνοσκ να τον ρωτήσω τι να κάνω για την αιμορροιδα. Μου δίνει συμβουλές και μου λέει ότι έκανε επέμβαση καταρράκτη στο ένα μάτι διότι δεν έβλεπε καθόλου και το άλλο έβλεπε 3-4/10. Και πάει το μυαλό μου τώρα στο εξής. Μήπως στην κολονοακοπηση πριν 15 μήνες δεν έβλεπε καλά και δεν την έκανε σωστά? Έχω κολλήσει τώρα. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο.
Είναι σαν αυτοματοποιημένες κινήσεις της σκέψης Γιώργο, και οι κρίσεις άγχους και πανικού, δεν ξέρω η κατάθλιψη, που πρέπει κανείς να τα εξαφανίσει στην πηγή τους. Η Γνωστική Συμπεριφορική μέθοδος ψυχολογίας έχει τέτοιες μεθόδους όπως η εκλογίκευση, το να μην αναγάγω κάτι από το 0 στο 100, η εσωτερική παρατήρηση με το να αναγνωρίζω τη διαστρέβλωση στη σκέψη. Όσο πιο δύσκολο το πρόβλημα, τόσο πιο δύσκολα εφαρμόζνται οι μέθοδοι αυτοί και δη αποτελεσματικά. Αυτοματοποιημένα έρχονται οι σκεψεις που δημιουργούν πανικό, όπως σου το ξανάγραψα. Είναι σαν να αναδύεται απότομα κάτι από την πηγή στην επιφάνεια. Η πηγή είναι τραυματικά βιώματα, ένα που μας στιγμάτισε ή περισσότερα, ίδια και συνεχή που μας μόρφωσαν αυτή την αυτόματη αντίδραση. Σου πα για το παράδειγμα του πως αντιδράς άμα κάποιος σου ρίχνει πέτρα. Η σκέψη όλα αυτά τα άσχημα βιωματα τα φέρνει αίφνης, ξαφνικά, και τα συμπτώματα είναι σωματικά. Όλοι παλεύομαι κι όλα έχουν την πηγή σε άσχημα βιώματα μας.
Αν η ψυχολογία σου ήταν καλή δεν θα "έβρισκες" αφορμή να αγχωθείς.. Γιώργο χρειάζεσαι στήριξη. Ψυχολογική. Να μιλήσεις σε κάποιον για να βάλεις τις σκέψεις σου σε μια σειρά. Μην αφήνεις τις μέρες να φεύγουν έτσι μέσα στο φόβο. Δεν σου αξίζει. Δεν αξίζει σε κανέναν αυτό.
Κι γιαυτό μετά πιανεσαι από διάφορα κι αγχώνεσαι. Μπορώ να σου πω πολλά παραδείγματα που το έχω πάθει κι εγω. Ενώ όταν είμαστε καλά ψυχολογικά, βλέπουμε τα πράγματα ξαθαρά και δεν μας πιάνει ο πανικός με το παραμικρό..
Το αφήνεις στην άκρη και εγώ στο λέω ξανά και ξανά αλλά πραγματικά το πιστεύω.. Ένας ψυχολόγος, που θα σου ταιριάξει, θα βοηθήσει. Συνδυασμός φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία
Το καλύτερο φάρμακο είναι η ενθάρρυνση. Το να μιλήσεις με κάποιον που σε καταλαβαίνει και μπορεί να σου δώσει συμβουλές που θα σε αγγίξουν. Καλή είναι και η ψυχοθεραπεία σ΄έναν καλό ψυχοθεραπευτή που να σε μαθαίνει μέθοδο χειρισμού της σκέψης κι όχι απλά συζήτηση με σκόρπιες λύσεις, καθώς και βιβλία αυτοβελτίωσης που υπάρχουν ένα σωρό καλά. Απ εκεί και πέρα το δύσκολο κομμάτι είναι η πράξη. Αν έχεις αυτό τον άνθρωπο δίπλα σου η εφαρμογή είναι πιο εύκολη αλλιώς θέλει πολύ πείσμα και τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.
Ευχαριστώ Ιωάννη. Άντε να βρεις αυτόν τον άνθρωπο. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι "ψυχολογικά και βλακείες και σιγά τα λάχανα". Αν δεν το ζήσουν δεν το καταλαβαίνουν. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν βοηθάει όσο θα έπρεπε η φαρμακευτική αγωγή. Γιατί τα παίρνω αν ακόμα έχω κρίσεις πανικού , αν έχω ακόμα κατάθλιψη και ακόμα άγχος σε υψηλό επίπεδο. Θα μου πεις ότι πρέπει να αυξήσω τις δόσεις. Δεν ξέρω αν είναι λύση αυτή όμως.
Έλα φίλε.. Δεν το είχα δει. Όχι δεν πήγα. Αν και είναι στη πόλη μου το γήπεδο. Τώρα το βλέπω από τη τηλεόραση.. Πώς είσαι εσύ; Άλλαξε λίγο η διάθεση;