τις τελευταιες μερες πηρε δρομο! :D
τις τελευταιες μερες πηρε δρομο! :D
Ενδιαφέρον poll Lou! Ναι καλά έκανες που διαχώρισες την διπολική από την μονοπολική. Στην διπολική γενικά τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι πάρα πολύ πιο υψηλά από την μονοπολική. Καταρχάς η διπολική τύπου 1 είναι πιο "ψυχωσική", το άτομο νομίζει σε φάση μανίας ότι είναι κάποιο διάσημο/πολύ σημαντικό πρόσωπο ("delusions of grandeur" που λένε) και ότι μπορεί να καταφέρει στην κυριολεξία τα πάντα. Σκέψου μετά από αυτή την φάση να πέσεις στην άβυσσο και να αισθάνεσαι ότι είσαι ο κανένας...προφανώς αυτό είναι πολύ χειρότερο, εκεί που έχεις ψευδαισθήσεις υπεροχής και ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα να αρχίσεις να πέφτεις στην ανυπαρξία. Οι πιο πολλοί στην διπολική κάνουν απόπειρα πάνω στην μετάβαση από το high στο low. Το ίδιο ισχύει και με την διπολική τύπου 2 (που απλά είναι πιο ελαφριά, αλλά ισχύουν τα ίδια). Στην κατάθλιψη δεν έχεις τέτοια μετάβαση και η απόπειρα συνήθως γίνεται όταν δεν την παλεύεις άλλο μετά από κάποιο χρόνο που είσαι στην μαυρίλα. Γι αυτό το λόγο γενικά τα ποσοστά είναι πολύ πιο μικρά.
Όσον αφορά την κατάθλιψη και για το αν είναι θεραπεύσιμη, στις πιο πολλές περιπτώσεις το καταθλιπτικό επεισόδιο είναι μεμονωμένο και περνάει μόνο του μετά από κάποιου μήνες. Το πρόβλημα είναι όταν επιμένει και γίνεται χρόνιο, προκαλώντας αρνητικά συναισθήματα που είναι δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άτομο και δημιουργώντας στανταρ αρνητικά μοτίβα σκέψης και ερμηνείας γεγονότων που "επιστρέφουν" και επιμένουν κάθε φορά που το άτομο συναντάει και μια δυσκολία στην ζωή (όλα αυτά ισχύουν και για τις καταστάσεις χρόνιου άγχους-γενικευμένο άγχος, κοινωνική φοβία, νοσοφοβία, κρίσεις πανικού κλπ.). Τότε χρειάζεται βοήθεια
τελικα τις ενοποιησα τις καταθλιψεις, κ εχουν ψηφισει κ διπολικοι, δεν πειραζει, θα την ξανακανω τη δημοσκοπηση σε αλλο νημα, πιο βελτιωμενη!!!
επισης μια αλλη ιδεα μου ηταν η ακολουθη: επειδη ηθελα να μαζεψω 30-40 ατομα κ ειναι μεχρι στιγμης 25 κ επειδη συνηθως στο φορουμ, μπαινουν κ κατα κυματα, δηλ αυτες τις 3 μερες εχουν μπει οι ιδιοι κ οι ιδιοι, κ πολλοι αλλοι δεν εχουν μπει καθολου, ειτε απο τους τελειως περαστικους, ειτε απο τους θαμωνες, σκεφτομαι να το επαναφερω το νημα στην κορυφη μετα απο ενα μηνα πχ, να ψηφισει κ το κυμα του αυγουστου! λες να εχει αυτο επιπτωση στο δειγμα λογω του το χρονικο διαστημα θα ειναι 2 περιοδοι με αλμα? αλλα λογικα οχι, αφου ετσι κ αλλιως [πηγα να γραψω η καταθλιψη ειναι σταθερη στο χρονο κ δεν επηρεαζεται κ πνιγηκα] ....κοιτα ρε, τωρα που γραφω μου ρθε στο μυαλο η εποχικοτητα της καταθλιψης, πχ οι αποπειρες το χειμωνα θα μπορουσαν να ειναι πιο πολλες απο οτι το καλοκαιρι? προφανως ναι, αφου κ στις καταθλιψεις παιζει αυτο. καλα, ενταξει δεν ειναι κ πολυ σημαντικο, δε γραφουμε κ paper! ενα poll για ενημερωση (κ ψυχαγωγια απ ο,τι φανηκε :p ) ειναι! απο ιουλιο σε αυγουστο ελπιζω το timing να μην επηρεαζει την τυχαιοτητα του δειγματος σημαντικα.
σκεφτομασταν με καποιους αλλους εδω να σχεδιασουμε κ poll, αιτια καταθλιψης, τι πιστευουν δηλ οι πασχοντες.
τι αλλο ερωτημα υπαρχει που θα μπορουσαμε να παρoυμε απαντηση με ενα poll? παντως ειναι πολυ καλη φαση! δεν ειναι? χωρις να χρειαστει να κυνηγας κανεναν απο το μανικι, χωρις να μοιραζεις ερωτηματολογια, αμα ειναι καλο το poll, κ υποθεσουμε οτι μας σεβονται οι συμμετεχοντες κ δεν απαντανε ο,τι να ναι, παιρνεις καποιες απαντησεις! :D
η εποχικοτητα, δεν νομιζω να επηρρεασει το πολ σου, γιατι ειναι ιστορικη η αναφορα....
δεν ρωτας "πως αισθανεστε τωρα"
καποιος που εκανε μια αποπειρα το 2009 για παραδειγμα, ειτε τωρα μπει, ειτε τον αυγουστο, θα εξακολουθει να εχει κανει μια αποπειρα το 2009.
ωστοσο οι αποπειρες εχουν εποχικοτητα.
αυξανονται την ανοιξη....
οπως επισης αν σε ενδιαφερει, αυξανονται και οι θανατοι απο φυσικα αιτια....
το πιο κουφο απ ολα, που μου το ειχε διαβεβαιωσει ενας κομπιουτερμαν με πολλους πελατες (ειχε καλο δειγμα δλδ)
ειναι οτι την ανοιξη αυξανονται οι βλαβες και των υπολογιστων :) αυτο παλι!
ναι, σωστα ρεμ! τι λεω! όποτε ο καθενας την εκανε την αποπειρα, την εκανε, δεν παει με το πολ! εγω εκανα μια καποιον ιουλιο, οποτε κ να απαντησω σε πολ παντα ιουλιος θα ειναι!
καλα κ αυτοι οι καταθλιπτικοι καναν υπομονη ολο το χειμωνα κ την ανοιξη που βγαινει ο ηλιος τους επιασε η απελπισια? νομιζα οτι οι αποπειρες θα ηταν πιο πολλες το χειμωνα!
λολ με τους υπολογιστες, τι να πω! λες να παθαινουν κ τα κομπιουτερ καταθλιψη κ να μην το εχουμε παρει χαμπαρι? μπας κ εχουν ψυχη κ αυτα? :D
Χμ, την άνοιξη μπορεί να αυξάνεται η θερμοκρασία και με κάποιο τρόπο να επηρεάζεται ο κομπιουτερ λολ. Η ίσως αυξάνεται η ευερεθιστότητα (με την θερμοκρασία) των ανθρώπων οπότε και η συχνότητα κοπανίματος του υπολογιστή :p Η ίσως λόγω αλλαγής θερμοκρασίας και φωτός οι χακερ να έχουν πιο πολύ όρεξη να οργιάσουνε με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των ιών στο διαδίκτυο. :mad:
Γιατί όχι? Μπορεί να έχουν και ψυχή. Όποιο σύστημα επεξεργάζεται πληροφορίες να έχει κάποιο είδος ψυχής, έχει προταθεί και αυτό φiλοσοφικά. Ωστόσο δεν έχουν προγράμματα συναισθημάτων οπότε χλωμό να έχουν κατάθλιψη :cool:
Τι άλλο έχει προταθεί φιλοσοφικά; Θε τρελαθώ βραδιάτικα! Πετράν, να σε ρωτήσω, θεωρείς δηλαδή ότι η διπολική είναι πιο δύσκολη και πιο έντονη σαν βίωμα;
λολ εχω φαει φλασια με αυτα που διαβασα για τους υπολογιστες, πραγματι την ανοιξη-καλοκαιρι αυξανονται τα software problems, εμενα πηγε κ για format...
gypsy σορρυ που παρεμβαινω αλλα ως διπολικη εχω να σου πω οτι ναι, η διπολικη ειναι τριςχειροτερη απο την μονοπολικη καταθλιψη, κ φυσικα πιο εντονη σαν βιωμα κ ειναι δυσιατη πρεπει να παιρνεις φαρμακα μια ζωη σχεδον για να εισαι σταθεροποιημενος συναισθηματικα, οσο για τη μανια να μην σχολιασω το ποσο ξεφευγεις κ τι ακροτητες κανεις...... fuck bipolar all in all....
κουράγιο λακρυ μου θα τα καταφέρεις. Ως σ' ενα σημείο σε νιώθω γιατί είμαι αρκετά κυκλοθυμική.. Ρε παιδιά, και μένα έχει πρόβλημα ο υπολογιστής, τι γίνεται...; ομαδική παράκρουση έπαθαν; Που να τον πάω για επιδιόρθωση;
ασε λαλησαν τα pc κ τα laptop ομαδικως μαλλον... :p τι προβλημα εχει ?? ποια windows εχεις?? τα τρεχει κανονικα?? μηπως σου λειπει καποιο file?? για επιδιορθωση αν εννοεις format τον πας μονο οταν δεν σου ανοιγει !!!!!!
Φιλοσοφικά? Αν δεις όλους αυτούς τους -ισμούς θα χάσεις την μπάλα, σχεδόν όλα έχουν προταθεί φιλοσοφικά. :p Οι συλλογισμοί πίσω από αυτόν τον -ισμό δεν είναι και τόσο παράλογοι. Τι παραπάνω έχουν τα κύτταρα-νευρώνες των ζώων από τους διαύλους στα τσιπ πυριτίου (αν δεν κάνω λάθος)? Και τα δύο κωδικοποιούν 0 και 1 και βγάζουν αποτέλεσμα. Βέβαια υπάρχουν μεγάλες διαφορές ως προς το υλικό και την ταχύτητα (πράγμα που μπορεί να κάνει και όλη την διαφορά-αλλά γιατί?) αλλά η λειτουργία τους είναι ακριβώς η ίδια. Ξανασκέψου το αν ένα ρομποτάκι από αυτά που πλοηγούν μόνα τους σε ένα δωμάτιο έχουν διαφορετική "ψυχή" από ένα μυρμήγκι. :p
Η διπολική τύπου 1 (η πιο σοβαρή) προφανώς και είναι πιο σοβαρή κατάσταση. Σε φάση μανίας ο άνθρωπος είναι σε τεράστια ψυχωτική ευερεθιστότητα, μιλάει γρήγορα, οι ιδέες του είναι ασύνδετες, νομίζει ότι είναι υπερ-οντότητα και ότι μπορεί να κάνει τα πάντα. Όσοι προσπαθούν να περιγράψουν την εμπειρία τους την θυμούνται σαν ένα τρένο που εκτροχιάζεται και χάνουν κάθε έλεγχο, σε ένα συνοθήλευμα παραισθήσεων, ψευδαισθήσεων και σκέψης που τρέχει με τα 1000. Μετά από αυτή την φάση να πέσεις σε μια κατάσταση κενού και πλήρης ανηδονίας προφανώς είναι και ότι χειρότερο και μερικοί δεν αντέχουνε και κάνουν απόπειρα. Η διπολική τύπου 2 είναι παρόμοια απλά δεν έχει "ψυχωσική" χροιά, δηλαδή νιώθεις μεν φουλ ενέργεια, εκνευρισμό, ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα, αλλά όχι και στα ψυχωσικά επίπεδα της "1". Βασικά ο α-λα DSM διαχωρισμός μεταξύ "1" και "2" είναι εντελός άχρηστος, απλά η "διπολικότητα" είναι ένα "φάσμα" σοβαρότητας και βαρύτητας που μπορεί να πάει από τις λειτουργικές "υπο-κλινικές" περιπτώσεις (που δεν χρειάζεται να πάνε ποτέ σε ψυχίατρο γιατί το ελέγχουνε και ίσως να το χρησιμοποιούνε και δημιουργικά) σε φουλ ψυχωσική μανία/κατάθλιψη.
Ρε Πετράν, εγώ που έχω έντονη κυκλοθυμία, εκνευρισμό και ανησυχία και διάφορα τέτοια συμπτώματα διπολικής πως μπορώ να ξέρω αν είναι μονοπολική ή διπολική τύπου 2;
up..............................
Δλδ το άτομο κλείνεται επικίνδυνα στον εαυτό του και ζει σε ένα δικό του φανταστικό κόσμο?
μήπως όμως αν έχει δίπλα του άτομα τα οποία μπορούν να τον κατανοήσουν και να επικοινωνήσουν σωστα μαζί του, να του δημιουργήσουν αίσθηση ότι είναι στο πλευρό του και γνοιάζονται γι αυτόν, όλο αυτό υποβοηθά σημαντικά ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα και η σκέψη να επανέλθει σ΄τα κανονικά επίπεδα?
η ένταση των σκέψεων, οι πολλές έστω ασύνδευτες ιδέες και η αίσθηση ότι μπορεί να κάνει τα πάντα ανταποκρίνονται στις πραγματικές αλλά αναξιοποίητες ικανότητες του ατόμου ή υπάρχει το στοιχείο της έντονης υπερβολής?
χαχα. λακρυ up σημαινει οτι ηθελα να επαναφερω το θεμα για να ψηφισουν κ καποιοι καινουργιοι στο φορουμ, να μεγαλωσει λιγο το στατιστικο δειγμα!
αλλα ενταξει, ειμαι πολυ καλυτερα μεχρι πριν εναμιση μηνα! τελικα κανουν δουλεια τα εφεξορ? :D
βρε βρε τσαμπα βασανιζομουν τοσο καιρο, μια χαρουλα ειναι κ παρενεργειες τπτ! [το σεξ διαρκει περισσοτερο, να το δουμε θετικα αυτο το "μειωση της λιμπιντο!"]
να και μια πετυχημένη δημοσκόπιση