Originally posted by Eli
Quote:
Originally posted by sweetOctober
Quote:
Originally posted by Eli
Επίσης να τονίσω το εξής, η διατροφή με τα τρίωρα και τις τριάδες, ακόμη και στην πιο αυστηρή της μορφή θερμιδικά δεν είναι ολιγοθερμιδική διατροφή ίσα ίσα είναι αρκετά αυξημένες οι θερμίδες της σε σχέση με οποιαδήποτε δίαιτα. Και αυτό γιατί απλα δεν είναι δίαιτα!
Είναι διατροφή, τρόπος ζωής, φιλοσοφία ολόκληρη όπως λέω και ξαναλέω.
Το βάρος δεν το χάνουμε κάνοντας ολιγοθερμιδική διαίτα, το βάρος το χάνουμε κάνοντας μία νορμάλ διατροφή, με ολίγον μειωμένες ποσότητες και με αύξηση της φυσικής μας δραστηριότητας. Δεν είναι διατροφή που ποντάρει στις μειωμένες θερμίδες όπως δίαιτες των 1200 και 1400 θερμίδων. Είναι διατροφή που ποντάρει στην αλλαγή τρόπου ζωής και σκέψης. Τρώμε, ασκούμαστε και σκεφτόμαστε όπως αν ήμασταν αδύνατες με φυσική παρενέργεια να γίνουμε αδύνατες κάποια στιγμή. Όσο πιο πολύ τελειοποιούμε την διατροφή, με μη επεξεργασμένες τροφές, με περισσότερες φυτικές ίνες, με πιο θρεπτικές τροφές τόσο πιο καλά λειτουργεί και η απώλεια βάρους.
Και τελικά όταν μετά από όλο αυτό κάποια μέρα καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα βάρος που θα νιώθουμε όμορφα, δεν θα χρειάζεται να κάνουμε κάτι παραπάνω για να το διατηρήσουμε. Γιατί απλα όλη τη δουλειά θα την έχουμε κάνει ήδη στην πορεία ;)
έτσι ακριβώς. Αλλά για να χάσεις πρέπει να έχεις έλλειμα. δηλαδή από τις 2100 που έχω εγώ συντήρηση πρέπει να είμαι κάπου 1800. Έστω -300. (ένα κιλό έχει 7700 οπότε καταλαβαίνεις ο στόχος δεν είναι το γρήγορο αδυνάτισμα έτσι).
Αν λοιπόν δεν θερμιδομετρώ (εγώ προσωπικά δεν αναφέρομαι σε όλους) αυτές τις λίγες θερμίδες έλλειμα μπορώ να τις τρώω πανεύκολα κάθε μέρα (μη σου πω και παραπάνω) εν αγνοία μ.
Κι γω δε θέλω να το κάνω αυτό. Προτιμώ εν γνώση μ. Πχ χθες πεινούσα και τις έφαγα. (έκανα άλλο ένα γεύμα, ούτε καν σνακ)
Αν θεωρείς ότι το λάθος είναι στη θερμιδομέτρηση (δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί θεωρείς πως δεν είμαι ετοιμη για τριάδες) να σου πω πως σίγουρα για να χάσεις πρέπει να έχεις έλλειμα. Αθροιστικα το ελλειμα σε ενα μηνα οδηγει πχ στην απωλεια 1-2 κιλων. Οσο μεγαλυτερο τοσο μεγαλυτερη η απωλεια. Αν δεν εχεις ελειμμα δε χανεις ή και βάζεις. Προσωπικά δεν έχω σκοπό στα 110 κιλά που ξεκίνησα ή στα 100 που είμαι τώρα να μείνω εδώ. Θα κάνω τη διατροφή (σας) ελλείψη διαιτολόγου δικού μ να μου τη δώσει/προσαρμόση σε μένα, θερμιδομετρώντας. Αν δε με βοηθά έτσι θα δω. Μια δοκιμή θα με πείσει! Κι γω θα προτιμούσα χωρίς θερμίδες αλλά...αν πάθω ό,τι και η pink από τώρα θα τη σπάσω (τη διατροφή, όχι τη ζυγαριά).
Δήμητρα ξέρω πολύ καλά πως λειτουργούν οι θερμίδες, έχω κάνει και εγώ δίαιτες με θερμιδομετρητή και δεν χρειάζεται να μου εξηγείς για ελλείμματα και απαιτούμενη πρόσληψη θερμίδων, το έχω απορρίψει ως λύση χρόνια τώρα και θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα ψυχαναγκαστικό και περιοριστικό αν όχι ξεπερασμένο. Τα τρίωρα και τριάδες έχουν λόγο που βρίσκονται στην βουλιμία και όχι στην παχυσαρκία. Γιατί είναι διατροφή για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών και των υπερφαγικών επεισοδίων και μετά για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας εφόσον τίθεται τέτοιο θέμα.
Και στις διατροφικές διαταραχές απαγορεύεται ρητά να μετράμε θερμίδες γιατί εντείνει την διατροφική διαταραχή και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και τροφοδοτεί φαύλους κύκλους. Στο ίδιο τόπικ, αν είχες διαβάσει τις σελίδες του κατά καιρούς έχουν γράψει και κορίτσια με νευρική βουλιμία, με ιστορικό ανορεξίας και αδηφαγικής διαταραχής. Και όλες μας έχουμε στηρίξει η μία την άλλη με πρώτιστη προτεραιότητα να βρούμε διατροφικές ισορροπίες και μετά να καταφέρουμε άλλη να χάσει βάρος, άλλη να κόψει τους εμετούς και άλλη να βάλει βάρος χωρίς να τρέχει στην τουαλέτα να κάνει εμετούς επειδή φοβάται μην παχύνει ενώ είναι ελλιποβαρής και δεν έχει καν περίοδο. Όλα αυτά τα άτομα εδώ στις τριάδες συναντιόμαστε και φροντίζουμε την διατροφή μας και την ψυχή μας με αγάπη και πνεύμα αλληλοϋποστήριξης.
Αν όμως θέλεις να μιλήσουμε για θερμίδες να σου πω ότι όλες οι θερμίδες δεν είναι οι ίδιες. Γιατί η αποθήκευση λίπους δεν εξαρτάται μόνο από το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε αλλά κυρίως από το τι τροφές καταναλώνουμε. Γιατί αν τρως τροφές που εκτινάζουν στα ύψη την γλυκόζη στο αίμα σου όλη μέρα και το πάγκρεας σου εκκρίνει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης για να την μεταβολίσει, και αν μάλιστα έχεις και μία ινσουλινοαντίσταση που λόγο παχυσαρκίας σίγουρα την έχεις, άρα δεν μπορείς να μεταβολίσεις εύκολα την περίσσια της γλυκόζης, τότε η απώλεια βάρους δεν είναι εφικτή ή μπορεί απλά να γίνει φοβερά δύσκολη και ας τρως λίγες θερμίδες... Αν πάλι έχεις και ορμονικές διαταραχές εκεί είναι που το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο. Και δεν πα να μετράς θερμίδες ή ακόμη και τα άστρα δεν πρόκειται να χάσεις βάρος ή αν χάσεις έχοντας μειώσει πολύ την ημερησία πρόσληψη θερμίδων, τότε το ταλαιπωρημένο σώμα σου θα νομίζει ότι έχει έρθει μία ακόμη περίοδος λιμού και θα αντιστέκεται στο να κάψει λίπος, θα κάψει πρώτα μυική μάζα, θα αποβάλλει μαζί και όσο νερό δεσμεύεται στους μύες και μετά θα κάψει και κάποιο λίπος. Όταν όμως επανέλθεις σε φυσιολογικές θερμίδες, η πρόσληψη βάρους θα είναι αναπόφεκτη γιατί το σώμα θα έχει την τάση να ισορροπήσει στην πρώτιστη κατάσταση σου, πριν το υποβάλλεις σε όλο αυτό το στρές. Μόνο που δεν θα το βάλεις σε μύες αλλά σε λίπος...
Δεν είναι το ίδιο να τρως θερμίδες σε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά κορεσμένα και το ίδιο να τρως τις αντίστοιχες θερμίδες σε φρούτα, λαχανικά, καρπούς, προϊόντα ολικής άλεσης και μαγειρεμένο σωστά και υγιεινά φαγητό. Δεν παχαίνουμε από το φαγητό αλλά από τα υπερφαγικά που γίνονται από τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και κακό λίπος. Για αυτό σου λέω το πρόβλημα είναι τόσο περίπλοκο που δεν μπορείς να το λύσεις με έναν απλό θερμιδομετρητή και απαιτεί αλλαγή στη στάση ζωής και όχι μόνο στον περιορισμό των θερμίδων. Μπορούμε να τρώμε περισσότερο και να αδυνατίζουμε και αυτό είναι πλέον γεγονός αρκεί να επιλέγουμε τις σωστές τροφές. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται πρώτα να αποσυμφορήσουμε το σώμα μας από τοξίνες, να το βοηθήσουμε στην θρέψη του, να ισορροπήσουμε τη γλυκόζη στο αίμα μας, να ρυθμίσουμε τις ορμόνες μας και ότι άλλο χρειάζεται αλλά κυρίως να ηρεμήσουμε και να χαλαρώσουμε και η απώλεια βάρους θα έρθει και αυτή πάντα με την βοήθεια της άσκησης που ούτως ή άλλως χρειάζεται να κάνουμε αν θέλουμε να λειτουργεί σωστά το σώμα μας και να έχουμε υγεία.
Εγώ κάνω αυτή τη διατροφή πάνω από 2 χρόνια και δεν έχω μετρήσει θερμίδες ούτε μία μέρα και από τότε που την ξεκίνησα δεν έχω βάλει βάρος. Σκαμπανευάσματα είχα αλλά της τάξεως των 2 άντε 3 κιλών και έβαζα μόνο όταν δεν έκανα τριάδες και τρίωρα. Όταν τα έκανα ή θα έμενα σταθερή στο βάρος μου ή θα έχανα. Βασικά το ένα φέρνει το άλλο, κάνοντας τη διατροφή, ελάττωνα τα υπερφαγικά, ελαττώνοντας τα υπερφαγικά και κάνοντας τη διατροφή έχανα κιόλας. Και αν μέχρι τώρα δεν έχω καταφέρει να χάσω όλο το περιττό μου βάρος είναι γιατί μου πήρε πολύ καιρό να καταφέρω να σταματήσω τις βραδινές υπερφαγικές μου τάσεις, που μπορεί πλέον να μην με πάχαιναν γιατί έκανα τα τρίωρα αλλά δεν με άφηναν να χάσω και βάρος.
Αν δεν αντιμετωπίσουμε την διαταραγμένη μας σχέση με το φαγητό ότι δίαιτα και να κάνουμε ότι κιλά και να χάσουμε πάντα μα πάντα θα επιστρέφουμε στα ίδια και χειρότερα.