Originally Posted by
Ανεμονη
Λοιπόν εγώ βρήκα την απάντηση μου στον Επίκουρο. Ο Επίκουρος πίστευε οτι η ρίζα της δυστυχίας μας ήταν-είναι ο αδιάλειπτος φόβος μας για το θάνατο. Αυτή η πληγή της θνησιμότητας μας εμποδίζει να απολαύσουμε τη γαλήνη και την ηρεμία της εφήμερης ζωής, από το άγχος λοιπόν αυτό του θανάτου συγκαλυμμένο ή όχι μπορεί να προκύψουν πολλά ψυχικά προβλήματα ( όχι όλα ). Από την άποψη αυτή θα συμφωνούσα με την αναγκαιότητα της θρησκείας σε μια μερίδα ανθρώπων εφ όσον ανακουφίζει αυτή τη πληγή , όμως σε καμία περίπτωση δε θα συμφωνήσω με τους χαρακτηρισμούς
'' πρόβατα, χαμηλο δεικτη νοημοσυνης, αδυναμια αντιληψης της πραγματικοτητας, χαμένοι από χερι κ.τ.λ. Από την άλλη Salvator κάποιες απώλειες είναι αφύσικες ,( το παράδειγμα σου με τη μητέρα που χάνει το παιδί της ήταν πολύ πετυχημένο), ότι εκπαίδευση και εάν είχαμε σαν κοινωνία δε είμαι σίγουρη εαν είμαστε προγραμματισμένοι να βγούμε αλώβητοι από μια τέτοια περίσταση, και αυτό Thessalonian δε έχει να κάνει με το χαμηλό δείκτη νοημοσύνης αλλά με την αντοχή μας στον πόνο ο οποίος σε κάθε άνθρωπο διαφέρει , εαν αυτή τη γυναίκα η θρησκεία την εξυπηρετεί για να βρει το κουράγια να συνεχίσει εγώ δε θα τολμήσω να τη "διαπαιδαγωγήσω"ούτε και θα την κατατάξω στη κατηγορία " άνθρωπος πρόβατο". Κατά τα άλλα τα μυαλά των ανθρώπων δε είναι εν γένει καταδικασμένα να σκέφτονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εκπαιδεύονται να σκέφτονται με κάποιο τρόπο, συμφωνώ πως η θρησκευτικότητα εμφυσήται στις κοινωνίες πρωτίστως από την κεντρική τους εξουσία και είναι ήσσονος σημασίας η ευφυία και οι πνευματικές ασθένειες για να αποτανθεί το άτομο στην πίστη, είναι επειδή του την προέταξε η κοινωνία που ζει να το κάνει. Όμως πρακτικά στο συγκεκριμένο οικονομοπολιτικό μας σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι άλλο, η θρησκεία είναι απαραίτητη στο καπιταλισμό, όπως αναφαίρει και ο Thessalonian ήταν και θα είναι από τα βασικότερα μέσα χειραγώγησης. Η θεωρεία σου προϋποθέτει άλλο πολιτικό σύστημα. Οπότε μόνο αν εφαρμοστεί ποτέ εκείνο το σύστημα που θα διαπαιδαγωγεί τις μάζες να σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο, που δεν θα έχουν άγνοια αντίληψης του σύμπαντος και της φύσης που θεωρητικά θα γεννάει δυνατούς ψυχικά ανθρώπους , θα έχουμε και μια απάντηση για το αν τελικά η θρησκευτικότητα είναι αποκλειστικά και μόνο κοινωνικό κατασκεύασμα ή όχι. Εγώ σίγουρα χαμηλής νοημοσύνης σε σχέση με όλες τις παραπάνω προσωπικότητες που αναφέρεστε επιφυλάσσομαι. Καλό σας βράδυ κύριοι Στοχαστές..