Quote:
Originally posted by Arsi
Ναι,έχουμε ένα δεδομένο.Την επιτυχημένη λογική που βγάζει συμπεράσματα αναμφισβήτητα και καλά...Αλλά σύμφωνα με τι?με ποιον?με τι κριτήρια?Γιατί νιώθουμε καλά με τους ακριβείς υπολογισμούς της?Επειδή όντος ισχύουν πράγμα αποριπτέο αφού το συναίσθημα έχει άλλη γνώμη ή με βάση τόσων επίκτητων πραγμάτων σε μας και στην κοινωνία ολόκληρη....
Και ρωτάω
Πόσο εφικτό είναι να πάει κάποιος κόντρα στο επίκτητο?να δει γυμνή την ψυχή του και να την ακολουθήσει?
Γιατί νομίζω ότι μια τέτοια τάση έχουμε κι εσύ κι εγώ..να δούμε και να ακολουθήσουμε την ψυχή μας.Εγώ τουλάχιστον.
Αυτό όμως ίσως είναι ακατόρθωτο....και μάλλον γιατί η λογική έχει μάθει να λειτουργεί με την κοινή λογική έτσι δε μπορεί να συμφιλιωθεί με το συναίσθημα.
Ίσως θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με το γεγονός ότι η ψυχή μας βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον και η προσαρμογή της είναι απαραίτητη,δε μπορεί να είναι τόσο πρωτόγονη όσο θέλουμε.Ίσως δε μπορέσουμε ποτέ να τη δούμε πραγματικά γυμνή.
Arsi,ο προβληματισμός σου αυτός, είναι κατα τι διαφορετικός, απο το θέμα που έθεσα εγώ σχετικά με την διανόηση (λογική - επιστημονικότητα) και το συναίσθημα ( τένχες κτλ).