Originally Posted by
Remedy
να πω κατι που εχω σκεφτει πολλες φορες στην εξελιξη παρομοιων θεματων.
πολλες φορες οι προβληματικες συμπεριφορες, μπερδευονται με συμπεριφορες διαταραγμενων ατομων και τα ορια ειναι λεπτα και δυσδιακριτα..
ΔΕΝ ειναι ολοι οσοι μας προβληματιζουν η μας φερονται αθλια, διαταραγμενοι. υπαρχουν και οι παλιοχαρακτηρες και οι παρτακηδες που νομιζουν οτι το συμπαν φιαχτηκε για την δικη τους εξυπηρετηση...
μια περιγραφη σαν του τζον παραπανω ας πουμε, που ειναι αρκετα γενικολογη, θα μπορουσε μια χαρα να ειναι μια απλη συμπεριφορα και οχι μια ασθενεια.
ισως βολευει ολους να μοιραζουμε ταμπελες. και την μια μερια και την αλλη εννοω.
διοτι κι εναν παλιοχαρακτηρα που χανει τις σχεσεις του την μια μετα την αλλη, εξυπηρετει η ταμπελα. τον απαλλασει απο την ευθυνη του να κανει κατι με τον κακομαθημενο εαυτο του και να υιοθετησει την "διαγνωση". "τι να κανω, δεν ειμαι γαιδουρι, ειμαι ασθενης. χρειαζομαι στοργη και προδερμ και οχι απαξιωση".
οπως "βολευει" και αυτον που θα το υποστει. γιατι του δινει μια συγκεκριμενη ξεκαθαρη απαντηση για μια συμπεριφορα που τον ειχε μπερδεψει πολυ, του βγαζει εγνοιες μηπως και ο ιδιος εχει φταιξει σε κατι και του δινει ενα αλλοθι αν θελει να μεινει κι αλλο διπλα στον ανθρωπο που τον βασανιζει, χωρις να τσιμπησει την ταμπελα του μαζοχιστη "δεν ειμαι μαζοχιστης, ουτε εχω χαμηλη αυτοεκτιμηση. καθομαι με εναν ανθρωπο που μου φεςρεται σαν να ειμαι σκουπιδι, επειδη ειναι ασθενης και θελω να συμπαρασταθω"....
και ρωτω, εγω.
αν ο υποτιθεμενος ασθενης παει σε 1-2-3 ψυχ και πουν ολοι οτι δεν εχει τπτ παθολογικο, αλλαζει την σταση του ο συντροφος η ου?????
με την ιδια συμπεριφορα, μενουμε σε μια σχεση που μας βασανιζει και μας απαξιωνει, επειδη υπαρχει μια διαγνωση και φευγουμε αν η διαγνωση δεν υπαρχει?
και μετα τον σοβαρο προβληματισμο μου, ας το αποδομησω με ενα σχετικο και γνωστο ανεκδοτο:
παει μια γυναικα στον ψυχ και του εξηγει οτι εχει σοβαρο προβλημα στον γαμο της, οτι εχει μια ακατανικητη διαθεση να πηγαινει συνεχως με αλλους ανδρες, με οποιον βρει κυριολεκτικα και καθημερινα και ο συζυγος το εχει καταλαβει πλεον.
μετα απο την σχετικη συνεντευξη, ο ψυχ αποφαινεται:
-ξερετε κυρια μου, αυτο που συμβαινει, ειναι οτι ειστε νυμφομανης.
και η γυναικα του απανταει:
-ναι γιατρε μου, αυτο! αυτο!!! μπορειτε σας παρακαλω να μου το δωσετε και γραπτως να το δειξω στον ανδρα μου, γιατι αυτος ******* μ ανεβαζει, ******* με κατεβαζει!