Οταν ήμουν 8 χρονών με έπιασε μιά μέρα η μητέρα μου και μου είπε στα ίσια ότι δεν είναι ευτυχισμένη με τον πατέρα μου και σκέφτεται να τον χωρίσει. Εφόσον βέβαια γινόταν κάτι τέτοιο εκείνη θα γύριζε στην πατρίδα της και εγώ θα έπρεπε να μείνω με τον πατέρα μου μέχρι την ενηλικίωσή μου. Η αντίδρασή μου ήταν να σκεφτώ ότι
1. Θα έχανα την μαμά μου
2. Θα έχανα τον σκύλο μου
3. Θα έχανα τους φίλους μου
4. Θα έπρεπε να μείνω με τον πατέρα μου
5. Θα έχανα το δωμάτιό μου
και πολλά άλλα, μερικά σχετικά και μερικά παντελώς παράλογα.
Φυσικά εννοείται ότι κρεμάστηκα από πάνω της κυριολεκτικά και μεταφορικά να μην το κάνει.
Φυσικά εννοείται ότι δεν το έκανε.
Φυσικά εννοείται ότι η παιδική μου ηλικία κάθε άλλο παρά αθώα ήταν, όσο για το ήρεμη... ας μην το συζητήσουμε καλύτερα, ακόμα έχω πολλά κατάλοιπα να ξεδιαλύνω.
Οταν έρθει η ώρα να μιλήσεις με το παιδί σου για τον επικείμενο χωρισμό σου από τον σύζυγό σου, αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο, φρόντισε να έχεις πάρει τις τελικές σου αποφάσεις και να του το παρουσιάσεις ως τετελεσμένο γεγονός. Με το να τον συμβουλεύεσαι στην ουσία για το τι να κάνεις του φορτώνεις ένα τεράστιο άγχος και μία ευθύνη που στην τελική δεν είναι δική του ότι πρέπει να κάνει κάτι για να είστε μαζί, ενώ στην πραγματικότητα δεν εξαρτάται από εκείνον. Η απόφαση είναι δική σου και μόνο και ότι και αν σου πει ο γιός σου αυτό δεν αλλάζει. Πίστεψέ με ξέρω καλά τι σου λέω, ήμουν και γω εκεί κάποτε.