-
Σε όποιον θέλει να λέει ότι είναι ειδικός δε μασάω. Σε όποιον δε λέει ότι είναι γιατρός γιατί ο ψυχίατρος είναι γιατρός θα του θυμίζω τι λέει ο Κώδικας Δεοντολογίας. Υπ΄όψιν. Ο ψυχικά ασθενείς έχει δικαίωμα στην ανωνυμία. Ο Ιατρός επειδή επηρρεάζει τους άλλους και η γνώμη του έχει βαρύνουσα σημασία ας διαβάσει τον κώδικα :
Αρθρο: 18
Ημ/νία: 28.11.2005
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ (ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ)
Τίτλος Αρθρου: Παρουσία των ιατρών στο διαδίκτυο
Κείμενο Αρθρου
1. Οι ιατροί μπορούν να διατηρούν ιστοσελίδα στο διαδίκτυο στην οποία +
αναφέρονται ιδίως τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 17.
2. Το όνομα, η επωνυμία ή ο τίτλος που επιλέγει ο ιατρός για την ιστοσελίδα +
του ή την ηλεκτρονική του διεύθυνση πρέπει να συνάδουν με την επαγγελματική του ευπρέπεια και αξιοπρέπεια και να ανταποκρίνονται στις πραγματικά παρεχόμενες +
υπηρεσίες. Η ιστοσελίδα πρέπει να αναφέρει το χρόνο της τελευταίας της +
ενημέρωσης. Πρέπει, επίσης, να αναφέρει οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση +
συμφερόντων.
3. Η ιστοσελίδα μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις συμβάσεις ή +
τη - με οποιονδήποτε τρόπο- συνεργασία του ιατρού με το Δημόσιο, τα ταμεία +
ασθενείας και τους ασφαλιστικούς φορείς.
4. Οι πληροφορίες που παρέχονται στην ιστοσελίδα πρέπει να είναι ακριβείς, +
αντικειμενικές, κατανοητές και σύμφωνες με τον παρόντα Κώδικα. Σε καμία +
περίπτωση δεν πρέπει να οδηγούν σε παραπλάνηση του κοινού ή σε έμμεση +
συγκριτική εκτίμηση προσόντων ή πτυχίων.
\"Σε καμία +
περίπτωση δεν πρέπει να οδηγούν σε παραπλάνηση του κοινού ή σε έμμεση +
συγκριτική εκτίμηση προσόντων ή πτυχίων.\"
Το να λέει κάποιος ότι είναι ψυχίατρος κρυβόμενος πίσω από την ανωνυμία του δεν αποτελεί παραπλάνηση του κοινού; Ας επιληφθεί του θέματος ο Διαχειριστής που έχει το θάρρος να μιλάει σαν ειδικός με Όνομα και Επίθετο και όχι ανώνυμα. Άλλη βαρύτητα έχει η γνώμη του ειδικού και άλλη του ψυχικά ασθενή που κανένας κώδικας δεοντολογίας και ηθικής δεν τον υποχρεώνει να μιλάει επώνυμα. Εσένα τι σε πείραξε Κάσι που πρέπει να αποδείξει αυτό που λέει ότι είναι; Αν είναι γιατρός γιατί να μην ξέρω τα στοιχεία του; Κορόιδο είναι ο Δοδόνης που τα παραθέτει;
-
Η εξακρίβωση στοιχείων γίνεται μόνον από τον αριθμό μητρώου που έχει στο Σύλλογο Ψυχιάτρων (Στο Σύλλογο Ψυχολόγων που γνωρίζω από εκεί ελέγχεται αν είναι όντως Ψυχολόγος ή όχι). Από το email είναι για γέλια να ψάχνει κανείς να βρει αν αυτός που επικαλείται το ρόλο του γιατρού αν είναι όντως. Συμβουλές σαν ψυχίατρος δίνει. Τι τον φοβίζει να τις δίνει επώνυμα όπως ο Δωδώνης; Κάποιοι ψυχικά ασθενής τις παίρνουν σοβαρά υπόψην τους γιατί λένε \"είναι ψυχίατρος κάτι θα ξέρει παραπάνω\". Όλοι μας έτσι μπορούμε να λέμε ότι είμαστε ψυχίατροι. Εγώ λέω, ειδικός δεν είμαι το δηλώνω, για να μην πάρω κανέναν στο λαιμό μου. Καταθλιπτικός είμαι και έχω κάθε δικαίωμα στην ανωνυμία αλλά και στην έγκυρη πληροφόρηση από όσους είναι ειδικοί. Οι γιατροί δεν έχουν δικαίωμα στην ανωνυμία. Ένα άρθρο χωρίς την πηγή του βάζεις και μπορεί να φας μήνυση. Πόσο παραπάνω όταν μιλάς ανώνυμα σαν γιατρός. Είναι ένα θέμα που ο ιατρικός σύλλογος το εξετάζει γιατί στο ίντερνετ υπάρχουν άτομα που το παίζουν γιατροί προσβάλλοντας τους πραγματικούς γιατρούς.
-
Όχι Eagle δεν με πείραξε...Απλά ζητάς πολλά από ένα ίντερνετ......και φτάνει βαθιά το θέμα...και δεν θέλω να μπω σε αυτή την διαδικασία..Από εδώ αποκομίζω ό,τι μπορώ......Α και είμαι πιο επιεικής για άτομα τα οποία δεν ξέρω.....Στην έγκυρη πληροφόρηση να έχεις από ειδικούς που έχεις πραγματική επικοινωνία μαζί τους...Τι ψάχνεις να βρεις αλλιώς;;Δεν μπορούμε να γίνουμε η αστυνομική τάξη του διαδικτύου.....Παρά ταύτα οι γνώσεις του χρήστη Alkmeon δείχνουν ότι έχει μια α κατάρτιση και είναι πολύ πιθανόν να είναι αυτό που δηλώνει..Απ\'ότι έχω δει οι πληροφορίες οι οποίες παρέχει σαν ιατρός είναι αυτές που θα μπορούσε μέσα από ένα ίντερνετ όπου δεν έχει μπροστά τον ασθενή και μιλάει πιο γενικά.Τα περαιτέρω επί προσωπικού......φαντάζομαι!
-
....eagle για αστυνομικος καλος θα ησουν![Σαινης]
-
Θα το έχω υπόψην μου Αλκμέον
-
Εμένα μου φάνηκε δικηγορίστικο το στυλ του......με πυγμή....Και είχαμε και άρθρο που μεταξύ μας δεν ήξερα την ύπαρξη του..Ρε ακόμα και για το άνοιγμα ιστοσελίδας στο ίντερνετ από γιατρούς έχει βγει παράγραφος;Ενημερωμένοι οι νομοθέτες..!!!
-
Remedy έθεσες έναν κρίσιμο παράγοντα. Το οικογενειακό περιβάλλον. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η γνώμη που έχει το οικογενειακό περιβάλλον για την ψυχική πάθηση. Το άμεσο και το πιο κοντινό περιβάλλον όλων (καθώς και των ψυχικά ασθενών) είναι το οικογενειακό τους. Αν σε αυτό επικρατεί προκατάληψη, τότε η θεραπεία του ψυχικά ασθενούς, δυσχερένεται κατά πολύ. Επίσης απαραίτητη για εμένα είναι και η ενημέρωση του οικογενειακού περιβάλλοντος. Κάποιοι γονείς αρνούνται να ενημερωθούν. Κάποιοι δε δέχονται τη διάγνωση του γιατρού για το παιδί τους. Κάποιοι δυστυχώς ντρέπονται για αυτό που έχει το παιδί τους. Κάποιοι μπορεί να αλλάξουν και πόλη γιατί σκέφονται αυτό το \"τι θα πει ο κόσμος!!\". Ο κόσμος είναι το ευρύ κοινωνικό περιβάλλον. Έτσι ο ψυχικά πάσχων μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την προκατάληψη στο οικογενειακό αλλά και στο κοινωνικό περιβάλλον. Δύσκολες καταστάσεις εξωτερικές. Αν αναλογιστείς και τις δύσκολες εσωτερικές που περνάει τότε ο πόνος είναι πολύ μεγάλος. Η πολιτεία, στα πλαίσια του Κοινωνικού Κράτους και της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης κάνει κάποια βήματα. Στον τομέα της ψυχικής υγείας οπου ο σεβασμός στον ψυχικά πάσχοντα είναι μεγάλος και από τους πολίτες και από τους φορείς της πολιτείας, στην Ευρώπη τα πράγματα από όσο ακούω είναι πολύ προς το καλύτερο. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Έχουμε όμως και συλλόγους όπως είναι τα ΣΟΨΥ \"Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία\" με ανθρώπους ευαίσθητους που επιτελούν μεγάλο έργο. Μακάρι να γίνουν τέτοιοι σύλλογοι σε κάθε πόλη. Όχι μόνον για την ασθένεια της σχιζοφρένειας. Γενικά για τις ψυχικές παθήσεις. Πιστεύω στο φιλότιμο πολλών ανθρώπων. Πιστεύω ότι η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί. Ντροπή δεν είναι να είσαι ψυχικά πάσχων. Ντροπή είναι να γυρίζεις σε αυτούς τους ανθρώπους την πλάτη. Στο άρθρο αυτό http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=13935&m=H06&aa =1 θα δεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ευαισθησίες και χαίρομαι για αυτό και με γεμίζει με αισιοδοξία στον αγώνα ενάντια του στιγματισμού σε θέματα ψυχικής υγείας. Πιστεύω σε ένα καλύτερο παρών και μέλλον για τους ψυχικά πάσχοντες γιατί το αξίζουν.
-
Το θέμα οικογένεια είναι πολύ σημαντικό όπως σωστά τονίζεις Eagle αλλα χωρίς το αίσθημα της κοινωνικής αποδοχής και το σεβασμό των υπολοίπων δύσκολα κάποιος αναπτύσει το κατάλληλο αμυντικό μηχανισμό αντιψύχωσης.
-
Εγώ γνωρίζω ότι η \"σχιζοφρένεια\" ονομάζεται \"ψυχωσική συνδρομή\". Και πιστεύω οτι ναι ο όρος \"σχιζοφρένεια\" στιγματίζει πάρα πολύ τα άτομα που πάσχουν από αυτήν την διαταραχή. Όλοι μας πρέπει να εναντιωθούμε σε αυτό το στίγμα που επικρατεί απέναντι σε αυτά τα άτομα και να καταλάβουμε επιτέλους πόσο λειτουργηκά είναι
-
Vince η κοινωνική αποδοχή είναι κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική επανένταξη του ψυχικά ασθενή στο κοινωνικό σύνολο. Αν δεν υπάρξει κοινωνική αποδοχή τότε θα υπάρξει κοινωνικός αποκλεισμός, πράγμα που δεν είναι δημοκρατικό. Όλοι είμαστε ίσοι στην κοινωνία. Κανένας δε μπορεί να στερεί και να βάζει στο περιθώριο άτομα με ψυχική ασθένεια όποια και αν είναι αυτή. Η προκατάληψη, που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, σχημάτισε μια άσχημη εικόνα για τους ψυχικά ασθενείς και δημιούργησε ένα συμπαγές τοίχος στην προσπάθειά τους να επανενταχθούν στο κοινωνικό περιβάλλον. Όμως βλέπω τα τελευταία χρόνια μια ευαισθητοποίηση από άτομα και οργανισμούς στον τομέα της ψυχικής υγείας. Λυπάμαι όταν βλέπω ανθρώπους που δεν έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον άτομα με κάποια ψυχική ασθένεια να φοβούνται να μιλήσουν για την ψυχική υγεία για να μη στιγματιστούν. Δεν είναι κακό να είναι κάποιος φίλος ατόμων με ψυχική ασθένεια. Κι όμως κάποιοι φοβούνται για να μην τους θεωρήσουν ψυχικά ασθενείς και χαλάσει το κοινωνικό τους πρόσωπο. Αυτό δε λέγεται ευαισθησία αλλά υποκρισία. Αν είσαι ευαίσθητος σε θέματα ψυχικής υγείας, όποτε βρεις το κατάλληλο περιβάλλον μιλάς για την ψυχική υγεία. Θα τον κερδίσουμε Vince το σεβασμό σεβόμενοι πρώτα τον εαυτό μας. Δείχνοντας ότι αυτά που εμφανίζουν στις τηλεοράσεις δεν αποτελούν παρά υπερβολικές καταστάσεις και την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.
Melita όπως το λες είναι!! Και ναι είναι λειτουργικά άτομα. Τι θέλουν; Την κατανόηση και τη βοήθεια του περιβάλλοντος του στενού τους και μετά του ευρύτερου. Μην ξεχνάμε ότι είναι άνθρωποι με δυνατότητες μεγάλες. Τι θέλουν; Ευκαιρίες να τους δοθούν!! Είναι δύσκολος ο αγώνας. Θα τον δώσουμε για το καλό και το δικό μας και όσων είναι κοντά μας. Ότι περνάει από το χέρι μας θα το κάνουμε. Αν είχαμε άδικο θα είχα ενδοιασμούς. Όμως μήπως δεν έχουμε άδικο αλλά απεναντίας έχουμε αδικηθεί; Η σιωπή μας δεν δείχνει και ενοχή; Δεν είναι σαν να λέμε «έχετε δίκιο για όσα λέτε για εμάς;». Κάποιοι δε μπορούν να δώσουν αυτόν τον αγώνα γιατί ακόμα δεν είναι σε θέση και είναι πράγμα σεβαστό. Όσοι όμως μπορούμε, όποτε μπορούμε ας μιλήσουμε εκεί που πιστεύουμε ότι θα μας ακούσουν με προσοχή. Και αν κάποιοι αρχίσουν τις πλάκες, δεν πειράζει, τόσο παιδεία έχουν, τόσο ξέρουν να φέρονται.
-
Η σιωπή μας δείχνει ενοχή;Eagle σε ρωτώ το απλό...Γιατί δεν βγαίνεις έξω να πεις σε όσους σε ξέρουν ότι πας σε ψυχίατρο;
-
Νομίζω επαναλαμβάνομαι αλλά έχω κάνει πρακτική σε πλαίσιο με άτομα που πάσχουν από ψυχωσική συνδρομή και μόνο \"ζόμπι\" δεν είναι. Είναι πανέξυπνα και τρομερά λειτουργικά, με όρεξη για δουλειά. Κassi μου δεν είναι κακό να το πεις οτι πας σε ψυχίατρο, σε ψυχολόγο ή ό,τι άλλο. Εγώ έχω πολύ δικό μου άτομο που παρακολουθείται και ποτέ δεν θεώρησα κάτι. Ίσως να έχει να κάνει με το ό,τι σπουδάζω κάτι σχετικό, αλλά και πάλι και παλαιότερα απόλυτο φυσιολογικό το θεωρούσα. Όπως πας στον γιατρό όταν πονάς στο σώμα,πας και όταν πονάς στην ψυχή. Όποιος αντιμετωπίζει κάποιον που πηγαίνει ως \"τρελό\", ο ίδιος έχει πρόβλημα και είναι ανίδεος
-
Ναι φίλη Μελίτα...Όλα ωραία ακούγονται σαν θεωρία αλλά η βιωματική εμπειρία διαφέρει....Αν εσύ είχες κάποιο πρόβλημα δεν νομίζω να το ξεστόμιζες εύκολα πόσο μάλλον όταν αυτό το πρόβλημα έχει να κάνει με τα \"φρένα\".....Και η φίλτατη ψυχίατρός μου που μου είπε ότι δεν είναι κακό να πεις ότι πας σε ψυχίατρο αμφιβάλλω κατά πόσο άνετα θα αισθανόταν η ίδια από τη μεριά του ασθενή και όχι από την μεριά του λογικού γιατρού......Η κοροϊδία για ένα πρόβλημά σου είναι δύσκολα ανεκτή! και δύσκολα αντιμετωπίσιμη....Εκεί που ζητάς κατανόηση βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα ακόμα πρόβλημα-αυτό της προσωπικής σου διαπόμπευσης....Πολύ ωραίο να εκθέτουμε τις απόψεις μας ανώνυμα μέσω ενός ίντερνετ αλλά πόσοι αποτόλμησαν να βγουν στην κοινωνία και να στηρίξουν την φράση \"Πάω σε ψυχίατρο\" δυνατά;Κι αν ναι τι ανταπόκριση είχαν;;;Ωραίο ακούγεται το γνωρίζω αυτή την πάθηση γιατί είμαι ψυχολόγος και όχι την γνωρίζω γιατί πάσχω από αυτήν...Ωραίο είναι το κάνω παρέα με ψυχολόγο και όχι το κάνω παρέα με αυτόν που πάει σε ψυχολόγο...
-
Έχω πάει η ίδια σε ψιχίατρο γιατί έπασχα από νευρική ανορεξία και ναι τα \"φρένα\" μου δεν ήταν καθόλου καλά. Έχω δικό μου άτομο που πάει σε ψυχίατρο. Ίσως αυτό σε κάνει τώρα να πιστέψεις οτι έχω υπάρξει και ασθενής και πολύ αντιδραστικός μάλιστα... Και σκέφτομαι να ξαναπάω για πολλούς και διαφόρους λόγους
-
Οι φίλοι μου γνωρίζουν ότι έχω κατάθλιψη. Γνωρίζουν ότι πηγαίνω σε ψυχίατρο. Με κατανόησαν και δεν έχω κανένα παράπονο. Το ίδιο και οι συγγενής μου. Πρόβλημα έχουν όσοι είναι προκατειλημμένοι και αρέσκονται να υποτιμούν την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια.