Quote:
Originally posted by Relia
Δε νομίζω ότι είμαστε και τόσο πίσω στην Ελλάδα στα θέματα αυτά: π.χ. υπάρχει δυνατότητα να πάρει κανείς σύνταξη χηρείας και αν δεν ήταν παντρεμένος με το/τη σύζυγο.
μπορεις να γινεις πιο συγκεκριμενος γιατι εγω αλλα εχω υποψη μου???
Φυσικά. Δεν είπα ότι ταυτίζεται ο γάμος με την ελεύθερη συμβίωση, εντούτοις γίνονται βήματα προς εκεί: Με αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας αναιρείται η προϋπόθεση ύπαρξης γάμου 24 μήνες πριν το θάνατο προκειμένου περί λήψεως σύνταξης θανάτου εφόσον αποδεικνύεται μακρόχρονη συμβίωση.
Τώρα όσον αφορά στις υπόλοιπες διαφορές, φορολογικές κ.λπ. λογικό είναι να υπάρχουν, αλλιώς θα έκανε ο καθένας με τον κολλητό του συμφωνητικό συμβίωσης προκειμένου να έχει ευνοϊκή μεταχείριση.
και που το βρισκεις το κακο?
Δηλαδη εσυ που εισαι με τη συζυγο σου παντρεμενος με εμενα πχ που συζω και ειμαστε παλι πχ 10 χρονια στην ιδια στεγη με τα ιδια βαρη, γιατι να εχουμε διαφορες???
Βεβαιως να εχω ευνοικη μεταχειριση εφοσον ζουμε κατω απο τους ιδιους ορους.
Διαφωνεις???
Ναι, εν μέρει διαφωνώ από τυπικής απόψεως και από τη σκοπιά της απόδειξης. Ο γάμος είναι από μόνος του εύκολα αποδείξιμος, ενώ η συμβίωση δεν είναι.
Όπως και αν έχει ο γάμος ως θεσμός είναι κομματάκι πιο ισχυρός.
το θεμα ειναι το γιατι ειναι πιο ισχυρος....
αυτα ξερεις ισχυουν σε παρακμιακες χωρες με χαμηλη υπογενητικοτητα, καλη ωρα οπως η ελλαδα.
Δε θεωρώ την υπογεννητικότητα χαρακτηριστικό των παρακμιακών χωρών. Όλη η Ευρώπη έχει αυτό το πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, ο γάμος είναι πιο ισχυρός τυπικά, όπως πιο ισχυρή είναι η συμβολαιογραφική πράξη από το απλό συμφωνητικό. Για να μπεις σε διαδικασία γάμου, πρέπει να κάνεις κάποιες προπαρασκευαστικές διαδικαστικές ενέργειες (π.χ. δημοσιοποίηση), για την ελεύθερη συμβίωση δεν κάνεις τίποτα.
Άλλωστε όπου χρειάζεται, ο νόμος έχει προνοήσει (για άγαμους γονείς).
τι εχει προνοησει???
μεχρι προσφατα δεν μπορουσες να γραψεις το παιδι σου...
εχει προνοησει ο νομος εγω να παιρνω 1000 ευρω επιδοτηση ενοικιου αμα ειμαι αγαμος, ενω αμα παντρευτω με την συμβια μου να παιρνω πριμ που εβαλα το παπα πανω απο το κεφαλι μου αλλα 300??
αυτο εννοεις προνοια???
ευχαριστω δεν θα παρω.
Και δεν το θεωρω προνοια, αλλα νταβατζηλικι στη ζωη μου.
Ενδεικτικά : ΕΓΣΣΕ 2003-2004: Στους εργαζόμενους(-ες) που έχουν χηρέψει και στον άγαμο(η) γονέα, που έχουν την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Επίσης: Ν.3454/06 . Ο γονέας χωρίς σύζυγο, ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του και είναι μόνος υπόχρεος σε διατροφή αυτών, θεωρείται πολύτεκνος, εφόσον έχει τρία τέκνα από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα ή εκτός γάμου γεννηθέντα, τα οποία είναι άγαμα....
Άσε που έτσι όπως τα λες krino μου, υπάρχουν και πολλά καλά: π.χ. παντρεύεσαι εικονικά, χωρίζεις (πρακτικά όχι τυπικά), δεν ξαναπαντρεύεσαι εφόσον δεν είσαι υπερ και παίρνεις εσσαεί τα επιδόματα και απολαμβάνεις τις φοροαπαλλαγές! :Ρ
αυτο το εικονικα ειναι το κουμπι....
δεν υπαρχει τιποτα εικονικο.
Παντρευεσαι και η αλλη (η ο αλλος) σου κανει οτι θελει.
πχ φευγεις ενα ταξιδακι, και σου λεει εγκαταλειψη συζυγικης στεγης.
Εισαι τοσο σιγουρος οτι ολα σε ενα γαμο θα ειναι εικονικα αγγελικα πλασμενα???
no way my friend.......
Τίποτα και ποτέ δεν είναι αγγελικά πλασμένο. Τώρα να φύγει ο ένας ταξίδι και να κάνει ο άλλος δήλωση εγκατάλειψης συζ. στέγης δεν με πολυαπασχολεί, εφόσον πρακτικά δε σημαίνει τίποτα. Το να είμαι π.χ. έγκυος και να την κοπανήσει όμως ο άλλος για ταξίδι, να μην ξαναέρθει ποτέ και να πρέπει να μπω σε διαδικασία να αποδείξω ότι το παιδί είναι δικό του για να αναλάβει τις υποχρεώσεις του απέναντι στο παιδί, ναι, με ενοχλεί.