υγ.παντως τα παιδικα μου τραυματα με εχουν στιγματισει ανεπανορθωτα:( [/quote]
άσε το ανεπανόρθωτα για εκείνους που δεν μπορούν;)
impossible is nothing
Printable View
υγ.παντως τα παιδικα μου τραυματα με εχουν στιγματισει ανεπανορθωτα:( [/quote]
impossible is nothing
Quote:
Originally posted by nama
Σε 6 μήνες θα γίνω μαμά! Ευχομαι να γεμίσω το παιδί μου αγάπη, αγκαλιές και να του υπενθυμίζω συχνά πόσο μοναδικό και υπέροχο πλάσμα είναι!
Με το καλό !!
Ευχάριστο νεο για εμένα, που δεν ξέρω τα παλιά σου ! ;)
Αν δεν υπαρχει καθολου κακοποιηση κατεμε...εστω και λεκτικη...καποιο ειδος πιεσης τελοσπαντων δεν υπαρχει και διαπαιδαγωγηση.
Μπορει καποιοι να το αρνηθουν αλλα παντα πρεπει να υπαρχει η τιμωρια και η επιβραβευση.
Καταλαβαινω βεβαια οτι το τοπικ εγινε για τις \"ακραιες\" περιπτωσεις ψυχολογικης και σωματικης βιας...αλλα αυτα ειναι σχετικα δηλαδη μπορει καποιος να ειναι πιο ευαισθητος...καποιος αλλος να ριχνει ολα τα προβληματα του εκει...καποιος αλλος μπορει οντως να εχει κακοποιηθει σε υπερθετικο βαθμο...
Μα είσαι ήδη μαμά...Έχει σημασία να στέλνεις στο μωράκι σου αγάπη από τώρα! Να νιώθει ήδη ότι είναι επιθυμητό από τους γονείς του!Quote:
Originally posted by nama
Σε 6 μήνες θα γίνω μαμά! Ευχομαι να γεμίσω το παιδί μου αγάπη, αγκαλιές και να του υπενθυμίζω συχνά πόσο μοναδικό και υπέροχο πλάσμα είναι!
Όποιος και να ναι ο βαθμός της κακοποίησης καλό θα ήταν να μην υπήρχε καθόλου. Εγώ δε βλέπω να βοηθάει η τιμωρία. Μόνο κόμπλεξ αφήνει στο άνθρωπο. Η μαγκιά είναι να βάζεις όρια χωρίς να τιμωρείς. Να διδάσκεις στα παιδιά από μικρά δικαιώματα και υποχρεώσεις χωρίς να χρεισιμοποιείς την πειθαρχία και να εξασκείς το διάλογο.
Ε ναι σιγουρα σε εναν τελειο κοσμο με τελειους γονεις και τελεια παιδια...αλλα ειμαστε ατελη οντα...το τι ειναι θεωρητικα σωστο δεν σημαινει οτι ειναι κατι που ειναι εφαρμοσιμο στην πραξη και αλλα πολλα.Γιατι νομιζεις οτι εμενα ή στους περισσοτερους αρεσει να τιμωρουν ή να δεχονται τιμωρια?
Εν πασει περιπτωση...πιστευω οτι σχεδον ολοι εδω μεσα θα γινοντουσαν καλοι γονεις μιας και ξερουν ποσο ευαισθητα ειναι τα παιδια και θα κανουν το καλυτερο ανθρωπινος δυνατο.
Quote:
Originally posted by keep_walking
Αν δεν υπαρχει καθολου κακοποιηση κατεμε...εστω και λεκτικη...καποιο ειδος πιεσης τελοσπαντων δεν υπαρχει και διαπαιδαγωγηση.
Μπορει καποιοι να το αρνηθουν αλλα παντα πρεπει να υπαρχει η τιμωρια και η επιβραβευση.
Μπορεί να υπάρχει διαπαιδαγώγιση , χωρίς να υπάρχει κακοποίηση λεκτική !
Διαπαιδαγώγιση που σέβεται την ατομικότητα και την ελευθερία ! Διαπαιδαγώγιση χωρίς προσβολές !
;) Έχεις δίκιο σ\'αυτό. Είμαστε παθόντες και τουλάχιστον θα προσέχαμε να μην προκαλέσουμε τραύματα. Αν και δεν είναι απόλυτο. Πολλές φορές τα θύματα γίνονται θύτες όταν μεγαλώσουν, χωρίς να το θέλουν.Έτσι τους φέρθηκαν και εφαρμόζουν το ίδιο στα παιδιά τους. Αν και νομίζω ότι η κοινωνία προστατεύει πλέον καλύτερα τα παιδιά και είμαι αισιόδοξη ότι στο μέλλον τέτοια πρωτόγονα φαινόμενα θα εκλείψουν γιατί η κοινωνία θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο. Ήδη έχουμε ποιάσει πάτο, οπότε κάποια επανάσταση πολιτισμική, κοινωνική ή οτιδήποτε θα φέρει αλλαγές προς το καλύτερο.
Quote:
Originally posted by Reina
υγ.παντως τα παιδικα μου τραυματα με εχουν στιγματισει ανεπανορθωτα:(
impossible is nothing [/quote]
σωστό και αυτό!ίσως υπερέβαλλα με λέγοντας \"ανεπανόρθωτα\";)
και γω θα θελα να το πιστέψω...πολλοι ομως απο οσους ασκουν καποια μορφη βιας εξακολουθουν να το κανουν παρα το οτι γνωριζουν πως βλαπτουν τον άλλο.ακομα και οι γονεις που ασκουν βια ξέρουν πως μονο καλο δεν κανει στο παιδι, ξερουν οτι το παιδι θα επαναλάβει αυτο για το οποιο το μαλωνουν....Quote:
Εν πασει περιπτωση...πιστευω οτι σχεδον ολοι εδω μεσα θα γινοντουσαν καλοι γονεις μιας και ξερουν ποσο ευαισθητα ειναι τα παιδια και θα κανουν το καλυτερο ανθρωπινος δυνατο.
Σοφία αυτοί που απο θύματα γίνονται θύτες, είναι αυτοί που δεν έχουν ξεπεράσει το βίωμα τους !Quote:
Originally posted by Sofia
και γω θα θελα να το πιστέψω...πολλοι ομως απο οσους ασκουν καποια μορφη βιας εξακολουθουν να το κανουν παρα το οτι γνωριζουν πως βλαπτουν τον άλλο.ακομα και οι γονεις που ασκουν βια ξέρουν πως μονο καλο δεν κανει στο παιδι, ξερουν οτι το παιδι θα επαναλάβει αυτο για το οποιο το μαλωνουν....Quote:
Και δεν καταλαβαίνουν πάντα οτι κάνουν κακό ! Η μητέρα μου δεν νομίζω οτι το καταλαβαίνει οταν συμπεριφέρεται με θυμό , μίσος και βία (λεκτική ή σωματική). Είναι δυνατα τα συναισθήματα της και με βάση αυτά δρά ! Πιστευει οτι την δικαιούται αυτήν την συμπεριφορά !
Μονο αν απεμπλακεί και ελευθερωθεί απο τα συναισθήματα θυμού που κουβαλάει καταλαβαίνοντας οτι δεν οφειλονται σε εμένα, αλλα σε δικά της παιδικά και οχι μόνο βιώματα, θα μπορέσει να επιλέξει την σωστή προσέγγιση και συμπεριφορά !
Κατα τη γνώμη μου μόνη της δεν μπορεί να το κάνει , γιατί θα το είχε κάνει τόσα χρόνια ! Πρέπει να πάει σε ψυχολόγο , αλλα δεν νομίζω να πάει γιατί δεν καταλαβαίνει οτι έχει πρόβλημα !
καλα,χαιρω πολυ! οι περισσοτεροι απο οσους δεν ειναι καλα θεωρουν οτι ειναι μια χαρα και έχουν οι αλλοι το προβλημα και ποτε οι ιδιοι. οτι οι αλλοι φταινε για την δική τους επιθετικη συμπεριφορα. παντως επι του θέματος,δεν σημαινει οτι οσοι εχουν υποστει βια θα την αναπαραγουν οπωσδήποτε.πολλοι δεν την εχουν υποστει κ ομως την ασκουν...
σαν να βλεπω τον εαυτο μου...για να αποτιναχει ομως καποιος αυτες τις \"ενοχες\" και την παρεμαβαση των γονεων σε καθε βημα της ζωης του θα πρεπει πρωτα να ανεξαρτητοποιηθει οικονομικα-επαγγελματικα..πραγμα οχι τοσο ευκολο ειδικα εαν εχεις \"παγιδευτει\"...και δεν εχεις προχωρησει καθολου στην ζωη σου..Quote:
Originally posted by Μιχάλης
Ενοχή σημαίνει νιώθω άσχημα για κάτι που είπα ή έκανα στο παρελθόν. Στο βαθμό που αποτελεί κίνητρο για βελτίωση της συμπεριφοράς, η διδαχή του παρελθόvτος εξυπηρετεί μια χρησιμότητα. Όμως, η ενοχή δεν αποτελεί διδαχή του παρελθόντος. Ενοχή σημαίνει να αδρανοποιείται κανείς στο παρόν, εξαιτίας κάποιου πράγματος που είχε ήδη συμβεί στο παρελθόν. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν οι ενήλικοι, για να κάνουν τα παιδιά να νιώθουν τόσο άσχημα, ώστε να μπορούν εκείνοι, δηλαδή οι ενήλικοι, να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους. Όποιες και να είναι οι προθέσεις του ενήλικου, όταν δημιουργεί συναισθήματα ενοχής στα παιδιά, αυτό που προκύπτει είναι οι αρνητικές τους επιπτώσεις - πανικός, αϋπνία, φόβος, εσωστρέφεια, ντροπή, απώλεια της αυτοεκτίμησης και έλλειψη πρωτοβουλίας.
Κατά την άποψή μου περισσότερες πιθανότητες έχουν να αναπαράγουν την βία αυτοί που την έχουν υποστεί, παρά αυτοί που δεν την έχουν υποστεί.Quote:
Originally posted by Sofia
δεν σημαινει οτι οσοι εχουν υποστει βια θα την αναπαραγουν οπωσδήποτε.πολλοι δεν την εχουν υποστει κ ομως την ασκουν...
Και αν τα πράγματα φαίνονται να είναι πιο ξεκάθαρα με την σωματική βία - ξέρεις πάντα αν την αναπαράγεις ή όχι- δεν έιναι το ίδιο με την ψυχολογική βία με τις συγκαλυμένες μορφές της που αναφέρθηκαν πιο πάνω όπως ενοχή, αδιαφορία, συγκρίσεις, υπερπροστατευτικότητα, κριτική κτλ...
Πιστεύω ότι ένα παιδί που έχει μεγαλώσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον με ερεθίσματα σαν τα παραπάνω θέλει πολύ προσωπική δουλειά για να μην τα αναπαράγει σε όλες τις διαπροσωπικές του σχέσεις και στην οικογένεια που θα δημιουργήσει τελικά.
Προσωπικά έχω προσπαθήσει πάρα πολύ.