Originally posted by oboro
Quote:
Originally posted by πανος12345
δεν μου kολαει καλα να αποκαλεσω αυτα τα συμπτωματα που περιγραφεις απλα σαν ναρκισισμο!
\'Ισως δεν είσαι και ο πλέον αμερόληπτος σε οτι έχει να κάνει με τον ναρκισσισμό, πάνο μου ;) *αγκαλιτσες*
Quote:
ο ναρκισσιμος συνηθως εχει λιγοτερη δοση αυστηρου υπερ εγω απο αυτη την περιγραφη...
Λάθος - οι προσωπικότητες αυτές βομβαρδίζονται συνέχεια απο ενοχές και ανασφάλειες, σαν προιον ενος αδύναμου Εγω. Απλώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν το παραδέχεται ούτε στον εαυτό της. Οι λίγοι που μπορούν να το κάνουν έχουν πιο ισχυρό Εγώ ακριβώς για αυτόν το λόγο.
Το Υπερεγώ δεν μπορεί να ερμηνευτεί ερήμην παρα μόνο μεσω της αλληλεπίδρασης του με το Εγώ. Το τελευταίο επίσης ας μην το μπερδευουμε με τον εγωισμό.
Quote:
μου αρεσω οπως ειμαι ...ειμαι ο καλυτερος ολων ....τυχερη η φυση που με δημιουργησε ....αυτα πιο πολυ θαδιναν σωστα την εικονα ενος ναρκισισμου...
Ενος, ίσως - αλλά όχι όλων. Η μεγαλομανία και η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας συνδέονται, αλλα δεν ταυτίζονται. Χαρακτηριστικό/συμπτωμα κλπ το ένα, ολόκληρη οργάνωση και δομή της προσωπικότητας το άλλο. \'Αλλωστε τάσεις μεγαλομανίας έχουν και τελείως άσχετες διαταραχες (σχιζοφρένεια, ιδεοψυχαναγκασμός) όπου όμως έχουν διαφορετικό νόημα ανα περίπτωση.
Επίσης σαφώς πιο περίπλοκο το ζήτημα του πώς επηρρεάζονται οι σχέσεις του ατόμου απο όλα αυτά. Το να έχει κάποιος κρυφή ή ολοφάνερη μεγαλομανία δεν επηρρεάζει απαραίτητα τόσο αρνητικά τις σχέσεις του όσο σε μια διαταραχή προσωπικότητας οπού οι σχέσεις πάντα υποφέρουν (αυτό μάλιστα σε όλες τις διαταραχές προσωπικότητας...)
Quote:
Βλεπω το κοσμο μεσα απο τα ματια αυτων που μοιαζουν με μενα Οι αμερικανοι του εχουν δωσει μαλιστα τιτλο με δυο λεξεις που χαρακτηριζουν ενα νεανικο φαινομενο \"ME TOO\"
Μάλλον συγχέεις τα θέματα προσωπικότητας με τα θέματα ταυτότητας. \'Αλλο ένας εφηβικός μιμητισμός που έχει συνεχιστεί ή αναζοπυρωθεί στην ενήλικη ζωή του ατόμου κι άλλο μια διαταραχή προσωπικότητας που κλιμακώνεται απ\' την παιδική ακόμα ηλικία μέχρι τα 20ς-30ς ή και πιο μετά.
Επίσης άλλο τα κοινωνικά φαινόμενα κι η επιρροή που μας ασκούν κι άλλο καραμπινάτες παραμορφώσεις του χαρακτήρα που σε μεγάλο βαθμό είναι και γενετικά προκαθορισμένες (και πρέπει κανείς να μάθει να \"ζει\" με αυτές)
Quote:
Αντιθετα ο ναρκισισμος μαλλον σε ενα λανθάνων επιπεδο θα χαρακτηριζει καποιον ακομα και στο γεροκομειο , οταν θα ηθελε αν μπορουσε βεβαια , να παει στο μπανιο , η γιαγια η ο παππους για να περιποιηθουν τα μαλλιά τους , πριν ερθει η νοσκομα να τους βοηθησει να αποπατησουν...
Αυτό δεν είναι ναρκισσισμός όμως - είναι εξάρτηση και παλινδρόμηση σε \"παιδικές\" συμπεριφορές. Στοιχεία υπάρχουν βέβαια, όπως και σε όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας... \"Δικαιούμαι να με προσέξεις, ε και λίγο παραπάνω κλπ\".
Και να το δει κανείς σαν ναρκισσισμό αυτό, πάλι είναι φυσιολογικό αφου είναι απαραίτητος για την επιβίωση του ατόμου σ\' αυτό το στάδιο της ζωής του.