Originally Posted by
GoldenM
Κώστα μου καλησπέρα και καλή χρονιά.
Ένα προσωπικό θέμα με κράτησε εκτός φόρουμ για ένα μεγάλο σχετικά διάστημα και έτσι δεν είχα την ευκαιρία να απαντήσω στο μήνυμα σου. Ελπίζω πως έστω και τώρα θα δεις την απάντηση μου και θα βοηθηθείς σε όποιες απορίες σε απασχολούν.
Λοιπόν για τα οφέλη του διαλογισμού άκουσα πρώτη φορά σε ένα workshop που είχε γίνει στην εταιρεία που εργαζόμουν με θέμα "Stress Management - Cognitive Functions - Resilience" (τα καλά του να δουλεύεις σε πολυεθνική... - κάποιες εκπαιδευτικές ημερίδες είναι πραγματικά θησαυρός).
Το ζουμί από το παραπάνω workshop ήταν το ακόλουθο.
Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απαιτητική εργασία που ενδεχόμενα αποτελεί πηγή άγχους για μας (πολλές φορές και ασυνείδητα - τα κακά του να δουλεύεις σε πολυεθνική... πολύ άγχος από πολλές πηγές), πριν ακόμα αρχίσουμε να καταπιανόμαστε με αυτό που έχουμε να κάνουμε. Επιχειρούμε να κάνουμε ασκήσεις αναπνοής - διαλογισμό. Δεν είναι τυχαίο πως μεγάλες εταιρείες ενθαρρύνουν το προσωπικό και προσφέρουν προγράμματα mindfulness meditation, ώστε να αποδίδει και να είναι περισσότερο παραγωγικό.
Τι καταφέρνουμε με αυτό το τρόπο;
Ουσιαστικά κατεβάζουμε στροφές στον εγκέφαλο μας. Αυτό μας οδηγεί σε πιο ψύχραιμες συμπεριφορές και εύλογα σε πιο σωστές αποφάσεις. Αν μάλιστα το υιοθετήσεις ως συνήθεια τότε σιγά σιγά θα δεις ότι όλο αυτό θα σε αλλάξει πραγματικά πολύ.
Όπως όμως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, αντιμετώπισα κρίσεις πανικού. Αποφάσισα λοιπόν να επισκεφτώ ψυχολόγο και να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία. Πανάκριβη απόφαση αλλά πραγματικά άξιζε το κόπο.
Η ψυχολόγος μου λοιπόν μου σύστησε να υιοθετήσω αυτή τη συνήθεια. Πράγμα που έκανα και κυριολεκτικά με μεταμόρφωσε (ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις αισθάνομαι άλλος άνθρωπος).
Εδώ να σου ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν διαλογίζομαι με βάση κανένα θρησκευτικό υπόβαθρο. Απλά ο στόχος στο mindfulness είναι να επικεντρωθείς στο παρόν. Κλείνεις τα μάτια, βάζεις headphone και διαλέγεις κάτι που σε ηρεμεί ώστε να ακούσεις (προσωπικά επιλέγω ήχο από κύματα ωκεανού ή τώρα τελευταία binaural beats). Με το που θα ξεκινήσεις θα διαπιστώσεις ότι σκέψεις θα έρχονται στο μυαλό σου. Απόλυτα φυσιολογικό. Ο στόχος είναι κάθε φορά να επαναφέρεις την προσοχή σου από τις όποιες σκέψεις που σου έρχονται στο μυαλό στην αναπνοή σου και στο παρόν.
Όσο περισσότερο θα εξοικειώνεσαι με αυτή τη πρακτική, τόσο περισσότερο θα βλέπεις τα οφέλη.
Εγώ παρατήρησα στον εαυτό μου τεράστια αλλαγή στην ικανότητα μου να μένω συγκεντρωμένος και να εστιάζω την προσοχή μου σε ότι με απασχολεί κάθε φορά. Πραγματικά σε διανοητικό επίπεδο είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία για μένα. Επιπρόσθετα αισθάνεσαι ότι ανακαλύπτεις συνεχώς νέες πτυχές για τον εαυτό σου, τον τρόπο σκέψης σου και την προσωπικότητα σου (self awareness).
Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό που πρέπει να αναφέρω. Ο διαλογισμός είναι μια πολύ προσωπική εμπειρία. Σε οδηγεί να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και να αναγεννηθείς σε κάποιες περιπτώσεις. Ο κάθε άνθρωπος λοιπόν μπορεί να το βιώσει με το δικό του τρόπο. Όμως για να έχει χειροπιαστά οφέλη, πρέπει να κάνεις λίγο υπομονή. Να επενδύσεις λίγο χρόνο και να το βάλεις στην καθημερινότητα σου.
Όταν ο διαλογισμός γίνει συνήθεια και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, πραγματικά μας βοηθάει πολλαπλώς σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας μας.
Ελπίζω να κατάφερα να απαντήσω σε κάποιες ερωτήσεις σου. Για οτιδήποτε επιπλέον μην διστάσεις να με ξαναρωτήσεις.