Οχι, αν διαβάσεις ξένη βιβλιογραφία (γιατί δεν υπαρχει ελληνική) η ορθοστατικη ταχυκαρδια δεν έχει ως αιτία το αγχος. Είναι σύνδρομο και μπορει να έχει σοβαρές υποκειμενες αιτίες. Είναι άλλωστε και χαζο, είναι δυνατόν να εξαφανίζεται το άγχος όταν καθεσαι; Δεν υπαρχει αυτο το πράγμα,κρίση πανικου μπορει να παθεις όρθιος, ξαπλωμενος, καθιστός. Βέβαια η ορθοστατικη μου έχει αυξήσει γενικά τους παλμους και σε καθιστη θέση, αλλά κυρίως μετά το φαγητο. Γενικά υποφερω και δεν είναι αγχος. Παλι καλά που γλυτωσα την κρίση πανικου με αυτο που επαθα σήμερα.
Δεν ξέρω τι να σου πω, εμένα μου έχουν πει να παιρνω και αναστολείς και αντικαταθλιπτικα και ο ψυχίατρος μου προτεινε μάλιστα να παιρνω και ζαναξ το πρωι και αν θέλω αντιισταμινικο το βράδυ (φαντασου που θα πέσει η πίεση μου με όλα αυτά). Θα παρω ακόμα μια γνώμη μες στη βδομάδα για τους αναστολείς και μετά τους ξεκιναω. Αν δω ότι με κάνουν χειρότερα,θα μου πει ο γιατρός εναλλακτικές.
Παντως, δεν ειναι οτι γράφουν αναστολείς τόσο εύκολα, τουλαχιστον αυτο διαπιστωσα εγω, το πολυ να σου γράψουν το ιντεραλ. Εγώ τους είχα ζητήσει αναστολείς απο τον πρωτο μήνα της ορθοστατικης, έξι καρδιολογοι, κανείς δεν μου έγραψε,μέχρι που είδαν ότι επιμενει για μήνες η ίδια συμπτωματολογια. Ισως βέβαια δίσταζαν σε μένα λόγω της πιεσης.
Απο οτι ξερω και για έκτακτες γράφουν αναστολείς, δεν χάνεις κάτι να δοκιμασεις. Αλλά μην συγχέεις το ένα με το άλλο, είναι σαν να λες ότι έχεις καουρα και δεν θες να παρεις αντιοξινο γιατί έχεις καουρα επειδη αγχωθηκες. Κλείσεένα ραντεβού σε καρδιολογο και ένα σε ψυχίατρο για να το συζητήσεις. Αν το μοναδικό σου πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι οι έκτακτες,τότε δεν ειναι παραλογο να το αντιμετωπισεις ξεχωριστά ως συμπτωμα. Για μένα είναι ξεκάθαρα τα πράγματα στο μυαλό μου, τα αντικαταθλιπτικα τα χρειαζομαι για τον ιδψ και τις κρίσεις πανικού, ο ίδιος ο ψυχίατρος μου είπε ότι η ορθοστατικη δεν εχει σχέση αλλά ακόμα και λευχαιμια να είχα πχ, θα μου προτεινε αντικαταθλιπτικα γιατί έχω άγχος υγείας, ιδψ, διαταραχή πανικου, ptsd κλπ. Ολα αυτά μπορουν να συνυπαρχουν και να επηρεαζονται μεταξύ τους, παρολο που έχουν διαφορετικές αιτίες.
Με το ζαναξ παντως εμένα δεν πεφτουν οι παλμοι μου. Ετσι κατάλαβα ότι κάτι τρέχει και αρχικά γιατί μόλις είχαν ξεκινήσει οι ταχύπαλμιες νομιζα ότι ήταν κρίσεις πανικού. Την πρωτη φορά είχα πάρει ζαναξ, ξαπλωσα , επεσαν οι παλμοι μου και λέω "α οριστε,κρίση πανικού ήταν ,όλα οκ" και μετά όταν σηκώθηκα παλι 120 παλμοι. Ετσι κατάλαβα ότι δεν ήταν άγχος προσωπικα.