Originally posted by vince
Quote:
Originally posted by Arsi
Γύρω μας υπάρχουν διάφοροι καθρέφτες.Αν επιλέγαμε κατα λάθος να έχουμε σπίτι μας έναν μαγικό καθρέφτη που μας δείχνει άσχημους και βλέπαμε κάθε μέρα εκεί τον εαυτό μας θα μπερδευόμασταν ίσως για χρόνια ανάμεσα στην αλήθεια κ το ψέμα καθώς άλλη εικόνα του εαυτού μας θα είχαμε σε εξωτερικούς του σπιτιού καθρέφτες.Μπορεί πάλι να συνηθίζαμε τόσο την εικόνα που για να νιώσουμε την υπόστασή μας να προτιμούσαμε να μας κοιτάμε από στους μαγικούς καθρέφτες.Το κακό στην ιστορία είναι όταν δεν ξέρουμε ποιος απ\'τους καθρέφτες είναι μαγικός ποιος καθρεφτίζει εμάς κ ποιος μας ξεγελά.
Πως πιστεύετε πως ανακαλύπτουμε ποιοι είμαστε?μέσα απ\'τους καθρέφτες ή μέσα απ\'τη ζωή μας την ίδια?
Μερικές φορές δε φερόμαστε όπως νομίζουμε πως είμαστε(όπως μας δείχνουν οι καθρέφτες) οπότε κ η ζωή μας ρέει ανάλογα?
Θα ήθελα να απαντήσω πάνω σε αυτά παρόλο που δεν έχω διαβάσει και πολλά βιβλία ψυχολογίας στην ζωή μου (ζήτημα αν είναι ένα δύο). Πιθανώς να αναφέρεσαι σε κάτι που διάβασες απο ότι κατάλαβα και σύμφωνα με τα λόγια της Σοφίας και το λέω αυτό χωρίς βεβαιότητα. Εν τέλη θα σου απαντήσω με βάση την προσωπική μου εκτίμηση αλλά και τις όσες κοινωνιολογικές γνώσεις διαθέτω, οι οποίες καθρεφτίζουν καλύτερα το μαθησιακό μου υπόβαθρο. Σε περίπτωση που το μήνυμα μου δεν έχει καμία σχέση με όσα έχετε διαβάσει σε βιβλία ψυχολογίας δεν φέρω καμία ευθύνη αλλά αποδέχομαι κάθε υγιής κριτική....:)
Ως καθρέπτη με μεταφορική σημασιολογία μπορώ να αναλογιστώ κάτι πραγματικό που δείχνει ποιος είμαι και πως είμαι μια δεδομένη χρονική στιγμή. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Ο καθρέπτης εδω είναι η ανταπόκριση που δεχόμαστε απο την συμπεριφορά μας προς τον απέναντι μας. Θα έχεις ακούσει την φράση \"το χαμόγελο που στέλνεις ξαναγυρνά σε σένα\". Οι κοινωνικές σχεσεις το επιβεβαιώνουν αυτό όταν και εφόσον υπάρχουν με σημασία άνευ συμφέροντος. Με απλά λόγια.......ο άνθρωπος που επιθυμεί την αμφίδρομη επικοινωνία θα συμπεριφερθεί σαν καθρέπτης. Ο άνθρωπος που θα τηρήσει αμυντική στάση θα συμπεριφερθεί σαν τοίχος, σαν κάτι αδιαπέραστο. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με δυο βασικές μορφές επικοινωνίας. Τον καθρέπτη και τον τοίχο.
Εφόσον έχουμε σχέσεις καθρέπτες έχουμε και αμφίδρομο αποτέλεσμα. Παίρνω ότι δίνω. Βλέπω ότι δείχνω. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό άλλωστε. Εφόσον σε μια σχέση καθρεπτίζονται οι συμπεριφορές το χαμόγελο πάντα θα ξαναγυρνά στον εκφραστή του.
Με τοίχους τα πράγματα είναι περισσότερο στατικά. Είτε χαμογελάσουμε είτε δείξουμε την γκριμάτσα μας, ο τοίχος θα δείχνει πάντα την δική του αφίσα, δεν θα παράγει επικοινωνιακό αποτέλεσμα αλλά αυτόνομο στον βαθμό που το ορίζει.
Το θέμα είναι Arsi πως ακόμα και οι τοίχοι χαμογελάνε και μάλιστα μερικές φορές μεταξύ τους. Η επικοινωνία δεν είναι πάντα συναισθητική ούτε είναι αλγεβρική εξίσωση δευτέρου βαθμού. Μέσα απο τις σχέσεις μας μαθαίνουμε, αναπτυσσόμαστε και βρίσκουμε την δική μας θέση μέσα σε ένα κόσμο απο γυαλί ή απο τούβλα..
Αυτά απο μένα......με ιδιαίτερα φιλοσοφική διάθεση και σεβασμό.