Στο πρώτο, θέλω να πω πως όσα και να δοκιμάσει κανείς, δεν πρόκειται να μην ξαναέχει ποτέ συνάχι. Γιατί, υπάρχει η προδιάθεση στον οργανισμό και ο καθένας έχει τα δικά του σημεία ευαλωτότητας, γιατί οι περιβαλλοντικές συνθήκες το ευνοούν (δεν εξαρτώνται τα πάντα από τις δικές μας προσπάθειες), γιατί δεν μπορεί ποτέ στη ζωή να μην έχουμε στρες ή να φροντίζουμε πάντα άριστα τον εαυτό μας...Quote:
Originally posted by marina38
Quote:
Originally posted by anwnimi
Να σου πω, ας πούμε ότι συναχώνεσαι υπερβολικά συχνά και κάποιος σου λέει, πάρε τονωτικά του ανοσοποιητικού, μάθε να διαχειρίζεσαι το άγχος σου κλπ. Τα κάνεις όλα αυτά και όντως είσαι ένα χρόνο χωρίς συνάχι. Μετά όμως νιώθεις πάλι τα γνωστά συμπτώματα...γιατί? :).....(υπάρχουν λόγοι και είναι απλοί!)
Όπως;
Όσο για την επανεκπαίδευση ναι, είναι σχεδόν πάντα ιδιαίτερα χρήσιμη. Μερικές φορές απλές αλλαγές στις λέξεις μπορεί να κάνουν εν καιρώ μια τεράστια διαφορά.
Τι εννοείς ακριβώς αν θέλεις να μου πεις;
Δηλαδή σε πολλά προβλήματα υγείας (ψυχικής και σωματικής) το θέμα είναι να μειωθούν σε συχνότητα και ένταση, δεν είναι πάντα εφικτό να εξαλειφθούν. Από κάποιο σημείο και έπειτα το κλειδί είναι αλλού, π.χ. να τα εντοπίζεις εγκαίρως, να μην σε αγχώνει η παρουσία τους, να μην υπερβάλεις τη σημασία τους κλπ.
Δεν θα φύγουν δηλαδή ποτέ? Μπορεί και ναι, αλλά προφανώς αν αυτό δεν φαίνεται να γίνεται με ακόμα περισσότερη επιμονή, με ενδοσκόπηση, με επικέντρωση σε αυτά, μήπως να δοκιμάσουμε και μια ανάπαυλα? Μήπως να πούμε ότι ΟΚ αυτό είναι μέρος του εαυτού μου, αντί να το αντιμετωπίζουμε σαν έναν εισβολέα που απειλεί την ύπαρξη μου? :)
Όσο για την επανεκπαίδευση, εννοώ ότι πολύ συχνά χρειάζεται να συνηθίσουμε να κάνουμε αλλαγές στο λεξιλόγιο μας, ή στον τρόπο σκέψης μας. Αυτό μερικές φορές χρειάζεται αρκετή εξάσκηση. Όπως το να συνηθίσεις να αντικαθιστάς ένα άκαμπτο \'πρέπει\' με το \'θέλω\' ή το \'θα μου άρεσε\'. Ή στο θέμα της καταστροφολογίας να σκέφτεσαι με αποδείξεις, με εναλλακτικές λύσεις, να εστιάζεις στο παρόν κλπ αντί να καλπάζουν τα σενάρια και το άγχος. [/quote]
Σε ευχαριστώ Μαρίνα για τις απαντήσεις σου.
Να πω την αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια κάνω πως δεν υπάρχει το \"συνάχι\", μιας και αυτό με \"πιανει\" σε συγκεκριμένες καταστάσεις τις οποίες δε χρειάζεται να αντιμετωπίζω συχνά. Βέβαια, από το να μην ασχολούμαι με το συνάχι, κανάκεψα πολύ τον εαυτό μου σε σημείο να έχει βαλτώσει αρκετά...
Ελπίζω τώρα αυτές τις μέρες που σκοπέύω να με ξαναβάλω στη θεραπεία \"έκθεσης\" στο φόβο να πανε όλα καλά. Κι ακόμα κι αν δεν πάνε να τα υπομένω:))))