Quote:
Originally posted by DissolvedGirl
Να σου πω ένα δυο παραδείγματα που μου ήρθαν στο μυαλό.
Όταν σχεδιάζουμε να πάμε σε κάποιον γιατρό και μας γραφει να κάνουμε κάποιες εξετάσεις, το ότι φοβόμαστε τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα δε μας σταματάει από το να κάνουμε τις εξετάσεις. Μέχρι να βγει το πολυπόθητο χαρτί και να το πάμε πίσω στον γιατρό μας για να μας πει τι έχουμε η τι δεν έχουμε, ιδιαιτερα αν είναι καμια ασυνήθιστη εξέταση p.x. μια βιοψία, όχι μονο φοβόμαστε, χάνουμε τον μπούσουλα, τον ύπνο μας κτλ. Η λογική μας είναι αυτή που μας ωθεί να κάνουμε το βήμα, χωρίς όμως να εξαλείφει ίσως τελείως τον φόβο.
Όταν σχεδιάζουμε να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο, ο φόβος ενός αεροπορικού δυστυχήματος είναι όχι μονο υπαρκτός αλλα και δικαιολογημένος δεδομένου της μικρής πιθανότητας επιβίωσης. Υποθέτοντας ότι ο μέσος άνθρωπος φοβάται τον θάνατο, δεν υπάρχει τίποτα παράλογο στο να φοβόμαστε τα αεροπορικά δυστυχήματα. Παρόλα αυτά είναι η λογική που μας πείθει να κάνουμε το ταξίδι χωρίς να αφήνει αυτόν τον φόβο να βγει καν στην επιφάνεια λόγω σπανιότητας του γεγονότος. Δεν τον εξαλείφει (γιατί αν το σκεφτείς ΚΑΛA και ΣΕ ΔΙAΡΚΕΙΑ, είναι πράγματι τρομακτικό) απλά δεν τον αφήνει να αναδυθεί καθόλου.
Ο φόβος για εμενα δεν εξαφανίζεται, απλά σιωπάται από την συνήθεια, την εμπειρία, την εκλογίκευση και την αποπεράτωση του έργου. Είναι ο νομος των πιθανοτήτων (λογική) που υπερισχύει της ύπαρξης των δυνατοτήτων (φόβος)... αυτό όμως δεν αναιρεί την ύπαρξη τους. Το δυνατόν δεν είναι πάντα πιθανό, το πιθανό όμως είναι πάντα δυνατόν.
Συμφωνούμε ότι όταν η λογική υπερισχύει του φόβου, τότε μονο μπορείς να δράσεις. Διαφωνούμε στο ότι εσύ εξισώνεις την υπερίσχυση με εξαφάνιση και πιστεύεις ότι μπορείς να δρας βιώνοντας μονο ένα συναίσθημα τη φορα (είτε λογική είτε φόβο, ουσιαστικά λέγοντας ότι το ένα είναι το αντίθετο του αλλου) ενώ εγώ πιστεύω ότι ο φόβος δεν εξαφανίζεται μέχρι να ξεκινήσεις να κανεις η να τελειώσεις να κανεις αυτό που σε φοβίζει. Εσύ πιστεύεις ότι η λογική εξαφανίζει τον φόβο όπως λες, εγώ πιστεύω ότι τον περιορίζει. You\'re an absolute black and white guy, I\'m a thousand shades of gray girl ;)